unifi

Unifi adalah perkhidmatan oleh Telekom Malaysia, yang menawarkan akses Internet, VoIP dan IPTV kepada pelanggan kediaman dan perniagaan di Malaysia melalui rangkaian gentian optik fiber melalui “Fiber to the Home” (FTTH) untuk unit perumahan individu dan VDSL2 untuk bangunan tinggi seperti apartment dan pejabat.

Dahulunya disebut plan VIP (Suara, Internet, Telefon), pakej kediaman itu diganti namanya “Advance Plan”, “Pro Plan”, dan “Lite Plan”, yang menyediakan video atau IP Televisyen, Akses Internet, dan perkhidmatan telefon.

Latar belakang Unifi

Pada bulan September 2008, projek HSBB (Jalur Lebar Berkelajuan Tinggi) dimulakan dan ditandatangani. Projek ini bernilai RM11.3 bilion dan merupakan perjanjian PPP antara TM dan kerajaan untuk membangunkan infrastruktur dan perkhidmatan HSBB generasi akan datang. TM melabur RM8.9 bilion dan kerajaan melaburkan RM2.4 bilion berdasarkan tuntutan yang dibuat berdasarkan pencapaian projek yang dicapai oleh TM.

Dilancarkan secara rasmi pada 24 Mac 2010. Penyedia jalur lebar tanpa wayar lain termasuk P1 (dijenamakan semula sebagai webe pada 29 April 2016 dan seterusnya Unifi Mobile) dan YTL, yang melancarkan jalur lebar tanpa wayar WiMax pada November 2010.

Pada 12 Julai 2018, TM melancarkan pelan Unifi generasi ketiga, yang disebut pelan Unifi Turbo dan Basic. Pelan Unifi Turbo terdiri daripada pakej 100 Mbit/s, 300 Mbit/s, 500 Mbit/s dan 800 Mbit/s. Pengguna generasi pertama (VIP) dan kedua yang sedia ada akan ditingkatkan menjadi pakej generasi ketiga secara percuma dan tanpa perluasan atau pembaharuan kontrak. Sementara itu, pelan Unifi Basic dilengkapi dengan kelajuan muat turun 30 Mbit/s dan disasarkan kepada isi rumah dengan pendapatan kurang dari RM4500 sebulan. Isi rumah perlu disahkan untuk mengetahui kelayakannya semasa mendaftar

Telekom Malaysia

Telekom Malaysia Berhad (TM) adalah syarikat telekomunikasi Malaysia yang ditubuhkan pada tahun 1984. Bermula sebagai syarikat telekomunikasi nasional untuk perkhidmatan penyiaran talian tetap, radio dan televisyen, ia telah berkembang menjadi penyedia perkhidmatan jalur lebar, data, talian tetap terbesar di negara ini, perkhidmatan televisyen dan rangkaian berbayar. TM mememasuki “Long Term Evolution” (LTE) dengan pelancaran TMgo iaitu 4G pertama yang ditawarkan. Perkhidmatan TM 850 MHz dijenamakan semula sebagai Unifi Mobile pada Januari 2018.

Dengan jumlah 2.23 juta pelanggan jalur lebar pada tahun 2014, Unifi adalah perkhidmatan jalur lebar gentian optik berkelajuan tinggi pertama di Malaysia.

Memandangkan kadar rakyat Malaysia menggunakan teknologi digital semakin meningkat, TM mewakili salah government-linked company (GLC) terbesar di negara ini, dengan lebih daripada 28,000 pekerja dan permodalan pasaran lebih dari RM25 bilion.

TM Menawarkan Telefon Pintar Percuma Melalui Bundle Peranti Mudah Alih Unifi

Selain daripada bundle TV pintar dan komputer riba yang baru, TM juga telah melancarkan satu lagi pakej peranti baru di bawah Unifi Mobile. Walau bagaimanapun, bundle peranti khusus ini hanya tersedia untuk pelanggan Unifi (Home dan Lite) sedia ada.

Terdapat juga syarat lain yang perlu dipenuhi oleh pelanggan untuk memenuhi syarat untuk pakej baru ini:

  • Berumur 18 tahun ke atas
  • Tidak disenarai hitam oleh mana-mana pengendali mudah alih
  • Melanggan tidak lebih daripada lima talian Pasca Bayaran Mudah Alih Unifi.
  • Pelanggan Unifi Home atau Unifi Lite yang aktif selama lebih dari enam bulan.

Walaupun anda telah memenuhi semua kriteria di atas, pelanggan masih harus menunggu TM untuk menghantar e-mel atau menghubungi mereka sebelum mereka dapat mendaftar ke pakej tersebut. Oleh itu, pelanggan sudah dapat mendaftarkan minat mereka terhadap paket bundle di laman web Unifi.

Secara amnya, pakej peranti Unifi Mobile adalah pelan pascabayar Unifi Mobile 99 yang telah digabung bersama dengan telefon pintar percuma. Di bawah pelan bundle ini, pelanggan diberikan data tanpa had, panggilan percuma, dan teks percuma serta kuota hotspot LTE bulanan 20GB yang 10GB lebih tinggi daripada paket standard.

Ambil perhatian bahawa data tanpa had untuk data LTE tetapi hal ini mungkin tidak lagi relevan kerana kerajaan telah memutuskan untuk menutup rangkaian 3G pada akhir tahun ini. Bagi telefon pintar percuma, pelanggan yang terpilih boleh memilih untuk menggunakan Samsung Galaxy A02 atau vivo Y12s dan setiap peranti akan disertakan dengan pelan perlindungan skrin dari Bolttech yang sah selama 1 tahun.

Berbanding dengan harga RM 99 yang biasa, bundle peranti mudah alih Unifi boleh didapati dengan harga hanya RM 79 sebulan dan juga akan disertakan dengan akses percuma ke Viu selama 6 bulan. Walaupun pelanggan tidak akan diminta untuk melakukan pembayaran di muka, bundle tersebut disertakan dengan kontrak 24 bulan.

Setelah berjaya mendaftar untuk paket bundle, TM akan menghantar telefon pintar dan kad SIM terus ke rumah pelanggan dalam masa 7 hari bekerja. Untuk maklumat lebih lanjut, terus ke laman web rasmi Unifi tetapi jangan lupa untuk membaca dan memahami FAQ dan terma mereka dengan teliti sebelum membuat kontrak telefon bimbit Unifi Mobile 99.

Semoga perkongsian ini memberi anda informasi yang berguna kepada anda. Terima kasih kerana sudi membaca artikel ini.

Sekian

Sumber:

https://en.wikipedia.org/wiki/Unifi_(internet_service_provider)

https://en.wikipedia.org/wiki/Telekom_Malaysia

https://www.lowyat.net/2021/245164/unifi-mobile-device-bundle-free-phone/

Tagged: