Now Reading
5 Khasiat Timun Yang Harus Anda Ketahui!

5 Khasiat Timun Yang Harus Anda Ketahui!

Timun

Timun kebiasanya dianggap sebagai sayuran, namun sebenarnya ia adalah sejenis buah. Mungkin kerana itu isinya rangup dan sedikit berjus.

kandungannya yang tinggi dengan antioksidan serta nutrien bermanfaat, khasiat timun ini mampu merawat dan mencegah beberapa keadaan penyakit pada peringkat awal.

Kebaikannya yang dapat mempercepatkan proses penurunan berat badan serta mengalakkan hidrasi dalam badan dipengaruhi oleh sifat timun yang mengandungi jumlah besar air berserta serat larut dan ditambah pula dengan kadar kalori yang rendah.

Ekstrak timun juga terdapat dalam beberapa produk kecantikan.

1. Tinggi Nutrien

Walaupun rendah kalori, namun timun kaya dengan vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh badan.

Kandungan dalam sebiji timun mentah 300 gram yang tidak dikupas mengandungi:

Kalori: 45

Jumlah Lemak: 0 gram

Karbohidrat: 11 gram

Protein: 2 gram

Serat: 2 gram

Vitamin C: 14% daripada RDI

Vitamin K: 62% daripada RDI

Magnesium: 10% daripada RDI

Kalium: 13% daripada RDI

Mangan: 12% daripada RDI

Ukuran untuk portion biasanya adalah dalam anggaran sepertiga timun. Jadi jika anda mengambil portion standard ini, anda hanya akan dapat sepertiga nutrien di atas.

Sebenarnya, timun terdiri daripada sekitar 96% air oleh itu buah-buahan ini terkenal dengan kandungan air yang tinggi.

Untuk pengetahuan anda, pakar telah mengesyorkan cara makan timun yang sebetulnya adalah timun harus dimakan tanpa dikupas kulitnya bagi memaksimumkan jumlah serat, mineral serta vitamin yang akan diterima oleh badan.

2. Mengandungi Antioksidan

Antioksidan adalah molekul yang menyekat pengoksidaan, reaksi kimia yang membentuk atom yang sangat reaktif dengan elektron tidak berpasangan yang dikenali sebagai radikal bebas.

Radikal bebas yang terkumpul adalah berbahaya ia mampu menyumbang kepada wujudnya beberapa jenis penyakit kronik yang lain.

Untuk pengetahuan anda, penyakit jantung, barah, paru-paru serta autoimun telah dikaitkan dengan tekanan oksidatif yang dipengaruhi oleh radikal bebas.

Buah-buahan dan sayur-sayuran, termasuk timun, sangat kaya dengan antioksidan bermanfaat yang dapat mengurangkan risiko keadaan ini.

Bagi mengukur hubungan antara tahap kekuatan antioksidan timun dengan serbuk timun, satu kajian yang melibatkan 30 orang dewasa yang lebih berumur telah dijalankan.

Pada akhir kajian selama 30 hari, serbuk timun menyebabkan peningkatan ketara dalam beberapa penanda aktiviti antioksidan dan peningkatan status antioksidan.

Tetapi, serbuk timun yang telah digunakan dalam kajian makmal ini mungkin mengandungi dos antioksidan yang lebih tinggi berbanding dengan hidangan timun yang anda makan itu.

3. Menggalakkan Penghidratan

Air sangat penting untuk fungsi badan anda, memainkan banyak peranan penting.

Ia terlibat dalam proses seperti pengaturan suhu dan pengangkutan produk dan nutrien sisa.

Sebenarnya, penghidratan yang betul dapat mempengaruhi segala-galanya dari prestasi fizikal hingga metabolisme.

Walaupun anda memenuhi sebahagian besar keperluan cecair anda dengan minum air atau cecair lain, sebilangan orang mungkin mendapat sebanyak 40% dari jumlah pengambilan air mereka dari makanan.

Contoh sumber air yang baik dalam piramid makanan adalah buah-buahan serta sayur-sayuran.

Tahap hidrasi untuk 442 kanak-kanak telah direkodkan dan dikumpulkan pada awal satu kajian khusus. Hasilnya, mereka mendapati bahawa pengambilan buah dan sayur yang meningkat dikaitkan dengan peningkatan status penghidratan.

Timun yang terdiri daripada 96% air telah menjadikannya sebagai makanan yang menghidratkan bagi membantu anda memenuhi keperluan cecair harian tubuh badan bagi mengelakkan dehidrasi yang akan menyumbang kepada penyakit berbahaya yang lain.

4. Dapat Menurunkan Berat Badan

Penurunan berat badan boleh dibantu dengan mengkonsum pada kadar yang secukupnya. Hal ini berikutan dengan sifat timun yang rendah kalori.

Setiap satu cawan (104 gram) mengandungi hanya 16 kalori, sementara keseluruhan timun (300 gram) hanya mengandungi 45 kalori.

Ini bermakna anda boleh makan banyak timun tanpa memasukkan kalori tambahan yang menyebabkan kenaikan berat badan.

Timun merupakan hidangan sampingan yang menjadi pelengkap bagi hidangan yang sihat. Jus timun juga memberikan kesegaran pada tubuh badan jika diminum pada waktu panas.

Selain itu, kandungan air timun yang tinggi dapat membantu menurunkan berat badan juga.

Satu analisis meneliti 13 kajian termasuk 3,628 orang dan mendapati bahawa makan makanan dengan air tinggi dan kandungan kalori rendah dikaitkan dengan penurunan berat badan yang ketara.

5. Boleh Menurunkan Gula Darah

Beberapa kajian pada haiwan dan tabung uji mendapati bahawa timun dapat membantu mengurangkan kadar gula dalam darah dan mencegah beberapa komplikasi diabetes.

Kajian khusus terhadap haiwan mengenai kesan tumbuhan seperti timun terhadap paras gula dalam darah telah dilakukan. Pengurangan dan kawalan kadar gula dalam darah merupakan antara kesan baik timun yang telah dibuktikan dalam kajian makmal

Kajian haiwan lain menyebabkan diabetes pada tikus dan kemudian menambahkannya dengan ekstrak kulit timun. Penurunan gula dalam darah yang dikaitkan dengan diabetes boleh dikawal melalui pengkonsuman kulit timun secara konsisten.

Sebagai tambahan, satu kajian tabung uji mendapati bahawa timun mungkin berkesan untuk mengurangkan tekanan oksidatif dan mencegah komplikasi yang berkaitan dengan diabetes.

SUMBER

https://www.healthline.com/nutrition/7-health-benefits-of-cucumber

https://www.medicalnewstoday.com/articles/283006

https://spoonuniversity.com/lifestyle/10-things-know-cucumbers

error: Content is protected !!