Now Reading
Warna Darah Haid: Apakah Maksudnya?

Warna Darah Haid: Apakah Maksudnya?

warna darah period

Warna darah period seseorang dapat menyampaikan maklumat tentang kesihatan yang penting. Sebagai contoh, darah oren atau kelabu kadangkala menunjukkan jangkitan pada vagina.

Semasa haid, badan menumpahkan tisu dan darah dari rahim melalui faraj. Pelepasan darah ini boleh berbeza-beza dari merah terang hingga coklat gelap atau hitam bergantung kepada berapa lama darah tersebut.

Darah yang tinggal di rahim cukup lama akan bertingak balas dengan oksigen (Pengoksidaan). Darah yang mempunyai masa untuk mengoksidasi akan kelihatan lebih gelap dari biasa. Perubahan hormone dan keadaan kesihatan juga boleh mempengaruhi warna dan tekstur darah haid ini.

Warna Darah Period

Hitam

Darah hitam boleh muncul pada awal tau akhir tempoh haid seseorang. Warnanya biasanya merupakan tanda darah tua atau darah yang mengambil masa yang lebih lama untuk meninggalkan rahim dan mempunyai masa untuk mengoksidasi.

Pada permulaanya berubah menjadi coklat atau merah tua dan akhirnya menjadi hitam. Darah hitam kadang kadang juga menunjukkan penyumbatan di dalam vagina seseorang. Gejala lain dari penyumbatan tersebut termasuklah:

 • Pelepasan berbau busuk
 • Demam
 • Kesukaran membuang air kecil
 • Gatal atau bengkak di dalam atau sekitar faraj

Coklat atau Merah Tua

Seperti darah hitam, coklat atau merah tua adalah tanda darah lama, ia mungkin muncul pada awal atau akhir haid. Darah merah atau merah tua tidak lama mengoksidadi seperti darah hitam dan boleh muncul dalam pelbagai warna.

Darah coklat atau bertompok kadang-kadang juga boleh menjadi tanda awal kehamilan yang disebut doktor sebagai pendarahan impantasi.

Pelepasan coklat atau bitnik-bintik semasa kehamilan boleh menunjukkan keguguran atau kehamilan ektopik, iaitu ketika telur yang disenyawakan tertanam dalam tiu fallopio dan bukannya di rahim.

Merah Terang

Darah merah terang menunjukkan darah segar dan aliran yang stabil. Tempoh mungkin bermula dengan pendarahan merah terang dan gelap menjelang akhir haid. Sebilangan orang mungkin mendapati bahawa darah mereka tetap merah terang sepanjang haid mereka.

Tompokan atau pendarahan yang tidak biasa antara kitaran haid mungkin merupakan tanda jangkitan kelamin seperti klamidia atau gonorea. Pertumbuhan pada lapisan rahim yang didebut polip atau fibroid juga dapat menyebabkan pendarahan yang luar biasa.

Jarang berlaku, pendarahan merah terang juga mungkin merupakan tanda-tanda awal kanser serviks. Gejala kanser serviks termasuklah:

 • Tempoh period yang lama dari kebiasaannya
 • Jumlah darah haid yang banyak dari biasa
 • Pendarahan selepas hubungan seksual
 • Keputihan yang berbau busuk
 • Sakit di punggung bawah, pelvis atau kaki
 • Hiang selera makan
 • Penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan

Merah Jambu

Darah merah muda atau bitnik-bintik boleh berlaku ketika darah period bercampur dengan cecair serviks. Menggunakan kawalan kelahiran hormone dapat menurunkan kadar estrogrn di dalam badan menyebabkan aliran yang lebih ringan dengan warna merah jambu selama beberapa waktu.

Hubungan seksual boleh menyebabkan terkoyak di faraj atau serviks. Darah dari koyakan ini bercampur dengan cairan vagina dan keluar dari tubuh seseorang sebagai keputihan.

Penyebab lain darah merah jambu ini adalah:

 • Penurunan berat badan yang ketara
 • Diet yang tidak sihat dan tak seimbang
 • Anemia

Oren

Darah yang bercampur dengan cecair serviks juga muncul berwarna oren.  Darah oren atau pelepasan sering menunjukkan jangkitan seperti vaginosis bakteria atau trichomoniasis.

Orang yang mempunyai darah berwarna oren harus memeriksa simptom-simptom lain seperti gatal-gatal faraj, ketidakselsesaan dan keputihan.

Walaupun darah atau keputihan berwarba oren tidak selalu menunjukkan jangkitan, adalah idea yang baik bagi seseorang untuk berjumpa doktor atau pakar sakit puan untuk penilaian.

Kelabu

Pelepasan kelabu biasanya merupakan tanda vaginosis bakteria, suatu keadaan yang berlaku kerana ketidakseimbangan antara bakteria bermanfaat dan berbahaya pada vagina.

Gejala lain vaginosis bakteria termasuklah:

 • Gatal di dalam dan di sekitar faraj
 • Bau faraj sering digambarkan sebagai hamis
 • Rasa terbakar atau kencing yang menyakitkan

Sumber;

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324848#gray

https://www.healthline.com/health/womens-health/period-blood

error: Content is protected !!