Now Reading
Varikosele: Gejala, Diagnosis, Rawatan & Komplikasi

Varikosele: Gejala, Diagnosis, Rawatan & Komplikasi

varikosele

Skrotum adalah kantung tertutup kulit yang menahan zakar anda. Ia juga mengandungi arteri dan urat yang mengalirkan darah ke kelenjar pembiakan. Kelainan urat pada skrotum boleh mengakibatkan varikosele. Varikosele adalah pembesaran urat di dalam skrotum. Vena ini dipanggil pampiniform plexus.

Varikosele hanya terjadi di skrotum dan sama dengan vena varikos yang dapat terjadi di kaki. Varikosele boleh mengakibatkan penurunan produksi dan kualiti sperma yang dalam beberapa kes dapat menyebabkan kemandulan. Ia juga boleh mengecilkan testis.

Varikosele biasanya terbentuk semasa akil baligh dan lebih kerap dijumpai di sebelah kiri skrotum anda. Anatomi bahagian kanan dan kiri skrotum anda tidak sama. Varikosel boleh wujud di kedua-dua belah, tetapi sangat jarang berlaku. Tidak semua varikosele mempengaruhi pengeluaran sperma.

Gejala atau Tanda-tanda Varikosele:

  • benjolan di salah satu zakar anda
  • bengkak di skrotum anda
  • urat yang membesar atau berpintal di skrotum anda boleh digambarkan seperti beg cacing
  • kesakitan yang berulang di skrotum anda

Bagaimana Varikosele Didiagnosis?

Doktor anda biasanya mendiagnosis keadaannya setelah menjalani pemeriksaan fizikal. Varikosele tidak selalu dapat dirasakan atau dilihat semasa anda berbaring. Kemungkinan besar doktor akan memeriksa testis anda semasa anda berdiri dan berbaring.

Doktor anda mungkin perlu melakukan ultrasound skrotum. Ini membantu mengukur urat spermatik dan membolehkan doktor anda mendapatkan gambaran keadaan yang terperinci dan tepat.

Setelah varikokel didiagnosis, doktor anda akan mengklasifikasikannya dengan satu daripada tiga tahap klinikal. Mereka dilabelkan gred 1 hingga 3, mengikut ukuran gumpalan di testis anda. Gred 1 adalah terkecil dan gred 3 terbesar.

Ukurannya tidak semestinya mempengaruhi keseluruhan rawatan kerana anda mungkin tidak memerlukan rawatan. Pilihan rawatan berdasarkan tahap ketidakselesaan atau masalah ketidaksuburan yang anda alami.

Kaedah Rawatan untuk Varikosele?

Anda mungkin mempertimbangkan rawatan jika varikosele:

  • menyebabkan kesakitan
  • menyebabkan atrofi testis
  • menyebabkan kemandulan

Anda juga mungkin ingin mempertimbangkan rawatan jika anda memikirkan teknik pembiakan yang dibantu.

Keadaan ini boleh menyebabkan masalah dengan fungsi testis pada sesetengah orang. Semakin awal anda memulakan rawatan, semakin besar peluang anda untuk meningkatkan pengeluaran sperma.

Memakai seluar dalam yang ketat atau tali pinggang kadang-kadang boleh memberi anda sokongan yang dapat mengurangkan kesakitan atau ketidakselesaan. Rawatan tambahan seperti varikoselektomi dan varikosele embolik, mungkin diperlukan sekiranya gejala anda bertambah buruk.

Varikoselektomi

Varikoselektomi adalah pembedahan pada hari yang sama dilakukan di hospital. Pakar urologi akan masuk ke perut atau pelvis anda dan mengepit atau mengikat urat yang tidak normal. Darah kemudian dapat mengalir di sekitar urat yang tidak normal ke yang normal. Bercakap dengan doktor anda tentang bagaimana untuk bersiap untuk pembedahan dan apa yang diharapkan selepas operasi.

Embolisasi varikosele

Varikosele embolik adalah prosedur yang kurang invasif pada hari yang sama. Kateter kecil dimasukkan ke pangkal paha atau urat leher. Gegelung kemudian diletakkan ke kateter dan ke dalam varikokel. Ini menyekat darah daripada masuk ke urat yang tidak normal.

Komplikasi Varikosele:

Varikosele boleh menyebabkan:

– Pengecutan testis yang terkena (atrofi): Sebahagian besar testis terdiri daripada tubulus penghasil sperma. Apabila rosak seperti varikosele, testis mengecut dan melembutkan. Tidak jelas apa yang menyebabkan testis mengecut, tetapi injap yang tidak berfungsi memungkinkan darah berkumpul di urat yang boleh mengakibatkan peningkatan tekanan pada urat dan pendedahan kepada toksin dalam darah yang dapat menyebabkan kerosakan pada testis.

– Kemandulan: Varikosele mungkin menjaga suhu di dalam atau di sekitar testis terlalu tinggi yang mempengaruhi pembentukan, pergerakan dan fungsi sperma. Kemandulan adalah komplikasi biasa pada varikosele. Pembedahan hanya diperlukan jika varikosele menyebabkan anda sakit atau jika anda ingin mempunyai anak.

Sumber:

https://www.healthline.com/health/varicocele#outlook

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/varicocele/symptoms-causes/syc-20378771#:~:text=A%20varicocele%20(VAR%2Dih%2D,quality%2C%20which%20can%20cause%20infertility

error: Content is protected !!