Now Reading
Ulser Mulut (Oral Lichen Planus) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

Ulser Mulut (Oral Lichen Planus) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

ulser mulut

Ulser mulut atau ‘oral lichen planus‘ menyebabkan mulut seseorang berasa gatal pada kulit dan muncul benjolan berwarna ungu atau kemerahan di atas kulitnya. Simptom lain termasuk kerengsaan, dan keguguran rambut. Walaupun benjolan akan hilang dengan sendirinya, rawatan atau menyingkirkan punca penyakit ini terjadi boleh mengurangkan simptom dan menyembuhkan ruam dengan cepat. 

Ia pula adalah sejenis penyakit yang bertahan lama yang boleh menjejaskan mulut anda. Ia tidak akan hilang tetapi anda boleh mengawalnya.   

Periksa mulut anda. Adakah anda mempunyai tompokan putih di dalam mulut anda? Bagaimana pula dengan kemerahan dan bengkak? Jika anda menjawab ‘ya’ bagi semua soalan tersebut, anda mungkin menghidap ulser mulut. 

Penyakit ini boleh menyerang sesiapa sahaja. Wanita didapati lebih cenderung mendapatkannya berbanding lelaki. Selain itu, individu berumur 40 tahun ke atas juga mudah untuk mendapat penyakit ini.

Simptom Ulser Mulut

Simptom boleh dilihat berlaku secara perlahan atau sekaligus. Selalunya ia mula dikesan apabila mulut anda berasa kering dan pedih. Seterusnya, anda akan melihat ada tompokan putih pada lidah, pipi, dan gusi anda. Ia boleh menyerupai titik kecil atau garisan yang bercorak seperti renda. Ia juga boleh menjadi kemerahan, bengkak, pengelupasan dan lepuh.

Luka/tompokan putih tersebut boleh menjadi sangat pedih dan menyakitkan. Terutamanya ketika anda makan makanan atau minum minuman yang pedas, masam, berasid (seperti jus oren dan tomato), atau beralkohol. Mereka mungkin akan menyakiti paling banyak apabila anda makan atau minum makanan yang pedas, asin, berasid (jus oren, tomato), atau alkohol. Makanan rangup seperti keropok dan minuman  berkafein juga boleh menyebabkan kesakitan.   

Doktor anda boleh mendiagnosis ulser mulut dengan mengambil secebis kulit kecil dari dalam dalam mulut anda. Cara ini digerlar biopsi. Doktor akan menjalankan ujian makmal untuk melihat keseriusan masalahnya. Anda juga mungkin memerlukan ujian darah untuk mengenalpasti penyakit ini.

Punca Ulser Mulut

Sehingga kini, doktor masih tidak pasti apa yang menyebabkan ulser mulut. Ia boleh diwarisi dalam keluarga anda dan boleh juga dikaitkan dengan sistem imun anda. Selalunya sel-sel imun anda melindungi anda dari bakteria dan virus. virus. Jika anda menghidap ulser mulut, sesetengah doktor percaya sel-sel itu menjadi keliru dan sebaliknya menyerang lapisan mulut anda . 

Pencetus lain termasuklah ubat-ubatan seperti ubat penghilang rasa sakit, rawatan tekanan darah tinggi, ubat kencing manis, dan ubat-ubatan malaria .     

Ia juga boleh bertindak-balas terhadap logam, seperti tampalan gigi selain boleh dicetuskan oleh masalah mulut lain seperti mempunyai korona kasar atau tabiat menggigit pipi atau lidah anda . 

Bukan itu sahaja, terdapat juga kemungkinan bahawa ia dikaitkan dengan hepatitis C.

Apa yang pasti adalah ulser mulut tidak berjangkit. Anda tidak boleh menjangkiti individu lain dan anda tidak boleh mendapatkannya daripada individu lain.

Diagnosis Ulser Mulut

Doktor anda membuat diagnosis ulser mulut berdasarkan:

 • Perbincangan sejarah perubatan dan pergigian anda dan ubat-ubatan yang anda ambil
 • Semakan gejala, termasuk luka di mulut anda dan mana-mana tempat lain di badan anda
 • Pemeriksaan mulut anda, dan kawasan lain yang sesuai

Doktor juga boleh meminta untuk menjalankan ujian makmal seperti:

 • Biopsi. Sampel tisu kecil diambil dari satu atau lebih luka di mulut anda dan diperiksa di bawah mikroskop untuk mencari tanda-tanda ulser mulut. Ujian mikroskopik lain yang lebih khusus mungkin diperlukan untuk mengenal pasti protein sistem imun yang biasanya dikaitkan. 
 • Budaya. Sampel sel diambil dari mulut anda dengan menggunakan kapas. Sampel diperiksa di bawah mikroskop untuk menentukan sama ada anda mempunyai jangkitan kulat, bakteria atau virus sekunder. 
 • Ujian darah. Ini boleh dilakukan untuk mengenal pasti keadaan seperti hepatitis C, yang mungkin jarang dikaitkan dengan ulser mulut, dan lupus, yang mungkin kelihatan sama.

Faktor Risiko Ulser Mulut

Sesetengah faktor boleh meningkatkan risiko anda mendapatkan planus lichen mulut, seperti mempunyai gangguan yang menjejaskan sistem imun anda atau mengambil ubat tertentu. Namun demikian, masih lebih banyak kajian diperlukan untuk memastikan kesasihan maklumat tersebut.

Komplikasi ulser mulut

Kes-kes yang teruk boleh meningkatkan risiko mendapat penyakit ini adalah:

 •              Berat badan atau kekurangan nutrien
 •              Tekanan atau kebimbangan
 •              Kemurungan
 •              Parut daripada luka erosif
 •              Yis mulut sekunder atau jangkitan kulat
 •              Kanser mulut

Rawatan Ulser Mulut

Apabila ia timbul di kulit, ia biasanya hilang dengan sendirinya dalam masa beberapa bulan. Bagaimanapun, ia boleh mengambil masa sehingga 2 tahun. 

Rawatan awal yang dilakukan selalunya akan memberi tumpuan kepada gejala ringan terlebih dahulu sehingga ruam dibersihkan.

Kes-kes yang ringan tidak memerlukan rawatan oleh doktor, kecuali pemeriksaan sekali-sekala.

Rawatan untuk kes teruk ulser mulut mungkin termasuk yang berikut:

 • Antihistamin. Boleh digunakan untuk mengurangkan gatal-gatal dan boleh didapati dengan pembelian dalam talian . 
 • Fototerapi dengan cahaya ultraviolet (UV). Juga boleh digunakan untuk mengurangkan gejala.
 • Krim steroid atau minyak angin. Boleh menjadi sangat berkesan dalam mengurangkan keradangan dan kemerahan. Ubat ini digunakan pada tempat gatal. Rawatan perlu dihentikan apabila bintik-bintik berubah warna menjadi coklat atau kelabu. Krim atau minyak angin mungkin mengandungi ubat-ubatan yang mengurangkan tindak balas imun.
 • Tablet steroid. Bagi orang yang mempunyai gejala yang lebih teruk, atau apabila krim dan minyak angin tidak berkesan, tablet steroid boleh diambil secara oral.
 • Kapsul cyclosporin atau tablet acitretin. Boleh mengurangkan aktiviti sistem imun. Ia hanya digunakan dalam kes yang sangat teruk . 
 • Lozenges steroid/pencuci mulut. Doktor mungkin mengesyorkan lozenges steroid atau pencuci mulut jika ulser mulut mengakibatkan ketidakselesaan.
 • Kortikosteroid. Khusus bagi lichen planus membran mucus. Rawatan boleh menjadi sukar untuk menyembuhkannya dan mungkin mengambil masa bertahun-tahun. Oleh demikian, doktor mungkin memberikan kortikosteroid untuk diambil sebagai tablet.

Mujurlah, ia hanya menyebabkan sedikit masalah dan rawatan biasanya tidak diperlukan. Kebersihan mulut merupakan faktor utama bagi mengelakkan dari menghidapi penyakit ini. Jadi, anda perlu sentiasa menjaga kebersihan mulut dengan baik.

Sumber:

https://emedicine.medscape.com/article/1078327-overview

https://www.webmd.com/oral-health/oral-lichen-planus

https://www.healthline.com/health/oral-lichen-planus

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/oral-lichen-planus/symptoms-causes/syc-20350869

error: Content is protected !!