Ubat insulin

Ubat insulin

Ubat insulin diperlukan untuk membantu mengawal gula untuk mengelakkan hyperglycemia pada pesakit diabetes.  Diabetes adalah penyakit di mana badan tidak menghasilkan insulin (Diabetes Jenis 1) atau tidak dapat menggunakannya dengan betul (Diabetes Jenis 2). 

Insulin adalah hormon yang dihasilkan oleh pankreas kita bagi membolehkan tubuh menggunakan gula (glukosa) dari makanan yang kita makan.  Ia membantu menjaga kadar gula darah kita agar tidak terlalu tinggi ( hyperglycemia ) atau terlalu rendah ( hypoglycemia ).  

Jom ketahui lebih lanjut tentang ubat ini di bawah.

Jenis Ubat Insulin

Ini adalah jenis ubat yang ada dan tempoh kesannya.

JenisNama generik dan jenamaPermulaan tindakanPuncak tindakanTempoh tindakan
Rapid actingInsulin lispro * (Humalog) 
Insulin aspart * ( NovoLog )
5 hingga 15 minit1 hingga 2 jam3 hingga 4 jam
Short actingInsulin biasa 
( Humulin R, 
Novolin R, lain-lain) 
Buffered ( Velosulin )
30 hingga 60 minit2 hingga 4 jam6 hingga 8 jam
Intermediate actingInsulin Isophane 
( Humulin N, 
Novolin N) 
Insulin zink 
( Humulin L)
1 hingga 2 jam4 hingga 8 jam14 hingga 20 jam
Long actingInsulin zink diperpanjang 
( Humulin U)
2 hingga 4 jam4 hingga 20 jam20 hingga 36 jam
Insulin glargine * 
(Lantus)
2 jamTidak diucapkanSehingga 24 jam

Cara menggunakannya

Oleh itu, cara menggunakan ubat yang betul sangat penting untuk memastikan pesakit mendapat tindak balas yang optimum. Urutan cara suntikan yang betul adalah:

Menyediakan pen

1. Buka penutup dan pusing pen. Masukkan rod piston dengan menekannya sehingga ke dalam.

2. Masukkan kartrij insulin ke dalam pemegang kartrij, bahagian yang berwarna terlebih dahulu.

3. Tutup dan putar semula pen sehingga anda merasakan atau mendengar satu klik. Sekiranya kartrij mengandungi jenis keruh (Mistard 30, Insulatard, Insuman Basal, Insuman 30), anda mesti goncangkannya terlebih dahulu sebelum digunakan (goncang sebanyak 8-10 kali).

Memeriksa aliran (Priming)

4. Bagi setiap suntikan, gunakan jarum baru. Tanggalkan penutup jarum  dan masukkan jarum pada bahagian yang berwarna. Buka penutup ‘dalam’ dan buang.

5. Tarik butang dos. Dial butang dos sebanyak 2 unit.

6. Pastikan pen dipegang tegak dan ketuk pen dengan perlahan agar gelembung udara naik ke atas katrij. Tekan butang dos sehingga kembali ke 0. Jika insulin tidak muncul di hujung jarum, ulangi langkah 4 hingga 6, sehingga titisan kelihatan di hujung jarum.

See Also
Panadol

Menetapkan dos

7. Tarik butang dos dan putar dail sehingga garis penunjuk putih selari dengan nilai unit yang anda perlukan seperti dipreskrib oleh doktor.

8. Sesuaikan dos dengan mendail ke atas atau ke bawah, jika perlu. Tiada insulin yang akan dikeluarkan sehingga butang dos ditekan.

Menyuntik dos anda

9. Masukkan jarum ke dalam kulit anda dengan lembut, kemudian tekan butang dos sehingga penunjuk dos menunjukkan angka 0. Biarkan jarum di bawah kulit sekurang-kurangnya 10 saat agar semua dos masuk ke dalam badan (terus menekan butang ke bawah), dan kemudian perlahan-lahan tarik pen keluar.

10. Setelah mengeluarkan jarum dari kulit anda, tutup kembali penutup jarum, kemudian buang jarum yang telah dipakai dengan selamat. Tutup semula penutup pen.

SUMBER

https://www.myhealth.gov.my/en/insulin-2/

https://www.myhealth.gov.my/en/insulin-injection-technique/

error: Content is protected !!