Tempat Percutian Menarik Di Selangor Yang Wajib Anda Kunjungi!

tempat percutian menarik di selangor

Malaysia mempunyai 13 negeri dan terdapat tempat percutian menarik di Selangor yang anda perlu nikmati. Keramaian di negeri ini sama besarnya dengan yang ada di Kuala Lumpur. Ini adalah kerana Selangor juga telah menjadi destinasi percutian di dalam negara yang menjadi pilihan ramai pelancong.

Bagi anda yang bercadang ingin bercuti di Selangor, di sini kami ada kongsikan 8 tempat percutian menarik yang ada di Selangor untuk anda kunjungi nanti.

8 Tempat Percutian Menarik Di Selangor

1.  Kuil Batu Caves Sri Subramaniam

tempat percutian menarik di Selangor

Batu Caves mungkin merupakan destinasi paling popular bagi pelancong dan penduduk tempatan tanpa mengira agama kerana di sini lah tempat suci Hindu yang megah.

Di kuil Sri Subramaniam ini juga terdapat monyet liar yang banyak. Anda boleh memberi mereka makan namun jangan sesekali menyentuh kerana mereka mungkin akan menjadi kurang selesa.

Bagi anda yang suka berkumpul dengan orang ramai, anda mesti datang ke sini semasa Thaipusam kerana ketika perayaan ini beribu-ribu penyembah berkumpul untuk menonton acara berwarna-warni yang diadakan.

Selain itu, ada juga acara pengorbanan atau penebusan dosa yang dilakukan dalam bentuk periuk tembaga yang diisi dengan susu hingga bermacam-macam alat penusuk badan yang dilekatkan di belakang badan dan menaiki 272 anak tangga.

2. Firefly Park Resort, Bukit Belimbing, Kuala Selangor

tempat percutian menarik di Selangor

Di tebing Sungai Selangor, anda boleh menyaksikan pemandangan berjuta-juta kelip-kelip yang berlampu secara serentak di dahan pokok Berembang. Meskipun untuk ke sini dari bandar merupakan perjalanan yang cukup jauh melalui jalan berliku yang sempit dan lama iaitu sekitar dua jam, namun ia tetap berbaloi saat anda melihat lampu kelip-kelip.

Bukan itu sahaja, di sini juga terdapat restoran makanan laut di dermaga, chalet di resort dan juga penginapan bajet di bandar kecil yang senyap.

3. Sunway Lagoon, Bandar Sunway, Petaling Jaya

tempat percutian menarik di Selangor

Sunway Lagoon adalah antara tempat percutian menarik di Selangor, destinasi percutian yang sesuai untuk anda sekeluarga. Selain menawarkan taman air dengan pantai buatan manusia yang dijaga rapi dan lengkap dengan ombak untuk anda melakukan luncur air, taman tema ini juga menawarkan aktiviti perjalanan yang diilhamkan oleh filem seram dan hiburan dan taman hidupan liar untuk kanak-kanak.

Selain itu, taman tema ini terletak bersebelahan dengan Sunway Lagoon Resort Hotel dan Sunway Pyramid Mall, jadi mudah untuk anda cari tempat penginapan dan membeli-belah. Seterusnya, tiket untuk ke Sunaway Lagoon boleh dibeli secara dalam talian.

4. Pulau Ketam

tempat percutian menarik di Selangor

Pulau Ketam terletak 35 minit perjalanan feri dari Pelabuhan Klang. Di pulau ini, terdapat sebuah perkampungan nelayan lama yang masih mengekalkan daya tarikan lama meskipun telah dibangunkan.

Di pulau ini, anda dapat melihat rumah-rumah kayu yang kelihatan terapung di atas air semasa air pasang. Selain itu, ada juga dapat melihat sebuah kilang perahu nelayan, ladang ikan terapung di laut dan warisan orang Cina.

Selain itu, makanan laut yang sangat segar mudah didapati di sini dan ada juga hotel bajet untuk anda yang bercadang menginap di sini.

5. Sekeping Serendah Retreat, Serendah

Sekeping Serendah Retreat terletak kira-kira satu jam perjalanan dari KL.

Selain menawarkan tempat penginapan khemah peribadi yang terletak di hutan tropika seluas lima hektar dan disegarkan dengan air terjun dan kolam terjun, tempat penginapan ini juga membolehkan anda melakukan aktiviti trek hutan, memancing di tasik dan melawat Kampung Orang Asli.

Tempat ini juga dilengkapi dengan kemudahan moden dan anda boleh pilih tempat penginapan yang berasakan gelas, kayu mahupun lumpur.

6. Taman Pertanian Malaysia, Shah Alam Taman 

Taman Pertanian Malaysia merupakan taman agroforestri terbesar di dunia dan ia memiliki hampir setiap sumber pertanian di negara ini seperti kelapa sawit, kelapa, sawah padi, pokok getah, buah-buahan dan semuanya yang ada di hutan hujan. Menarik bukan?

Para pengunjung akan ditawarkan peluang yang tiada tandingan untuk belajar dan menikmati sifat semula jadi Malaysia melalui aktiviti pameran terbuka, demonstrasi langsung, jejak alam dan sejumlah program pendidikan.

See Also
7 Jenis Hutan Di Malaysia

Selain itu, taman berkeluasan 1.258 hektar ini turut menempatkan sebuah tasik memancing, dua empangan, sebuah rumah sederhana, jambatan gantung, taman burung dan safari. Ada juga chalet bajet yang disediakan untuk pengunjung dan basikal untuk disewa.

7. Desa Tradisional

Selangor juga memiliki kampung-kampung tradisional yang menjadi destinasi paling popular untuk pengalaman menginap seperti di kampung halaman seperti Kampung Banghuris, Dorani, dan Sungai Sireh.

Di kampung-kampung tersebut, anda akan merasai pengalaman desa sebenar melalui aktiviti menoreh getah, memasak masakan Melayu, berjalan-jalan malam di kebun buah-buahan dan ladang kelapa sawit, dan menaiki sampan. Bukan itu sahaja, rawatan spa tradisional, beberapa majlis perkahwinan palsu dan tarian Melayu pun ada dibuat di sini.

8. Mines Wonderland, Mines Resort City, Seri Kembangan

Tempat yang dahulunya merupakan tasik perlombongan bijih timah terbuka yang terbesar di dunia kini telah menjadi sebuah taman tema Mines Wonderland. Taman tema ini menempatkan sebuah rumah salji yang unik di mana pengunjung berpeluang untuk tidak hanya menyejukkan badan tetapi membeku sambil berjalan-jalan melalui igloo.

 Anda yang ingin bercuti sekeluarga boleh lah datang ke sini kerana banyak aktiviti lain yang menarik seperti menaiki roller coster, bermain golf mini, jet-ski serta menikmati air pancut muzik menari dan perjalanan teksi air yang berliku-liku melalui terusan yang dihubungkan dengan pusat peranginan dan pusat membeli-belah yang berdekatan.

Akhir sekali,

Selangor adalah destinasi pelancongan yang sangat berbaloi. Keindahan alam semula jadi yang ada di negeri ini akan dikagumi oleh sesiapa sahaja yang melihatnya dan cara terbaik untuk menikmatinya adalah dengan melihatnya sendiri, lagi-lagi dengan berjalan kaki disekelilinya.

Oleh itu, rancanglah percutian anda yang seterusnya di Selangor bersama keluarga.

Sumber:

https://sgmytrips.com/interesting-places-in-selangor/

https://www.travelordietrying.com/top-15-best-attractions-in-selangor-see/

https://www.gayatravel.com.my/10-best-places-to-visit-in-selangor-with-your-family-and-friends/

error: Content is protected !!