Ubat Gigi Kanak-Kanak

Ubat gigi kanak-kanak adalah produk penting untuk membantu penjagaan gigi anak anda. Selain berus gigi, ia memberikan anda nutrien dan faedah tambahan untuk kesihatan gigi secara umum atau untuk tujuan kesihatan gigi yang khusus. Namun, adakah kanak-kanak memerlukan ubat gigi yang tertentu?

Tinjauan Kesihatan Oral Nasional Kanak-kanak Prasekolah 2015 menunjukkan 7 daripada 10 kanak-kanak berumur 5 tahun di Malaysia mempunyai gigi karious. Jadi, apakah pilihan terbaik untuk ubat gigi kanak-kanak? Antara ciri-ciri lain, menggunakan ubat gigi yang mengandungi Fluorida membantu menjaga gigi mereka untuk kuat. Tetapi tidak akan menyebabkan keracunan apabila ditelan.

Ringkasnya, pemilihan ubat gigi kanak-kanak harus mengikut saranan Kementerian Kesihatan untuk mendapatkan manfaat dan kesihatan optimum bagi kesihatan gigi anak-anak.

Berikut adalah beberapa pilihan ubat gigi kanak-kanak:

1. Kodomo Children’s Toothpaste

Fluorida & xilitol membantu mencegah rongga dan produk ini mengandungi bahan-bahan kelas makanan yang juga bebas gula. Ia juga mengandungi 5% Xylitol + Active Fluoride. Ubat Gigi Kanak-kanak Kodomo terdapat dalam perisa pudina strawberi, oren dan anggur.

Bahan-bahan: Sorbitol, Hydrated Silica, Air, Xylitol, PEG-8, Sodium Lauryl Sulfate, Flavor, Sodium Polyacrylate, Xanthan Gum, Sodium Fluoride, Menthol, Sodium Saccharin, Methylparaben, CI 77891, Contains: Sodium Fluoride (1000ppm Fluoride)

2. PUREEN Kids Toothpaste

Ubat gigi ini diluluskan oleh Persatuan Pengamal Pergigian Swasta Malaysia (MPDPA). Ia tidak mengandungi Fluorida, Natrium Lauryl Sulfate, dan Saccharin. Pureen Kids Toothpaste terdapat dalam perisa oren dan strawberi.

Bahan-bahan: 5% Xylitol, Triple Calcium & Phosphate, Sodium Lauroyl Sarcosinate and perisa.

3. Darlie Jolly Junior Fluoride Toothpaste

Ubat gigi ini sesuai untuk kanak-kanak berumur 6 hingga 10 tahun. Diformulasi dengan fluorida dan kalsium, membantu dalam anti-rongga dan mengandungi vitamin E. Formulasi membantu menjaga kesihatan mulut yang baik, pembersihan dan perawatan yang lembut. Ia mempunyai rasa yang menarik untuk menarik perhatian anak-anak. Ia juga tanpa bahan pengawet tambahan, gula dan bahan-bahan yang berasal daripada haiwan juga tidak digunakan. Mengandungi bahan makanan dan secara tidak langsungmengurangkan risiko sekiranya ditelan. Terdapat dalam perisa vanila dan strawberi.

Bahan-bahan: Sorbitol, Air, Hydrated Silica, Glycerin, Perasa, PEG-12, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Monofluorophosphate (0.456% w/w), Carrageenan, Xylitol, Sodium Saccharin, Dicalcium Phosphate, Titanium Dioxide (CI 77891), CI 47005

4. Jack N Jill-Natural Toothpaste

Sekiranya anda lebih menyukai ubat gigi bahan semula jadi, produk ini mungkin akan menepati rasa anda. Produk ini terdapat dalam perisa pisang, strawberi, blueberi, blackcurrant dan raspberi. Ia kaya dengan Xylitol dan fluorida dan juga bebas gula. Calendula Organik ditambah untuk menenangkan gusi dan produk ini juga menggunaan bahan kitar semula.

Bahan-bahan: Xylltol, Air Purified, Vegetable Glycerin, Silica, Certified OrganicNatural Blackcurrant/Banana/Blueberry/Raspberry/Strawberry Flavor, Xantham Gum, Certified Organic Calendula Officinalis Extract.

5. Buds Oralcare Organics: Children’s Toothpaste Blackcurrant with Xylitol

Ubat gigi Buds Oralcare Organics untuk kanak-kanak bebas bahan pengawet dan diformulasikan menggunakan bahan semula jadi dan bahan aktif tumbuhan untuk membersihkan dan melindungi gigi anak anda dengan berkesan. Ubat gigi ultra ringan ini diformulasi menggunakan kombinasi pembersih yang dihasilkan secara semula jadi, jus daun Alove Vera dan Silica untuk membersihkan gigi dengan sangat lembut. Ubat Gigi Buds Kids tidak mengandungi Fluorida.

Bahan-bahan: Jus Aloe barbadensis (aloe) leaf*, glycerin, hydrated silica, aqua/water, disodium cocoyl glutamate, sodium cocoyl glutamate, xylitol, xanthan gum, steviol glycosides, perasa, phytic acid, pewangi.

6. Jordan Step 1 Kids Milk Teeth Toothpaste

Ubat gigi ini sesuai untuk bayi atau kanak-kanak berumur 0-5 tahun. Kanak-kanak mempunyai deria rasa 2x daripada orang dewasa dan tidak menyukai rasa yang kuat atau pahit. Kanak-kanak juga mempunyai enamel yang lebih nipis daripada orang dewasa. Oleh itu ubat gigi ringan ini dibuat daripada rasa susu yang tidak asing bagi mereka.

Bahan-bahan: Sorbitol, Aqua, Hydrated Silica, Cellulose Gum, Flavor, PEG-32, Sodium Benzoate, Sodium Saccharin, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Fluoride, Trisodium Phosphate, Sodium Chloride, CI 42090, Contains: Sodium Fluoride 500 ppm F

7. Now Foods, Solutions, XyliWhite, Kids Toothpaste Gel

Bebas Fluorida & SLS. Produk ini dihasil menggunakan bahan semula jadi manis. Ia diuji oleh kanak-kanak, dan juga diluluskan mereka. Terdapat dalam 3 perisa: bubblegum, oren dan strawberry splash.

Bahan-bahan: Xylitol (25%), Air, Xylitol (25%), Hydrated Silica, Glycerin, Sorbitol, Xanthan Gum, Sodium Coco-Sulfate, Natural Flavor, Sorbic Acid, Stevia Rebaudiana Extract, Lycopene, Sodium Bicarbonate, Sodium Carbonate, Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil.

8. Giggles Toothpaste

Ubat gigi lembut untuk kanak-kanak ini memberikan penjagaan gigi yang lembut, melindungi daripada kerosakan gigi, memberikan flora mulut yang kuat dan sihat. Dibuat untuk Kesempurnaan dengan Bahan Swiss Terbaik. Disyorkan oleh doktor gigi yang terkemuka.

Bahan-bahan: Sorbitol, Aqua, Hydra Tea Silica, Glycerin, Titanium Dioxide, Aroma, Sodium Fluoride, Sodium Saccharin, Leontopodium Alpinum Extract, Cocamidoproply Betaine, Xanthan Gum, Sodium Hydroxide, Limonene, Linalool, Citral

9. Pigeon Children’s Toothgel

Formulasi dikembangkan bersama Dr Rashid Tahir, Presiden Persatuan Pediatrik Pergigian Singapura. Produk ini mengandungi bahan makanan yang selamat untuk bayi dan juga formulasi berbuih rendah yang memudahkan pembilasan. Ia juga mengandung 1,000 ppm fluorida seperti yang disarankan.

Bahan-bahan: Aqua, Maltitol, Propylene Glycol, Xylitol, Cellulose Gum, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Sodium Fluoride, Sodium Citrate, Flavour, Glyceryl Caprylate, Citric Acid, Polysorbate 20

10. Jordan Step 2 Kids New Permanent Teeth Toothpaste 6-12 Years 

Produk ini adalah ubat gigi jenama Jordan yang berlainan. Ubat gigi Jordan step 2 adalah untuk kanak-kanak berumur antara 6-12 tahun manakala step 1 adalah untuk kanak-kanak berumur 0-5 tahun.

Bahan-bahan: Sorbitol, Aqua, Hydrated Silica, Cellulose Gum, Flavor, PEG-32, Sodium Benzoate, Sodium Saccharin, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Fluoride, Trisodium Phosphate, Menthol, Sodium Chloride, CI 42090, Contains: Sodium Fluoride 1000 ppm F

SUMBER:

www.myhealth.gov.my/en/what-to-look-for-in-childrens-toothpaste/

Summary
10 Ubat Gigi Kanak-Kanak Terlaris
Article Name
10 Ubat Gigi Kanak-Kanak Terlaris
Description
Ubat gigi adalah produk penting untuk membantu penjagaan gigi anda. Selain berus gigi, ia memberikan anda nutrien dan faedah tambahan untuk kesihatan gigi secara umum atau untuk tujuan kesihatan gigi yang khusus. Namun, adakah kanak-kanak memerlukan ubat gigi yang tertentu?
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: