Now Reading
Tips Untuk Jimatkan Bil Elektrik Di Rumah

Tips Untuk Jimatkan Bil Elektrik Di Rumah

bil elektrik

Adakah anda ingin menjimatkan bil elektrik di rumah tetapi tidak pasti di mana hendak bermula? Kadang-kadang sampai sakit kepala memikirkan cara untuk menjimatkan bil elektrik sewaktu berhadapan dengan pandemik global, kan?

Jangan risau, kami kongsikan tips penjimatan elektrik yang berkesan untuk anda cuba. Mungkin inilah antara tips berkesan dan penyelesaian yang terbaik untuk mengurangkan bil elektrik yang saban hari kian melambung.

Perubahan gaya hidup yang boleh anda lakukan juga sangat memberikan impak besar dalam penggunaan elektrik seharian.

Apa yang pasti, tips ini bukan sahaja dapat menjimatkan duit poket, malah secara tidak langsung dapat membantu mengurangkan pemanasan global alam semula jadi.

Tips Menjimatkan Bil Elektrik Yang Boleh Anda Praktikkan

1. Tips Menjimatkan Bil Elektrik Ketika di Dapur

Dapur adalah ruang utama yang mana mengeluarkan sejumlah besar tenaga elektrik. Apa yang anda perlukan adalah semak semula peralatan elektronik mana yang sedang digunakan atau jarang digunakan atau tidak digunakan langsung.

Oleh itu, langkah pertama untuk menjimatkan elektrik ketika memasak di dapur adalah seperti berikut:

 • Gunakan microwave. Panaskan makanan dalam ketuhar gelombang mikro sekerap mungkin – secara amnya, ini adalah cara yang paling berkesan untuk memanaskan dan memasak makanan kerana saiznya yang agak kecil bermaksud tahap kepanasan yang lebih kuat dapat difokuskan pada apa sahaja yang sedang dimasak.
 • Kawal sukatan air. Semasa merebus makanan di dalam kuali, pastikan anda hanya menggunakan jumlah air yang diperlukan untuk menampung jumlah makanan yang anda masak, kerana lebihan air yang anda tidak gunakan akan membawa kepada banyak penggunaan tenaga elektrik.
 • Masak dengan keadaan perlahan. Untuk menjimatkan tenaga dan mengurangkan keperluan memasak semasa anda pulang ke rumah selepas bekerja, anda boleh menggunakan periuk yang jimat tenaga dan tahan lama digunakan untuk memasak sepanjang hari.
 • Biarkan makanan sejuk beku dicairkan dengan sendiri. Keluarkan makanan sejuk beku di dalam peti sejuk semalaman atau semasa anda bekerja. Mencairkan makanan terlebih dahulu biasanya dapat mengurangkan masa memasak dan ia bermaksud bahawa anda tidak perlu menggunakan tenaga gelombang mikro untuk mencairkan makanan sejuk beku dengan lebih cepat.
 • Jangan gunakan pinggan dari bahan logam di dalam ketuhar. Sebaliknya, anda boleh gunakan pinggan kaca atau seramik di dalam ketuhar sedapat kerana ia mengekalkan haba lebih baik daripada  pinggan yang diperbuat daripada bahan logam , menjadikannya pilihan paling jimat tenaga.
 • Gunakan kuali ukuran yang betul. Sentiasa gunakan kuali dengan ukuran yang tepat untuk jumlah makanan yang anda masak – ini bermakna anda tidak akan membuang tenaga semasa memanaskan kawasan permukaan yang lebih besar daripada yang anda perlukan.
 • Pastikan cincin pemanasan sentiasa bersih. Begitu juga, pastikan anda menjaga cincin pemanasan anda sebersih mungkin – makanan yang melekat pada cincin akan menyerap haba, akan menjadikannya kurang efektif.
 • Tetapkan suhu yang sesuai untuk peti sejuk dan penyejuk beku. Pastikan suhu peti sejuk pada atau di bawah 4 ° C untuk membiarkannya berfungsi pada kemuncak dan mengurangkan jumlah elektrik yang dibelanjakan. Bagi peti sejuk beku, suhu yang disyorkan ialah 0 ° C.
 • Tidak memerlukan banyak penjimatan elektrik di rumah. Dengan melakukan semua perkara di atas, anda akan menyedari bahawa bil elektrik pada bulan berikutnya akan dikurangkan! Dengan kekuatan kita digabungkan, kita mendapat ini, geng!

2. Tips Menjimatkan Bil Elektrik Ketika Mencuci Baju

Jumlah air yang digunakan untuk mencuci pakaian selalunya bergantung kepada jumlah pakaian yang ingin dibasuh dan berapa banyak jumlah tenaga elektrik yang diperlukan untuk menjimatkan bil elektrik.

Oleh itu, ini adalah sebahagian dari tips yang anda boleh cuba dan lihat bil elektrik anda pada hujung bulan ini. Bandingkan dengan sebelumnya.

 • Kurangkan bil tetapi bukan pakaian anda. 90% daripada perbelanjaan tenaga mesin basuh dibelanjakan untuk memanaskan air, jadi jika anda mencuci pakaian pada suhu 30-40 ° C anda menjimatkan sejumlah besar tenaga elektrik.
 • Sidai pakaian anda. Keringkan cucian anda dengan udara semula jadi daripada mengeringkannya menggunakan pemanas, terutamanya jika cuaca panas atau berangin.
 • Jimatkan masa menyeterika. Keluarkan pakaian anda dari pengering sebelum benar-benar kering – ia akan dapat menyeterika lebih cepat dan anda akan menggunakan lebih sedikit tenaga pada alat pengering anda.

3. Tips Menjimatkan Penggunaan Gas Ketika di Rumah

Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk menggunakan lebih sedikit gas di sekitar rumah anda. Berikut adalah tips yang mungkin sedikit sebanyak membantu anda.

 • Pasang meter pintar. Sekiranya pembekal anda menawarkan meter pintar kepada pelanggan seperti anda, anda tidak perlu memasangnya.
 • Dengan menunjukkan dengan jelas di mana anda menghabiskan paling banyak tenaga anda, anda boleh mengambil langkah-langkah untuk mengurangkan penggunaan sedapat mungkin dan menjimatkan wang.
 • Naik taraf peralatan gas anda. Dengan peralatan yang lebih cekap tenaga di pasaran berbanding sebelumnya, pastikan anda melabur dalam model yang menggunakan gas dengan cara yang paling cekap.
 • Melabur dalam termostat pintar. Termostat pintar akan membolehkan anda mengesan penggunaan gas anda dan membuat penyesuaian ketika menggunakan lebih sedikit.
 • Jangan biarkan sebarang penggunaan soket yang tidak digunakan. Sebilangan besar elektrik terbuang berlaku kerana membiarkan peralatan terpasang yang tidak digunakan. Bahkan kabel pengecas yang tidak mempunyai apa-apa yang terpasang di dalamnya, tetapi masih tersambung ke soket, boleh membazirkan elektrik, jadi selalunya lebih baik untuk melakukan kesalahan dengan berhati-hati dengan mencabut sesuatu yang tidak digunakan secara aktif dan menukar kuasa mati di palam.

Kesimpulannya, berdasarkan tips-tips yang kami telah senaraikan ini serba sedikit akan membantu anda menjimatkan bil elektrik. Dan, sekiranya anda seorang sahaja yang melakukan tips ini manakala ahli keluarganya tidak pun tiada gunanya.

Ambil langkah sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dengan mendidik seisi rumah cara menjimatkan bil elektrik.

Sekiranya anda mempunyai anak, cubalah dan jadikan penjimatan tenaga menjadi salah satu permainan yang menyeronokkan untuk mengajar mereka mengapa mereka harus ingat untuk mematikannya.

Sumber:

https://www.uswitch.com/energy-saving/guides/free-energy-saving-tips/

https://www.cnet.com/pictures/24-tips-to-help-you-save-on-your-electric-bill/13/

https://www.iproperty.com.my/lifestyle/ways-to-save-electricity-at-home/

error: Content is protected !!