Now Reading
Zakar : Ketahui lebih banyak mengenai organ reproduksi ini

Zakar : Ketahui lebih banyak mengenai organ reproduksi ini

Zakar : Ketahui lebih banyak mengenai organ reproduksi ini

Apakah itu zakar

Zakar adalah organ seks lelaki, yang mencapai ukuran penuh semasa zaman akil baligh. Ia juga berfungsi sebagai saluran untuk membuang air kecil dari badan.

Fungsi utama zakar iaitu:

 • Hubungan seksual – Semasa rangsangan erotik, zakar mengalami ereksi. Ejakulasi dapat terjadi, di mana air mani bergerak keluar dari uretra melalui lubang uretra luaran. Akhirnya, zakar mengalami pengecutan, kembali ke keadaan kendur semula.
 • Pembuangan air kencing – Zakar juga mempunyai peranan penting dalam proses kencing. Ia mengandungi uretra, yang membawa air kencing dari pundi kencing ke lubang uretra luar, di mana ia dikeluarkan dari badan.

Anatomi zakar

Zakar boleh dibahagikan secara anatomi kepada beberapa bahagian:

 • Uretra zakar mengalir ke tengah zakar dan hingga ke pundi kencing. Air kencing dilepaskan melalui tiub ini. Ejakulasi juga dilepaskan dari uretra.
 • Kulit zakar, atau kulup adalah selubung kulit yang menutupi kepala zakar. Kulit inilah yang dikeluarkan semasa berkhatan.
 • Kelenjar, atau kepala zakar adalah permukaan berlendir pada lelaki yang tidak bersunat. Pada lelaki yang disunat, kelenjar terhasil dari kulit kering dan tidak berlendir.
 • ‘Corpus cavernosa’ adalah dua bahagian tisu yang mengalir di sepanjang sisi zakar. Apabila ia dipenuhi dengan darah, ia menyebabkan ereksi zakar. ‘Corpus cavernosa’ juga kadangkala disebut sebagai badan ereksi.
 • ‘Corpus spongiosum’ adalah bahagian ketiga tisu ereksi yang menutupi uretra dan berakhir di kelenjar. Ia terletak di bahagian bawah zakar.

Semua struktur zakar dibekalkan dengan baik oleh saluran darah. Ini adalah aliran darah ke dan keluar dari zakar yang memberikan fungsi ereksi. Apabila terdapat darah yang terperangkap di badan ereksi zakar, ia sudah cukup kuat untuk melakukan penembusan seksual. Apabila darah mengosong, ia kembali ke keadaan lembap.

Batang zakar, yang terdiri daripada uretra dan tiga badan ereksi, dibalut dengan ‘fascia’ dan kulit. Di pangkal zakar terdapat ligamen ‘suspensory’ yang menyokong kedudukannya di pelvis.

Bagaimana zakar berfungsi

Fungsi utama zakar adalah fungsi seksual dan pengeluaran air kencing. Bagi fungsi pengeluan air kencing, ia dicapai dengan saluran uretra dari pundi kencing yang melalui zakar, ke bahagian luar badan. Halangan aliran air kencing pada individu lelaki tua mungkin berlaku disebabkan pertumbuhan prostat yang memberi tekanan pada uretra.

Seterusnya, fungsi seksual zakar boleh dibahagikan kepada dua peringkat, ereksi dan ejakulasi. Fungsi ereksi zakar dikendalikan oleh aliran darah yang masuk dan keluar dari tiga badan ereksi iaitu dua ‘corpus cavernosa’ dan ‘corpus spongiosum’. Oleh itu, fungsi ereksi sangat berkaitan dengan kesihatan sistem kardiovaskular.

Ejakulasi pula berlaku melalui zakar, tetapi bukan semata-mata menjadi fungsi zakar. Pertama, ‘vas deferens’ mengecut untuk menggerakkan sperma ke pangkal zakar. Pada masa yang sama, kelenjar prostat dan vesikel air mani melepaskan rembesan yang menjadikan sebahagian besar isipadu air mani.

Kemudian, pada saat ejakulasi, pengecutan otot di pangkal zakar memaksa air mani untuk keluar dari hujung zakar. Aliran air mani adalah tidak sehala, dan diatur oleh pengecutan otot di sekitar pangkal uretra. Sekiranya pengecutan otot tersebut tidak lengkap, seseorang mungkin mengalami ejakulasi ‘retrograde’, di mana cecair ejakulasi bergerak kembali ke prostat.

Masalah kesihatan biasa berkaitan zakar

Apabila ada masalah yang tidak kena pada zakar anda, ia boleh mempengaruhi kehidupan seksual dan juga kesejahteraan anda secara keseluruhan. Beberapa keadaan yang paling biasa mempengaruhi zakar adalah:

 • Gangguan ereksi – ketidakupayaan untuk mendapatkan dan mengekalkan ereksi yang cukup kuat untuk melakukan hubungan seks.

 • Masalah ejakulasi – ini termasuk ketidakmampuan melakukan ejakulasi, ejakulasi pramatang, ejakulasi tertunda, ejakulasi yang menyakitkan, ejakulasi berkurangan atau ejakulasi ‘retrograde’, ketika air mani memasuki pundi kencing dan bukannya keluar melalui zakar.

 • ‘Anorgasmia’ – ketidakupayaan untuk mencapai tahap orgasme walaupun terdapat rangsangan yang mencukupi.

 • Penurunan libido – keinginan yang berkurangan terhadap hubungan seksual.

 • Jangkitan kelamin – termasuk ketuat alat kelamin, ‘gonorrhea’, ‘chlamydia’, ‘syphilis’ dan herpes genital yang boleh menyebabkan kencing yang menyakitkan, rembesan zakar, dan luka atau lepuh pada zakar atau di kawasan alat sulit.

 • Jangkitan kulat – ini boleh menyebabkan keradangan kepala zakar (balanitis), ruam kemerahan, tompok-tompok putih pada zakar, gatal-gatal atau rasa terbakar, dan keputihan.

 • Penyakit Peyronie – keadaan kronik yang melibatkan pengembangan tisu parut tidak normal di dalam zakar, dan sering mengakibatkan ereksi bengkok atau menyakitkan.

 • Retakan zakar – retakan yang berlaku semasa ereksi tisu berurat, seperti tiub pada zakar. Ini biasanya berlaku disebabkan zakar yang mengalami ereksi kuat dan menyerang pelvis wanita semasa melakukan hubungan seks.

 • ‘Priapisme’ – ereksi yang berterusan dan biasanya menyakitkan serta tidak berlaku disebabkan oleh rangsangan seksual atau ghairah.

 • ‘Phimosis’ – keadaan di mana kulup zakar yang tidak disunat tidak dapat ditarik dari kepala zakar, menyebabkan pengeluaran air kencing dan ereksi yang menyakitkan.

 • ‘Paraphimosis’ – keadaan di mana kulup tidak dapat kembali ke posisi normal setelah ditarik, menyebabkan pembengkakan zakar yang menyakitkan dan aliran darah terganggu.

 • Kanser zakar – ini mungkin bermula sebagai lepuh pada kulup, kepala atau batang zakar dan kemudian menjadi pertumbuhan seperti ketuat yang mengeluarkan nanah berair.

Cara menjaga zakar anda

Menjaga kebersihan alat kelamin dengan baik boleh mengurangkan kemungkinan anda mengalami masalah seperti kerengsaan kulit dan beberapa jangkitan biasa.

Ada beberapa perkara yang anda boleh lakukan untuk menjaga zakar sendiri.

 • Cuci zakar anda dengan rapi setiap hari. Tarik zakar ke belakang dengan teliti dan bersihkan bahagian di bawah kulup, serta hujung zakar anda (kelenjar) dengan hanya menggunakan air dan sabun yang sangat lembut. Jangan gosok di kawasan sensitif ini.
 • Pastikan anda mengeringkan hujung zakar dengan lembut, kawasan di bawah kulup dan seluruh zakar anda. Ganti kulup di hujung zakar sebelum memakai seluar dalam anda.
 • Pastikan seluar dalam anda dibasuh dengan betul, dibilas dengan sempurna dan kering sepenuhnya sebelum dipakai.
 • Pastikan anda mencuci tangan sebelum membuang air kecil atau menyentuh zakar anda. Ini adalah sangat penting jika anda memegang apa-apa yang boleh merengsakan zakar, seperti bahan kimia, cili atau sapuan panas.

SUMBER

https://www.netdoctor.co.uk/conditions/sexual-health/a12026/the-penis-and-how-it-works

https://teachmeanatomy.info/pelvis/the-male-reproductive-system/penis

https://www.verywellhealth.com/penis-anatomy-4777189

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/mens-health/in-depth/penis-health/art-20046175

https://www.healthdirect.gov.au/penis-care

error: Content is protected !!