Tips Memilih dan Menyimpan Daging Ayam
Ayam adalah makanan asas rakyat negara Malaysia.

Ayam adalah makanan asas rakyat negara Malaysia. Memilih dan menyimpan ayam dengan cara yang betul adalah penting kerana ia boleh menghindari sebarang penyakit bawaan kuman daripada ayam. Baca artikel ini untuk info berkenaan pemilihan dan penyimpanan daging ayam dengan cara yang betul.

Kenali jenis ayam di pasaraya

Ayam Daging – Merujuk kepada semua jenis ayam yang dibiakkan dan dibesarkan khusus untuk pengeluaran daging. Kebanyakannya adalah ayam muda, berumur antara 6 hingga 10 minggu.

Ayam Pencen – Ayam pencen adalah ayam yang lebih tua, berusia kira-kira 3 hingga 5 bulan dan mempunyai berat antara 5 dan 7 paun. Dagingnya agak liat dan biasanya ia lebih sesuai dihidangkan dengan cara panggang, tetapi ia juga boleh digunakan dalam hidangan lain.

Ayam Kampung – Ayam kampung merujuk kepada ayam yang dibiarkan berkeliaran dalam persekitaran semulajadinya pada waktu pagi dan kembali ke reban pada waktu malam. Teksturnya adalah liat seperti ayam pencen.

Memilih potongan ayam yang sesuai

Ayam boleh digunakan sebagai secara keseluruhan atau dibahagikan kepada empat potongan yang berbeza – paha, kepak, thigh dan dada. Mari baca setiap cara pemotongan daging ayam yang berbeza serta kegunaannya.

Seluruh ayam

Seluruh ayam boleh digunakan untuk membuat stok ayam. Anda juga boleh memanggang atau membakarnya dengan sayur-sayuran atau boleh memakannya bersama sandwic dan salad.

Dada dan tenderloin

Dada ayam merupakan bahagian yang mempunyai pelbagai kegunaan. Ia merupakan daging putih dengan lemak yang sangat sedikit. Potongan ini adalah yang paling sesuai bagi hidangan tumis, panggang, atau bakar di dalam ketuhar. Dada ayam juga boleh dibakar atau direbus dan dimakan bersama salad, sandwic atau dicincang dan dimasukkan ke dalam sup.

Bahagian tenderloin juga merupakan pilihan yang baik. Ia lebih lembut daripada seluruh bahagian dada dan sangat sesuai untuk dibakar atau digril dan dimasukkan ke dalam salad.

Anda boleh membeli kepingan (fillet) dada ayam tanpa kulit atau dengan kulit bersama tenderloin. Potongan yang bagus biasanya berserta dengan kepak dan kulit.

Paha

Paha boleh dibeli sebagai kepingan tanpa tulang dan kulit atau dengan tulang dan kulit. Daging paha biasanya berwarna coklat dan mempunyai lebih lemak dan rasa berbanding bahagian dada. Kepingan paha boleh dihiris atau dicincang dalam masakan atau casseroles.

‘Ayam Maryland’ merujuk kepada bahagian paha ayam yang masih bersambung. Maryland sangat bagus untuk dipanggang dan dibakar. Ia juga boleh digunakan untuk barbeque atau char-grill.

Paha, kepak

Bahagian kepak ayam dan paha (drumstick) sesuai untuk diperap bersama sos yang melekit dan dibakar.

Ayam Cincang

Ayam cincang boleh digunakan untuk rissoles, burger, bebola ayam, atau dimasukkan dalam salad atau kuah spaghetti.

Cara Memilih Daging Ayam

Gunakan senarai semak yang berguna ini apabila anda sedang membeli-belah!

Bagaimana anda tahu sama ada ayam yang dibeli adalah segar? Gunakan 4 cara tersebut untuk memeriksanya:

1. Lihat warna daging

Semak warna daging ayam. Pastikan anda memeriksa celahannya seperti di bawah thigh dan kepak. Sekiranya warnanya merah jambu, ia merupakan ayam yang segar. Jika ayam kelihatan kelabu atau jernih, kemungkinan besar ia ayam yang tidak segar.

2. Tekstur ayam

Pilih daging ayam yang tegang dan kenyal. Tekstur sebegini menunjukkan bahawa ayam tersebut kemungkinan besar adalah masih segar. Elakkan membeli ayam jika dagingnya terlalu kaku, atau jika ia tidak kembali ke bentuk asal apabila ditekan dengan jari anda.

3. Berhati-hati dengan bau yang kurang enak

Ayam segar tidak mempunyai sebarang bau. Sekiranya anda menghidu bau yang tidak menyenangkan dari ayam, kemungkinan besar ayam itu tidak lagi segar dan elakkan dari membelinya.

4. Periksa kesan darah pada bahagian potongan

Darah bukanlah tanda yang baik ketika memilih ayam yang segar. Kesan darah menunjukkan bahawa daging telah dibekukan dan dicairkan buat beberapa kali. Tambahan lagi, darah dalam potongan ayam juga meningkatkan risiko pencemaran bakteria.

Ayam mentah cenderung meningkatkan risiko jangkitan salmonella, jadi, pastikan ayam segar semasa anda membeli-belah untuk meminimumkan risiko itu. Sebaiknya, ayam segar perlu disimpan di bawah suhu 4°C untuk mengurangkan risiko penyebaran salmonella. Walau bagaimanapun, ayam biasanya tidak selalu dijual dalam keadaan sejuk.

Anda boleh membawa pek sejuk untuk memastikan ayam anda sejuk semasa anda membeli-belah. Atau, sekiranya anda membeli ayam yang sejuk dari pasar raya, anda juga boleh membeli barangan runcit yang lain terlebih dahulu dan jadikan ayam sebagai pilihan yang terakhir.

Cara membekukan/ menyimpan ayam

Mulalah dengan membungkus ayam dalam beg ziploc dan dibungkus dalam lapisan ziploc lain. Sebagai alternatif, anda juga boleh membungkus ayam dalam foil atau pembalut terlebih dahulu sebelum meletakkannya di dalam beg ziploc.

Lapisan pertama foil, pembalut atau bag ziploc bertujuan untuk menghalang bekuan dari terbentuk di permukaan ayam. Sementara itu, beg ziploc di luar membantu mencegah pembakaran beku (freezer burn) dengan mengedapkan udara.

Ayam boleh disimpan selama 2 bulan di dalam peti sejuk. Untuk rujukan yang lebih mudah, labelkan beg ayam anda dengan kandungan dan tarikh pembungkusan.

Ayam yang dimasak sesuai untuk disimpan dalam bahagian bawah peti sejuk dalam masa dua hari atau kurang. Ayam yang dimasak penuh pula boleh disimpan selama tiga hari atau kurang.

Cara mengendalikan ayam mentah

Apabila mengendalikan ayam mentah, anda perlu membersihkan segala benda yang bersentuhan dengannya. Ayam mentah perlu dibilas dan dikeringkan dengan tuala kertas sebelum dimasak. Pemotong papan dan pisau mesti dibasuh dalam air sudsy panas selepas digunakan dan tangan mestilah dibersihkan dengan teliti sebelum dan selepas pengendalian ayam mentah. Basuh apa sahaja yang bersentuhan dengan ayam mentah.

Mengapa? Ini kerana, ayam mentah boleh mengandungi bakteria salmonella yang berbahaya. Jika bakteria dipindahkan ke permukaan lain, perkakas atau tangan, ia boleh mencemari makanan lain, serta ayam yang dimasak justeru itu, menyebabkan keracunan makanan. Dengan pengendalian yang teliti dan cara masak yang betul, keadaan ini mudah dicegah.

Ayam perlulah sentiasa dimasak sebelum dimakan. Anda tidak boleh memasak sebahagian ayam, kemudian menyimpannya dan menyambung masakan untuk beberapa ketika. Jangan lakukan ini kerana ia menggalakkan pertumbuhan bakteria.

Sumber

https://www.recipetips.com/kitchen-tips/t–149/chicken-handling-safety-storage.asp

https://www.delichic.co.in/how-to-store-raw-chicken-in-fridge/

https://www.tasteofhome.com/article/how-to-store-raw-chicken/

Summary
Tips Memilih dan Menyimpan Daging Ayam
Article Name
Tips Memilih dan Menyimpan Daging Ayam
Description
Memilih dan menyimpan ayam dengan cara yang betul adalah penting kerana ia boleh menghindari sebarang penyakit bawaan kuman daripada ayam.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: