Triiodothyronine
Triiodothyronine adalah bentuk aktif hormon tiroid, iaitu thyroxine. Kira-kira 20% triiodothyronine dilepaskan ke dalam aliran darah secara langsung oleh kelenjar tiroid.

Apakah itu Triiodothyronine

Triiodothyronine adalah bentuk aktif hormon tiroid, iaitu thyroxine. Kira-kira 20% triiodothyronine dilepaskan ke dalam aliran darah secara langsung oleh kelenjar tiroid.  80% selebihnya dihasilkan dari penukaran tiroksin oleh organ seperti hati dan buah pinggang.

Hormon tiroid memainkan peranan penting dalam mengatur kadar metabolisme tubuh, fungsi jantung dan pencernaan, kawalan otot, perkembangan dan fungsi otak, serta pemeliharaan tulang.

Fungsi Triiodothyronine

Triiodothyronine atau T3 adalah hormon tiroid kedua yang dihasilkan oleh kelenjar tiroid, tetapi juga terdapat pada tisu lain melalui ‘deiodination’ (pertukaran enzim) T4. Hormon ini membantu mengekalkan kawalan otot, fungsi dan perkembangan otak, fungsi jantung dan pencernaan. Ia juga berperanan dalam kadar metabolisme tubuh dan menjaga kesihatan tulang.

Sebilangan besar T3 di badan anda mengikat protein. Bagi T3 yang tidak mengikat protein, ia disebut sebagai T3 bebas dan mengelilingi secara tidak terikat dalam darah anda.

Sumber Triiodothyronine

Tiroid menghasilkan hormon yang disebut triiodothyronine, atau juga dikenali sebagai T3. Kelenjar tiroid anda terletak di leher, iaitu tepat di bawah halkum (Adam’s apple) anda. Selain itu, tiroid menghasilkan hormon dan mengawal bagaimana tubuh anda menggunakan tenaga dan kepekaan badan terhadap hormon lain.

Sistem pengeluaran hormon tiroid diatur oleh gelung maklum balas di mana apabila tahap hormon tiroid ‘thyroxine’ dan triiodothyronine meningkat, ia dapat mencegah pelepasan kedua-dua hormon pembebasan tirotropin daripada hipotalamus dan hormon perangsang tiroid daripada kelenjar pituitari. Sistem ini membolehkan tubuh mengekalkan tahap hormon tiroid yang tetap dalam badan.

Masalah berkaitan dengan terlalu banyak Triiodothyronine

‘Thyrotoxicosis’ adalah keadaan di mana individu mempunyai terlalu banyak hormon tiroid dalam aliran darah mereka. Ia mungkin berlaku disebabkan aktiviti kelenjar tiroid yang berlebihan (hipertiroidisme) kerana keadaan seperti penyakit Graves, keradangan tiroid atau tumor jinak. Malah, keadaan ‘thyrotoxicosis’ mungkin dapat dikenal pasti oleh keadaan gout, yang merupakan pembengkakan leher kerana pembesaran tiroid.

Seterusnya, gejala ‘thyrotoxicosis’ lain termasuk intoleransi panas, penurunan berat badan, peningkatan selera makan, peningkatan pergerakan usus, kitaran haid yang tidak teratur, degupan jantung yang cepat atau tidak teratur, rasa berdebar-debar, keletihan, mudah marah, gegaran, penipisan/ keguguran rambut dan penarikan semula kelopak mata, yang mengakibatkan individu kelihatan seperti ‘merenung’.

Tahap T3 yang tinggi juga mungkin menunjukkan tahap protein yang tinggi dalam darah. Dalam kes yang jarang berlaku, tahap tinggi ini dapat menunjukkan kanser tiroid atau ‘thyrotoxicosis’.

Masalah berkaitan tahap Triiodothyronine yang tidak mencukupi

Hipotiroidisme adalah istilah untuk pengeluaran hormon tiroid yang terlalu sedikit oleh kelenjar tiroid. Ini mungkin berlaku disebabkan penyakit autoimun (seperti penyakit Hashimoto), pengambilan iodin yang sangat buruk atau disebabkan beberapa jenis ubat. Memandangkan hormon tiroid adalah sangat penting untuk perkembangan fizikal dan mental, hipotiroidisme yang tidak dirawat sebelum kelahiran dan semasa zaman kanak-kanak boleh menyebabkan ketidakupayaan belajar dan masalah pertumbuhan.

Di samping itu, hipotiroidisme pada orang dewasa boleh mengakibatkan kelewatan pada fungsi tubuh dengan gejala seperti keletihan, intoleransi terhadap suhu sejuk, degupan jantung rendah, kenaikan berat badan, selera makan berkurang, ingatan yang lemah, kemurungan, kekakuan otot dan masalah kesuburan.

Tahap T3 yang tidak normal juga mungkin menunjukkan hipotiroidisme atau kelaparan. Ini juga dapat menunjukkan bahawa anda mempunyai penyakit jangka panjang kerana tahap T3 boleh menurun ketika anda sakit. Sekiranya anda sakit dan dimasukkan ke hospital, tahap T3 anda mungkin adalah rendah.

Bagaimana untuk mengimbangkan kadar Triiodothyronine

Kelenjar tiroid dapat dipengaruhi secara negatif oleh sejumlah pengaruh kimia luaran, seperti klorin, estrogen berlebihan, fluorida dan logam berat.

Apabila tiroid tidak menghasilkan tahap hormon yang normal, seperti tidak mencukupi atau terlalu banyak, penyakit tiroid boleh berlaku. Sekiranya tahap hormon tiroid terlalu rendah, ini disebut sebagai hipotiroidisme atau tiroid yang tidak aktif. Sebaliknya, jika tahap hormon tiroid terlalu tinggi, ia disebut sebagai hipertiroidisme atau tiroid yang terlalu aktif,

Nasib baik, pilihan rawatan untuk hipotiroidisme dan hipertiroidisme yang ada biasanya boleh diterima oleh badan dengan baik.

Amalan diet sihat

Vitamin dan mineral yang penting untuk pengeluaran dan penggunaan hormon tiroid merangkumi iodin, selenium, zink dan vitamin A, E, C dan B. Makanan berikut adalah kaya dengan nutrien sebegini.

 • Iodin: Rumpai laut, udang, salmon, sardin, tiram, telur
 • Selenium: Kacang Brazil, makanan laut, daging organ
 • Zink: Tiram, akar halia, kacang brazil, badam, walnut, sardin
 • Vitamin A: Daun hijau, tembikai susu, nektarin, pic, minyak hati ikan
 • Vitamin E: Kacang tanah, kacang almond, biji bunga matahari, minyak zaitun, kuman gandum (wheat-germ)
 • Vitamin C: Buah sitrus, strawberi, sayuran hijau, lada cili merah
 • Vitamin B2: Yis penapaian, telur, daging organ, susu, sayur-sayuran hijau
 • Vitamin B3: Yis penapaian, salmon, tuna, ayam, hati, cendawan
 • Vitamin B6: Yis penapaian, biji bunga matahari, kuman gandum (wheat-germ), tuna, salmon, hati

Bersenam secara berkala

Latihan bukan sahaja dapat membantu mengatur tiroid anda dengan menurunkan tahap tekanan, malah ia juga dapat merangsang pengeluaran hormon tiroid dan meningkatkan kepekaan tisu terhadap hormon. Senaman intensiti sederhana (mencapai kadar jantung maksimum 70 peratus) dan senaman intensiti tinggi (mencapai kadar jantung maksimum 90 peratus) dikatakan dapat meningkatkan tahap hormon tiroid di dalam badan anda. Anda boleh mengira kadar denyutan jantung maksimum (kadar tertinggi degupan jantung anda setiap minit) dengan menolak nilai usia anda dari 220.

Uruskan tekanan dengan baik

Tekanan menyumbang kepada banyak masalah berkaitan kesihatan, jadi ia mungkin tidak mengejutkan sekiranya ia juga boleh memberi kesan negatif kepada tiroid anda. Malah, tekanan juga boleh menjadi faktor penyumbang kepada permulaan gangguan autoimun tiroid, seperti ‘Hashimoto thyroiditis’ dan penyakit Grave. Luangkan masa untuk bernafas, lakukan hobi yang menyeronokkan, atau bermeditasi kerana ini dapat membantu melindungi tiroid anda.

Minimumkan pendedahan kepada toksin dan radiasi

Minimumkan pendedahan terhadap makanan dan produk berikut, yang terbukti dapat mengganggu fungsi tiroid.

 • Air paip yang tidak disaring, untuk tujuan minum dan mandi (racun perosak dan logam berat)
 • Daging dan tenusu bukan organik (sisa hormon dan antibiotik)
 • Ikan, terutamanya ikan besar seperti tuna (merkuri)
 • Produk pembersih (bahan kimia)
 • Makanan yang diproses (bahan tambahan)
 • Kosmetik bukan organik (bahan kimia)
 • Sinar-X gigi (radiasi)
 • Bahan tahan api (bahan kimia)
 • Rokok (bahan kimia)
 • Fluorida

SUMBER

https://www.healthline.com/health/t3

https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/thyroid-hormones

https://www.yourhormones.info/hormones/triiodothyronine

https://healthblog.uofmhealth.org/health-management/thyroid-101-hypothyroidism-and-hyperthyroidism

https://chopra.com/articles/5-strategies-to-help-balance-your-thyroid

Summary
Triiodothyronine
Article Name
Triiodothyronine
Description
Triiodothyronine adalah bentuk aktif hormon tiroid, iaitu thyroxine. Kira-kira 20% triiodothyronine dilepaskan ke dalam aliran darah secara langsung oleh kelenjar tiroid.
Author
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: