Now Reading
Watch Series Keluaran Apple

Watch Series Keluaran Apple

Watch Series

Selain terkenal dengan Iphone, Ipad dan Macbook, Apple juga sangat terkenal dengan rangkaian Watch Series. Bagi peminat jam pintar, sudah pasti Apple Watch Series merupakan salah satu idaman hati mereka.

Oleh itu, terdapat beberapa Watch Series yang dijual di Apple Centre. Antaranya ialah Apple Watch Series 6, Apple Watch SE dan Apple Watch Series 3.

Apple Watch Series 6

Apple Watch Series 6 merupakan mdoel terbaru dan mempunyai banyak kelebihan menarik. Antaranya ialah, ia membolehkan anda mengukur tahap oksigen darah anda dengan sensor dan aplikasi baru yang revolusioner. Anda juga boleh mengambil ECG dari pergelangan tangan anda dan melihat metrik kecergasan anda pada paparan Retina Selalu-On yang dipertingkatkan.

Namun, sebab utama kenapa kebanyakkan memilih Apple Watch Series 6 berbanding Apple Watch SE adalah warna dan kemasannya. SE hanya terdapat dalam aluminium, yang merupakan bahan paling murah dan anda hanya boleh memilih dari tiga warna iaitu perak, kelabu atau emas. Walaubagaimanapun, siri 6 juga terdapat dalam aluminium dan juga keluli tahan karat yang mempunyai kualiti kemasan yang jauh lebih tinggi. Ia juga terdapat bebrapa warna eksklusif untuk siri ini.

Selain itu, pada siri 6, penambahan utama adalah sensor SpO2, yang mengesan oksigen darah dengan menyalakan LED merah di bawah kulit untuk mengesan warna darah anda. Ia bergabung dengan ECG sebagai ciri eksklusif untuk siri ini.

Apple Watch SE

Apple Watch SE bukanlah jam tangan pintar keluaran Apple yang terbaik namun ia sangat disyorkan untuk ramai kerana harganya yang murah tetapi berbaloi untuk dibeli. Ia membawa pengalaman yang sangat baik yang diinginkan oleh kebanyakan orang.

Ia mempunyai paparan Retina yang luas sehingga anda dapat melihat lebih banyak. Sensor canggihnya juga berfungsi untuk mengesan semua cara anda bergerak yang mana merupakan ciri-ciri hebat untuk memastikan anda sihat dan selamat.

Apple Watch SE memberi inspirasi kepada kehidupan yang lebih sihat. Ini membuat anda lebih banyak maklumat dan mendorong tabiat yang lebih baik. Ia dapat memantau degupan jantung anda dan memberitahu anda jika ada sesuatu yang salah sehingga anda dapat mengambil tindakan dan berjumpa doktor. Bahkan boleh meminta pertolongan dalam keadaan kecemasan.

Dengan akselerometer dan giroskop terbina dalam, Apple Watch SE dapat mengesan jika anda mengalami kejatuhan dan menghubungkan anda dengan perkhidmatan kecemasan jika anda tidak bergerak. Anda juga boleh mendapatkan bantuan segera dalam keadaan kecemasan – walaupun anda melancong ke luar negara dengan hanya menekan dan menahan butang sebelah.

Apple Watch Series 3

Antara kelebihan watch series dari Apple untuk siri 3 ini, anda boleh memeriksa degupan jantung anda dan dan tahu tentang kadar denyutan jantung anda sama ada rendah atau tinggi. Anda juga boleh menggunakan ia untuk bersenam malah berkongsi aktiviti senaman anda dengan dunia luar. Ia juga boleh melakukan panggilan, hantar dan terima mesej, dan strim 50 juta lagu dari Apple Music. Apple Watch Series 3 membolehkan anda melakukan semuanya, walaupun anda berada jauh dari telefon anda.

Untuk pengetahuna anda, siri 3 juga merupakan kali pertama Apple berjaya menggunakan LTE bersama GPS, sensor denyut jantung optik, paparan cantik dan reka bentuk kalis air – semuanya tanpa mengurangkan hayat bateri. Siri 3 adalah contoh kuat bahawa sambungan tambahan masih boleh digabungkan dengan peranti yang direka dengan elegan – walaupun anda harus membeli model yang lebih mahal dan membayar bil data tambahan. Bagi sesetengah orang, kelebihan sambungan sangat berbaloi, tetapi kita tidak cukup berhubung untuk merasakan keperluannya.

Dari segi pilihan kemasan, anda hanya mempunyai aluminium untuk dipilih dengan warna Silver dan Space Grey, sementara peranti Watch baru juga terdapat dalam pilihan keluli tahan karat, seramik dan titanium.

Konklusinya, di atas ini merupakan beberapa pilihan Watch Series untuk anda. Untuk harganya pula, Apple Watch Series 3 bermula dari RM849, Apple Watch SE bermula dari RM1,199 manakala Apple Watch Series 6 bermula dari RM1749.

Sumber

https://www.wareable.com/apple/apple-watch-series-3-review

https://www.wareable.com/apple/apple-watch-se-review-8097

https://www.apple.com/my/watch/

error: Content is protected !!