Usus kecil : Ketahui lebih banyak mengenai organ pencernaan ini
Usus kecil adalah struktur tiub di dalam rongga perut yang membawa makanan secara berterusan dari perut hingga ke usus besar.

Apakah itu usus kecil

Usus kecil adalah struktur tiub di dalam rongga perut yang membawa makanan secara berterusan dari perut hingga ke usus besar. Kemudian, usus besar pula membawanya ke rektum dan keluar dari badan melalui dubur. Fungsi utama organ ini adalah untuk membantu proses pencernaan dalam badan kita.

Anatomi usus kecil

Organ ini bermula dengan duodenum. Duodenum bermula pada bola lampu duodenum dan mengelilingi kepala pankreas dan berakhir apabila kembali ke rongga peritoneal di ligamen Treitz. Rongga peritoneal adalah rongga dengan membran nipis yang menutupi organ dalam perut dengan beberapa pengecualian.

Selebihnya, ia berada di dalam rongga peritoneal oleh lipatan peritoneal (mesentery) nipis dan luas yang melekat pada dinding perut posterior. Ini membolehkan pergerakan usus kecil yang bebas di dalam rongga perut.

Selepas duodenum, 40% daripada bahagian usus kecil yang bergerak disebut ‘jejunum’. Selebih 60% adalah ‘ileum’. ‘Jejunum’ berada di bahagian kiri atas perut sementara ‘ileum’ pula di bahagian kanan dan bahagian atas pelvis.

Dinding dalaman usus kecil menunjukkan lipatan mukosa. Ini dipanggil sebagai ‘plicae circulares’. ‘Plicae’ lebih banyak didapati di ‘jejunum’ awal dan jumlahnya berkurangan selepas ini dan tiada sama sekali di ‘ileum’.

Seterusnya, proses penyerapan berlaku melalui jenis sel primer lapisan ‘epithelial’. Sel goblet, yang terletak di seluruh lapisan ‘epithelial’ mengeluarkan lendir yang membantu melindungi lapisan tersebut daripada pencernaan.

Dinding usus kecil dan usus besar terdiri daripada empat lapisan: mukosa (atau selaput lendir), ‘submucosa’, ‘muscularis’ (atau ‘muscularis propria’) dan ‘adventitia’ (atau serosa).

Bagaimana usus kecil berfungsi

Usus kecil adalah tiub berongga sepanjang 20 kaki yang mengalir dari perut hingga permulaan usus besar. Usus kecil memecah makanan dari perut dan menyerap banyak nutrien dari makanan.

Setelah makanan diproses di bahagian ini, ia masuk ke usus besar. Proses pencernaan melibatkan dua bahagian yang berbeza. Pertama adalah pencernaan mekanikal dengan mengunyah, mengisar, mengaduk dan mencampurkan apa yang berlaku di mulut dan perut.

Bahagian kedua pencernaan pula adalah pencernaan kimia yang menggunakan enzim, asid hempedu dan lain-lain untuk memecahkan bahan makanan menjadi bentuk yang dapat diserap. Kemudian, ia boleh diasimilasikan ke dalam tisu badan. Pencernaan kimia berlaku di organ ini (pada tahap yang lebih rendah, ia juga berlaku di bahagian lain dalam saluran gastrousus.

Masalah kesihatan biasa berkaitan usus kecil

Usus kecil adalah bahagian terpanjang dalam sistem pencernaan anda iaitu kira-kira 20 kaki panjang. Ia menghubungkan perut anda ke usus besar dan dalam lipatan sebanyak berkali-kali agar ia sesuai di dalam perut anda. Malah, usus kecil anda melakukan sebahagian besar proses pencernaan makanan yang anda makan. Ia mempunyai tiga kawasan yang disebut duodenum, ileum dan jejunum.

Seterusnya, masalah biasa dengan usus kecil boleh merangkumi:

Pendarahan GI (Gastrousus)

Ini berlaku apabila kelainan pada lapisan dalaman mula berdarah. Kira-kira 5% dari semua pendarahan GI berasal dari usus kecil. Penyebab pendarahan yang paling biasa adalah polip, ‘diverticulosis’ (kantung kecil yang terkeluar di dinding usus) atau kanser.

Penyakit ‘celiac’

Ini adalah keadaa kepekaan terhadap gluten. Gangguan ini menunjukkan tanda-tanda masalah penyerapan dan individu juga mungkin mengalami penurunan berat badan, gangguan gastrik atau diabetes.

Penyakit Crohn

Ini adalah keradangan usus (IBD). Ia menyebabkan keradangan saluran pencernaan, yang boleh menyebabkan sakit perut, cirit-birit teruk, keletihan, penurunan berat badan dan kekurangan zat makanan.

Jangkitan

Ini boleh berlaku selama bertahun-tahun, dan boleh menjadi keadaan akut hingga kronik. Ini boleh dibahagikan kepada tiga jenis yang berbeza iaitu usus, protozoa dan salmonella.

Kanser usus

Seperti kebanyakan kanser, kanser usus berkembang apabila sel-sel menjadi cacat atau bermutasi di luar kawalan dan membentuk tumor. Kanser usus, juga disebut kanser usus kecil, biasanya bermula di lapisan usus kecil dan boleh merebak ke bahagian tubuh lain.

Halangan usus

Penyumbatan usus kecil, yang menghalang atau melambatkan pergerakan makanan adalah keadaan berbahaya yang berpotensi mempengaruhi kualiti hidup.

Ulser, seperti ulser peptik

Ini adalah luka yang timbul di lapisan perut, esofagus bawah, atau usus kecil. Ia biasanya terbentuk akibat keradangan disebabkan oleh bakteria H. pylori, serta dari hakisan asid perut.

Cara menjaga usus kecil anda

Mempunyai sistem pencernaan yang sihat dan berkesan sangat membantu dalam menangani pelbagai jenis masalah kesihatan. Berikut adalah beberapa perkara yang anda boleh lakukan untuk memastikan kesihatan usus kecil anda dan bagi memastikan anda mempunyai kesihatan yang lebih baik.

Minum air dengan banyak

Aspek hidrasi bukan hanya penting untuk tubuh secara keseluruhan, tetapi juga penting untuk sistem pencernaan anda. Ini termasuklah kesihatan usus kecil anda. Minum banyak air sepanjang hari akan membantu mengelakkan banyak masalah kesihatan.

Ambil probiotik

Makan makanan yang kaya dengan probiotik atau mengambil suplemen probiotik dapat memberi sokongan untuk membantu menjaga kesihatan dan kecekapan usus anda. Beberapa makanan yang kaya dengan probiotik termasuk yogurt, sauerkraut, dan kimchi.

Elakkan makan secara berlebihan

Anda harus menikmati makanan yang anda makan, tetapi jangan lupa bahawa makan berlebihan juga adalah berbahaya. Apabila anda makan secara berlebihan, terdapat banyak kelemahan yang boleh berlaku ke seluruh badan. Ia boleh menyebabkan enzim pencernaan yang dilepaskan tidak sesuai dengan badan.

Pilih sumber daging tanpa lemak

Ayam belanda, ayam dan jenis lemak lain adalah sumber protein tanpa lemak yang baik untuk ditambahkan dalam pemakanan anda. Pastikan anda tidak memakan kulit bagi daging sebegini. Seterusnya, ada juga jenis ikan yang baik untuk kesihatan pencernaan dan juga kesihatan anda secara keseluruhan kerana kebanyakan jenis ikan mengandungi asid lemak dan mineral baik yang diperlukan oleh tubuh.

Ambil serat dengan mencukupi

Makanan yang kaya dengan serat membantu meningkatkan kesihatan pencernaan dan memastikan usus anda berfungsi dengan berkesan. Makanan tinggi serat juga dapat membantu mengurangkan berat badan. Di samping itu, makanan sebegini juga  dapat membantu mencegah sembelit dan masalah berkaitan pencernaan.

Senaman

Melakukan senaman secara teratur adalah penting bukan hanya untuk kesihatan secara umum tetapi juga bagi kesihatan usus kecil anda. Walaupun anda boleh bergantung pada makanan yang anda makan dan air yang diminum untuk kebanyakan faedah pencernaan, anda juga perlu memastikan bahawa anda bersenam setiap hari.

SUMBER

https://www.news-medical.net/health/What-Does-the-Small-Intestine-Do.aspx

https://medlineplus.gov/smallintestinedisorders.html

https://muschealth.org/medical-services/ddc/patients/digestive-diseases/small-intestine

https://www.seattlechildrens.org/clinics/transplant/intestine/how-the-small-intestine-works

https://simplyhealth.today/10-tips-to-keep-your-small-intestine-healthy/7/

Summary
Usus kecil : Ketahui lebih banyak mengenai organ pencernaan ini
Article Name
Usus kecil : Ketahui lebih banyak mengenai organ pencernaan ini
Description
Usus kecil adalah struktur tiub di dalam rongga perut yang membawa makanan secara berterusan dari perut hingga ke usus besar.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: