Now Reading
Walking Stick – Jenis Dan Kesesuaiannya Untuk Anda

Walking Stick – Jenis Dan Kesesuaiannya Untuk Anda

Walking Sticks

Walking stick memberikan sokongan asas dan direka untuk membantu keseimbangan dan / atau menanggung berat badan pada kaki yang tercedera. Terdapat banyak soalan yang patut ditanya semasa anda memilih walking stick.

Mulai daripada warna, corak, bahan dan pegangan, hingga ke fungsi anda menggunakannya (contohnya untuk berjalan-jalan ke kedai atau berjalan kaki ke gunung).

Berikut adalah beberapa jenis Walking Stick.

Walking Stick Standard

Jenis ini adalah jenis tongkat yang paling biasa. Mereka direka dengan pemegang ‘crook’ iaitu bercangkuk atau pemegang T. Terdapat banyak variasi untuk jenis ini, seperti terdapat busa untuk menjadikannya lebih selesa untuk dipakai atau digenggam. Anda juga boleh mendapatkan beberapa pegangan berbentuk T yang dibuat khusus agar sesuai dengan tangan anda. Perkara yang paling penting semasa menggunakan tongkat adalah memastikan pemegang berada pada ketinggian yang tepat untuk anda. Ia harus diletakkan kira-kira di mana tulang pergelangan tangan anda berada semasa lengan anda diluruskan di sisi anda.

Walking Stick Pelbagai Titik

Walking stick quad, tripod dan berbilang titik lain, sebaliknya, mempunyai beberapa titik tongkat yang menyentuh tanah untuk memberikan sokongan yang lebih stabil bagi individu yang memerlukan lebih banyak bantuan untuk keseimbangan. Kerana terdapat lebih banyak titik yang menyentuh permukaan, tongkat jenis ini memberikan kestabilan yang lebih tinggi berbanding yang lain. Semasa membeli quad buatan tebu, anda boleh memilih tebu pangkalan lebar atau tebu pangkalan kecil. Kuadrat asas besar berguna bagi mereka yang memerlukan kestabilan tambahan disebabkan oleh sokongannya kawasan yang lebih luas.

Tongkat Berjalan Lipat

Tongkat lipat atau walking stick lipat adalah alat mudah alih yang luar biasa yang sangat membantu jika anda hendak pergi bercuti, atau untuk meninggalkan dalam kereta ketika anda tidak memerlukannya. Sebilangan besar tongkat yang dilipat boleh menggerakkan ketinggian mengikut kesesuaian dan tongkat jenis ini mungkin sesuai untuk mereka yang inginkan pilihan untuk menyimpan tongkat mereka dengan senang ketika tidak menggunakannya. 

Walking Stick Dengan Tempat Duduk

Walking stick dengan tempat duduk adalah tongkat bertaraf perubatan. Ianya kukuh dengan tempat duduk yang dapat dilipat setiap kali pengguna perlu berehat dan duduk. Ini sangat berguna bagi orang yang perlu berehat secara berkala – mungkin dengan kesukaran bernafas atau keadaan jantung – atau bagi orang yang sukar berdiri sementara menunggu dalam barisan. Jenis ini tidak digalakkan bagi orang yang perlu membawa banyak beban berat, kerana penambahan berat atas tempat duduk mungkin mengubah keseimbangan tongkat.

Penting untuk memastikan bahawa ketinggian keseluruhan tempat duduk sesuai untuk setiap pengguna agar dia mendapat sokongan. Semakin rendah tempat duduk, semakin sukar untuk pengguna berdiri. Sebilangan besar tempat duduk ini tidak disediakan dengan sokongan belakang atau sandaran tangan untuk menolong membangunkan diri sendiri.

Untuk Pengguna Orang Buta Atau Penglihatan Separa

Tongkat putih boleh didapati sebagai alat bantu berjalan bagi orang-orang yang buta, penglihatan separa atau mengalami kesukaran untuk bergerak. Warna putih bertindak sebagai petunjuk kepada orang-orang di sekitar bahawa pengguna itu buta atau penglihatan separa. Tongkat putih dengan jalur merah boleh dibeli bagi mereka yang pekak dan buta atau sebagai alternatif, pita merah boleh dililit pada tongkat putih.

Semasa memilih tongkat, sangat penting untuk memperhatikan ketinggian, berapa banyak sokongan yang anda perlukan dan penggunaannya yang berbeza seperti duduk atau cacat penglihatan.

SUMBER:

easieliving.co.nz/tips-and-advice/mobility/how-to-choose-a-walking-stick/

avacaremedical.com/walking-canes-guide

www.dlf.org.uk/factsheets/walking#five1

www.lifemobility.com.au/how-choose-walking-stick

error: Content is protected !!