Now Reading
Wanita perlu tahu tentang buah dada mereka

Wanita perlu tahu tentang buah dada mereka

Buah dada

Sebagai wanita, anda perlu tahu tentang buah dada anda untuk hidup yang lebih sihat. Sebagaimana topik kesihatan yang lain, terdapat pelbagai kelebihan yang dapat diperolehi melalui pemeriksaan payu dara

 Rutin pemeriksaan dapat membantu anda mengesan sebarang perubahan terhadap payudara anda. Ingat! Sebahagian ketulan adalah normal tetapi jika anda bimbang, segeralah berjumpa pakar perubatan.

Adakah normal jika buah dada terasa kental ?

Payudara yang normal boleh jadi lembut atau kental. Kebanyakan ketulan adalah biasa berikutan perubahan tisu yang berlaku semasa pembesaran. Payudara anda juga mungkin terasa berbeza atau kental semasa datang bulan.

 Jika anda merasakan terdapat ketulan yang baharu muncul di payudara anda dan tidak menghilang setelah tempoh datang bulan, anda dinasihatkan berjumpa dengan pakar perubatan anda.

Bagaimana jika terdapat ketulan baharu atau sesuatu yang berbeza pada buah dada?

Kebanyakan ketulan atau perubahan di payudara anda mungkin terjadi semasa anda remaja atau wanita muda kerana perubahan normal pada tisu payudara.

Jika anda menjumpai ketulan, ia biasa terjadi kerana perubahan hormon, kecederaan, sista payudara yang dipenuhi dengan cecair dari kelenjar susu yang tersekat (kelenjar penghasil susu), infeksi, atau tumor jinak (bukan barah) yang disebut fibroadenoma.

 • Jika ketulan itu sakit atau bahagian kulit menjadi kemerahan – Anda mungkin mendapat infeksi dan dinasihatkan untuk berjumpa dengan pakar perubatan.
 • Jika payudara anda hanya merasa kental – Periksa sekali lagi pada tempoh datang bulan seterusnya, kerana payudara anda mungkin terasa berbeza atau kental ketika disentuh atau sebelum waktu haid anda.
 • Jika ketulan tidak hilang selepas tempoh datang bulan anda tamat – Berjumpalah pakar perubatan anda.

Pakar perubatan mungkin menjalankan pemeriksaan ultrasound bagi mengenal pasti jenis ketulan yang terdapat pada payudara anda.

Jika anda mempunyai fibroadenoma, pakar perubatan akan berbincang sama ada mengadakan pemeriksaan secara berkala dan pemerhatian tanpa rawatan khas (kebiasaan kes) atau anda memerlukan pembedahan untuk membuangnya. Ini lah sebabnya wanita perlu tahu tentang buah dada mereka.

Bagaimana jika terdapat ketulan keras dan kemerahan pada payudara saya?

Ketulan keras pada payudara berserta kemerahan di sekeliling bermaksud anda mungkin dijangkiti infeksi terhadap payudara (selulitis atau abses payudara), terutamanya jika diiringi kesakitan pada payudara dan demam.

 Walaupun infeksi pada payudara kebiasaannya berlaku kerana komplikasi penyusuan susu ibu, perkara lain juga boleh menyebabkan jangkitan payudara, seperti :

 • Mencukur
 • Meramas
 • Atau mencabut rambut di sekitar kawasan puting;
 • Permainan seksual yang menyebabkan trauma;
 • Atau mendapat luka pada payudara.

Abses payudara juga boleh terjadi jika saluran tersumbat semasa perkembangan payudara, atau dari bakteria masuk ke puting.

Sebaiknya cuba mencegah jangkitan payudara dengan mengelakkan perkara yang boleh menyebabkan trauma atau luka pada payudara anda. Sekiranya anda menyusu, pastikan puting anda bersih dan kering.

Bagaimana jika terdapat ketulan pada payudara saya akibat kecederaan sukan atau jatuh?

Rawat kecederaan payudara anda sama seperti merawat kecederaan di bahagian badan anda yang lain. Sekiranya benjolan itu sakit, hitam dan biru, ia mungkin disebabkan dari kecederaan.

Sekiranya anda mengalami benjolan tetapi anda tidak ingat mencederakan diri sendiri, atau jika benjolan itu masih ada selepas seminggu, berjumpa dengan pakar perubatan anda.

Jangan risau – tidak ada kaitan antara kecederaan payudara dan barah payudara.

Mengapa payudara merosot seiring pertambahan usia ?

Lama kelamaan, kolagen dan elastin terurai dan kita tidak dapat menahan diri untuk mula melepaskan diri. Selain itu, perubahan hormon menyebabkan kita mengandungi lebih banyak lemak – lembut, spongy dan cenderung terkulai – seiring bertambahnya usia. Inilah yang wanita perlu tahu tentang buah dada mereka.

Tidak banyak yang boleh anda lakukan, banyakkan memakai bra yang lebih menyokong, sesuai atau memilih untuk mengangkat payudara.

Oleh itu, baju dalam yang betul dapat membuat anda kelihatan

 • lebih kurus,
 • memperbaiki postur badan anda, dan
 • meredakan sakit di punggung, leher, dan bahu.

Anda perlu membuang baju dalam setelah lusuh, atau anda menambah atau menurunkan berat badan.

Tambahan pula, anda harus mengukur payudara untuk memberikan sokongan yang tepat.

Sumber

https://www.thehealthy.com/breast-health/13-things-your-breasts-wont-tell-you/

https://www.webmd.com/women/picture-of-the-breasts#:~:text=The%20breast%20is%20the%20tissue,to%2020%20sections%2C%20called%20lobes.

https://www.goodhousekeeping.com/health/wellness/a24984/facts-about-breasts

error: Content is protected !!