Now Reading
Tiroiditis Autoimun (Autoimmune thyroiditis) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

Tiroiditis Autoimun (Autoimmune thyroiditis) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

Tiroiditis Autoimun

Tiroid anda adalah kelenjar kecil di hadapan leher anda yang menghasilkan hormon bagi membantu mengawal hampir setiap organ. Apabila tiroid anda tidak menghasilkan hormon ini yang mencukupi, tubuh anda tidak boleh berfungsi dengan betul. Itu boleh menjejaskan tahap tenaga, mood dan berat badan anda.

Sekiranya tiroid anda meradang, anda mempunyai tiroiditis. Kadang-kala ia berlaku kerana badan anda membuat antibodi yang menyerang tiroid anda dengan tidak sengaja. Keadaan ini dipanggil tiroiditis autoimun, tiroiditis limfosit kronik, tiroiditis Hashimoto, atau penyakit Hashimoto.

 

Simptom Tiroiditis Autoimun

Anda mungkin tidak mengalami apa-apa pada permulaannya.

Apabila penyakit itu berlanjutan, tiroid anda mungkin menjadi besar, keadaan yang disebut beguk. Bahagian depan leher anda akan kelihatan bengkak dan ini akan membuat kerongkong anda berasa penuh. Ia mungkin tidak menyakitkan. Jika dibiarkan sahaja, tiroid akhirnya akan menyusut sendiri, tetapi itu tidak bermakna anda sembuh. Itu hanya bermakna tiroid anda rosak.

Tiroid yang rosak tidak boleh melakukan tugasnya, yang membawa kepada hipotiroidisme – hormon tiroid yang terlalu kecil. Gejala-gejala boleh merangkumi:

 • Keletihan
 • Sensitif kepada sejuk
 • mMuka bengkak
 • Masalah buang air besar
 • Lidah yang membesar
 • Pucat, kulit kering dan kuku rapuh
 • Keguguran rambut
 • Berat badan naik
 • Sakit otot dan sakit sendi
 • Kemurungan
 • Kekangan memori
 • Pendarahan haid yang banyak

 

Punca Tiroiditis Autoimun

Hepatitis autoimun berlaku apabila sistem imun badan, yang biasanya menyerang virus, bakteria dan patogen lain, bukannya menyerang pada hati. Serangan pada hati anda boleh membawa kepada keradangan kronik dan kerosakan serius pada sel hati. Hanya mengapa badan bertukar menentang dirinya sendiri tidak jelas, tetapi penyelidik berpendapat hepatitis autoimun boleh disebabkan oleh interaksi gen yang mengawal fungsi sistem imun dan pendedahan kepada virus atau ubat tertentu.

 

Diagnosis Tiroiditis Autoimun

Doktor anda akan melakukan ujian darah untuk memeriksa tahap hormon tiroid anda. Ujian ini juga mencari sesuatu yang dipanggil antibodi tiroperoksidase.

Anda juga mungkin menjalani ultrabunyi supaya doktor anda dapat melihat tiroid anda, terutamanya jika keputusan ujian darah anda tidak jelas. Doktor anda mungkin menemui masalah ini melalui ujian darah biasa walaupun anda tidak mengalami gejala, terutama jika mereka mengetahui bahawa keluarga anda mempunyai sejarah masalah tiroid.

 

Faktor Risiko Tiroiditis Autoimun

Faktor-faktor yang boleh meningkatkan risiko hepatitis autoimun termasuk:

 

Rawatan Tiroiditis Autoimun

Terapi biasa adalah pemberian ubat preskripsi yang dipanggil levothyroxine (Levo-T, Levothroid, Levoxyl, Synthroid, Tirosint, Unithroid). Ia adalah versi buatan manusia yang dibuat oleh tiroid yang sihat.

Doktor anda akan mengawasi anda dan mungkin perlu menyesuaikan dos anda sekali-sekala. Anda perlu mengambil ubat ini sepanjang hayat anda.

SUMBER

https://www.webmd.com/women/whatis-autoimmune-thyroiditis

https://www.thyroid.org/patient-thyroid-information/what-are-thyroid-problems/q-and-a-autoimmune-thyroiditis/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hashimotos-disease/symptoms-causes/syc-20351855

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15455-thyroiditis

error: Content is protected !!