Zilactin
Zilactin digunakan untuk merawat masalah berkaitan luka mulut atau bibir.

Pengenalan

Zilactin digunakan untuk merawat masalah berkaitan luka mulut atau bibir.

Kegunaan Zilactin

Zilactin digunakan dalam jangka pendek untuk menghilangkan rasa sakit berkaitan masalah mulut kecil (seperti sakit gigi, luka kanser, sakit gusi / tekak, kecederaan mulut / gusi). Ini adalah anestetik tempatan yang berfungsi dengan menghilangkan rasa sakit di kawasan yang terjejas.

Jangan gunakan produk ini untuk kanak-kanak di bawah 2 tahun kerana ada risiko kesan sampingan yang serius. Bertanyakan pada doktor anda untuk maklumat lebih lanjut.

Kesan sampingan Zilactin

Walaupun jarang berlaku, sebilangan orang mungkin mempunyai kesan sampingan yang sangat buruk dan kadangkala boleh membawa maut disebabkan pengambilan ubat tertentu. Beritahu doktor atau dapatkan bantuan perubatan segera jika anda mempunyai tanda-tanda atau gejala berikut yang mungkin berkaitan dengan kesan sampingan yang sangat buruk:

Tanda-tanda reaksi alahan, seperti ruam, gatal-gatal, kulit merah, bengkak, lecet, atau mengelupas dengan atau tanpa demam, berdehit, sesak di dada atau tekak, kesukaran bernafas, menelan, atau bercakap, suara serak yang luar biasa atau pembengkakan mulut, muka, bibir, lidah atau tekak.

Semua ubat boleh menyebabkan kesan sampingan tersendiri. Walau bagaimanapun, banyak orang tidak mempunyai kesan sampingan atau hanya mempunyai kesan sampingan kecil. Hubungi doktor atau dapatkan bantuan perubatan jika anda ada mengalami kesan sampingan ini atau kesan sampingan lain yang mengganggu anda atau tidak hilang.

Interaksi Zilactin

Ambil perhatian jika anda jika menggunakan ubat dan mempunyai keadaan seperti:

  • Sekiranya anda mempunyai alergi terhadap alkohol benzil atau bahagian lain daripada Zilactin (gel alkohol benzil).
  • Sekiranya anda alah kepada Zilactin (gel alkohol benzil); mana-mana bahagian Zilactin (gel alkohol benzil); atau ubat, makanan atau bahan lain. Beritahu doktor mengenai alahan dan tanda-tanda apa yang anda alami.

Beritahu doktor dan ahli farmasi anda mengenai semua ubat anda (preskripsi atau OTC, produk semula jadi, vitamin) dan masalah kesihatan. Anda mesti pastikan bahawa ianya selamat untuk mengambil Zilactin (gel alkohol alkohol) dengan semua ubat dan masalah kesihatan anda. Jangan mula, hentikan, atau ubah dos ubat apa pun tanpa berjumpa dengan doktor terlebih dahulu.

Kontraindikasi Zilactin

Sebelum menggunakan Zilactine, beritahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda alah kepadanya, atau kepada anestetik “caine” lain (seperti procaine) atau jika anda mempunyai alahan lain. Produk ini mungkin mengandungi bahan tidak aktif, yang boleh menyebabkan reaksi alergi atau masalah lain. Bercakap dengan ahli farmasi anda untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut.

Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan berikut, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan produk ini: penyakit jantung, gangguan darah tertentu (kekurangan G6PD, kekurangan piruvat kinase, penyakit hemoglobin-M, kekurangan NADH-methemoglobin reductase), masalah pernafasan (seperti asma, bronkitis, emfisema, riwayat merokok).

Sebelum menjalani pembedahan, beritahu doktor atau doktor gigi tentang semua produk yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi, ubat bukan preskripsi dan produk herba).

Zilaktin dan kehamilan

Semasa hamil, produk ini hanya boleh digunakan apabila diperlukan sahaja. Bincangkan risiko dan faedahnya dengan doktor anda. Malah, ia juga tidak diketahui sama ada produk ini boleh meresap masuk ke dalam susu ibu atau tidak. Rujuk doktor anda sebelum menyusukan bayi.

Dos Zilactin

Ikuti semua arahan pada pakej produk. Sekiranya doktor telah menetapkan ubat ini, gunakannya seperti yang diarahkan. Jika anda tidak pasti mengenai apa-apa maklumat, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Jangan gunakan ubat ini lebih dari 4 kali sehari kecuali jika diarahkan oleh doktor. Biarkan ubat kekal di kawasan yang menyakitkan sekurang-kurangnya 1 minit sebelum meludah atau membilas mulut.

Seterusnya, jangan gunakan ubat ini sejumlah besar atau lebih kerap daripada yang diarahkan kerana adanya risiko untuk mendapat kesan sampingan serius (termasuk metemoglobinemia yang jarang membawa maut) yang akan meningkat.

Berhenti menggunakan ubat ini dan beritahu doktor jika sakit anda teruk atau jika ia berlanjutan lebih dari 2 hari, atau sekiranya gejala sakit mulut anda berlangsung lebih dari 7 hari, atau jika anda demam, sakit kepala, ruam, bengkak, mual atau muntah. Anda mungkin menghadapi masalah perubatan serius yang mungkin memerlukan rawatan yang berbeza.

Sekiranya keadaan berterusan atau bertambah buruk, atau jika anda fikir anda mungkin menghadapi masalah perubatan yang serius, segera dapatkan bantuan perubatan.

SUMBER

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-6476/zilactin-b-mucous-membrane/details

https://www.drugs.com/cdi/zilactin.html

Summary
Zilactin
Article Name
Zilactin
Description
Zilactin digunakan dalam jangka pendek untuk menghilangkan rasa sakit berkaitan masalah mulut (seperti sakit gigi, luka kanser, sakit gusi / tekak, kecederaan mulut / gusi).
Author
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: