Zincofer

Zincofer merupakan sejenis ubat yang digunakan bagi merawat masalah anemia atau kondisi di mana seseorang pesakit itu kekurangan sel darah merah. Ubat ini digunakan khushnya bagi golongan ibu mengandung. Ubat ini kerap kali diberikan di semua hospital malah ada juga yang dijual di farmasi atau stor-stor kesihatan di seluruh Malaysia. Ubat tambahan ini berperasan penting dalam mengubati serta mencegah masalah anemia.

Ubat ini kerap kali diberikan di semua hospital malah ada juga yang dijual di farmasi atau stor-stor kesihatan di seluruh Malaysia.

Ubat tambahan ini berperanan penting dalam mengubati serta mencegah masalah anemia.

Kegunaan Dalam Kehamilan & Penyusuan

Oleh kerana kapsul Zincofer bersifat hematinik, ia selamat diberikan semasa kehamilan dan digunakan oleh ibu yang menyusu.

Pengambilan Zincofer semasa trimester pertama kehamilan mungkin tidak diperlukan. Sebilangan kecil wanita hamil tidak dilindungi oleh dos asid folik secara fisiologi. Jika terdapat perkembangan anemia ketika mengambil Zincofer, sila dapatkan rawatan.

Indikasi Zincofer

Zincofer dikaitkan dalam anemia kekurangan zat besi, anemia kekurangan zat makanan dan anemia yang berkaitan dengan kehamilan, dan lain-lain lagi.

Terdapat bukti bahawa pengambilan 100mg zat besi harian adalah mencukupi untuk mencegah masalah kekurangan zat besi pada ibu hamil.

Sekiranya kekurangan zat besi berlaku semasa mengambil Zincofer, ia akan meningkatkan penyerapan zat besi.

Untuk memastikan kadar folat tisu normal pada ibu mencukupi selepas melahirkan, ibu diperlukan untuk tambahan zat besi harian sekitar 300 mikrogram pada trimester kedua dan ketiga kehamilan.

Zincofer Capsules diberikan pada trimester kehamilan kedua dan ketiga untuk profilaksis terhadap kekurangan zat besi dan anemia megaloblastik kehamilan.

Kontra-Indikasi Zincofer

Ia mempunya sifat hipersensitif terhadap produk, Vitamin B12, hemoglobinuria nokturnal paroxysmal, haemosiderosis, haemochromatosis, ulser peptik aktif, transfusi darah berulang, enteritis serantau, dan kolitis ulseratif.

Zincofer Capsules tidak boleh digunakan dalam rawatan anaemia selain daripada kekurangan zat besi. Antaranya adalah:

 1. Masalah pendarahan seperti Thalassemia, Hemolytic anemia
 2. Masalah atau komplikasi hati
 3. Ulser peptic atau usus
 4. Masalah kekurangan vitamin B12

Komposisi / Bahan Aktif Dalam Zincofer

 • Vitamin B9 atau Asid Folik : Dua komponen ini memainkan peranan penting bagi menghasilkan DNA dan asid amino. Hal ini ada penting bagi merangsang pembentukan tulang belakang, otak, dan sel darah merah. Kekurangan kedua-dua komponen ini akan menyebabkan pelabagai komplikasi atau kecacatan terhadap tumbesaran janin dalam kandungan.
 • Zat Besi : Mineral ini adalah satu sumber untuk penghasilan haemoglobin yakni sejenis molekul bagi membawa oksigen ke seluruh badan. Ianya juga penting bagi meningkatkan imuniti badan serta menstabilkan hormone dan suhu badan.
 • Zat Zink : mineral ini juga penting bagi menguatkan sistem imuniti badan selain menstabilkan hormon tiroid dalam badan. Zat zink ini juga penting bagi mengelakkan berlakunya masalah bantut dalam golongan kanak-kanak yang sedang membesar. Manakala dalam kalangan ibu mengandung pula, ianya penting bagi mengelakkan berlaku kelahiran pra-matang, bayi yang kekurangan berat sewaktu dilahirkan, selain meningkatkan selera makan dari segi deria bau ibu mengandung itu sendiri.

Dos Ubat dan Cara Pemakanan

 1. Satu kapsul/biji sehari atau seperti yang disyorkan oleh doctor yang merawat
 2. Disyorkan untuk diambil ketika perut kosong. Tidak digalakkan makan 2 jam sebelum dan selepas makan ubat ini.
 3. Dinasihatkan untuk tidak diambil bersama minum berkafein seperti kopi, teh atau milo dan juga susu
 4. Zincofer juga dinasihatkan untuk diambil bersama minuman berjus seperti air oren

Kesan Sampingan

Sembelit, cirit-birit, kekejangan perut, atau sakit perut mungkin berlaku. Kesan ini biasanya bersifat sementara dan akan hilang semasa badan anda menyesuaikan diri dengan ubat ini. Sekiranya ada kesan berterusan atau bertambah buruk, segera hubungi doktor atau ahli farmasi anda.

Pengambilan zat besi boleh menyebabkan najis anda menjadi hitam. Ini adalah kesan yang tidak berbahaya. Ramai orang yang menggunakan ubat ini tidak mempunyai kesan sampingan yang serius. Reaksi alahan yang sangat serius terhadap ubat ini jarang berlaku.

Walau bagaimanapun, dapatkan rawatan perubatan segera sekiranya anda melihat gejala berikut dari reaksi alergi yang serius: ruam, gatal atau bengkak terutamanya pada muka, lidah, atau tekak, pening teruk, kesukaran bernafas. Ini bukanlah senarai lengkap kesan sampingan. Sekiranya anda melihat kesan lain yang tidak disenaraikan di atas, hubungi doktor atau ahli farmasi anda.

Antara kesan sampingan yang kerap berlaku termasuklah :

 1. Pedih ulu hati
 2. Sakit perut
 3. Hilang selera makan
 4. Loya atau muntah
 5. Cirit birit atau sembelit
 6. Perubahan warna najis menjadi gelap

Segera hubungi doktor yang merawat anda sekiranya anda mempunyai gejala-gejala seperti berikut:

 1. Sakit perut yang melampau
 2. Muntah yang berterusan
 3. Batuk atau muntah yang berwarna gelap seperti kopi
 4. Demam
 5. Najis berdarah atau berwarna gelap dan busuk

Langkah Berjaga-Jaga

Sebelum mengambil ubat ini, beritahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda alah kepadanya, atau jika anda mempunyai alahan lain. Produk ini mungkin mengandungi bahan yang tidak aktif, yang boleh menyebabkan reaksi alergi atau masalah lain. Bercakap dengan ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

Zincofer juga tidak boleh digunakan jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu. Sebelum mengambil ubat ini, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda jika anda mempunyai gangguan berlebihan iron seperti hemochromatosis ataupun hemosiderosis.

Selain itu, beritahu juga doktor atau ahli farmasi mengenai sejarah perubatan anda, terutamanya mengenai penggunaan atau penyalahgunaan alkohol, masalah hati, masalah perut atau usus seperti masalah ulser dan juga kolitis.

Sekiranya suplemen zat besi anda juga mengandungi asid folik, pastikan anda memberitahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda mempunyai kekurangan vitamin B12 ataupun dikenali sebagai anemia pernisiosa sebelum mengambilnya.

Kekurangan vitamin B12 yang tidak dirawat boleh mengakibatkan masalah saraf yang serius. Contohnya, gejala neuropati periferal seperti rasa mati, sakit, atau sensasi kesemutan). Rujuk doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut. Tablet kunyah ubat Zincofer ini mungkin mengandungi aspartam.

Sekiranya anda menghidapi fenilketonuria (PKU) atau keadaan lain yang memerlukan anda mengehadkan pengambilan aspartam atau fenilalanin, berjumpalah dengan doktor atau ahli farmasi anda mengenai penggunaan ubat ini dengan selamat.

Kesimpulannya, penggunaan Zincofer adalah penting dan juga selamat buat ibu mengandung. Walaubagaimanapun, Zincofer tidak boleh digunakan dalam sesetengah keadaan. Oleh itu, dapatkan nasihat doktor pakar sebelum anda mengambil Zincofer atau apa-apa ubatan sekalipun supaya ia tidak memberi kesan negatif kepada tubuh badan anda.

Sumber :

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-17363/hematinic-folic-acid-oral/details

https://pharmeasy.in/online-medicine-order/zincofer-xt-tablet-3354

https://www.drugs.com/mtm/hematinic-with-folic-acid.html

https://www.mims.com/malaysia/drug/info/zincofer?type=full


Tagged: