Now Reading
Vaksin Chickenpox – Info Penting yang Anda Perlu Tahu

Vaksin Chickenpox – Info Penting yang Anda Perlu Tahu

Vaksin Chickenpox - Info Penting yang Anda Perlu Tahu

Vaksin chicken pox adalah suntikan yang dapat melindungi hampir semua orang yang menerima vaksin ini daripada chickenpox. Ini juga disebut vaksin varicella kerana disebarkan oleh virus varicella-zoster. Vaksin dibuat dari virus yang hidup tetapi lemah, atau dilemahkan.

Virus yang telah dilemahkan kurang virulen daripada virus yang tidak dilemahkan. Walaupun virus dalam vaksin chickenpox umumnya tidak mampu menyebabkan sebarang penyakit, ia tetap merangsang tindak balas dari sistem kekebalan tubuh badan.

Respon itu adalah apa yang memberi seseorang kekebalan atau perlindungan daripada penyakit chickenpox.

Mengapa Orang Memerlukan Vaksin Chickenpox?

Sebilangan besar kes chickenpox adalah ringan dan biasanya dihidapi selama lima hingga 10 hari. Tetapi ia juga boleh menjadi sangat serius, bahkan mengancam nyawa, pada sebilangan kecil orang.

Sebelum vaksin varicella dilesenkan di Amerika Syarikat pada tahun 1995, terdapat kira-kira 100 kematian dan lebih dari 11,000 kemasukan ke hospital setahun akibat chickenpox.

Risiko komplikasi serius yang mengancam nyawa adalah paling besar dalam kalangan bayi, orang dewasa, dan orang-orang yang mempunyai sistem imun yang lemah. Tetapi, sesiapa sahaja boleh mengalami komplikasi serius.

Terdapat sebab lain untuk mendapat vaksin chickenpox. Penyakit ini sangat menular dan tanpa vaksin, penyakit ini dapat tersebar melalui kontak langsung atau melalui udara seperti bersin atau batuk. Seseorang boleh mendapatkannya dengan bersentuhan dengan cecair dari lepuh (dikenali sebagai ‘blister’) chickenpox.

Atas sebab itu, kanak-kanak menghidap chickenpox harus dijauhkan dari sekolah atau jagaan harian selama kira-kira seminggu atau lebih sehingga semua lepuh kering. Penyakit ini menyebabkan ruam gatal yang biasanya terbentuk antara 200 hingga 500 lepuh di seluruh badan, sakit kepala, batuk, dan kekecohan.

Oleh itu, walaupun penyakitnya tidak serius, ia tetap memberi kesan selama 5 hingga 10 hari.

Adakah Kanak-Kanak Wajib Mendapatkan Vaksin Chickenpox?

Sebilangan besar negeri menyatakan bahawa kanak-kanak yang memasuki pusat jagaan kanak-kanak, sekolah, kolej dan universiti hendaklah menunjukkan bukti kekebalan terhadap chickenpox sama ada dengan mempunyai penyakit atau dokumentasi menerima vaksin chickenpox.

Siapa Yang Harus Di Vaksin Dengan Vaksin Chickenpox?

Vaksin chickenpox disyorkan untuk semua kanak-kanak di bawah umur 13 tahun yang tidak menghidap chickenpox. Ia juga disyorkan untuk semua remaja dan orang dewasa yang belum divaksin dan tidak mengalami chickenpox.

Sekiranya anda telah menghidap chickenpox, anda tidak perlu mendapat vaksin. Sejak tahun 2005, vaksin ini juga tersedia sebagai sebagian dari vaksin kombinasi yang disebut MMRV, yang menawarkan perlindungan terhadap campak, gondok, rubella, dan varicella.

Berapa Banyak Suntikan Vaksin Chickenpox Diperlukan?

Vaksin varicella diberikan dalam dua dos. Seorang kanak-kanak harus melakukan suntikan pertama pada usia 12-18 bulan. Suntikan kedua harus diberikan pada usia 4-6 tahun. Kanak-kanak dan orang dewasa yang lebih tua harus mendapatkan dua suntikan, dengan empat hingga lapan minggu antara suntikan pertama dan kedua.

Adakah Terdapat Kesan Sampingan yang Berkaitan Dengan Vaksin Chickenpox?

Semua ubat mempunyai kesan sampingan yang berpotensi. Tetapi kesan sampingan yang berkaitan dengan vaksin varicella umumnya tidak serius. Yang paling biasa adalah sakit, kemerahan, atau bengkak di tempat suntikan.

See Also
plaster

Sebilangan kecil orang mengalami ruam ringan, biasanya di sekitar tempat di mana suntikan diberikan. Kesan sampingan yang teruk sangat jarang berlaku.

Adakah Ada Orang Yang Tidak Perlu Mendapatkan Vaksin Chickenpox?

Sesiapa yang sedang sakit parah ketika suntikan chickenpox dijadualkan harus menunggu sehingga penyakit itu berlalu sebelum mendapat suntikan. Juga, sesiapa yang mempunyai reaksi alergi terhadap suntikan pertama tidak boleh mendapat suntikan kedua.

Orang lain yang tidak seharusnya mendapat suntikan termasuk:

  • Wanita hamil, kerana kesan vaksin pada janin tidak diketahui
  • Sesiapa yang alah kepada gelatin; versi vaksin varicella tanpa gelatin tersedia.
  • Sesiapa yang alah kepada neomycin
  • Sesiapa yang mempunyai penyakit sistem imunisasi
  • Sesiapa sahaja yang menerima dos steroid yang tinggi
  • Sesiapa yang dirawat kerana barah dengan sinar-X, ubat-ubatan, atau kemoterapi
  • Sesiapa yang mengalami transfusi atau menerima produk darah dalam tempoh lima bulan sebelum tembakan

Sumber:

https://www.webmd.com/children/vaccines/chickenpox-varicella-vaccine

error: Content is protected !!