tumor vertebra
Tumor Vertebra adalah sejenis tumor tulang belakang yang menjejaskan tulang atau vertebra tulang belakang.

Tumor Vertebra adalah sejenis tumor tulang belakang yang bermula di dalam saraf tunjang menjejaskan tulang atau vertebra tulang belakang.

Tumor yang menjejaskan vertebra ini sering tersebar sebagai kanser ke bahagian badan yang lain (metastasized). Terdapat beberapa jenis tumor yang berlaku di dalam tulang belakang, seperti chordoma, chondrosarcoma, osteosarcoma, plasmacytoma dan sarcoma Ewing.

Tumor Vertebra boleh menjejaskan fungsi neurologi dengan cara menekan pada saraf tunjang atau akar saraf yang berdekatan dengannya. Oleh kerana tumor ini berkembang di dalam tulang, ia juga boleh menyebabkan kesakitan, tulang belakang patah atau ketidakstabilan tulang belakang. 

Sama ada ianya kanser atau tidak, Tumor Vertebra boleh mengancam nyawa dan menyebabkan ketidakupayaan yang kekal.

Terdapat banyak pilihan rawatan untuk Tumor Vertebra seperti pembedahan, terapi radiasi, kemoterapi, ubat-ubatan atau kadangkala dengan hanya mengawasi tumor.

Jenis Tumor Vertebra

Tulang belakang anda terdiri daripada tulang kecil (vertebra) yang disusun di atas satu sama lain yang tertutup dan melindungi saraf tunjang dan akar sarafnya.

Tumor Vertebra diklasifikasikan mengikut lokasinya dalam tulang belakang atau kolum vertebra. Tumor Vertebra juga dikenali sebagai tumor ekstradural kerana ia berlaku di luar saraf tunjang itu sendiri.

Kebanyakan tumor yang menjejaskan vertebra merebak ke tulang belakang dari tempat lain di dalam badan (metastasized), selalunya prostat, payudara, paru-paru atau buah pinggang. Myeloma berganda adalah sejenis kanser yang sering merebak ke tulang belakang. Walaupun kanser asal (utama) biasanya didiagnosis sebelum masalah tulang belakang timbul, sakit belakang mungkin merupakan simptom pertama penyakit pada individu yang mempunyai tumor vertebrata metastatik.

Tumor yang bermula di tulang belakang (tumor utama) adalah jarang terjadi. Plasmacytoma adalah sejenis tumor vertebra primer.

Simptom Tumor Vertebra

Kesakitan belakang yang bukan mekanikal, terutamanya di bahagian tengah atau bahagian bawah belakang adalah simptom paling kerap berlaku di kedua-dua tumor tulang belakang yang agresif dan malignan. Kesakitan belakang ini secara tidak khusus dikaitkan dengan kecederaan, tekanan atau aktiviti fizikal. Walau bagaimanapun, kesakitan boleh meningkat dengan melakukan aktiviti tertentu dan boleh menjadi lebih buruk pada waktu malam ketika berbaring. Kesakitan boleh merebak di belakang ke bahagian pinggul, kaki atau lengan dan mungkin bertambah teruk dari masa ke semasa walaupun telah dirawat melalui kaedah konservatif tanpa pembedahan yang hanya membantu meringankan kesakitan akibat penyebab mekanikal.

Bergantung pada lokasi dan jenis tumor, tanda-tanda dan simptom lain boleh berkembang, terutamanya apabila tumor tumbuh dengan padat pada saraf tunjang, akar saraf, saluran darah atau tulang belakang.

Simptom tambahan termasuklah yang berikut:

 • Kehilangan sensasi atau kelemahan otot pada kaki, lengan atau dada.
 • Kekejangan pada leher atau tulang belakang.
 • Sakit/simptom neurologi (seperti kesemutan) meningkat.
 • Kesukaran berjalan yang mungkin menyebabkan jatuh.
 • Menurunkan sensitiviti terhadap rasa sakit, panas dan sejuk.
 • Lumpuh yang mungkin berlaku dalam pelbagai peringkat dan di bahagian-bahagian tubuh yang berlainan, bergantung kepada saraf yang ditekan.
 • Mengalami skoliosis atau kecacatan tulang belakang yang lain disebabkan oleh tumor yang besar dan agresif.

Punca Tumor Vertebra

Punca utama Tumor Vertebra masih tidak diketahui. Sesetengah daripadanya mungkin dikaitkan dengan pendedahan kepada agen penyebab kanser seperti, penyakit Limfoma Saraf Tunjang. Penyakit ini merupakan sejenis kanser yang menjejaskan limfosit (sejenis sel imun) dan ia biasa berlaku pada individu yang mempunyai sistem imun yang lemah. Jika terdapat kejadian tumor tulang belakang yang lebih tinggi dalam keluarga tertentu, maka terdapat kemungkinan ia berpunca daripada komponen genetik.

Dalam sebilangan kecil kes, Tumor Vertebra mungkin disebabkan oleh kehadiran kedua-dua penyakit genetik ini:

 • Neurofibromatosis 2: Dalam gangguan keturunan (genetik) ini, tumor jinak boleh berkembang di lapisan saraf tunjang arachnoid atau dalam sel glial yang menyokongnya. Walau bagaimanapun, tumor yang lebih biasa terbentuk berkaitan dengan gangguan ini memberi kesan kepada saraf yang berkait dengan fungsi pendengaran dan seterusnya membawa kepada kehilangan pendengaran dalam satu atau kedua telinga. 
 • Penyakit Von Hippel-Lindau:  Gangguan pelbagai sistem yang jarang berlaku ini dikaitkan dengan Tumor Saluran Darah jinak (Hemangioblastomas) yang berlaku di otak, retina dan saraf tunjang, bersama tumor jenis lain di buah pinggang atau kelenjar adrenal.

Diagnosis Tumor Vertebra

 • Pemeriksaan perubatan yang menyeluruh dengan penekanan pada sakit belakang dan defisit neurologi adalah langkah pertama untuk mendiagnosis Tumor Vertebra. Ujian radiologi juga diperlukan untuk melakukan diagnosis yang tepat dan positif.
 • X-ray: Penggunaan radiasi untuk menghasilkan filem atau gambar bahagian badan dapat menunjukkan struktur vertebra dan rangka sendi. X-ray tulang belakang dilakukan untuk mencari punca-punca lain yang boleh menyebabkan kesakitan seperti tumor, jangkitan, tulang patah, dan sebagainya. Walau bagaimanapun X-ray tidak begitu dipercayai dalam mendiagnosis tumor.
 • Imbasan tomografi berkomputer (imbasan CT atau CAT): Imej diagnostik yang dihasilkan selepas komputer memproses imbasan CT/CAT dapat menunjukkan bentuk dan saiz kanal tulang belakang serta kandungannya dan struktur di sekelilingnya. Kaedah ini juga sangat baik untuk menggambarkan struktur tulang.
 • Pengimejan resonans magnetik (MRI): Prosedur ini terdiri daripada ujian diagnostik yang menghasilkan imej tiga dimensi bagi struktur badan menggunakan magnet yang kuat dan teknologi komputer. MRI boleh menunjukkan imej saraf tunjang, akar saraf dan kawasan sekitarnya, serta sebarang keabnormalan seperti pembesaran, degenerasi dan tumor.
 • Imbasan tulang: Ujian ini menggunakan Technectium-99. Tujuannya adalah sebagai prosedur tambahan untuk mengenalpasti Tumor Tulang (seperti Tumor Tulang Belakang utama), jangkitan, dan penyakit yang mengakibatkan metabolisme tulang yang tidak normal.
 • Biopsi. Kajian radiologi yang dinyatakan di atas memberikan hasil pencitraan yang menunjukkan jenis tumor yang terbentuk pada pesakit. Walau bagaimanapun, dalam sesetengah kes, biopsi mungkin diperlukan jika diagnosis tidak jelas atau jika terdapat kebimbangan terhadap peningkatan keagresifan jenis tumor jinak (benign). Jika tumor menjadi agresif, biopsi juga boleh membantu menentukan jenis kanser, dan seterusnya dapat menentukan pilihan rawatan.

Pemeringkatan mengklasifikasikan neoplasma (tisu abnormal) mengikut tahap tumor, menilai tisu tulang lembut dan sebarang penglibatan kanal tulang belakang. Doktor boleh menjalankan imbasan pada seluruh badan dengan menggunakan teknologi nuklear, serta imbasan CT paru-paru dan perut untuk tujuan pemeringkatan. Kebiasannya, untuk mengesahkan diagnosis, doktor akan membandingkan keputusan ujian makmal dan penemuan dari imbasan yang dengan simptom dialami pesakit.

Faktor Risiko Tumor Vertebra

Faktor risiko yang diketahui termasuklah:

 • Sejarah kanser masa lalu: Kanser yang lebih besar telah merebak ke tulang belakang termasuklah payudara, paru-paru dan prostat serta pelbagai myeloma.
 • Sistem imun yang terjejas: Sesetengah individu mengalami sistem imun yang lemah berisiko untuk mendapat limfoma saraf tunjang.
 • Gangguan keturunan: Penyakit Von Hippel-Lindau dan Neurofibromatosis (NF2) adalah jenis warisan yang boleh dikaitkan dengan tumor dalam saraf tunjang.
 • Pendedahan: Pendedahan kepada terapi radiasi atau bahan kimia perindustrian juga boleh meningkatkan kemungkinan pengembangan kanser tulang belakang.

Rawatan Tumor Vertebra

Sebaiknya, matlamat rawatan Tumor Vertebra adalah untuk menyingkirkan tumor sepenuhnya. Tetapi ia mungkin merupakan satu proses yang rumit kerana terdapat risiko kerosakan kekal pada saraf tunjang atau saraf sekitarnya. Doktor harus mempertimbangkan usia anda, kesihatan keseluruhan dan jenis tumor sama ada ia adalah utama atau telah merebak ke tulang belakang anda atau ke tempat lain di dalam badan anda (metastasized).

Pilihan rawatan bagi kebanyakan Tumor Vertebra termasuklah:

 • Pemantauan. Sesetengah tumor boleh ditemui sebelum ia menunjukkan simptom. Keadaan ini selalu terjadi apabila anda didiagnosis untuk keadaan lain. Jika tumor kecil tidak kronik dan tidak tumbuh atau menekan pada tisu di sekeliling, doktor akan memantaunya dengan teliti bagi mengelakkan pertumbuhan agresif.

Hal ini terutamanya berlaku pada individu dewasa yang lebih tua yang mengalami peningkatan risiko melalui pembedahan atau terapi radiasi. Semasa pemerhatian, doktor mungkin mencadangkan imbasan CT atau MRI secara berkala pada sela masa yang sesuai untuk memantau tumor tersebut.

 • Pembedahan. Ini merupakan pilihan rawatan bagi tumor yang boleh dikeluarkan dengan risiko saraf tunjang atau kecederaan saraf yang boleh diterima.

Teknik dan instrumen yang baru dan canggih membolehkan pakar bedah saraf mencapai ke lokasi tumor yang dianggap tidak boleh dijangkau sebelum ini. Kadangkala, pakar bedah boleh menggunakan mikroskop bertenaga tinggi sewaktu pembedahan mikro untuk memudahkan dan membezakan tumor daripada tisu yang sihat.

Doktor juga akan memantau fungsi saraf tunjang dan saraf penting lain semasa pembedahan, sekaligus meminimumkan kemungkinan kecederaan yang pesakit alami. Dalam sesetengah keadaan, ultrabunyi mungkin digunakan semasa pembedahan untuk memecahkan tumor dan mengeluarkan serpihannya.

Walaupun dengan kemajuan dalam teknik dan teknologi pembedahan, tidak semua tumor boleh dikeluarkan sepenuhnya. Sesetengah kes pembedahan mungkin perlu disusuli dengan terapi radiasi, kemoterapi atau kedua-duanya.

Pemulihan dari pembedahan tulang belakang mungkin mengambil masa beberapa minggu atau lebih lama. Ia bergantung kepada prosedur atau komplikasi yang berlaku seperti pendarahan dan kerosakan pada tisu saraf.  

 • Terapi radiasi. Prosedur ini boleh digunakan disusuli pembedahan untuk menghilangkan sisa-sisa tumor yang tidak boleh dikeluarkan sepenuhnya atau merawat tumor yang tidak boleh dibedah atau apabila pembedahan untuk mengeluarkan tumor terlalu berisiko untuk dijalankan.

Selain itu, ia juga boleh menjadi terapi garis pertama untuk beberapa jenis Tumor Vertebra. Terapi radiasi juga boleh digunakan untuk melegakan kesakitan apabila pembedahan yang dijalankan adalah terlalu berisiko kepada pesakit.

 • Ubat-ubatan boleh membantu meringankan beberapa kesan sampingan radiasi seperti mual dan muntah.

Kadangkala, rejimen terapi radiasi mungkin diselaraskan untuk membantu mencegah kerosakan pada tisu sekeliling daripada kesan radiasi dan meningkatkan keberkesanan rawatan tersebut. Pengubahsuaian mungkin berkisar dari mengubah dos radiasi atau menggunakan teknik canggih seperti terapi radiasi konformal 3-D.

Jenis terapi sinaran khusus yang dikenali sebagai terapi rasuk proton juga boleh digunakan untuk merawat beberapa tumor vertebra seperti chordomas, chondrosarcomas dan beberapa kanser jisim kanak-kanak apabila radiasi spina diperlukan. Terapi rasuk proton boleh menyasarkan proton radioaktif yang lebih baik di tapak tumor tanpa merosakkan tisu sekitarnya seperti dalam terapi radiasi tradisional.

 • Radiosurgi Stereotactic (SRS). Rawatan ini bukanlah pembedahan, tetapi ia menyalurkan dos radiasi yang tinggi dan tepat. Dalam rawatan ini, doktor akan menggunakan komputer untuk memusatkan sinaran pada tumor dengan ketepatan yang maksimum melalui beberapa sudut.

Terdapat pelbagai jenis teknologi yang digunakan dalam radiosurgeri untuk memberikan radiasi stereotaktik untuk merawat Tumor Vertebra.

Namun begitu, SRS mempunyai had tertentu pada saiz dan jenis tumor spesifik yang boleh dirawat olehnya. Tetapi jika sesuai, maka ia sangat berkesan kepada pesakit. Penyelidikan yang semakin meningkat pada zaman ini telah menyokong penggunaannya untuk rawatan Tumor Vertebra.

Walau bagaimanapun, terdapat risiko yang boleh dialami seperti patah tulang belakang. Oleh itu, kajian lanjut diperlukan untuk menentukan teknik terbaik, dos radiasi dan masa terbaik untuk menjalani SRS dalam rawatan Tumor Vertebra.

 • Kemoterapi. Rawatan biasa yang dilakukan untuk pelbagai jenis kanser. Kemoterapi menggunakan ubat-ubatan untuk memusnahkan sel kanser atau menghalangnya daripada berkembang. Doktor boleh menentukan sama ada kemoterapi memberi manfaat kepada anda, sama ada secara bersendirian atau perlu digabungkan dengan terapi lain.

Kesan sampingannya termasuklah  keletihan, mual, muntah, peningkatan risiko jangkitan dan keguguran rambut.

 • Ubat lain. Oleh kerana pembedahan, terapi radiasi dan tumor juga boleh menyebabkan keradangan dalam saraf tunjang, doktor kadangkala menetapkan kortikosteroid kepada pesakit untuk mengurangkan pembengkakan, sama ada selepas pembedahan atau semasa rawatan radiasi dijalankan.

Walaupun kortikosteroid dapat mengurangkan keradangan, ia biasanya hanya digunakan untuk tempoh yang singkat bagi mengelakkan kesan sampingan yang serius seperti kelemahan otot, Osteoporosis, Tekanan Darah Tinggi, Kencing Manis dan peningkatan risiko terhadap jangkitan.

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vertebral-tumor/symptoms-causes/syc-20350123

https://www.drugs.com/mcd/vertebral-tumor

https://www.stclair.org/services/mayo-clinic-health-information/diseases-and-conditions/CON-20117125/

Tagged: