TESTOSTERON
Testosteron adalah hormon yang terdapat pada manusia, dan juga pada haiwan lain. Testis adalah bahagian yang menghasilkan testosteron pada lelaki.

Apakah itu Testosteron

Testosteron adalah hormon yang terdapat pada manusia, dan juga pada haiwan lain. Testis adalah bahagian yang menghasilkan testosteron pada lelaki. Walau bagaimanapun, ovari wanita juga ada menghasilkan testosteron, walaupun dalam jumlah yang jauh lebih kecil.

Seterusnya, testosteron biasanya dikaitkan dengan dorongan seks, dan memainkan peranan penting dalam pengeluaran sperma. Ia juga mempengaruhi jisim tulang dan otot, cara lelaki menyimpan lemak di dalam badan dan juga pengeluaran sel darah merah.

Fungsi Testosteron

Testosteron adalah hormon yang bertanggungjawab untuk perkembangan ciri-ciri seksual lelaki. Ia adalah sejenis androgen yang dihasilkan terutamanya oleh testis dalam sel yang disebut sebagai sel Leydig. Hormon secara amnya adalah utusan kimia yang mencetuskan perubahan yang diperlukan dalam badan.

Wanita juga ada menghasilkan testosteron, tetapi dalam jumlah yang lebih kecil. Bagi individu lelaki, testosteron boleh mengatur sejumlah fungsi di samping pengeluaran sperma. Ini termasuklah:

  • dorongan seks
  • jisim tulang
  • pengedaran lemak
  • saiz dan kekuatan otot
  • pengeluaran sel darah merah

Tanpa jumlah testosteron yang mencukupi, individu lelaki boleh menjadi tidak subur. Ini berlaku kerana testosteron membantu perkembangan sperma yang matang.

Walaupun testosteron lebih dikenali sebagai hormon seks lelaki, ia juga menyumbang kepada dorongan seks, kepadatan tulang dan kekuatan otot pada golongan wanita. Walau bagaimanapun, testosteron berlebihan boleh menyebabkan wanita mengalami masalah kebotakan dan kemandulan seperti lelaki.

Sumber Testosteron

Testosteron dihasilkan oleh ‘gonad’ (sel Leydig pada testis lelaki dan ovari wanita), walaupun ada juga jumlah kecil yang dihasilkan oleh kelenjar adrenal pada kedua-dua jantina. Ini adalah sejenis androgen, yang bermaksud bahawa ia merangsang perkembangan ciri-ciri lelaki.

Pengaturan pengeluaran testosteron dikendalikan dengan ketat untuk mengawal kadar yang normal dalam darah, walaupun tahap tertinggi biasanya adalah pada waktu pagi dan menurun setelah itu.

Hipotalamus dan kelenjar pituitari penting dalam mengawal jumlah testosteron yang dihasilkan oleh testis. Sebagai tindak balas kepada hormon pembebasan ‘gonadotrophin’ dari hipotalamus, kelenjar pituitari menghasilkan hormon ‘luteinising’ yang bergerak dalam aliran darah ke ‘gonad’ dan merangsang pengeluaran dan pembebasan testosteron.

Apabila kadar testosteron dalam darah meningkat, ini memberi penekanan bagi pengeluaran hormon pelepasan ‘gonadotrophin’ dari hipotalamus yang seterusnya menekan pengeluaran hormon ‘luteinising’ oleh kelenjar pituitari. Tahap testosteron akan mula menurun, jadi maklum balas negatif berkurangan dan hipotalamus akan meneruskan rembesan hormon pelepasan ‘gonadotrophin’.

Masalah berkaitan dengan terlalu banyak Testosteron

Kesan adanya testosteron berlebihan pada tubuh bergantung pada usia dan jantina individu. Biasanya, lelaki dewasa tidak mengalami gangguan di mana mereka menghasilkan testosteron dengan terlalu banyak dan keadaan ini juga sukar untuk dikenal pasti.

Lebih jelas lagi, kanak-kanak dengan testosteron yang terlalu banyak dapat memasuki pertumbuhan yang salah dan menunjukkan tanda-tanda awal baligh manakala gadis-gadis muda pula mungkin mengalami perubahan tidak normal pada alat kelamin mereka. Pada individu lelaki dan wanita, tahap testosteron yang tinggi boleh menyebabkan akil baligh dan mengakibatkan kemandulan.

Seterusnya, khas bagi individu wanita, kadar testosteron darah yang tinggi juga boleh menjadi petunjuk bagi sindrom ovarium polisistik. Wanita dengan keadaan ini mungkin mengalami peningkatan masalah jerawat, bulu di badan dan wajah (disebut hirsutism), botak di bahagian depan garisan rambut, peningkatan jumlah otot dan suara yang mendalam.

Terdapat juga beberapa keadaan yang menyebabkan peningkatan testosteron seperti  ketahanan androgen, hiperplasia adrenal kongenital dan kanser ovari.

Masalah berkaitan dengan tahap Testosteron yang tidak mencukupi

Sekiranya kekurangan testosteron berlaku semasa perkembangan janin, maka ciri-ciri lelaki mungkin tidak berkembang dengan sepenuhnya. Jika masalah ini berlaku semasa akil baligh, pertumbuhan anak lelaki mungkin adalah perlahan dan tiada lonjakan pertumbuhan yang berlaku.

Kanak-kanak juga mungkin mengalami penurunan pertumbuhan bulu kemaluan, pertumbuhan zakar dan testis dan pendalaman suara. Pada masa akil baligh, anak lelaki dengan taha testosteron yang terlalu sedikit juga mungkin mempunyai kekuatan dan daya tahan yang kurang daripada normal, serta lengan dan kaki mereka dapat terus tumbuh tetapi secara tidak seimbang dengan seluruh badan mereka.

Pada lelaki dewasa pula, tahap testosteron rendah boleh menyebabkan pengurangan sebahagian besar otot, rambut gugur dan penampilan kulit seperti “kertas kulit” yang berkerut. Tahap testosteron biasanya menurun secara semula jadi kerana pertambahan usia. Ia kadangkala disebut sebagai menopaus lelaki (andropause).

Tahap testosteron yang rendah boleh menyebabkan gangguan emosi, peningkatan lemak badan, kehilangan nada otot, ereksi yang tidak mencukupi dan prestasi seksual yang buruk, osteoporosis, kesukaran untuk memberi tumpuan, masalah ingatan dan kesukaran tidur.

Bagaimana untuk mengimbangi tahap Testosteron

Mengambil beberapa langkah sihat untuk mengekalkan tahap testosteron yang ideal merangkumi perkara-perkara yang umumnya baik untuk anda. Berikut adalah beberapa cara untuk mengekalkan tahap testosteron di kedudukan yang baik.

Diet sihat

Makanan yang anda makan mempunyai kesan yang sangat besar terhadap tahap testosteron dalam badan dan juga kesihatan umum anda. Semasa anda berusaha untuk tingkatkan jumlah testosteron dalam badan anda, salah satu langkah yang harus dilakukan adalah dengan meneliti kembali diet anda dan memperhatikan pengambilan kalori dan nutrien lain yang anda makan setiap hari.

Sayuran ‘cruciferous’ seperti brokoli, kubis bunga dan kubis membantu menghilangkan estrogen yang menurunkan tahap testosteron. Kolesterol, blok penentu hormon, dapat membantu meningkatkan testosteron anda. Oleh itu, kolesterol sebenarnya penting dan tidak boleh dihapuskan sepenuhnya daripada diet anda.

Aktiviti fizikal

Salah satu faktor yang paling penting untuk meningkatkan tahap testosteron dalam badan adalah melakukan aktiviti fizikal. Ini boleh merangkumi segalanya seperti latihan ringan hinggalah latihan mengangkat beban dan membina otot.

Salah satu jenis latihan yang paling berkesan adalah latihan selang dengan intensiti tinggi. Ini adalah jenis latihan khusus yang diketahui mempunyai kesan yang sangat baik terhadap tahap testosteron dalam badan, tetapi jika anda ingin menjadi lebih sihat dan mencapai tahap testosteron yang sihat, jenis senaman apa pun akan membantu anda untuk mencapainya.

Menguruskan tekanan

Tekanan sememangnya boleh menurunkan jumlah testosteron dalam badan dan memberi kesan buruk pada kesihatan jika ia tidak diuruskan dengan baik. Justeru itu, kawal tekanan anda dan elakkan perkara-perkara yang boleh buatkan anda tertekan. Sebaliknya, fokuskan pada keadaan dan perkara positif yang boleh membuatkan anda gembira dan senang hati.

Tidur yang berkualiti

Kini, semakin ramai individu mengetahui betapa banyak manfaat yang ada dengan mendapatkan tidur berkualiti tinggi, tetapi tidak ramai yang tahu bahawa ia benar-benar dapat meningkatkan tahap testosteron dan kesihatan hormon anda. Tidur yang nyenyak adalah salah satu perkara paling penting yang anda boleh lakukan untuk kesihatan kita.

Suplemen

Satu jenis suplemen testosteron, methyltestosterone telah mendapat kelulusan daripada Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA). Walau bagaimanapun, garis panduan menasihati doktor untuk tidak memberikan suplemen ini kerana kesan sampingannya yang berbahaya dan boleh menyebabkan keracunan hati. Walaupun doktor boleh menetapkan suplemen ini secara sah, mereka biasanya akan cuba mengelakkannya.

Terapi testosteron

kesuburan lelaki yang tertunda, pengeluaran testosteron yang rendah (sama ada disebabkan kegagalan testis, fungsi hipofisis atau hipotalamus) dan kanser payudara wanita yang tidak dapat dikendalikan.

Terapi testosteron mungkin masuk akal bagi wanita yang mempunyai tahap dan gejala testosteron rendah disebabkan kekurangan testosteron. Walau bagaimanapun, keberkesanan rawatan testosteron untuk meningkatkan fungsi seksual atau fungsi kognitif di kalangan wanita selepas menopaus adalah tidak jelas.

SUMBER

https://www.healthline.com/health/what-is-testosterone

https://www.medicalnewstoday.com/articles/276013#what-is-testosterone

https://www.yourhormones.info/hormones/testosterone

https://www.health.harvard.edu/drugs-and-medications/testosterone–what-it-does-and-doesnt-do

https://balancemyhormones.co.uk/how-to-boost-your-testosterone-naturally/

Summary
Testosteron (Testosterone)
Article Name
Testosteron (Testosterone)
Description
Testosteron adalah hormon yang terdapat pada manusia, dan juga pada haiwan lain. Ia biasanya dikaitkan dengan dorongan seks, dan memainkan peranan penting dalam pengeluaran sperma.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: