ubat postinor

Ubat Postinor adalah kontraseptif kecemasan yang diambil hingga 72 jam setelah melakukan persetubuhan tanpa perlindungan, atau jika kaedah kontraseptif biasa anda telah gagal.

Terdapat banyak perkara yang perlu anda tahu mengenai ubat kontraseptif kecemasan dari jenama ini sebelum anda menggunakannya. Tauhukah anda cara pengambilannya, dosnya, dan juga kesan sampingannya?

Jika anda tidak tahu, mari teruskan baca artikel yang telah kami tulis untuk anda ini kerana kami akan berkongsi dengan anda pengetahuan mengenai ubat Postinor ini.

APA ITU KONTRASEPTIF KECEMASAN?

Sebelum kami terangkan kepada anda dengan lebih lanjut mengenai ubat Postinor ini, mari kita ketahui dahulu serba sedikit mengenai kontraseptif kecemasan.

Tahukah anda, semakin awal kontraseptif kecemasan diambil selepas hubungan seks tanpa perlindungan, semakin besar kejayaan mencegah kehamilan. Sebaik-baiknya kontraseptif kecemasan diambil dalam masa 72 jam, di mana kadar keberkesanannya sekitar 85%.

Sekiranya diambil selepas 72 jam, keberkesanannya akan berkurang. Pada 120 jam, risiko kehamilan lima kali lebih besar daripada jika diambil dalam 24 jam dari hubungan seks tanpa perlindungan.

Setelah mengambil kontraseptif kecemasan, wanita harus menggunakan kaedah kontrasepsi penghalang, seperti kondom, untuk baki kitaran haidnya. Kontraseptif kecemasan mungkin melambatkan tempoh berikut kitaran anda, tetapi jika terlambat lebih dari 21 hari, lebih baik mengambil ujian kehamilan.

Penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa ketika berat badan wanita meningkat, keberkesanan kontraseptif kecmasan. Wanita dengan indeks jisim badan 30 atau lebih tinggi yang mengambil kontraseptif kecemasan adalah empat kali lebih mungkin untuk hamil berbanding wanota dengan berat badan yang sihat.

Menjadi gemuk tidak menghalang wanita untuk mengambil kontraseptif kecemasan ini, tetapi penting untuk diperhatikan bahawa ia mengurangkan keberkesanannya. Dalam kes sedemikian, wanita boleh memilih untuk memasukkan IUD sebagai gantinya.

Terdapat ubat-ubatan yang berinteraksi dengan kontraseptif kecemasan dan berpotensi menjadikannya kurang berkesan, seperti beberapa ubat anti-epilepsi, St John’s Wort dan ubat-ubatan untuk tuberkulosis dan HIV. Ubat-ubatan ini mempercepatkan kadar pemecahan kontraseptif kecemasan di dalam badan.

Penting untuk anda memberitahu ahli farmasi anda tentang ubat lain yang anda ambil sekiranya berlaku interaksi ubat. Dalam kes sedemikian, ahli farmasi anda mungkin mengesyorkan anda mengambil dos ubat Postinor yang lebih tinggi.

BAGAIMANA CARA UNTUK MENGAMBIL UBAT POSTINOR?

Hanya dengan satu pil ubat Postinor, anda dapat mengelakkan pengguguran dengan mudah. Terdapat hanya satu pil dalam pek. Anda mesti mengambil pil ini dalam masa 72 jam setelah melakukan hubungan seks tanpa perlindungan.

Untuk versi 2 pil ubat Postinor, ambil pil kedua tepat selepas 12 jam selepas pengambilan dos ubat ini yang pertama.

Ambil secepat mungkin, semakin cepat semakin baik! Semakin cepat anda mengambilnya, semakin besar kemungkinan untuk ia berfungsi. Sebaik-baiknya, anda harus mencuba mengambil pil dalam masa 24 jam setelah melakukan hubungan seks tanpa perlindungan, kerana ini adalah masa yang paling berkesan.

Keberkesanan pil kontraseptif kecemasan levonorgestrel bergantung pada berapa jam berlalu sejak anda melakukan hubungan seks tanpa perlindungan. Sekiranya anda bimbang tentang kemungkinan kehamilan yang tidak dirancang, adalah penting untuk bertindak sekarang daripada menunggu sehingga kemudian.

BILAKAH ANDA TIDAK BOLEH MENGAMBIL UBAT POSTINOR?

Ia adalah kaedah paling selamat untuk mencegah kehamilan selepas kegagalan kontrasepsi atau hubungan seksual tanpa perlindungan, dengan kesan sampingan yang rendah.

Tidak mungkin anda akan mengalami kesan sampingan yang serius atau jangka panjang setelah mengambilnya. Biasanya anda dapat meneruskan hari anda seperti biasa.

Namun, anda harus ingat bahawa dalam beberapa keadaan, anda tidak boleh mengambil ubat Postinor, seperti:

  • Sekiranya anda sudah hamil, kerana ia tidak akan berfungsi walaupun tidak akan membahayakan anda atau janin anda.
  • Sekiranya anda alah kepada levonorgestrel atau bahan lain di dalam pil ini.

Anda juga perlu ingat bahawa ubat ini tidak akan melindungi anda dari jangkitan HIV (virus AIDS) atau penyakit kelamin lain (STD).

SEBERAPA KERAPKAH ANDA BOLEH MENGAMBIL UBAT POSTINOR?

Ini bukan kaedah kontraseptif biasa. Cuba kurangkan penggunaannya, dan hanya guna dalam keadaan kecemasan. Tetapi jangan lupa, ia mempunyai kesan sampingan dan risiko kesihatan yang jauh lebih sedikit daripada pil pengguguran atau pengguguran hospital.

Secara amnya anda tidak boleh mengambilnya lebih dari sekali dalam satu kitaran haid. Sekiranya ia digunakan lebih daripada sekali dalam kitaran haid, kemungkinan besar akan mengganggu kitaran haid anda.

Ia tidak berfungsi seperti kaedah kontraseptif biasa. Doktor, jururawat praktikum atau klinik perancang keluarga anda biasanya akan memberitahu anda mengenai kaedah kontrasepsi jangka panjang yang lebih berkesan untuk mencegah kehamilan.

BAGAIMANA INGIN TAHU UBAT POSTINOR TELAH BERKESAN?

Anda akan tahu penggunaan ubat Postinor telah berjaya ketika anda mengalami menstruasi seterusnya dan ia kelihatan seperti menstruasi anda yang biasa dan normal.

PENGGUNAAN DALAM TEMPOH KEHAMILAN DAN PENYUSUAN

Kandungan ubat Postinor adalah levonorgestrel. Oleh itu, baerikut adalah penggunaan levonorgestrel yang perlu anda beri perhatian dalam beberapa situasi.

  • Kehamilan: Levonorgestrel tidak boleh diberikan kepada wanita hamil. Ia tidak akan mengganggu kehamilan. Sekiranya kehamilan berlanjutan, data epidemiologi yang terhad menunjukkan tidak ada kesan buruk pada janin tetapi tidak ada data klinikal mengenai kemungkinan akibat sekiranya dos levonorgestrel melebihi 1.5 mg diambil.
  • Penyusuan: Levonorgestrel dirembeskan ke dalam susu ibu. Potensi pendedahan bayi kepada levonorgestrel dapat dikurangkan jika wanita yang menyusu mengambil pil setelah menyusu dan mengelakkan menyusukan bayi sekurang-kurangnya 8 jam setelah penggunaan levonorgestrel.
  • Kesuburan: Levonorgestrel meningkatkan kemungkinan gangguan kitaran haid yang kadang-kadang boleh menyebabkan tarikh ovulasi lebih awal atau lambat. Perubahan ini boleh mengakibatkan tarikh kesuburan berubah.

Kesimpulannya, ia adalah penting bahawa semua wanita dari pelbagai peringkat umur untuk mendapat maklumat yang baik mengenai ubat Postinor ataupun kontraseptif kecemasan. Maklumat ini harus diberikan secara tidak berat sebelah tanpa pertimbangan. Semoga perkongsian ini memberi manfaat buat anda semua.

Sumber:

https://www.mims.com/malaysia/drug/info/postinor-2?type=full

https://postinorpill.com/what-is-postinor/how-to-take-postinor/

https://theconversation.com/explainer-what-is-the-morning-after-pill-and-how-does-it-work-24259

Summary
Ubat Postinor: Apa Yang Perlu Anda Tahu Mengenainya
Article Name
Ubat Postinor: Apa Yang Perlu Anda Tahu Mengenainya
Description
Ubat Postinor adalah kontraseptif kecemasan yang diambil hingga 72 jam setelah melakukan persetubuhan tanpa perlindungan, atau jika kaedah kontraseptif biasa anda telah gagal.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: