vitamin E
Vitamin E adalah nutrien yang penting untuk tujuan penglihatan, pembiakan dan kesihatan darah, otak serta kulit anda.

Vitamin E adalah nutrien yang penting untuk tujuan penglihatan, pembiakan dan kesihatan darah, otak serta kulit anda. Ia juga mempunyai sifat antioksidan.

Antioksidan adalah bahan yang dapat melindungi sel-sel terhadap kesan-kesan radikal bebas, iaitu molekul yang dihasilkan ketika tubuh anda memecah makanan atau terdedah kepada asap tembakau dan radiasi.

Radikal bebas mungkin memainkan peranan dalam penyakit jantung, kanser dan penyakit lain. Ketahuilah bahawa suplemen mungkin tidak menawarkan faedah yang sama seperti antioksidan semulajadi dalam makanan.

Makanan yang kaya dengan vitamin E termasuklah minyak kanola, minyak zaitun, marjerin, badam dan kacang.

Selain itu daripada bahan makanan lain seperti daging, tenusu, sayur-sayuran berdaun dan bijirin yang diperkaya. Ia boleh didapati sebagai suplemen oral dalam bentuk kapsul atau titisan.

Kekurangan vitamin E boleh menyebabkan sakit saraf (neuropati) justeru itu, jumlah yang disyorkan untuk orang dewasa adalah 15 miligram sehari.

Penggunaan Vitamin E

 • Keadaan yang diwarisi dan menjejaskan kawalan motor (ataxia dengan kekurangan AVED). Gangguan pergerakan genetik yang dipanggil ataxia boleh menyebabkan kekurangan vitamin E yang teruk. Suplemen vitamin E digunakan sebagai sebahagian daripada rawatan untuk ataxia.

 • Kekurangan Vitamin E. Mengambil vitamin E secara oral adalah berkesan untuk mencegah dan merawat.

 • Penyakit Alzheimer. Beberapa kajian awal menunjukkan bahawa pengambilan makanan dengan vitamin E dikaitkan dengan peluang yang lebih rendah untuk mengembangkan penyakit Alzheimer. Tetapi, tidak semua penyelidikan bersetuju dengan kenyataan itu. Mengambil suplemen nampaknya tidak menghalang penyakit Alzheimer daripada berkembang. Bagi individu yang sudah mengalami penyakit Alzheimer, pengambilan vitamin E bersama dengan ubat-ubatan anti-Alzheimer mungkin melambatkan kemerosotan bagi masalah hilang ingatan. Malah, vitamin E juga mungkin menangguhkan kehilangan autonomi dan keperluan untuk mendapatkan bantuan pengasuh pada individu yang mengalami penyakit Alzheimer jenis ringan hingga sederhana.

 • Tahap rendah sel darah merah pada individu dengan penyakit jangka panjang (anemia penyakit kronik). Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan vitamin E dapat meningkatkan tindak balas terhadap ubat erythropoietin yang mempengaruhi pengeluaran sel darah merah pada orang dewasa dan kanak-kanak yang melakukan prosedur hemodialisis.

 • Gangguan darah yang mengurangkan tahap protein dalam darah iaitu  hemoglobin (beta-talasemia). Mengambil vitamin E secara oral seolah-olah memberi manfaat kepada kanak-kanak dengan gangguan darah yang dipanggil beta-talasemia dan kekurangan vitamin ini.

 • Kebocoran ubat intravena (IV) dari urat ke kulit dan tisu sekitar (extravasation). Menggunakan pada kulit bersama dimetylsulfoxide (DMSO) seolah-olah berkesan untuk merawat kebocoran rawatan kemoterapi ke dalam tisu sekitarnya.

 • Kerosakan saraf di tangan dan kaki disebabkan oleh rawatan ubat kanser. Mengambil alfa-tokoferol sebelum dan selepas rawatan dengan ubat kanser cisplatin boleh mengurangkan risiko bagi masalah kerosakan saraf. Tetapi, pengambilan vitamin E sebelum dan semasa rawatan dengan ubat kanser oxaliplatin nampaknya tidak membantu.

 • Kekejangan haid (dysmenorrhea). Mengambil vitamin E selama 2 hari sebelum pendarahan dan selama 3 hari selepas pendarahan bermula kelihatannya dapat mengurangkan rasa sakit dan mengurangkan kehilangan darah haid. Selain itu, pengambilan vitamin ini dengan minyak ikan mungkin memberikan lebih banyak kelegaan daripada mengambil vitamin E sahaja.

 • Pengerasan saluran darah dalam buah pinggang (glomerulosclerosis). Terdapat beberapa bukti bahawa mengambil secara oral mungkin dapat meningkatkan fungsi buah pinggang pada kanak-kanak dengan glomerulosclerosis.

 • Gangguan diwarisi yang menyebabkan sel darah merah rosak sebagai tindak balas kepada tekanan (kekurangan G6PD). Sesetengah penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan vitamin E secara oral, bersendirian atau bersama selenium mungkin memberi manfaat kepada individu yang mengalami gangguan disebut kekurangan G6PD.

 • Satu jenis sakit kulit bukan kanser (granuloma annulare). Menggunakan vitamin ini pada kulit nampaknya menyembuhkan luka kulit yang dipanggil sebagai granuloma annulare.

 • Gangguan otak diwarisi yang memberi kesan kepada pergerakan, emosi dan pemikiran (penyakit Huntington). RRR-alpha-tokoferol boleh mengurangkan gejala pada individu dengan penyakit Huntington tahap awal. Walau bagaimanapun, ia nampaknya tidak membantu individu dengan tahap penyakit yang lebih maju.

 • Pendarahan dalam tengkorak (pendarahan intrakranial). Pengambilan secara oral seolah-olah berkesan untuk merawat pendarahan dalam tengkorak pada bayi pramatang.

 • Pendarahan ke dalam atau sekitar kawasan yang dipenuhi bendalir (ventrikel) otak (pendarahan intraventricular). Pengambilan vitamin secara oral seolah-olah berkesan untuk merawat pendarahan dalam sistem ventrikel otak pada bayi pramatang.

 • Keadaan pada lelaki yang menghalangnya membuatkan seorang wanita hamil dalam tempoh setahun (ketidaksuburan lelaki). Mengambil vitamin ini secara oral dapat meningkatkan kadar kehamilan untuk lelaki dengan masalah kesuburan. Tetapi, pengambilan vitamin E yang tinggi bersama vitamin C nampaknya tidak memberikan faedah yang sama.

 • Pengurangan faedah terapi nitrat yang berlaku apabila nitrat digunakan sepanjang hari (toleransi nitrat). Terdapat beberapa bukti bahawa mengambil vitamin E setiap hari dapat membantu mencegah toleransi nitrat.

 • Bengkak (keradangan) dan pembinaan lemak di hati pada individu yang minum sedikit alkohol atau tidak (steatohepatitis bukan-alkali atau NASH). Mengambil vitamin E setiap hari seolah-olah mengurangkan keradangan dan penanda hati bagi bentuk penyakit hati ini pada individu dewasa dan kanak-kanak.

 • Penyakit Parkinson. Individu yang menngambil lebih banyak vitamin E dalam diet mereka mungkin mempunyai risiko penyakit Parkinson yang lebih rendah. Mengambil suplemen nampaknya tidak memberi manfaat kepada individu yang sudah didiagnosis dengan penyakit Parkinson.

 • Pemulihan dari pembedahan mata laser (keratektomi fotoreaktif). Mengambil dos vitamin A yang tinggi bersama dengan vitamin E (alpha-tocopheryl nikotinate) setiap hari seolah-olah dapat membantu penyembuhan dan penglihatan bagi individu yang menjalani pembedahan laser mata.

 • Sindrom Prahaid (PMS). Mengambil vitamin E secara oral seolah-olah dapat mengurangkan kebimbangan, keinginan dan kemurungan dalam sesetengah wanita dengan masalah PMS.

 • Prestasi fizikal pada orang tua. Penyelidikan menunjukkan bahawa peningkatan pengambilan vitamin E dalam diet dikaitkan dengan peningkatan prestasi fizikal dan kekuatan otot pada orang yang lebih tua.

 • Parut tisu disebabkan terapi radiasi. Mengambil vitamin E secara oral dengan pentoxifylline ubat seolah-olah dapat merawat parut yang terjadi disebabkan radiasi. Walau bagaimanapun, mengambil vitamin ini sahaja kelihatan tidak berkesan.

 • Gangguan mata pada bayi pramatang yang boleh menyebabkan buta (retinopati pramatang). Mengambil vitamin E secara oral seolah-olah berkesan untuk mencegah retinopati pada bayi pramatang.

 • Artritis reumatoid (RA). Vitamin E yang diambil bersama rawatan standard adalah lebih baik daripada rawatan standard sahaja untuk mengurangkan kesakitan pada individu dengan masalah artritis reumatoid. Walau bagaimanapun, gabungan ini tidak dapat mengurangkan bengkak.

 • Selaran matahari (Sunburn). Mengambil RRR-alpha-tokoferol dalam dos tinggi secara oral bersama vitamin C dapat melindungi kulit daripada meradang selepas terdedah kepada sinaran UV. Walau bagaimanapun, pengambilan vitamin E sahaja tidak memberikan faedah yang sama. Menggunakan vitamin ini pada kulit, bersama dengan vitamin C dan melatonin, menyediakan beberapa perlindungan apabila digunakan sebelum terdedah kepada UV.

 • Gangguan pergerakan yang sering terjadi disebabkan ubat antipsikotik (dyskinesia tardive). Mengambil vitamin E secara oral seolah-olah mengurangkan gejala yang dikaitkan dengan gangguan pergerakan iaitu dyskinesia tardive. Walau bagaimanapun, beberapa kajian lain menunjukkan bahawa ia tidak dapat mengurangkan gejala, tetapi boleh mencegah gejala daripada menjadi lebih buruk.

 • Bengkak (keradangan) mata (uveitis). Mengambil vitamin E dengan vitamin C secara seolah-olah dapat meningkatkan penglihatan, tetapi ia tidak mengurangkan bengkak pada individu dengan uveitis.

 • Penyakit mata yang menyebabkan hilang penglihatan pada orang dewasa lebih tua (degenerasi makular berkaitan dengan usia) atau AMD. Kebanyakan kajian mencadangkan bahawa mengambil vitamin E, bersendirian atau bersama dengan antioksidan lain, tidak berkesan untuk mencegah atau merawat masalah kehilangan penglihatan yang berkaitan dengan usia.

 • Penyakit Lou Gehrig (sclerosis lateral amyotrophic atau ALS). Penyelidikan menunjukkan bahawa mengambil vitamin E (alfa-tokoferol) bersama ubat konvensional tidak menjejaskan fungsi atau meningkatkan kadar kehidupan berbanding mengambil ubat konvensional sahaja pada individu dengan penyakit Lou Gehrig.

 • Kesakitan dada (angina). Mengambil vitamin E secara oral mungkin mempunyai kesan ke atas fungsi saluran darah, tetapi ia tidak kelihatan dapat mengurangkan kesakitan dada.

 • Pengerasan arteri (aterosklerosis). Mengambil RRR-alpha-tokoferol secara oral tidak kelihatan dapat menghalang perkembangan aterosklerosis. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa bukti awal bahawa mengambil vitamin E dan vitamin C mungkin membantu mencegah perkembangan aterosklerosis pada individu lelaki.

 • Ekzema (dermatitis atopik). Penyelidikan menunjukkan bahawa mengambil vitamin ini, secara bersendirian atau dengan selenium tidak dapat mengurangkan gejala ekzema.

 • Hot flashes pada individu yang dirawat bagi tujuan kanser payudara. Mengambil vitamin ini secara oral seolah-olah tidak dapat mengurangkan hot flashes pada wanita yang mempunyai kanser payudara.

 • Penyakit paru-paru yang menjejaskan bayi baru lahir (displasia bronchopulmonary). Mengambil vitamin ini secara oral seolah-olah tidak dapat mengurangkan risiko bayi untuk membangunkan penyakit paru-paru yang dikenali sebagai displasia bronchopulmonary.

 • Kanser. Mengambil gabungan vitamin E, vitamin C, beta karotena, selenium, dan zink nampaknya tidak mengurangkan risiko kanser secara keseluruhan. Walau bagaimanapun, ia mungkin mengurangkan risiko kanser pada lelaki, walaupun terdapat bukti yang bercanggah.

 • Katarak. Kebanyakan kajian menunjukkan bahawa mengambil vitamin ini tidak menghalang berlakunya katarak.

 • Kanser kolon, kanser rektum. Kebanyakan bukti menunjukkan bahawa mengambil vitamin ini tidak menghalang terjadinya kanser kolon atau kanser rektal atau perkembangan tumor kolorektal yang tidak kanser, yang dianggap petanda untuk kanser kolon.

 • Kegagalan jantung dan pembinaan cecair dalam badan (kegagalan jantung kongestif atau CHF). Mengambil vitamin ini secara oral selama 12 minggu nampaknya tidak meningkatkan fungsi jantung pada individu dengan CHF dan tidak mengurangkan peluang untuk membangunkan CHF.

 • Kanser kepala dan leher. Mengambil semua-rac-alpha-tokoferol setiap hari semasa terapi sinaran dan selama 3 tahun selepas tamat terapi tidak kelihatan dapat mengurangkan risiko kanser kepala dan leher. Terdapat beberapa kebimbangan bahawa pengambilan vitamin E sebenarnya boleh meningkatkan risiko tumor. Individu yang mempunyai kanser kepala dan leher harus mengelakkan mengambil suplemen vitamin E setiap hari dalam dos melebihi 400 IU setiap hari.

 • Tekanan darah tinggi. Mengambil vitamin ini secara oral seolah-olah tidak menurunkan tekanan darah pada individu yang sudah mengambil ubat tekanan darah.

 • Bayi dengan berat lahir di bawah peratusan ke-10 disebabkan oleh pemakanan yang tidak mencukupi. Sesetengah kajian menunjukkan bahawa mengambil vitamin E sepanjang kehamilan tidak menurunkan risiko memiliki bayi dengan berat badan yang rendah disebabkan pemakanan yang tidak mencukupi semasa berada di rahim.

 • Penyakit hati. Mengambil vitamin ini tidak mengurangkan risiko kematian pada individu dengan penyakit hati.

 • Sekumpulan gangguan diwarisi yang menyebabkan kelemahan otot dan kehilangan otot (distrofi otot). Mengambil vitamin E dengan selenium atau penisilinam dadah seolah-olah tidak melambatkan perkembangan distrofi otot.

 • Tompok putih di dalam mulut yang biasanya disebabkan oleh merokok (leukoplakia oral). Kebanyakan kajian menunjukkan bahawa pengambilan vitamin ini sehingga 7 tahun tidak mengurangkan risiko mulut pada lelaki yang merokok.

 • Osteoartritis. Mengambil vitamin E nampaknya tidak mengurangkan rasa sakit atau kekakuan pada individu dengan osteoartritis. Ia juga tidak dapat menghalang keadaan menjadi semakin teruk.

 • Kanser pankreas. Mengambil vitamin E, bersendirian atau bersama dengan antioksidan lain seperti beta-karotena dan vitamin C, nampaknya tidak dapat mengurangkan risiko kanser pankreas.

 • Jenis kanser tekak (kanser pharyngeal). Mengambil vitamin E secara oral seolah-olah tidak dapat mengurangkan risiko kanser mulut atau pharynx pada individu yang menghidap kencing manis.

 • Komplikasi kehamilan yang ditandai dengan tekanan darah tinggi dan protein dalam air kencing (pra-eklampsia). Kebanyakan bukti menunjukkan bahawa mengambil vitamin E dan C tidak mengurangkan risiko tekanan darah tinggi semasa kehamilan.

 • Kelahiran pramatang. Penyelidikan menunjukkan bahawa mengambil vitamin E semasa mengandung tidak mengurangkan risiko kelahiran pramatang.

 • Kanser prostat. Kebanyakan kajian mencadangkan bahawa mengambil suplemen vitamin E tidak mengurangkan risiko kanser prostat dan sebenarnya mungkin meningkatkan lagi risiko kanser ini.

 • Jangkitan saluran pernafasan. Mengambil vitamin E secara oral, bersendirian atau sebagai multivitamin, nampaknya tidak membantu mencegah jangkitan saluran pernafasan. Ia juga tidak kelihatan dapat mengurangkan gejala apabila jangkitan berlaku.

 • Keadaan mata diwarisi yang menyebabkan penglihatan malam yang lemah dan kehilangan penglihatan (retinitis pigmentosa). Mengambil vitamin E secara oral tidak kelihatan dapat melambatkan kehilangan penglihatan dan mungkin sebenarnya menyebabkan lagi kehilangan penglihatan pada individu dengan keadaan yang disebut retinitis pigmentosa.

 • Skizofrenia. Mengambil vitamin E dengan bahan-bahan lain tidak kelihatan untuk mengurangkan gejala skizofrenia.

 • Parut. Menggunakan vitamin E pada kulit tidak kelihatan dapat mengurangkan parut selepas pembedahan.

 • Kelahiran mati (Stillbirth). Sesetengah kajian menunjukkan bahawa mengambil vitamin E sepanjang kehamilan tidak mengurangkan risiko kelahiran mati.

 • Gangguan payudara bukan kanser. Mengambil suplemen vitamin E tidak membantu merawat gangguan payudara tanpa kanser, yang juga dikenali sebagai penyakit payudara jinak.

 • Kanser payudara. Walaupun  kadar darah dengan vitamin E lebih tinggi dikaitkan dengan pengurangan risiko bagi kanser payudara, peningkatan pengambilan vitamin E berasaskan diet atau makanan tambahan tidak mengurangkan risiko kanser payudara.

 • Kematian bayi belum lahir atau belum matang. Vitamin E yang diberikan kepada bayi pramatang nampaknya tidak mengurangkan risiko kematian pada bayi.

 • Kanser paru-paru. Mengambil vitamin E buatan manusia sehingga 8 tahun tidak mengurangkan risiko mengembangkan kanser paru-paru pada lelaki yang merokok. Malah, pengambilan vitamin E semula jadi sehingga 10 tahun juga tidak menghalang kanser paru-paru atau mengurangkan risiko kematian akibatnya.

 • Kematian tanpa sebarang sebab. Penyelidikan menunjukkan bahawa mengambil vitamin E untuk sekurang-kurangnya 1 tahun tidak mengurangkan risiko kematian tanpa sebarang sebab.

 • Pertumbuhan dan perkembangan pada bayi pramatang. Vitamin E tidak kelihatan dapat menghalang atau merawat anemia pada bayi pramatang.

 • Asma. Peranan vitamin E dalam penyakit asma adalah tidak jelas. Walaupun sesetengah kajian mencadangkan bahawa vitamin E menghalang risiko asma dan membantu dalam masalah pernafasan pada kanak-kanak, penyelidikan lain tidak menunjukkan kesan yang sama.

 • Terdedah kepada alahan dan tindak balas alahan (penyakit atopik). Mengambil suplemen vitamin E semasa kehamilan nampaknya tidak mengurangkan peluang bayi bagi mendapat ekzema, alergi makanan, sakit jantung atau mana-mana penyakit alahan di kemudian hari.

 • Kanser pundi kencing. Keberkesanan vitamin E untuk kanser pundi kencing masih tidak jelas. Mengambil 200 IU vitamin E secara oral selama lebih dari 10 tahun seolah-olah dapat membantu mencegah kematian akibat kanser pundi kencing. Walau bagaimanapun, kajian lain menunjukkan bahawa pengambilan vitamin E tidak mempunyai kesan terhadap kes kanser pundi kencing pada lelaki.

 • Jangkitan pada individu yang dirawat dengan ubatan kanser. Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan vitamin E yang tinggi dalam diet boleh mengurangkan risiko jangkitan pada kanak-kanak yang dirawat dengan ubat kanser.

 • Kerosakan pendengaran disebabkan ubat cisplatin. Kajian awal menunjukkan bahawa pengambilan vitamin E seolah-olah dapat mengurangkan masalah kehilangan pendengaran disebabkan cisplatin.

 • Kerosakan ginjal disebabkan pewarna kontras (nefropati induced contrast). Sesetengah kajian menunjukkan bahawa vitamin E yang disuntik ke dalam urat tidak mengurangkan risiko kerosakan buah pinggang yang terjadi kerana pewarna yang disuntik. Walau bagaimanapun, kajian lain menunjukkan bahawa mengambil vitamin E secara oral boleh mengurangkan risiko kerosakan buah pinggang daripada pewarna yang sama.

 • Penyakit, seperti penyakit Alzheimer yang mengganggu pemikiran (demensia). Sesetengah kajian menunjukkan bahawa lelaki yang mengambil vitamin E dan vitamin C mengalami penurun risiko bagi beberapa jenis demensia. Tetapi, pengambilan suplemen vitamin E nampaknya tidak menghalang berlakunya demensia.

 • Diabetes. Mendapatkan lebih banyak vitamin E daripada diet dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah untuk mendapat diabetes. Walau bagaimanapun, vitamin E tidak membantu dalam kadar gula darah bagi kebanyakan orang yang sudah mengalami diabetes jenis 2. Ia seolah-olah dapat menurunkan gula darah pada orang dengan diabetes jenis 2 yang juga mempunyai tahap rendah darah dengan vitamin E. Selain itu, vitamin E juga dapat meningkatkan kawalan gula darah pada orang dengan diabetes jenis 1.

 • Kerosakan buah pinggang pada pesakit diabetes (nefropati diabetik). Mengambil vitamin E mungkin dapat mengurangkan tahap albumin dalam air kencing dan kreatinin dalam darah. Tahap albumin dan kreatinin yang tinggi adalah tanda-tanda bagi penyakit buah pinggang. Tetapi, pengambilan vitamin E nampaknya tidak menghalang penyakit ginjal daripada menjadi lebih buruk.

 • Kesakitan saraf pada pesakit diabetes (neuropati diabetik). Kajian awal menunjukkan bahawa vitamin E boleh membantu melegakan sakit saraf diabetes.

 • Sindrom Down. Kajian awal menunjukkan bahawa vitamin E tidak meningkatkan keupayaan mental pada individu berusia lebih 50 tahun dengan sindrom Down.

 • Kanser perut. Mengambil vitamin E bersama beta-karotena dan/ atau vitamin C nampaknya tidak dapat mencegah kanser perut. Tetapi, ada beberapa bukti bahawa mengambil lebih banyak vitamin E daripada diet boleh mengurangkan risiko melambatkan perkembangan kanser tersebut.

 • Jangkitan saluran pencernaan yang boleh menyebabkan ulser (Helicobacter pylori atau H. pylori). Penyelidikan awal mencadangkan bahawa mengambil vitamin C dan vitamin E sebagai makanan tambahan kepada terapi standard meningkatkan peluang penyembuhan bagi orang yang mengalami disepsia kerana jangkitan H. pylori.

 • Keadaan yang menyebabkan penyakit buah pinggang secara perlahan (IgA nephropathy). Kajian awal menunjukkan bahawa pengambilan vitamin E dapat memperbaiki fungsi ginjal pada anak-anak dengan penyakit ginjal yang disebut sebagai nefropati IgA.

 • Ketidakupayaan untuk hamil dalam tempoh setahun (kemandulan). Kajian awal menunjukkan bahawa mengambil vitamin E boleh meningkatkan beberapa aspek dalam wanita yang mengalami masalah untuk hamil melalui persenyawaan in-vitro (IVF). Tetapi, ianya tidak jelas jika pengambilan vitamin E boleh meningkatkan peluang untuk hamil.

 • Kesakitan kaki semasa latihan kerana aliran darah yang lemah (claudication). Mengambil semua rac-alpha-tocopherol (sintetik vitamin E) sahaja atau bersama dengan beta-karotena secara oral tidak kelihatan dapat memperbaiki aliran darah yang lemah di kaki. Walau bagaimanapun, kajian lain menunjukkan bahawa mengambil vitamin E setiap hari selama 18 bulan boleh mengurangkan gejala-gejala claudication.

 • Kutu. Penyelidikan awal menunjukkan bahawa penggunaan semburan vitamin E (LiceKO) lebih berkesan untuk merawat masalah kutu kepala berbanding permethrin rinse (Limear creme rinse).

 • Pemindahan hati. Mengambil vitamin E (tocopheryl succinate polyethylene glycol) boleh mengurangkan dos imunosupresan yang diperlukan selepas pemindahan hati.

 • Jenis kanser kulit yang paling serius (melanoma). Sesetengah bukti menunjukkan bahawa mengambil vitamin E (RR-alpha-tokoferol) setiap hari tidak mengurangkan risiko mengembangkan kanser kulit.

 • Kekejangan kaki yang berlaku pada waktu malam. Bukti awal menunjukkan bahawa vitamin E dapat mengurangkan masalah kekejangan kaki malam. Walau bagaimanapun, terdapat juga bukti lain yang menunjukkan sebaliknya.

 • Pembinaan lemak dalam hati pada orang yang tidak meminum alkohol atau hanya mengambilnya dalam kadar sedikit (penyakit hati berlemak bukan alkohol atau NAFLD). Tiada bukti yang cukup untuk mengetahui jika vitamin E dapat membantu orang dengan NAFLD. Beberapa kajian awal menunjukkan bahawa vitamin E mungkin mengurangkan penanda kecederaan hati, mengurangkan keradangan (bengkak) dan menghalang pembentukan lemak di hati. Tetapi, ia tidak kelihatan dapat mengurangkan pembentukan tisu parut di hati.

 • Bengkak (keradangan) dan luka di dalam mulut (mucositis mulut). Sesetengah ubat yang digunakan untuk merawat kanser boleh menyebabkan luka mulut yang menyakitkan. Kajian awal menunjukkan bahawa menggunakan vitamin E ke mulut membantu menyembuhkan luka ini dan mengurangkan kesakitan pada kanak-kanak.

 • Tulang lemah dan rapuh (osteoporosis). Kajian awal menunjukkan bahawa mengambil vitamin E daripada diet mengurangkan risiko berlakunya kepatahan pinggul dan tulang lain pada orang dewasa yang berumur 40 tahun.

 • Penyakit yang menyebabkan ereksi melengkung dan sakit (penyakit Peyronie). Penyelidikan awal menunjukkan bahawa menambahkan vitamin E dalam rawatan tetap tidak mengurangkan kesakitan tetapi mungkin mengurangkan plak pada orang dengan penyakit Peyronie.

 • Kantung amniotik yang pecah sebelum kelahiran bermula. Sesetengah penyelidikan menunjukkan bahawa mengambil vitamin E sepanjang kehamilan tidak mengurangkan risiko pemecahan kantung amniotik sebelum kelahiran bermula. Walau bagaimanapun, pada wanita yang mengalami keadaan ini, kajian awal mencadangkan bahawa pengambilan vitamin C dan vitamin E dapat meningkatkan masa kelahiran sehingga 5 hari.

 • Gangguan yang menyebabkan ketidakselesaan kaki dan keinginan yang tidak dapat dielakkan untuk menggerakkan kaki (sindrom kaki resah atau RLS). Kajian awal menunjukkan bahawa mengambil vitamin E, vitamin C secara berasingan atau bersama-sama dapat mengurangkan tahap parah RLS pada individu yang menjalani hemodialisis.

 • Strok. Terdapat beberapa bukti bahawa pengambilan semua rac-alpha-tocopherol (vitamin E sintetik) boleh membantu mencegah strok pada perokok lelaki yang mempunyai tekanan darah tinggi dan diabetes. Tetapi, tidak semua penyelidikan bersetuju dengan kenyataan itu, dan beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa ia mungkin meningkatkan risiko bagi jenis strok tertentu.

 • Penipisan tisu faraj (atrofi faraj). Kajian awal menunjukkan bahawa memasukkan suppository vitamin E ke dalam faraj boleh memperbaiki gejala atrofi faraj pada wanita dengan kanser payudara yang mengambil ubat tamoxifen.

 • Sindrom kelesuan kronik (CFS).

 • Selesema biasa.

 • Kecacatan kemahiran motor yang ditandai dengan kelemahan (gangguan penyelarasan pembangunan atau DCD).

 • Penyakit kejang (epilepsi).

 • Kesan regangan.

 • Syarat-syarat lain.

Lebih banyak bukti diperlukan untuk menilai kelebihan vitamin E untuk kegunaan ini.

Kesan Sampingan Vitamin E

– Kesan sampingan umum vitamin E

 • Pening dan muntah.
 • Cirit-birit.
 • Sakit kepala.
 • Ruam.
 • Keletihan atau kelemahan.
 • Penglihatan kabur.
 • Masalah dengan ovari pada perempuan atau testis pada lelaki.

– Kesan sampingan vitamin E yang serius

 • Kesan sampingan yang paling biasa adalah berlakunya pendarahan.

Bagi bayi, vitamin E boleh menyebabkan kecacatan yang mengancam nyawa di dalam usus mereka yang dikenali sebagai necrotizing enterocolitisl (NEC).

Interaksi Vitamin E

Interaksi vitamin E

Berhati-hati dengan gabungan ini:

 • Interaksi Cyclosporine (Neoral, Sandimmune) dengan VITAMIN E

Mengambil sejumlah besar vitamin E bersama dengan cyclosporine (Neoral, Sandimmune) mungkin meningkatkan jumlah cyclosporine (Neoral, Sandimune) yang diserap oleh badan. Dengan meningkatkan jumlah cyclosporine ini, vitamin E mungkin akan meningkatkan kesan dan kesan sampingan cyclosporine (Neoral, Sandimmune).

 • Interaksi ubat yang diubah oleh hati (substrat Cytochrome P450 3A4 (CYP3A4)) dengan VITAMIN E

Sesetengah ubat diubah dan dipecahkan oleh hati. Vitamin E mungkin meningkatkan seberapa cepat hati memecahkan beberapa ubat. Mengambil vitamin E bersama dengan ubat-ubatan yang dipecahkan oleh hati dapat mengurangkan keberkesanan beberapa ubat. Sebelum mengambil vitamin E, bercakap dengan penyedia penjagaan kesihatan anda jika anda ada mengambil apa-apa ubat yang diubah oleh hati. Sesetengah ubat yang diubah oleh hati termasuk lovastatin (Mevacor), ketoconazole (Nizoral), itraconazole (Sporanox), fexofenadine (Allegra), triazolam (Halcion) dan banyak lagi.

 • Interaksi ubat untuk kanser (Kemoterapi) dengan VITAMIN E

Vitamin E adalah antioksidan. Terdapat beberapa kebimbangan bahawa antioksidan mungkin mengurangkan keberkesanan beberapa ubat yang digunakan untuk merawat kanser. Tetapi, ianya masih terlalu awal untuk mengetahui sama ada interaksi boleh berlaku.

 • Interaksi ubat-ubatan yang melambatkan proses pembekuan darah (ubat Antikoagulan/Antiplatelet) dengan VITAMIN E

Vitamin E mungkin melambatkan pembekuan darah. Mengambil vitamin E bersama dengan ubat-ubatan yang juga melambatkan pembekuan darah mungkin meningkatkan peluang berlakunya lebam dan pendarahan. Beberapa ubat-ubatan ini termasuklah aspirin, clopidogrel (Plavix), diclofenac (Voltaren, Cataflam, yang lain), ibuprofen, yang lain), naproxen (Anaprox, Naprosyn, yang lain), dalteparin (Fragmin), enoxaparin (Lovenox), heparin, warfarin (Coumadin) dan lain-lain.

 • Interaksi ubat yang digunakan untuk menurunkan kolesterol (Statin) dengan VITAMIN E

Mengambil vitamin E, beta-karotena, vitamin C dan selenium bersama-sama dapat mengurangkan keberkesanan beberapa ubat yang digunakan untuk menurunkan kolesterol. Sesetengah ubat yang digunakan untuk merendahkan kolesterol termasuklah atorvastatin (Lipitor), fluvastatin (Lescol), lovastatin (Mevacor) dan pravastatin (Pravachol).

 • Interaksi Niacin dengan VITAMIN E

Mengambil vitamin E bersama beta-karotena, vitamin C dan selenium mungkin boleh mengurangkan beberapa kesan manfaat niacin. Niacin boleh meningkatkan kadar kolesterol yang baik. Jadi, mengambil vitamin E bersama dengan vitamin lain mungkin menurunkan kolesterol baik.

 • Interaksi Warfarin (Coumadin) dengan VITAMIN E

Warfarin (Coumadin) digunakan untuk melambatkan proses pembekuan darah. Vitamin E juga boleh memperlahankan proses yang sama. Mengambil vitamin E bersama warfarin (Coumadin) boleh meningkatkan peluang berlakunya lebam dan pendarahan. Jadi, pastikan darah anda sentiasa diperiksa. Dosis warfarin (Coumadin) mungkin perlu diubah.

Dos Vitamin E

Dos berikut telah dikaji dalam penyelidikan saintifik:

– DEWASA

Secara oral:

 • Untuk kekurangan vitamin E: Dos biasa pada orang dewasa ialah 60-75 IU bagi RRR-alpha tocopherol sehari.

 • Untuk tahap rendah sel darah merah pada INDIVIDU dengan penyakit jangka panjang (anemia penyakit kronik): 447-745 IU vitamin E setiap hari dengan erythropoietin 93-74 U/ kg/ minggu.

 • Untuk gangguan pergerakan yang sering terjadi disebabkan ubat antipsikotik (dyskinesia tardive): 1600 IU RRR-alpha-tokoferol setiap hari.

 • Untuk memperbaiki keadaan seorang lelaki yang menghalangnya daripada membuatkan seorang wanita hamil (kemandulan lelaki): 298-894 IU vitamin E setiap hari.

 • Untuk penyakit Alzheimer: Pengambilan vitamin E sehingga 2000 IU setiap hari. Terapi gabungan dengan 5 mg donepezil (Aricept) dan 1000 IU vitamin E setiap hari telah digunakan untuk melambatkan penurunan memori pada orang dengan penyakit Alzheimer.

 • Untuk pembengkakan (keradangan) dan pembinaan lemak di hati pada individu yang minum sedikit alkohol atau tidak mengambilnya (steatohepatitis bukan alkohol atau NASH): 800 IU vitamin E setiap hari.

 • Untuk gangguan otak diwarisi yang mempengaruhi pergerakan, emosi, dan pemikiran (penyakit Huntington): 3000 IU RRR-alpha-tokoferol (vitamin E semula jadi).

 • Untuk artritis reumatoid (RA): 600 IU vitamin E dua kali sehari.

 • Untuk mencegah kerosakan saraf di tangan dan kaki disebabkan ubat kanser: 447 IU vitamin E (alfa-tokoferol) setiap hari dengan setiap rawatan kemoterapi dan sehingga 3 bulan selepas menghentikan terapi cisplatin.

 • Untuk merawat manfaat berkurangan bagi terapi nitrat yang berlaku apabila nitrat digunakan sepanjang hari (toleransi nitrat): 298 IU vitamin E tiga kali sehari.

 • Untuk gangguan diwarisi yang menyebabkan sel darah merah menjadi rosak akibat tindak balas kepada tekanan (kekurangan G6PD): 800 IU vitamin E setiap hari.

 • Untuk kekejangan haid (dysmenorrhea): 200 IU hingga 500 IU vitamin E setiap hari bermula 2 hari sebelum haid dan berterusan melalui 3 hari pertama pendarahan. 200 IU vitamin E dengan 300 mg minyak ikan juga telah digunakan.

 • Untuk pemulihan daripada pembedahan laser mata (keratektomi fotoreaktif): 343 IU vitamin E (alpha-tocopheryl nikotinate) dan 25,000 unit vitamin A (retinol palmitate) telah digunakan 3 kali sehari selama 30 hari, diikuti oleh dua kali sehari selama 2 bulan.

 • Untuk parut tisu yang terjadi disebabkan terapi sinaran: 1000 IU vitamin E setiap hari dalam kombinasi bersama 800 mg pentoxifylline.

 • Untuk bengkak (keradangan) mata (uveitis): 149 IU vitamin E (bentuk yang tidak ditentukan) digabungkan dengan 500 mg vitamin C dua kali sehari.

 • Untuk mencegah selaran matahari (sunburn): 1000 IU RRR-alpha-tokoferol (vitamin E semula jadi) dengan kombinasi 2gram asid askorbik.

Digunakan pada kulit:

 • Untuk mengubati kebocoran ubat intravena (IV) dari urat ke kulit dan tisu sekitarnya (extravasation): Vitamin E 10% dalam gabungan dengan dimetilsulfoksida (DMSO) 90% yang digunakan pada kulit.

 • Untuk mencegah selaran matahari (subnurn): Vitamin E dalam kombinasi dengan vitamin C topikal dan melatonin digunakan pada kulit sebelum terdedah kepada matahari.

– KANAK-KANAK

– Secara oral:

 • Untuk gangguan darah yang mengurangkan tahap protein dalam darah iaitu hemoglobin (beta-talasemia): 298 mg vitamin E setiap hari selama 4-8 minggu.

 • Untuk parut atau pengerasan saluran darah dalam buah pinggang (glomerulosclerosis): 200 Iu vitamin E.

 • Untuk merawat pendarahan dalam tengkorak (pendarahan intrakranial): 100 mg / kg vitamin E (dl-alpha-tocopheryl acetate).
 • Untuk merawat pendarahan ke dalam atau sekitar kawasan yang dipenuhi bendalir (ventrikel) otak (pendarahan intraventrikular): 29.8 IU/ kg vitamin E.

 • Untuk pembengkakan (keradangan) dan pembinaan lemak di hati pada orang yang minum sedikit alkohol atau tidak mengambilnya (steatohepatitis bukan alkohol atau NASH): 400-1200 IU vitamin E setiap hari.

Untuk mendapatkan manfaat yang paling banyak, ianya adalah lebih baik untuk mengambil vitamin E yang telah dihasilkan dalam makmal (semua-rac-alpha-tokoferol) bersama makanan.

Dos untuk vitamin E boleh mengelirukan. Garis panduan semasa menunjukkan jumlah pengambilan yang disyorkan (RDA) dan had pengambilan atas yang boleh diterima (UL) untuk vitamin E dalam kiraan miligram. Walau bagaimanapun, kebanyakan produk masih dilabelkan dalam Unit Antarabangsa (IUs).

SUMBER

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-954/vitamin-e

https://www.everydayhealth.com/drugs/vitamin-e

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-e/art-20364144

Tagged: