Now Reading
Tulang : Ketahui lebih banyak mengenai organ dalam sistem rangka ini

Tulang : Ketahui lebih banyak mengenai organ dalam sistem rangka ini

tulang

Apakah itu tulang

Tulang adalah lebih dari sekadar sistem yang menyatukan badan. Ia terdapat dalam pelbagai bentuk dan saiz dan mempunyai banyak peranan. Ia menyokong badan secara struktur, melindungi organ penting dan membolehkan kita bergerak. Malah, tulang juga menyediakan lingkungan untuk sumsum tulang, di mana sel-sel darah dihasilkan dan bertindak sebagai tempat penyimpanan mineral, terutama kalsium.

Seterusnya, tulang mempunyai struktur dalaman yang serupa dengan sarang lebah, yang menjadikannya kelihatan kaku namun adalah agak ringan.

Anatomi tulang

Tulang adalah tisu hidup yang membentuk kerangka badan. Berikut adalah bahagian-bahagian tulang.

Kerangka

Kerangka manusia terdiri daripada 206 tulang, termasuk tulang:

 • Tengkorak – termasuk tulang rahang.
 • Tulang belakang – ‘cervical’, ‘thoracic’ dan ‘lumbar vertebrae’, ‘sacrum’ dan tulang ekor (coccyx).
 • Dada – tulang rusuk dan tulang dada (sternum).
 • Lengan – bilah bahu (scapula), tulang selangka (clavicle), ‘humerus’, jari-jari dan ‘ulna’.
 • Tangan – tulang pergelangan tangan (carpals), ‘metacarpal’ dan ‘phalanges’.
 • Pelvis – tulang pinggul.
 • Kaki – tulang paha (femur), tempurung lutut (patella), tulang shin (tibia) dan fibula.
 • Kaki – ‘tarsals’, ‘metatarsals’ dan ‘phalanges’.

Tisu tulang

Lapisan tisu tulang yang berbeza merangkumi:

 • Periosteum – bahagian luar yang padat dan keras yang mengandungi saluran darah dan saraf.
 • Tisu padat – lapisan keras dan licin yang melindungi tisu di dalamnya.
 • Tisu span atau ‘cancellous’ – bahan berpori dan seperti sarang lebah yang terdapat di dalam kebanyakan tulang. Ia membolehkan tulang menjadi kuat namun ringan.
 • Sumsum tulang – bahan seperti jeli di dalam rongga beberapa tulang (termasuk pelvis) yang menghasilkan sel darah.

Sel tulang

Tubuh sentiasa merombak kerangka dengan membina dan memecahkan tisu tulang seperti yang diperlukan. Akibatnya, setiap tulang dibina semula dari awal sekitar setiap dekad. Sel-sel tulang yang terlibat dalam proses ini termasuk:

 • ‘Osteoblasts’ – sel yang membina tisu tulang.
 • ‘Osteocytes’ – sel yang mengekalkan tisu tulang dengan mengawal kandungan mineral dan kalsium.
 • ‘Osteoclasts’ – sel yang memecah tisu tulang lama.

Jenis tulang

Terdapat pelbagai jenis tulang. Ini termasuklah:

 • Tulang panjang – mempunyai bentuk yang panjang dan nipis. Contohnya termasuk tulang lengan dan kaki (tidak termasuk pergelangan tangan, pergelangan kaki dan lutut). Dengan bantuan otot, tulang panjang berfungsi sebagai tuas untuk membolehkan berlakunya pergerakan.
 • Tulang pendek – mempunyai bentuk seperti ‘squat’ dan dadu. Contohnya termasuk tulang yang membentuk pergelangan tangan dan pergelangan kaki.
 • Tulang rata – mempunyai permukaan yang rata dan lebar. Contohnya termasuk tulang rusuk, bilah bahu, tulang payudara dan tulang tengkorak.
 • Tulang tidak teratur – mempunyai bentuk yang tidak sesuai dengan tiga jenis di atas. Contohnya merangkumi tulang belakang (vertebrae).

Bagaimana tulang berfungsi

Tulang adalah bahan komposit, yang terdiri daripada kristal mineral yang terikat pada protein. Ini memberikan kekuatan dan ketahanan sehingga kerangka dapat menyerap hentakan tanpa menjadi pecah.

Fasa mineral tulang terdiri daripada kristal kecil yang mengandungi kalsium dan fosfat, yang disebut ‘hydroxyapatite’. Mineral ini terikat secara teratur ke matriks yang sebahagian besar terdiri daripada satu protein iaitu kolagen. Kolagen dihasilkan oleh sel-sel tulang dan dipasang sebagai batang nipis panjang yang mengandungi tiga rantai protein yang saling terkait. Ia kemudiannya disatukan menjadi serat yang lebih besar dan diperkuat oleh hubungan kimia di antara mereka.

Protein lain dalam tulang dapat membantu menguatkan matriks kolagen lebih baik dan mengatur kemampuannya untuk mengikat mineral. Perubahan bentuk tulang yang sangat kecil dapat bertindak pada sel-sel di dalam tulang (osteocytes), dan menghasilkan isyarat kimia yang memungkinkan rangka bertindak balas terhadap perubahan pemuatan mekanikal.

Dalam proses kehidupan, tulang boleh berubah dari segi ukuran, bentuk dan kedudukan. Dua proses yang memandu perubahan ini adalah permodelan dan pembentukan semula. Apabila tulang terbentuk di satu tempat dan dipecahkan di tempat yang berbeza, bentuk dan kedudukannya berubah.

Keadaan kesihatan biasa berkaitan tulang

Penyakit tulang boleh menjadikan tulang mudah patah. Masalah tulang yang berbeza termasuk:

 • Osteoporosis: Ketumpatan rendah yang menyebabkan tulang rapuh dan lemah serta cenderung untuk patah. Ini biasanya adalah penyakit tulang yang paling biasa. Masalah ketumpatan tulang mungkin berlaku kerana badan kehilangan terlalu banyak tisu tulang, menghasilkan terlalu kurang tisu tulang atau gabungan kedua-duanya sekali.

 • Penyakit Paget: Ini adalah gangguan tulang di mana proses pembaharuan tulang (pembentukan semula) berlaku terlalu cepat, menyebabkan kecacatan tulang (tulang menjadi lembut dan membesar seperti tulang belakang, pelvis, tengkorak dan tulang panjang paha dan kaki bawah).

 • Jangkitan tulang: Keadaan ini juga disebut ‘osteomyelitis’ iaitu jangkitan pada tisu tulang yang merupakan keadaan yang jarang berlaku tetapi serius. Ia boleh berlaku selepas pembedahan, seperti penggantian pinggul, atau boleh merebak ke tulang dari bahagian tubuh yang lain.

 • ‘Osteonecrosis’: Tanpa darah, tisu tulang akan mati dan penyakit ini disebut ‘osteonecrosis’. Dalam kebanyakan kes, ia berlaku akibat kecederaan pada tulang yang mengganggu aliran darah ke tulang seperti patah tulang pinggul. Penggunaan steroid dosis tinggi yang berpanjangan juga boleh menyebabkan kematian sel tulang jenis ini.

 • Tumor tulang: Tumor tulang berlaku apabila pertumbuhan sel tidak terkawal berlaku di dalam tulang. Tumor ini boleh menjadi jinak atau ganas, walaupun tumor tulang jinak (bukan kanser) tidak mempengaruhi tisu tulang lain dan tidak merebak lebih biasa.

 • Osteoartritis: Penyakit sendi degeneratif kronik ini adalah jenis artritis yang paling biasa. Ia berlaku apabila tulang rawan yang bertindak sebagai pelindung antara tulang patah dan tulang bergesel bersama, menyebabkan rasa sakit, keradangan dan kekakuan.

 • Artritis reumatoid: Ini adalah penyakit gangguan imun kronik di mana sistem kekebalan tubuh menyerang tisu badan secara salah, seperti sendi di tangan dan kaki. Selain itu, keadaan ini boleh mempengaruhi lapisan sendi, menyebabkan pembengkakan yang menyakitkan dan akhirnya boleh mengakibatkan hakisan tulang dan kecacatan sendi.

 • ‘Scoliosis’: Tulang belakang melengkung secara tidak normal ke kiri atau kanan, biasanya menyerang tepat sebelum zaman akil baligh. Dalam beberapa kes, kecacatan tulang belakang bertambah buruk seiring pertambahan waktu.

 • Gout: Sendi terjejas secara luar biasa pada individu yang mengalami gout, gangguan biasa di mana asid urik berlebihan yang menjadi solid terkumpul di sendi, menyebabkan pembengkakan, kesakitan dan kemerahan yang tidak normal. Malah, gout mungkin berlaku kerana diet anda, atau jika buah pinggang anda tidak memproses asid urik dengan betul.

Cara menjaga tulang anda

Anda boleh mengambil beberapa langkah mudah untuk mencegah atau memperlambat masalah kehilangan tulang. Antaranya termasuk:

Makan banyak sayur

Sayur-sayuran adalah sumber vitamin C terbaik yang membantu merangsang pengeluaran sel pembentuk tulang.

Lakukan latihan kekuatan

Latihan kekuatan sangat penting bagi mereka yang mengalami masalah gangguan  sendi bawah yang serius seperti artritis lutut atau pinggul. Keadaan sebegini boleh  membataskan kemampuan individu untuk melakukan senaman berkaitan pemberat. Jadi, mulakan dengan melakukan satu hingga dua set dengan 10 hingga 12 pengulangan, bekerja hingga otot letih dan tingkatkan intensiti latihan secara beransur-ansur.

Tambahkan vitamin D dalam makanan

Bagi membantu tulang menyerap kalsium, kebanyakan orang dewasa memerlukan 1,000 hingga 2,000 IU vitamin D setiap hari. Pil gabungan kalsium-vitamin D biasanya tidak memenuhi syarat ini. Mengambil suplemen vitamin D akan memastikan anda memenuhi keperluan harian anda.

Mulakan latihan menanggung berat

Latihan menanggung berat badan didefinisikan sebagai aktiviti yang memaksa anda bergerak melawan graviti, atau memberi anda daya tahan ketika bergerak. Latihan dengan impak tinggi adalah yang terbaik untuk membina tulang. Namun, perkara ini harus dihadkan sekiranya anda didiagnosis dengan keadaan osteopenia atau osteoporosis.

Antara latihan berimpak tinggi termasuk:

 • Berlari atau berjoging
 • Senamrobik berimpak tinggi
 • Mendaki tangga
 • Menari
 • Sukan seperti tenis atau bola keranjang

Jangan merokok dan jangan ambil alkohol secara berlebihan

Kehilangan ketumpatan mineral tulang dikaitkan dengan penggunaan tembakau dan pengambilan alkohol yang berlebihan. Sekiranya anda merokok, cuba kaedah sesuai untuk membantu anda berhenti. Sebaliknya, jika anda minum alkohol, jangan ambil terlalu banyak dalam sehari.

Lakukan pemeriksaan bagi ketumpatan mineral tulang anda

Doktor boleh mendapatkan “snapshot” kesihatan tulang yang cepat dan tidak menyakitkan menggunakan ujian sinar-X ringkas yang disebut DXA. Ujian ini mengukur ketumpatan mineral tulang dan membantu menentukan risiko osteoporosis dan kepatahan tulang. Ujian lebih awal disyorkan untuk lelaki dan wanita dengan penyakit tertentu serta bagi mereka yang mengambil ubat yang boleh meningkatkan risiko, seperti terapi steroid jangka panjang.

Pertimbangkan rawatan tertentu

Wanita perimenopaus mungkin boleh mempertimbangkan terapi hormon, terutama jika mereka mempunyai gejala menopaus (kilat panas dan banyak lagi), untuk meningkatkan tahap estrogen yang semakin berkurangan yang berkaitan dengan kehilangan tulang. Malah, individu wanita dan lelaki yang didiagnosis dengan osteopenia atau osteoporosis boleh mengambil pelbagai ubat untuk mencegah kepatahan tulang pinggul dan tulang belakang yang berbahaya. Bercakap dengan doktor mengenai pilihan yang ada seperti bisphosphonates, teriparatide atau  denosumab.

SUMBER

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320444

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/anatomy-of-the-bone

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/bones

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK45504

https://health.clevelandclinic.org/7-tips-for-healthy-bones-2/

https://www.toc.md/2018/08/03/10-different-types-of-bone-diseases-to-watch-out-for/

error: Content is protected !!