Ubat cair darah adalah ubat yang membantu pengaliran darah menjadi lancar melalui urat dan arteri anda. Ia juga mencegah pembekuan darah dari terbentuk atau bertambah besar. Malah, ia digunakan untuk merawat beberapa jenis penyakit jantung atau penyakit lain yang dapat meningkatkan risiko terkena gumpalan darah yang berbahaya.

Ubat ini juga melindungi dari serangan jantung dan strok. Namun, ia mempunyai risikonya tersendiri. Contohnya, ia akan menyebabkan anda berdarah lebih banyak daripada biasa ketika anda mencederakan diri anda.

Walaubagaimanapun, kelebihan ubat ini lebih banyak dari kelemahannya. Namun, amat penting untuk anda mengetahui kedua dua kelebihan dan kelemahannya sebelum anda mula mengambilnya.

Jenis Jenis Ubat Cair Darah

Terdapat dua jenis ubat cair darah. Antarannya ialah:

 • Antikoagulan

Ini mengelakkan darah anda dari pembekuan atau berubah menjadi gumpalan sel yang padat yang saling melekat. Sebilangan besar datang dalam bentuk pil. Antara ubat cair darah jenis ini yang popular termasuk:

 1. Apixaban (Eliquis)
 2. Dabigatran (Pradaxa)
 3. Edoxaban (Savaysa)
 4. Fondaparinux (Arixtra)
 5. Heparin (Fragmin, Innohep, dan Lovenox)
 6. Rivaroxaban (Xarelto)
 7. Warfarin (Coumadin, Jantoven)
 • Antiplatelet

Ini mensasarkan zarah-zarah kecil dalam darah yang disebut platelet. Mereka datang dalam bentuk pil, dan merangkumi:

 1. Aspirin
 2. Clopidogrel (Plavix)
 3. Dipyridamole (Persantine)
 4. Prasugrel (Effient)
 5. Ticagrelor (Brilinta)
 6. Vorapaxar (Zontiviti)

Bagaimana Ia Berfungsi?

Ubat cair darah sebenarnya tidak menjadikan darah anda lebih cair. Ia juga tidak boleh memecahkan gumpalan. Tetapi, ia menghalang darah daripada membentuk gumpalan baru. Mereka juga dapat melambatkan pertumbuhan gumpalan darah yang ada.

Beberapa antikoagulan melakukan ini dengan bersaing dengan vitamin K dari hati. Tubuh anda memerlukan ini untuk membuat protein yang disebut faktor pembekuan. Ini membantu sel darah dan platelet (kepingan kecil sel darah) mengikat bersama.

Manakala, antiplatelet mencegah platelet melekat antara satu sama lain dengan dinding saluran darah. Ubat ini lebih lemah daripada antikoagulan. Mereka sering diberikan kepada orang yang berisiko mengalami pembekuan darah pada masa depan, dan bukan untuk merawat yang ada.

Siapa Yang Memerlukan ?

Seseorang yang baru mengalami serangan jantung atau strok mungkin memerlukan ubat cair darah ini kerana ia dapat membantu untuk menurunkan risiko mengalami serangan kedua.

Seseorang juga mungkin juga memerlukan ubat jenis ini jika mereka mempunyai penyakit jantung atau saluran darah, irama jantung yang tidak teratur, lupus, atau trombosis urat dalam. Trombosis urat dalam adalah sejenis gumpalan darah berbahaya yang sering terbentuk di kaki. Seseorang juga mempunyai risiko yang lebih besar untuk pembekuan darah jika mereka berlebihan berat badan, baru menjalani pembedahan atau mempunyai injap jantung buatan.

Sekiranya seseorang mengalami fibrilasi atriumubat cair darah ini dapat mencegah daripada mengalami strok.

Walaubagaimanapun, sebilangan orang hanya memerlukan ubat ini selama beberapa bulan. Tetapi jika anda menghadapi masalah kesihatan yang berterusan, anda mungkin perlu mengambilnya dalam jangka masa panjang.

Kesan Sampingan Pengambilan Ubat Cair Darah

Ubat cair darah boleh menyebabkan kesan sampingan pada sesetengah orang. Pendarahan berlebihan adalah reaksi yang paling biasa. Ia boleh berlaku dalam pelbagai cara, termasuk:

 • Haid yang teruk
 • Air kencing atau najis yang berdarah atau berubah warna
 • Hidung berdarah
 • Gusi berdarah
 • Pendarahan berpanjangan akibat luka

Kesan sampingan yang lain termasuk:

 • Pening
 • Kelemahan otot
 • Keguguran rambut
 • Ruam

Kehadiran ubat cair darah di dalam sistem badan seseorang dapat meningkatkan risiko pendarahan dalaman anda selepas kecederaan. Sila segera pergi ke hospital jika anda mengalami kesan sampingan ini setelah jatuh atau membongkok kepala – walaupun anda tidak mengalami pendarahan luaran.

Doktor anda mungkin memberitahu anda untuk mengehadkan penyertaan anda dalam sukan kontak untuk mengurangkan risiko pendarahan. Namun, ini tidak bermakna anda tidak boleh bersenam atau menjalani kehidupan yang normal. Berenang, berjalan kaki, dan berjoging adalah bentuk senaman yang sangat baik dan selamat bagi kebanyakan orang yang menggunakan antikoagulan. Bincangkan dengan doktor anda jenis senaman mana yang paling sesuai untuk anda.

Sila juga beritahu doktor gigi anda bahawa anda mengambil ubat cair darah untuk mengelakkan pendarahan berlebihan semasa membersihkan gigi secara berkala.

Anda juga dinasihati untuk berhati hati semasa menggunakan pisau, gunting, atau peralatan yang tajam.

Sumber

https://www.healthline.com/health/heart-disease/blood-thinners#drug-interactions

https://www.webmd.com/dvt/dvt-treatment-tips-for-taking-heparin-and-warfarin-safely

Tagged: