Badminton: Ketahui semua info and tips sukan ini!
Badminton, adalah sukan raket yang sangat mirip seperti tenis. Ia juga adalah sukan yang sangat popular dan bukan hanya dimainkan untuk pertandingan tetapi juga merupakan aktiviti menyeronokkan yang dapat dimainkan di kalangan rakan sebaya anda.

Badminton, adalah sukan raket yang sangat mirip seperti tenis. Ia juga adalah sukan yang sangat popular dan bukan hanya dimainkan untuk pertandingan tetapi juga merupakan aktiviti menyeronokkan yang dapat dimainkan di kalangan rakan sebaya anda. Sekiranya anda mencari sukan yang dapat membantu menjaga kesihatan fizikal dan mental anda, maka badminton adalah pilihan terbaik.

Apa yang anda perlu diketahui mengenai sukan ini?

Permainan badminton, yang dimain di gelanggang atau di rumput biasanya menggunakan raket ringan dan bulu tangkis. Permainan yang kompetitif biasanya dimainkan di dalam kawasan tertutup kerana angin kencang boleh mempengaruhi permainan. Bulu tangkis boleh berterbangan dengan hembusan angin yang ringan sekalipun. Itulah sebabnya mengapa sukan badminton selalu dimainkan di tempat tertutup.

Tujuan bermain badminton adalah untuk memukul bulu tangkis dengan raket anda sehingga ia melepasi jaring dan mendarat di dalam gelanggang lawan. Setiap kali anda melakukan ini, anda akan mendapat mata dan untuk memengani permainan, anda mesti mempunyai mata yang mencukupi iaitu 21 mata bagi setiap set.

Mengapa anda mesti mencuba sukan ini?

Berikut adalah faedah kesihatan bermain badminton:

1. Membantu mengekalkan kecergasan dan menurunkan berat badan

Bermain badminton memerlukan banyak tenaga dan sangat meletihkan kerana ia menggunakan setiap otot dalam badan. Sekiranya anda bermain walaupun selama satu jam, anda boleh membakar hampir 480 kalori dan ini merupakan antara jumlah yang paling tinggi di antara semua sukan yang ada. Ini akan membantu individu dengan masalah berlebihan berat badan dalam proses membakar lemak dan menjaga berat badan yang optimum untuk usia dan ketinggian mereka.

2. Daya tahan dan kekuatan otot yang baik

Daya tahan otot membantu anda melakukan tugas fizikal untuk jangka masa yang lebih lama tanpa cepat berasa penat. Salah satu faedah yang paling penting untuk bermain badminton adalah ia meningkatkan daya tahan otot dan stamina. Ini biasanya terbukti dengan kenyataan bahawa bermain dengan hanya 20 minit atau lebih akan membuat anda termengah-mengah pada akhirnya, tetapi anda biasanya akan terus bermain secara berkala.

3. Meningkatkan kadar metabolisme

Mempunyai metabolisme yang baik akan membantu anda menjaga fizikal dan kekal cergas. Bermain badminton boleh membantu meningkatkan fungsi kardiopulmonari yang bermaksud ia akan menjadikan badan anda berpeluh secara semula jadi. Berpeluh membantu membuang toksin dari badan dan meningkatkan kadar metabolisme sedia ada.

4. Menyihatkan jantung

Manfaat bermain badminton seterusnya adalah meningkatkan peredaran darah ke tahap yang lebih besar, yang seterusnya bermaksud bahawa ia menguatkan otot jantung untuk mengepam darah dengan lebih banyak. Jantung yang lebih kuat menjadi lebih sihat kerana ia mengelakkan dinding arteri daripada tersumbat dan mengurangkan kadar kolesterol jahat.

5. Meningkatkan ketumpatan tulang

Bermain badminton membantu dalam pertumbuhan sel-sel yang membentuk tulang. Ini seterusnya membantu anda dalam mengurangkan risiko berlakunya patah tulang. Di samping itu, ia juga membantu mengembangkan matriks kalsium yang meningkatkan keseluruhan penampilan fizikal.

6. Membina tumpuan dan meningkatkan daya tumpuan

Kita cenderung mengabaikan manfaat kesihatan mental daripada permainan ini. Tapi, tahukah anda bahawa salah satu faedah penting permainan badminton adalah permainan ini sentiasa membuatkan pemain peka dan bersedia dengan pergerakan kaki dan badan yang mana  ini membantu mengembangkan refleks yang kuat, merangsang aktiviti otak dan meningkatkan daya tumpuan.

Bagaimana sukan ini dimainkan?

Objektif permainan badminton adalah untuk memukul bulu tangkis di atas jaring dan mendarat di kawasan gelanggang yang ditentukan. Sekiranya lawan anda berjaya mengembalikan bulu tangkis, maka tiada markah yang didapati. Tapi, jika anda mahu memenangi satu mata tersebut, pastikan lawan anda memukul bulu tangkis keluar atau masuk ke dalam jaring. Anda juga perlu memenangi 21 mata untuk memenangi satu set permainan dengan kebanyakan perlawanan terdiri daripada 3 set sahaja.

Dalam artikel ini, kami akan membahas peralatan asas yang diperlukan untuk permainan badminton.

1. Raket badminton

Raket badminton boleh diperbuat daripada beberapa jenis bahan. Bergantung pada pemilihan bahan, ini dapat menghasilkan kombinasi berat raket, titik keseimbangan dan ketegangan tali yang berbeza. Beberapa jenama raket badminton yang popular ialah Yonex, ProKennex, Wilson, ProTech dan Li-Ning.

2. Bulu tangkis

Terdapat dua jenis bulu tangkis iaitu plastik dan yang berbulu. Jenis plastik boleh tahan lebih lama berbanding jenis bulu yang biasa digunakan. Walau bagaimanapun, jenis plastik hanya disyorkan untuk pemula yang mula berjinak dengan sukan ini. Ini kerana, bulu tangkis berbulu agak mahal dan mudah rosak terutamanya jika dimainkan dengan teknik yang salah. Oleh itu, jenis bulu tangkis plastik adalah lebih sesuai digunakan dalam sesi latihan biasa atau permainan santai.

3. Kasut badminton

Kasut badminton direka untuk memberikan daya tarikan dan cengkaman yang lebih baik agar anda boleh berhenti tepat pada waktunya untuk membalas pukulan. Ia juga haruslah ringan dan memiliki pelindung yang baik untuk menyerap hentaman ketika anda melompat atau mendarat. Jangan pakai kasut berjoging kerana ia biasanya tidak mempunyai daya tarikan yang kuat. Anda mungkin akan tersungkur pada jaring jika anda tidak dapat berhenti tepat pada waktunya sewaktu menerima pukulan dari pihak lawan.

4. Pakaian badminton

Untuk pemain yang kasual atau tidak kompetitif, sepasang seluar pendek dan t-shirt kapas atau pakaian yang selesa sudah mencukupi. Beberapa pemain mungkin mahu melengkapkan diri dengan penggenggam tangan, tali pada pergelangan tangan dan pelindung pergelangan kaki bagi melengkapkan permainan mereka.

Bagaimana untuk mengelakkan kecederaan?

Kecederaan boleh membuatkan kita berhenti bermainan buat seketika. Bukan hanya berminggu-minggu, malah boleh jadi berbulan-bulan. Pengalaman ini juga justeru boleh memberi tekanan dan trauma bagi beberapa pemain yang mungkin tidak sabar untuk kembali ke sukan ini.

Berikut adalah 3 kecederaan badminton yang biasa dan bagaimana kita dapat mencegahnya:

1. Knee twist

Dalam sukan badminton, lutut terkehel atau ‘knee twist’ adalah perkara biasa. Ini bermaksud berlakunya kekoyakan ligamen sepenuhnya atau sebahagian yang menyatukan dua tulang kaki utama bersama di lutut. Biasanya, ACL (anterior cruciate ligament) yang tercedera atau terkoyak semasa bermain badminton.

Kecederaan ACL dapat dielakkan jika otot-otot yang mengelilingi lutut kuat dan lentur. Pencegahan memfokuskan pada kawalan otot dan saraf. Fokus untuk mendarat dengan betul selepas anda melompat. Serta, terus berlatih hingga anda mendapatkan teknik yang betul.

2. Ankle twist

Dalam permainan badminton, terseliuh pada pergelangan kaki sangatlah biasa kerana banyak pergerakan yang berpusing dan berlaku secara tiba-tiba. Anda mungkin menyedari adanya bengkak dan sakit di pergelangan kaki jika ini berlaku. Gejala lain adalah kelembutan ketika bersentuhan, lebam, gatal-gatal dan juga kekakuan.

Oleh itu, jika anda berasa terdedah kepada kecederaan pergelangan kaki, cubalah mengetuk pergelangan kaki anda dahulu atau memakai pendakap pergelangan kaki. Lakukan senaman khas untuk menguatkan otot-otot di sekitar pergelangan kaki.

3. Kecederaan ‘rotator cuff’

Kecederaan atau ketegangan pada ‘rotator’ bahu adalah perkara biasa dalam permainan ini. Semasa membalas pukulan, bahagian bahu anda selalu terlibat dan boleh menyebabkan kesakitan pada pemain badminton kerana tekanan pada bahu yang berulang kali.

Kecederaan bahu ini dapat dielakkan sekiranya otot di bahu anda kuat. Bermain sukan intensif seperti badminton yang memerlukan anda menggunakan bahu secara berlebihan akan menunjukkan betapa pentingnya agar anda mempunyai bahu yang kuat. Sekiranya anda mengalami kesakitan atau ketidakselesaan, berhenti bermain dan berehat.

Petua bermain badminton dengan lebih baik

Badminton adalah sukan yang menyeronokkan dan latihan yang hebat. Untuk menjadi pemain badminton yang hebat, anda harus mempunyai pergerakan kaki pantas, teknik yang kuat dan strategi yang licik.

Mari kita lihat beberapa strategi untuk memiliki permainan yang lebih baik.

Menguasai latihan asas

Dalam kebanyakan masa, cubalah memukul pada bahagian tengah bulu tangkis. Anda mesti memukul bahagian getah bulat setiap masa. Anda boleh mempraktikkan teknik ini dengan melihat tepat di tengah-tengah bulu tangkis apabila anda ingin mengambil pukulan tinggi. Di samping itu, anda juga boleh berlatih dengan tangan anda untuk mendapat pengalaman itu.

Latih kaki anda

Sekiranya anda jenis tidak banyak bergerak di gelanggang, anda tidak akan dapat mengembalikan pukulan lawan anda. Sebagai gantinya, tetap dengan jari kaki, gerakkan kaki ke atas dan ke bawah sambil menunggu untuk membalas pukulan, dan gerakkan kaki ke belakang dan ke sisi dengan gerakan kecil untuk meletakkan diri anda dalam posisi sesuai untuk mengembalikan pukulan lawan.

Fahami permainan lawan anda

Semasa anda bermain dengan pihak lawan baru, sama ada dalam pertandingan atau permainan santai di acara keluarga, anda harus menilai permainan pihak lawan walaupun ketika melakukan aktiviti pemanasan sahaja. Anda harus mencari beberapa perkara utama: jika lawan lebih kepada pemain jenis agresif atau defensif, jika pukulan depan atau pukulan belakangnya adalah rembatan dominannya, dan apa-apa kelemahan seperti gerakan kaki yang perlahan atau pukulan kembali yang lemah, agar ini boleh dimanfaatkan untuk memenangi perlawan tersebut.

Menguasai teknik yang lebih maju

Badminton adalah permainan yang sangat fleksibel. Anda tidak perlu mengikuti setiap teknik seperti yang ditulis dalam buku, atau meniru teknik pemain lain dengan  serius. Beberapa pemain mempunyai gaya mereka sendiri. Jadi, anda boleh mengubahsuai teknik tertentu sekiranya anda sudah dapat mengenali dan melaksanakannya dengan sempurna.

Walau bagaimanapun, ianya adalah penting untuk mengetahui dan mempraktikkan beberapa teknik canggih yang digunakan pemain hebat dalam sukan badminton hari ini.

SUMBER

https://www.badmintonbible.com/rules/simple

https://www.sulekha.com/blogs/top-10-health-benefits-of-playing-badminton_630386

https://www.wikihow.com/Play-Badminton-Better

https://blog.playo.co/badminton-most-common-injuries-and-prevention/

Summary
Badminton: Ketahui semua info and tips sukan ini!
Article Name
Badminton: Ketahui semua info and tips sukan ini!
Description
Badminton, adalah sukan raket yang sangat mirip seperti tenis. Ia juga adalah sukan yang sangat popular dan bukan hanya dimainkan untuk pertandingan tetapi juga merupakan aktiviti menyeronokkan yang dapat dimainkan di kalangan rakan sebaya anda.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: