Now Reading
Torticollis – Jenis, Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

Torticollis – Jenis, Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

Torticollis

Torticollis adalah masalah melibatkan otot leher yang menyebabkan kepala seperti condong ke bawah. Istilah ini berasal dari dua kata Latin iaitu ‘tortus’, yang bermaksud bengkok dan ‘collum’, yang bermaksud leher. Kadangkala, keadaan ini juga disebut ‘wryneck’.

Sekiranya bayi anda mempunyai keadaan ini semasa lahir, ia disebut jenis otot kongenital. Ini adalah jenis yang paling biasa.

Selain itu, bayi juga boleh mengalami keadaan ini selepas kelahiran. Jenis ini pula disebut “torticollis diperoleh”, bukannya kongenital. Jenis torticollis yang diperoleh mungkin berkaitan dengan masalah perubatan lain yang lebih serius.

Jenis-jenis Torticollis

Torticollis sementara

Jenis masalah leher sebegini biasanya hilang selepas satu atau dua hari. Ia mungkin berlaku disebabkan oleh:

Torticollis tetap

Torticollis tetap juga disebut “torticollis akut” atau “torticollis kekal”. Ini biasanya terjadi disebabkan masalah pada struktur otot atau tulang.

Torticollis otot

Ini adalah jenis jenis tetap yang paling biasa berlaku. Ia berpunca dari kecederaan atau otot yang ketat pada satu sisi leher.

Sindrom Klippel-Feil

Ini adalah bentuk kongenital leher yang jarang berlaku. Ia terjadi kerana tulang di leher bayi terbentuk dengan tidak betul, terutamanya kerana dua tulang belakang leher bersatu bersama. Kanak-kanak yang dilahirkan dengan keadaan ini mungkin mengalami masalah pendengaran dan penglihatan.

Dystonia serviks

Gangguan yang jarang berlaku ini kadangkala disebut sebagai “torticollis spasmodik”. Ia menyebabkan otot leher mengecut pada kekejangan. Sekiranya anda mengalami dystonia serviks, kepala anda berpusing atau bertukar ke satu sisi. Malah, ia mungkin juga condong ke hadapan atau ke belakang. Seterusnya, keadaan ini kadangkala hilang tanpa rawatan, tetapi ada risiko ia boleh berulang.

Keadaan ini juga boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, ia paling kerap didiagnosis pada individu yang berumur sekitar 40 hingga 60 tahun. Ia juga mempengaruhi lebih banyak individu wanita daripada lelaki.

Simptom Torticollis

Keadaan ini biasanya menyebabkan rasa sakit pada satu sisi leher anda. Anda mungkin berasa sakit di bahagian tengah leher dan bahu serta kepala. Leher anda mungkin menjadi sangat lembut dan jika anda cuba mengurut kawasan tersebut untuk melegakan kesakitan, otot leher anda mungkin mengalami kekejangan. Di samping itu, anda juga mungkin sukar untuk meluruskan leher atau memusingkan kepala dengan cara tertentu.

Gejala leher yang bengkok ini biasanya akan hilang sepenuhnya dalam tempoh seminggu, dan biasanya akan reda dalam 1 atau 2 hari. Kadangkala, gejala boleh bertahan lebih lama, tetapi ini tidak biasa berlaku.

Punca Torticollis

Keadaan torticollis boleh diwarisi. Malah, ia juga boleh berkembang di rahim. Ini mungkin berlaku jika kepala bayi anda berada dalam kedudukan yang salah. Ia juga boleh terjadi kerana kerosakan pada otot atau bekalan darah ke leher.

Sesiapa sahaja boleh mengalami leher yang rapuh setelah mendapat kecederaan otot atau sistem saraf. Walau bagaimanapun, pada kebanyakan masa, faktor yang menyebabkan keadaan ini tidak diketahui. Ini disebut sebagai “torticollis idiopatik”.

Diagnosis Torticollis

Doktor akan mengambil tahu akan sejarah perubatan anda dan melakukan pemeriksaan fizikal. Pastikan anda memberitahu mereka mengenai sebarang kecederaan pada kawasan leher anda. Beberapa jenis ujian juga dapat menentukan punca leher anda membengkok.

‘Electromyogram’ (EMG) boleh membantu untuk mengukur aktiviti elektrik pada otot anda. Ia dapat menentukan otot mana yang terjejas.

Tambahan lagi, ujian pencitraan seperti sinar-X dan imbasan MRI juga dapat digunakan untuk mencari masalah struktur yang mungkin menyebabkan gejala anda.

Faktor Risiko Torticollis

Faktor risiko untuk torticollis termasuk sejarah keluarga dengan gangguan yang sama, kelainan kongenital tulang belakang serviks, pengambilan ubat-ubatan yang cenderung kepada kekejangan otot dan kecederaan tertentu.

Rawatan Torticollis

Rawatan untuk torticollis bertujuan untuk merehatkan otot-otot leher yang terkesan. Ini boleh merangkumi penggunaan ubat, alatan fizikal, toksin botulinum, terapi fizikal, senaman regangan dan pembedahan.

Bagi kebanyakan orang, torticollis hilang dalam tempoh beberapa hari hingga beberapa minggu. Sebilangan orang akan mengalami masalah leher yang berterusan selama beberapa bulan hingga bertahun-tahun. Kekejangan otot leher yang berterusan mungkin memerlukan rujukan kepada pakar neurologi atau pakar bedah.

Rawatan untuk leher bengkok termasuklah:

 • menggunakan haba
 • urutan
 • terapi fizikal atau rawatan ‘chiropractic’
 • cengkaman (traction)
 • senaman regangan
 • pendakap leher

Doktor anda mungkin mengesyorkan pembedahan, seperti:

 • menyatukan tulang belakang yang tidak normal
 • memanjangkan otot leher
 • memotong saraf atau otot
 • menggunakan rangsangan otak yang mendalam untuk mengganggu isyarat saraf (hanya digunakan pada kes-kes dystonia serviks yang paling teruk)

Penggunaan ubat juga boleh membantu. Ini boleh merangkumi:

 • relaksan otot
 • ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat gegaran bagi penyakit Parkinson
 • suntikan toksin botulinum yang diulang setiap beberapa bulan
 • ubat sakit

SUMBER

https://www.webmd.com/parenting/baby/what-is-torticollis#1

https://www.healthline.com/health/torticollis

https://www.healthdirect.gov.au/torticollis

https://www.emedicinehealth.com/torticollis/article_em.htm

error: Content is protected !!