Now Reading
4 Kegunaan Whipping Cream Dalam Hidangan

4 Kegunaan Whipping Cream Dalam Hidangan

Whipping cream dan Cara Menggunakannya Dalam Hidangan

Rakyat Malaysia mungkin tidak biasa menggunakan whipping cream dalam hidangan harian tetapi adakah anda tahu bahawa bahan ini juga berguna dalam pelbagai resipi lain? Orang mungkin menganggap bahawa krim berat (heavy cream) dan whipping cream merupakan produk yang sama tetapi tidak, mereka mempunyai perbezaan walaupun mempunyai sifat yang serupa.

Krim berat adalah jenis krim cair terkaya dengan kandungan lemak sekurang-kurangnya 36%, sementara whipping cream mengandungi antara 30% dan 36% lemak. Pada dasarnya, ia adalah krim berat yang telah dipukul sehingga menjadi ringan dan gebu. Mungkin lebih daripada segalanya, apa yang menjadikan whipping cream ini unik adalah teksturnya. Ia membentuk puncak lembut dan ringan yang lebih tinggi daripada kebanyakan produk tenusu lain.

Malah, whipping cream juga boleh digunakan untuk beberapa tujuan. Kegunaan yang biasa digunakan adalah untuk membuat topping bagi kek, pai dan pencuci mulut yang lain. Ia juga digunakan sebagai ramuan dalam resipi pencuci mulut, sup, sos dan minuman.

Sekarang, mari kita ketahui lebih lanjut mengenai bagaimana kita boleh menggunakan krim ini dalam hidangan.

1. Hidangkan sebagai hiasan atas untuk pencuci mulut

Sekiranya anda seorang pencinta pencuci mulut, whipping cream sesuai untuk hiasan pai, kek, penkek, roti bakar Perancis dan wafel. Selain itu, anda juga boleh menambah sesudu whipping cream pada minuman coklat panas untuk menjadikan ia lebih enak. Ia juga boleh dimakan begitu sahaja dengan buah-buahan seperti strawberi, blueberi dan banyak lagi. Cuba ubahsuai makanan anda dan anda mungkin menemui cara baru untuk gunakan krim ini dalam hidangan anda. Lebih-lebih lagi, jika anda ingin membuatnya sendiri, selalu kacaunya pada saat terakhir untuk menghasilkan hiasan atas yang cantik.

2. Bantu sup jadi lebih berkrim

Bagi orang Malaysia, ia mungkin agak ganjil untuk menambahkan whipping cream ke dalam resipi sup biasa kerana hidangan kita lebih cenderung kepada kuah yang jernih  berbanding sup yang berkrim? Tetapi, jika anda ingin mencuba resipi sup baru untuk keluar dari zon selesa anda, ianya tidak salah untuk mencuba beberapa resipi baru yang mungkin baik untuk cuaca sejuk atau sebagai makan malam bersama keluarga. Anda boleh mencuba sup ayam berkrim, sup tomato atau resipi yang lebih sihat jika anda menjalani diet iaitu sup ayam keto. Biasanya, asas whipping cream yang merupakan krim berat adalah ramuan rahsia yang memberi ketebalan pada ketumpatan sup sambil memberikan rasa susu yang kaya. Walau bagaimanapun, pastikan anda menyukat jumlah krim dengan betul. Peraturan umum ialah 1/2 cawan krim untuk setiap lapan mangkuk sup, tetapi anda boleh menambah atau kurangkannya mengikut citarasa anda.

3. Boleh jadi pengganti krim berganda (double cream)

Krim berganda mempunyai kandungan lemak tinggi yang menjadikannya sangat baik untuk dikacau. Anda harus selalu menggunakan jumlah krim yang sama jika menggantikannya dengan whipping cream. Dalam sos dan resipi di mana krimnya perlu dimasak berbanding dikacau, anda boleh menggunakannya tanpa perubahan besar. Sekiranya sosnya adalah sangat berasid (seperti sos tomato), maka anda mungkin mahu menambahkan whipping cream ke dalam sos jauh dari api dan jangan rebus sos setelah krim ditambahkan, kerana ia boleh berkecai.

4. Sesuai digunakan bersama kopi

Kopi bersama whipping cream (panas dan sejuk) adalah cara yang manis dan berkrim untuk menikmati kopi. Walaupun anda boleh membeli whipping cream segera di kedai, membuatnya sendiri hanya memerlukan satu minit sahaja dan ia membolehkan anda menyesuaikan rasa manis dan konsistensinya mengikut cara anda tersendiri. Kemudian, tambahkan dengan serbuk kayu manis atau koko untuk menjadikannya lebih enak.


Anchor Whipping Cream

RM 23.80

Faedah utama:

  • Terasa berkrim, rasa mulut dan tekstur Premium
  • Tiada perasa dan pewarna tambahan
  • Kestabilan cambuk yang sangat baik untuk hiasan
  • Tetap halus dan stabil tanpa membelah atau melengkung walaupun dalam resipi berasid.
  • Tidak akan kehilangan kelantangan atau pecah ketika disebat untuk persembahan.
  • Berprestasi dalam keadaan yang mencabar dengan fleksibiliti yang hebat di seluruh aplikasi roti.
  • Dibuat dengan sumber susu New Zealand berkualiti tinggi

SUMBER

https://www.recipetips.com/kitchen-tips/t–962/whipping-cream.asp

See Also
probiotik

https://www.cookinglight.com/cooking-101/essential-ingredients/heavy-cream-vs

https://www.thespruceeats.com/whipped-cream-765594

https://startcooking.com/how-to-make-and-use-whipped-cream

error: Content is protected !!