Now Reading
Tinnitus – Simptom, Punca dan Rawatan

Tinnitus – Simptom, Punca dan Rawatan

Tinnitus

Tinnitus, atau deringan telinga, adalah sensasi pendengaran yang berdering, berdengung, mendesis, berkicau, bersiul, atau bunyi lain. Kebisingan tersebut boleh berselang-seli atau berterusan, dan boleh berbeza-beza tahap bunyi kekuatannya.

Selalunya, ia menjadi lebih teruk apabila bunyi latar belakang adalah rendah. Oleh itu, anda yang mengalami keadaan ini mungkin akan menyedarinya sewaktu malam, apabila orang lain telah tidur ketika keadaan yang tenang. Dalam sesetengah kes, bunyi tersebut akan selari dengan rentak jantung anda (Tinnitus Pulsatile).

Tinnitus merupakan penyakit yang biasa berlaku. Bagi kebanyakan individu, mereka menganggap keadaan itu hanya sebagai gangguan. Walau bagaimanapun, dalam kes-kes yang teruk, penyakit ini boleh mengakibatkan individu tersebut mengalami kesukaran untuk menumpukan perhatian dan tidur. Ia akhirnya mengganggu hubungan kerja dan peribadi hingga menyebabkan tekanan psikologi.

Simptom Tinnitus

Masalah kesihatan ini adalah bunyi bukan auditori dalaman yang berselang-seli atau berterusan, dalam satu atau kedua-dua telinga dan sama ada bernada rendah atau tinggi.

Bunyinya digambarkan sebagai siulan, kicauan, mengklik, meresap, mendesis, statik, menderu, berdengung, berdenyut, menyengat, atau muzikal.

Kekuatan bunyi boleh berubah-ubah. Ia paling ketara pada waktu malam atau pada waktu yang tenang. Pesakit juga mungkin akan mengalami kehilangan pendengaran.

Punca Tinnitus

 • Kerosakan dan kehilangan sel-sel rambut kecil deria pada koklea telinga dalaman. Ini adalah punca lazim yang menyebabkan masalah Tinnitus.
 • Kesukaran mendengar atau sensitif dengan bunyi. Walaupun penyakit ini sering dikaitkan dengan kehilangan pendengaran, ia bukanlah penyebabnya, dan kehilangan pendengaran juga tidak menyebabkan Tinnitus. Sebenarnya, sesetengah individu yang mengalami Tinnitus mengalami kesukaran mendengar dan dalam beberapa kes, mereka juga menjadi sangat sensitif terhadap bunyi (hyperacusis) dan mereka mesti mengambil langkah tertentu untuk menghilangkan bunyi luaran.
 • Jangkitan atau penyumbatan di telinga. Sesetengah kejadian penyakit ini disebabkan oleh jangkitan atau penyumbatan di telinga, dan Tinnitus boleh hilang apabila penyebab asasnya dirawat. Namun begitu, selalunya Tinnitus akan berterusan selepas penyakit asas dirawat. Dalam kes sedemikian, terapi lain berbentuk konvensional dan alternatif boleh memberikan kelegaan kepada pesakit sama ada dengan menurunkan atau menutupi bunyi yang tidak diingini.

Keadaan ini cenderung berlaku apabila usia pesakit semakin meningkat dan ia juga boleh berpunca dari pendedahan yang berpanjangan kepada bunyi yang terlalu kuat. Kehilangan pendengaran mungkin mengiringi  tinnitus.

Bukan itu sahaja, penyelidikan telah menunjukkan bahawa kehilangan deria frekuensi bunyi tertentu membawa kepada perubahan bagaimana otak memproses bunyi.

Oleh kerana otak kurang menerima rangsangan luar di sekitar frekuensi tertentu, ia mula menyesuaikan diri dan berubah. Tinnitus mungkin adalah salah satu cara otak untuk mengganti frekuensi bunyi yang tidak lagi diterima daripada sistem pendengarannya sendiri.

 • Pengambilan ubat-ubatan tertentu. Punca lain adalah berkaitan dengan ubat-ubatan. Beberapa ubat-ubatan seperti aspirin, ibuprofen, antibiotik tertentu dan diuretik boleh menjadi ototoksik. Keadaan ini menyebabkan kerosakan telinga dalam, justeru meningkatkan risiko Tinnitus.

Punca-punca lain yang mungkin mengakibatkan Tinnitus adalah:

 • Kecederaan pada kepala dan leher
 • Jangkitan telinga
 • Objek asing atau lilin/tahi telinga yang menyentuh gegendang telinga
 • Masalah telinga eustachian (telinga tengah)
 • Gangguan sendi temporomandibular
 • Ketegangan tulang telinga tengah
 • Kecederaan otak akibat trauma
 • Penyakit jantung
 • Kencing Manis

Diagnosis Tinnitus

Doktor anda akan memeriksa telinga, kepala dan leher anda untuk mencari kemungkinan penyebab penyakit ini. Ujian termasuklah:

 • Pemeriksaan pendengaran (audiologi). Sebagai sebahagian daripada ujian, anda akan duduk di dalam bilik kalis bunyi memakai fon telinga yang akan dimainkan bunyi tertentu pada satu telinga pada satu masa. Anda akan beritahu apabila anda dapat mendengar bunyi, dan keputusan anda dibandingkan dengan keputusan yang dianggap normal bagi umur anda. Ini boleh membantu mengetepikan atau mengenal pasti kemungkinan penyebab Tinnitus.
 • Pergerakan. Doktor anda boleh meminta anda menggerakkan mata, mengetap rahang anda, atau menggerakkan leher, lengan dan kaki anda. Sekiranya Tinnitus anda berubah atau bertambah teruk, ia boleh membantu mengenal pasti gangguan asas yang memerlukan rawatan.
 • Ujian pengimejan. Bergantung kepada penyebab Tinnitus yang disyaki, anda mungkin memerlukan ujian pengimejan seperti CT atau MRI scan.

Bunyi yang anda dengari juga boleh membantu doktor anda mengenal pasti punca Tinnitus anda.

 • ‘Klik’. Kontraksi otot di dalam dan di sekitar telinga anda boleh menghasilkan bunyi ‘klik’ tajam yang anda akan dengar dalam pecahan pendek. Ia mungkin berlangsung dari beberapa saat hingga beberapa minit.
 • Bunyi ‘rush’ atau ‘humm’. Bunyi turun naik ini biasanya berasal dari vaskular dan anda mungkin menyedarinya apabila anda bersenam atau menukar posisi, seperti ketika anda berbaring atau berdiri.
 • Degupan jantung. Masalah saluran darah, seperti Tekanan Darah Tinggi, Aneurisma atau tumor, dan kanal telinga atau tiub eustachian tersumbat dapat menguatkan bunyi degupan jantung anda di telinga anda (tinnitus pulsatile).
 • Dengungan nada rendah. Keadaan yang boleh menyebabkan dengungan bernada rendah di dalam telinga termasuklah penyakit Meniere. Tinnitus mungkin menjadi sangat kuat sebelum serangan vertigo, iaitu satu perasaan seperti persekitaran anda berputar atau bergerak.
 • Dengungan nada tinggi. Pendedahan kepada bunyi yang sangat kuat atau pukulan ke telinga boleh menyebabkan bunyi nada atau bunyi kuat yang biasanya hilang selepas beberapa jam. Walau bagaimanapun, jika terdapat gangguan pada pendengaran, Tinnitus mungkin akan menjadi kekal. Pendedahan kepada bunyi dalam jangka panjang atau kehilangan pendengaran disebabkan usia tua atau ubat-ubatan yang berkaitan boleh juga menyebabkan deringan yang berterusan dan menonjol tinggi di kedua-dua telinga. Neuroma akustik boleh menyebabkan nada yang berterusan dan nada tinggi dalam satu telinga.
 • Bunyi lain. Tulang telinga kaku dalaman (otosklerosis) boleh menyebabkan tinnitus nyaring nada rendah yang mungkin berterusan atau mungkin datang dan pergi. Lilin, objek atau rambut asing dalam telinga boleh menggosok belakang gendang telinga, menyebabkan pelbagai bunyi.

Faktor Risiko Tinnitus

Tinnitus adalah masalah biasa dalam populasi serata dunia, terutama di kalangan mereka yang mempunyai faktor risiko tertentu.

Ini termasuk:

 • Pendedahan bunyi dari kerja, fon kepala, konsert, bahan peledak, dan sebagainya
 • Merokok
 • Jantina, lelaki lebih terjejas berbanding wanita
 • Hilang pendengaran
 • Umur, individu tua lebih mudah mengalaminya

Rawatan Tinnitus

– Merawat keadaan kesihatan awal

Untuk merawat Tinnitus anda, doktor anda akan mula mengenalpasti sebarang keadaan penyakit awal yang boleh dirawat, yang boleh dikaitkan dengan simptom anda. Jika tinnitus disebabkan oleh masalah kesihatan, doktor anda mungkin akan mengambil langkah-langkah yang dapat mengurangkan bunyi bising. Contohnya termasuklah:

 • Penyingkiran lilin telinga. Mengeluarkan lilin telinga boleh mengurangkan simptom tinnitus.
 • Mengubati keadaan saluran darah. Sekiranya Tinnitus berpunca dari kondisi vaskular, ia memerlukan ubat, pembedahan atau rawatan lain untuk menangani masalah ini.
 • Mengubah ubat anda. Jika ubat yang anda ambil menjadi punca kepada tinnitus, doktor mungkin mengesyorkan anda menghentikan atau mengurangkan pengambilan ubat ini, atau beralih kepada ubat lain.

– Penutup kebisingan

Dalam sesetengah kes, bunyi putih dapat membantu menutup bunyi supaya ia kurang mengganggu anda. Doktor mungkin mencadangkan menggunakan peranti elektronik untuk menutup bunyi bising. Peranti tersebut termasuklah:

 • Mesin bunyi putih. Peranti ini, yang menghasilkan bunyi alam sekitar yang disimulasi seperti hujan lebat atau gelombang lautan, selalunya ia merupakan rawatan yang berkesan untuk Tinnitus. Anda juga mungkin ingin mencuba mesin bunyi putih dengan pembesar suara pada bantal untuk membantu anda tidur. Kipas, pelembap, ‘dehumidifier’, dan penghawa dingin di dalam bilik tidur juga boleh membantu menutup bunyi dalaman pada waktu malam.
 • Alat pendengaran. Ini boleh membantu jika anda mempunyai masalah pendengaran serta Tinnitus.
 • Peranti pelindung. Dipakai di telinga dan serupa dengan alat bantuan pendengaran, alat ini menghasilkan bunyi putih yang berterusan dan rendah yang mengurangkan simptom Tinnitus.
 • Latihan semula Tinnitus. Peranti yang boleh dipakai menyampaikan muzik tonal yang diprogramkan secara individu untuk menutup frekuensi tertentu dari Tinnitus yang anda alami. Dari masa ke semasa, teknik ini boleh membiasakan anda dengan tinnitus, dengan itu membantu anda untuk tidak memberi tumpuan kepadanya. Kaunseling juga sering menjadi sebahagian daripada latihan semula Tinnitus.

– Ubat-ubatan

Ubat tidak boleh menyembuhkan Tinnitus, tetapi dalam beberapa kes, ia boleh membantu mengurangkan keparahan simptom atau komplikasi. Ubat-ubatan tersebut termasuklah:

 • Antidepresan tricyclic, seperti amitriptyline dan nortriptyline, telah digunakan dengan berjaya. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan ini biasanya digunakan hanya untuk Tinnitus yang teruk, kerana ia boleh menyebabkan kesan sampingan yang menyusahkan seperti mulut kering, penglihatan kabur, sembelit dan masalah jantung.
 • Alprazolam (Xanax) boleh membantu mengurangkan simptom tinnitus, tetapi kesan sampingannya boleh merangkumi rasa mengantuk dan mual.
error: Content is protected !!