Ubat Tahan Sakit - Cara Mengambil dan Kesan Sampingan

Secara saintifiknya, ubat tahan sakit atau painkillers dikenali sebagai analgesik. Ia digunakan secara umum untuk merawat dan menghilangkan rasa sakit.

Terdapat pelbagai jenis painkillers yang digunakan dalam rawatan perubatan. Ia boleh diambil secara oral (dalam bentuk tablet, kapsul dan cecair), melalui suntikan yang diberikan oleh doktor dan melalui laluan dubur (menggunakan suppositori).

Terdapat juga painkillers berbentuk krim dan salap untuk digunakan pada kulit.

Secara amnya, ubat tahan sakit yang biasa digunakan atau dipreskripsikan terbahagi kepada tiga kategori iaitu:

  • ubat anti-radang bukan steroid atau NSAID (contoh popular adalah ibuprofen dan diclofenac sodium);
  • paracetamol atau acetaminophen;
  • dan opioid (beberapa contohnya adalah morfin dan tramadol).

Sebilangan besar pesakit yang menggunakan ubat painkiller jenis opioid biasanya terdiri daripada pesakit yang menderita penyakit kronik dan perlu mendapatkan rawatan secara berterusan di hospital.

Contohnya, ubat-ubatan tertentu telah digabungkan bersama beberapa jenis ubat painkiller lain untuk memastikan pesakit dapat mencapai keberkesanan yang diinginkan.

Untuk pengetahuan, bagi sesetengah negara, kebanyakan ubat painkiller boleh didapati secara bebas. Maksudnya, ubat ini boleh dibeli tanpa preskripsi doktor dan juga boleh didapati di kedai runcit biasa. Namun begitu, bagi Malaysia, sebilangan besar ubat painkiller hanya boleh didapati di farmasi dan klinik.

Walaupun terdapat ubat tahan sakit tertentu yang tidak memerlukan preskripsi yang sah dari doktor, tetapi hanya ahli farmasi yang berdaftar sahaja dapat menjualnya. Keperluan ini dikuatkuasakan untuk memberikan kaunseling dan pemantauan mengenai kesan sampingan ubat tahan sakit dengan tepat.

Sebagai contoh, kita dapat lihat di negara kita sehingga hari ini parasetamol sahaja yang merupakan satu-satunya analgesik yang boleh dibeli di kedai serbaneka tempatan selain farmasi dan klinik.

Cara Mengambil Ubat Tahan Sakit dengan Selamat

Ubat tahan sakit, sama ada telah dipreskripsi oleh doktor anda atau bukan preskripsi, dapat menghilangkan rasa sakit sekaligus membantu anda berasa lebih baik. Walaubagaimanapun, ia agak berbahaya atas sebab-sebab tertentu dan terdapat beberapa kesan sampingan sekiranya tidak diambil dengan betul.

Seperti yang mungkin anda ketahui, sebilangan orang apabila selalu mengambil ubat tahan sakit, mereka akan menjadi terlalu bergantung pada ubat tersebut atau mungkin menjadi ketagih dengannya. Hal ini sangat berbahaya kerana antara kesan sampingannya adalah seperti sakit perut, pening, penglihatan kabur dan kerosakan hati.

Dalam kes tertentu, sekiranya ia tidak diambil dengan betul, ia juga boleh menyebabkan kematian. Berikut adalah langkah-langkah dalam memastikan ubat tahan sakit yang anda ambil adalah selamat dan betul.

  • Ambil Mengikut Dos yang Ditetapkan

Untuk memastikan penggunaan painkillers adalah selamat dan betul, anda disarankan untuk mematuhi dos yang ditetapkan.

Sebagai contoh, pesakit yang telah dipreskripsikan dengan ubat tahan sakit parasetamol, sesetengah daripada mereka mungkin diminta untuk mengambilnya sehingga empat kali sehari, sementara yang lain mungkin diminta untuk mengambilnya hanya ketika mereka mengalami kesakitan.

Oleh itu, penting untuk difahamkan bahawa dos painkillers bergantung pada diagnosis semasa doktor dan jenis painkillers yang ditetapkan.

Contohnya, NSAID seperti ibuprofen dan diclofenac sodium harus diambil bersama makanan. Ini adalah untuk memastikan pesakit tidak akan mengalami kesan sampingan yang berkaitan dengan ubat-ubatan seperti gastritis.

Perkara penting di sini adalah untuk selalu mengikuti arahan yang diberikan oleh ahli farmasi semasa ubat-ubatan diberikan.

Selain itu, painkillers biasanya diambil untuk jangka masa yang pendek dengan dos minimum yang diperlukan untuk menghilangkan rasa sakit. Rejimen dos ini akan membantu mengelakkan atau mengurangkan kesan sampingan yang berkaitan dengan ubat-ubatan.

Mengikut Keadaan dan Jangka Masa yang Berbeza

Pesakit yang mendapatkan rawatan untuk penyakit seperti sakit gigi atau sakit kepala akan diberikan ubat tahan sakit selama beberapa hari manakala untuk keadaan seperti kekejangan otot, pesakit mungkin perlu mengambil selama beberapa minggu.

Sebaliknya, pesakit yang menderita osteoartritis, artritis reumatoid atau sakit belakang yang teruk akan diberikan ubat dalam jangka masa yang panjang.

Oleh itu, suka diingatkan supaya anda sentiasa waspada ketika mengambil ubat tahan sakit dan seeloknya adalah dengan mendapatkan nasihat perubatan dari doktor atau ahli farmasi.

Ubat tahan sakit sememangnya selamat diambil untuk sakit yang sementara, asalkan diambil mengikut dos dan jangka masa yang ditetapkan.

Bagi pesakit yang didiagnosis menderita sakit kronik, pemantauan secara berterusan oleh doktor semasa rawatan sangat penting untuk memastikan kesan sampingan dapat diatasi dan dielakkan.

Apakah kesan sampingan ubat tahan sakit yang mungkin berlaku?

Sama seperti semua ubat yang lain, terdapat sejumlah kesan sampingan yang dilaporkan pada setiap ubat tahan sakit yang berbeza.

Sekiranya anda mahukan lebih banyak maklumat khusus untuk ubat painkillers anda, anda harus membaca risalah maklumat yang disertakan dengan ubat tersebut. Berikut adalah kesan sampingan bagi setiap ubat tahan sakit atau painkillers yang berbeza:

  • NSAID

Sebilangan besar orang yang mengambil ubat anti-radang, sekurang-kurangnya dalam jangka pendek, tidak mempunyai kesan sampingan atau mungkin terdapat tetapi tidak serius.

Sekiranya anda mengambil painkiller jenis NSAID ini dengan betul, kebaikan ubat ini adalah lebih banyak berbanding potensi bahaya. Oleh itu, kebanyakan orang mengambil painkiller anti-radang ini untuk merawat pelbagai keadaan yang menyakitkan.

Walaubagaimanapun, kesan sampingan dan kadang-kadang kesan buruk yang sangat serius boleh berlaku disebabkan ubat ini. Antara kesan sampingannya termasuk pendarahan dalam perut dan usus dan masalah kardiovaskular.

  • Parasetamol

Parasetamol adalah ubat tahan sakit yang paling selamat dan jarang berlakunya kesan sampingan sekiranya anda tidak mengambil lebih daripada dos maksimum yang telah disyorkan. Walaubagaimanapun, parasetamol boleh menjadi sangat berbahaya jika anda mengambilnya dengan terlalu banyak (overdose).

Ia boleh berlaku secara tidak sengaja, tetapi terdapat sebilangan orang yang sengaja mengambil parasetamol secara berlebihan. Masalah utama pengambilan dos parasetamol yang berlebihan ini adalah ia boleh merosakkan hati secara kekal dan seterusnya membawa kepada maut.

  • Opioid

Kesan sampingan yang paling biasa apabila mengambil ubat tahan sakit jenis opioid ini adalah anda akan berasa sakit (loya) dan sakit (muntah) – terutamanya pada permulaan rawatan, sembelit dan mengakibatkan mulut kering. Opioid juga boleh menyebabkan rasa mengantuk dan kekeliruan.

Sesetengah orang boleh menjadi toleran terhadap ubat tahan sakit opioid ini, contohnya perlu mengambil lebih banyak untuk mendapatkan kesan yang sama dan kemudian bergantung kepada mereka. Ubat tahan sakit opioid ini boleh didapati di farmasi.

Sekiranya anda memang bergantung pada opioid dan perlu mengambilnya dengan dos yang lebih tinggi, seeloknya anda bincangkan perkara ini dengan ahli farmasi atau doktor anda terlebih dahulu. Beberapa ubat painkiller mungkin berinteraksi dengan ubat lain yang mungkin anda ambil.

Ini boleh menyebabkan reaksi atau mengurangkan keberkesanan salah satu rawatan atau rawatan yang lain. Oleh itu, apabila anda diberi ubat painkiller, anda harus memberitahu doktor jika anda ada mengambil ubat lain.

Sumber:

https://www.nst.com.my/lifestyle/heal/2020/06/602673/know-your-painkillers

https://www.verywellmind.com/painkillers-staying-safe-2615367

https://www.nst.com.my/lifestyle/heal/2020/06/602673/know-your-painkillers

Tagged: