Now Reading
Ketahui Kontraseptif: Kaedah Kawalan Kelahiran

Ketahui Kontraseptif: Kaedah Kawalan Kelahiran

Banyak elemen yang perlu dipertimbangkan oleh pasangan lelaki dan wanita sewaktu memilih kaedah kontraseptif yang paling sesuai. Elemen-elemen ini merangkumi keselamatan, keberkesanan, ketersediaan (termasuk kebolehaksesan dan kemampuan) dan penerimaan. Pilihan kaedah kontraseptif secara sukarela adalah prinsip panduan yang penting. Kaunseling kontraseptif mungkin juga merupakan penyumbang penting dalam keberhasilan penggunaan kaedah kontraseptif.

Dalam memilih kaedah kontraseptif, perlindungan ganda dari risiko serentak untuk HIV (Human Immunodeficiency Virus) dan STD (Sexually Transmitted Diseases) lain juga harus dipertimbangkan. Walaupun kontraseptif hormon dan IUD (Intrauterine Device) sangat berkesan untuk mencegah kehamilan, namun ia tidak melindungi daripada penyakit kelamin. Penggunaan kondom lateks lelaki secara konsisten dan betul mengurangkan risiko jangkitan HIV dan STD lain, termasuklah jangkitan klamidia, jangkitan gonokokus, dan trikomoniasis.

Kaedah Berbalik Kawalan Kelahiran

1. Kontraseptif Intrauteri

 • Sistem Intrauterin Levonorgestrel (LNG IUD) — LNG IUD adalah alat berbentuk T kecil seperti Copper T IUD. Ia diletakkan di dalam rahim oleh doktor. Ia membebaskan sejumlah kecil progestin setiap hari untuk mengelakkan anda hamil. LNG IUD kekal di rahim anda untuk 3 hingga 6 tahun, bergantung pada peranti. Kadar kegagalan penggunaan biasa: 0.1-0.4%.
 • Peranti Intrauterin Tembaga T (IUD) – IUD ini adalah alat kecil yang dibentuk dalam bentuk “T”. Doktor anda meletakkannya di dalam rahim untuk mencegah kehamilan. Ia berada pada rahim sehingga 10 tahun. Kadar kegagalan penggunaan biasa: 0.8%.

2. Kaedah Hormonal

 • Implan – Implan adalah batang nipis tunggal yang dimasukkan di bawah kulit lengan atas wanita. Batang mengandungi progestin yang dilepaskan ke dalam badan lebih dari 3 tahun. Kadar kegagalan penggunaan biasa: 0.1%.
 • Suntikan – Wanita mendapat suntikan hormon progestin di punggung atau lengan setiap tiga bulan dari doktor mereka. Kadar kegagalan penggunaan biasa: 4%.
 • Kontraseptif Oral Gabungan – Juga disebut sebagai “pil”. Kontraseptif oral gabungan mengandungi hormon estrogen dan progestin. Ia akan ditetapkan oleh doktor. Satu pil diambil pada masa yang sama setiap hari. Sekiranya anda berumur lebih dari 35 tahun, merokok, mempunyai sejarah pembekuan darah atau barah payudara, doktor anda mungkin akan menasihati anda untuk tidak mengambil pil tersebut. Kadar kegagalan penggunaan biasa: 7%.
 • Pil Progestin Sahaja – Tidak seperti pil gabungan, pil hanya progestin (kadang-kadang dipanggil pil mini) hanya mempunyai satu hormon, progestin, bukannya estrogen dan progestin. Ia ditetapkan oleh doktor. Ia diambil pada masa yang sama setiap hari. Ini mungkin pilihan yang baik untuk wanita yang tidak dapat mengambil estrogen. Kadar kegagalan penggunaan biasa: 7%.
 • Patch – Tampalan kulit ini dipakai di bahagian bawah perut, punggung, atau bahagian atas badan (tetapi tidak pada payudara). Kaedah ini ditetapkan oleh doktor. Ia melepaskan hormon progestin dan estrogen ke dalam aliran darah. Anda perlu memakai ini untuk seminggu sekali bagi tiga minggu. Pada minggu keempat, anda tidak perlu memakai. Oleh itu, anda akan mendapat haid. Kadar kegagalan penggunaan biasa: 7%.
 • Cincin Kontraseptif Vagina Hormonal – Lingkaran melepaskan hormon progestin dan estrogen. Anda meletakkan cincin ini di dalam faraj anda. Anda perlu memakai cincin selama tiga minggu, kemudian keluarkan ia pada minggu haid dan setelah itu masukkan cincin yang baru. Kadar kegagalan penggunaan biasa: 7%.

Kaedah Penghalang

 • Diafragma atau Penutup Serviks – Setiap kaedah penghalang ini diletakkan di dalam faraj untuk menutup serviks untuk menyekat sperma. Diafragma berbentuk bulat dan kecil. Penutup serviks adalah cawan berbentuk bidal. Sebelum melakukan hubungan seksual, anda memasukkannya dengan spermisida untuk menyekat atau membunuh sperma. Dapatkan nasihat doktor untuk pemilihannya kerana ia mempunyai pelbagai saiz. Kadar kegagalan penggunaan biasa untuk diafragma: 17%.
 • Span – Span kontraseptif mengandungi spermisida dan diletakkan di dalam vagina di mana ia berada di atas serviks. Span ini bertahan sehingga 24 jam dan mesti dibiarkan di dalam vagina sekurang-kurangnya 6 jam selepas melakukan persetubuhan terakhir dan setelah itu keluarkan dan buang. Tahap kegagalan penggunaan biasa: 14% untuk wanita yang tidak pernah mempunyai bayi dan 27% untuk wanita yang pernah melahirkan.
 • Kondom lelaki – Dipakai oleh lelaki. Kondom lelaki ini menghalang sperma masuk ke dalam badan wanita.

Kondom lateks – kondom biasa yang membantu mencegah kehamilan, HIV dan STD lain seperti kondom sintetik yang lebih baru.

Kondom “Natural” atau “kulit domba” – membantu mencegah kehamilan, tetapi mungkin tidak memberikan perlindungan terhadap STD, termasuk HIV.

Kadar kegagalan penggunaan biasa: 13% . Sehelai kondom hanya boleh digunakan sekali. Anda boleh membeli kondom, KY jelly atau pelincir berasaskan air di Farmasi. Jangan gunakan pelincir berasaskan minyak seperti minyak urut, minyak bayi, losyen atau petroleum jelly dengan kondom lateks. Ia akan melemahkan kekuatan kondom yang boleh menyebabkannya terkoyak atau pecah.

 • Kondom wanita – Dipakai oleh wanita. Kondom wanita membantu menjaga sperma masuk ke dalam tubuhnya. Ia dibungkus dengan pelincir dan boleh didapati di Farmasi. Ia boleh dimasukkan hingga lapan jam sebelum hubungan seksual. Tahap kegagalan penggunaan biasa: 21%
 • Spermisida – Produk ini berfungsi dengan membunuh sperma dan terdapat dalam pelbagai bentuk seperti buih, gel, krim, filem, supositoria atau tablet. Mereka diletakkan di dalam vagina tidak lebih dari satu jam sebelum melakukan persetubuhan. Anda membiarkannya di tempat sekurang-kurangnya enam hingga lapan jam selepas persetubuhan. Anda boleh menggunakan spermisida sebagai tambahan kepada kondom lelaki, diafragma, atau penutup serviks. Ia boleh didapatkan di Farmasi. Kadar kegagalan penggunaan biasa: 21%.

Kaedah Berdasarkan Kesedaran Kesuburan

Memahami pola kesuburan bulanan anda ikon eksternal luaran dapat membantu anda merancang untuk hamil atau mengelakkan kehamilan. Corak kesuburan anda adalah bilangan hari dalam bulan ketika anda subur (dapat hamil), hari-hari ketika anda tidak subur dan hari-hari ketika kesuburan tidak mungkin, tetapi mungkin. Sekiranya anda mempunyai kitaran haid biasa, anda mempunyai kira-kira sembilan atau lebih hari subur setiap bulan. Sekiranya anda tidak mahu hamil, anda tidak melakukan hubungan seks pada hari anda subur atau anda menggunakan kaedah penghalang kelahiran pada hari-hari tersebut. Kadar kegagalan berbeza di antara kaedah ini. 1-2 Julat kadar kegagalan penggunaan biasa: 2-23%.

Kaedah Amenorea Laktasional

Bagi wanita yang baru melahirkan bayi dan menyusui, kaedah Amenorea Laktasional boleh digunakan sebagai kawalan kelahiran apabila tiga syarat dipenuhi:

 1. amenorea (tidak mempunyai tempoh haid setelah melahirkan bayi)
 2. sepenuhnya atau menyusui hampir sepenuhnya
 3. kurang dari 6 bulan selepas melahirkan bayi

LAM adalah kaedah kawalan kelahiran sementara dan kaedah kawalan kelahiran lain mesti digunakan apabila mana-mana tiga syarat tidak dipenuhi.

Kontraseptif Kecemasan

Kontraseptif kecemasan BUKAN kaedah kawalan kelahiran yang biasa. Kontrasepsi kecemasan boleh digunakan setelah alat kawalan kelahiran tidak digunakan semasa hubungan seks atau jika kaedah kawalan kelahiran gagal seperti jika kondom pecah.

 • Tembaga IUD — Wanita boleh memasukkan T IUD tembaga dalam masa lima hari dari hubungan seks tanpa perlindungan.
 • Pil Kontraseptif Kecemasan — Wanita boleh mengambil pil kontraseptif kecemasan sehingga 5 hari selepas hubungan seks tanpa perlindungan, tetapi semakin cepat pil itu diambil, semakin baik ia akan berfungsi.

Kaedah Kawalan Kelahiran secara Kekal

 • Sterilisasi Wanita – Ligasi tuba atau “mengikat tiub”. Seorang wanita boleh mengikat tiub fallopio (atau ditutup) sehingga sperma dan telur tidak dapat bertemu untuk persenyawaan. Kaedah ini hanya boleh dilakukan di hospital. Kaedah ini berkesan dengan segera. Kadar kegagalan penggunaan biasa: 0,5%.
 • Sterilisasi Lelaki – Vasektomi.  Operasi ini dilakukan untuk memastikan sperma lelaki tidak masuk ke zakarnya, sehingga ejakulasi tidak pernah ada sperma di dalamnya yang dapat menyuburkan telur. Kaedah ini dilakukan di hospital. Masa pemulihan kurang dari satu minggu. Selepas pembedahan, ia perlu melakukan ujian untuk mengira sperma dan memastikan jumlah sperma menurun menjadi sifar dan ini mengambil masa lebih kurang 12 minggu. Satu lagi bentuk kawalan kelahiran harus digunakan sehingga jumlah sperma lelaki itu menurun menjadi sifar. Kadar kegagalan penggunaan biasa: 0.15%.

Terdapat banyak kaedah kawalan kelahiran seperti yang disenaraikan. Buatlah pilihan yang bijak dan sesuai dengan perancangan anda.

6 Perkara Paling Penting Yang Perlu Dipertimbangkan Semasa Memilih Kawalan Kelahiran Anda

1. Sejauh manakah ia berfungsi?

Cara paling berkesan untuk mencegah kehamilan adalah dengan mengelakkan hubungan seksual, terutama seks “zakar dalam vagina”. Sekiranya anda memilih untuk melakukan hubungan seksual, anda boleh menggunakan kaedah kawalan kelahiran untuk menurunkan peluang anda hamil. Kaedah yang paling berkesan termasuk:

 • alat intrauterin tembaga atau hormon (IUD)
 • implan kawalan kelahiran
 • pensterilan pembedahan

Setiap kaedah ini lebih daripada 99 peratus berkesan untuk mencegah kehamilan. Kaedah lain yang sangat berkesan termasuk:

 • suntikan kawalan kelahiran (94 peratus berkesan)
 • patch kulit kawalan kelahiran (91 peratus berkesan)
 • cincin faraj kawalan kelahiran (91 peratus berkesan)
 • pil kawalan kelahiran (91 peratus berkesan)

Sebagai perbandingan, kondom konvensional hanya 85 peratus berkesan untuk mencegah kehamilan. Tetapi kondom adalah satu-satunya jenis alat kawalan kelahiran yang juga melindungi daripada jangkitan kelamin (STI). Anda boleh menggunakan kondom dengan jenis alat kawalan kelahiran yang lain.

2. Seberapa mudah penggunaannya?

Beberapa jenis alat kawalan kelahiran lebih senang digunakan berbanding yang lain. Kontraseptif berbalik lama cenderung sangat mudah digunakan. Kontraseptif berbalik lama merangkumi alat intrauterin tembaga atau hormon dan implan kawalan kelahiran. Setelah doktor memasukkan alat intrauterin tembaga atau hormon ke dalam rahim anda atau implan ke lengan anda, ia memberikan perlindungan 24 jam terhadap kehamilan sehingga tiga tahun atau lebih.

Beberapa jenis kawalan kelahiran kurang senang. Sebagai contoh, jika anda menggunakan pil kawalan kelahiran, anda harus ingat untuk meminumnya setiap hari dan mengisi semula preskripsi anda. Sekiranya anda terlupa minum pil, muntah atau cirit-birit, atau minum ubat tertentu, pil ini boleh menjadi kurang berkesan.

3. Adakah ia boleh diterbalikkan?

Sebilangan besar jenis kawalan kelahiran boleh diterbalikkan. Mereka tidak akan mempengaruhi kesuburan anda secara kekal. Sekiranya anda berhenti menggunakannya, anda boleh hamil. Tetapi pensterilan pembedahan menawarkan bentuk kawalan kelahiran yang kekal. Ia melibatkan ligasi tuba untuk pesakit wanita atau vasektomi untuk pesakit lelaki.

Dalam beberapa kes, adalah mungkin untuk membalikkan pensterilan pembedahan. Tetapi secara amnya, anda harus mempertimbangkan pilihan ini hanya jika anda yakin bahawa anda tidak mahu hamil pada masa akan datang.

4. Adakah ia melepaskan hormon?

Banyak jenis alat kawalan kelahiran melepaskan bentuk hormon sintetik antaranya estrogen, progesteron (progestin) atau kedua-duanya. Kawalan kelahiran hormon berpotensi mempengaruhi mood anda, tempoh haid atau aspek kesihatan anda yang lain. Bagi kebanyakan orang, kesan sampingan dapat diatasi. Tetapi bagi sesetengah orang, mereka tidak dapat ditoleransi.

Sekiranya anda mengalami kesan sampingan setelah menggunakan kawalan kelahiran hormon, doktor anda mungkin mendorong anda untuk mencuba kombinasi hormon atau kaedah bukan hormon yang berbeza. Mereka mungkin juga menasihati anda untuk mengelakkan jenis kawalan kelahiran hormon tertentu jika anda mempunyai sejarah beberapa keadaan kesihatan, seperti gangguan pembekuan darah atau tekanan darah tinggi.

5. Apakah kesan sampingannya?

Seperti kebanyakan prosedur perubatan dan ubat-ubatan, banyak kaedah kawalan kelahiran mempunyai beberapa risiko kesan sampingan. Kesan sampingan tersebut selalunya kecil dan sementara. Tetapi kadang-kadang mereka boleh menjadi serius. Contohnya, jika anda menggunakan kawalan kelahiran hormon, anda mungkin mengalami perubahan berat badan, mood, haid, atau aspek kesihatan anda yang lain.

Sekiranya anda menggunakan IUD tembaga, anda mungkin mengalami haid yang lebih menyakitkan dan lebih berat. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai potensi risiko kaedah kawalan kelahiran yang berbeza, berbincanglah dengan doktor atau ahli farmasi anda. Dalam beberapa kes, sejarah perubatan anda mungkin meningkatkan risiko kesan sampingan anda.

6. Berapa harganya?

Kos kawalan kelahiran berbeza-beza, bergantung pada:

 • jenis dan jenama yang anda gunakan
 • sama ada anda mempunyai perlindungan insurans
 • dari mana anda mendapatkannya

Untuk mengetahui mengenai kos pilihan kawalan kelahiran yang berbeza, berbincanglah dengan doktor atau ahli farmasi anda. Dalam beberapa komuniti, pengeluar alat kawalan kelahiran, agensi kesihatan awam atau organisasi bukan mengaut keuntungan menawarkan kawalan kelahiran dengan potongan atau subsidi kepada orang yang berpendapatan rendah. Sekiranya anda mempunyai insurans kesihatan, hubungi penyedia anda untuk mengetahui jenis kawalan kelahiran yang dilindungi.

Bergantung pada sejarah perubatan, gaya hidup, dan pilihan anda, satu kaedah kawalan kelahiran mungkin lebih menarik daripada yang lain. Sebelum anda mencuba jenis kawalan kelahiran baru, luangkan sedikit masa untuk mengetahui potensi faedah dan risikonya. Doktor anda dapat membantu anda memahami dan mempertimbangkan pilihan anda.

Terdapat banyak kaedah kawalan kelahiran seperti yang disenaraikan. Buatlah pilihan yang bijak dan sesuai dengan perancangan anda.

Sumber:

https://www.cdc.gov/reproductivehealth/contraception/index.htm

https://www.webmd.com/sex/birth-control/birth-control-options

https://www.healthline.com/health/birth-control/choosing-method

error: Content is protected !!