Now Reading
Tempat Menarik di Taiping: Jom Lawat Perak!

Tempat Menarik di Taiping: Jom Lawat Perak!

tempat menarik di taiping

Tempat menarik di Taiping sejujurnya banyak dan memang tidak terkira. Namun, saya telah menyenaraikan beberapa tempat menarik untuk anda lawati apabila datang ke Taiping. Di bawah ini saya senaraikan 7 tempat menarik di Taiping sebagai panduan kepada anda untuk melancong ke sini.

Perak adalah sebuah negeri Malaysia di pantai barat Semenanjung Tanah Melayu. Perak mempunyai sempadan darat dengan negeri-negeri Malaysia di Kedah di utara, Pulau Pinang di barat laut, Kelantan dan Pahang di timur, dan Selangor di selatan. Ibu kota Perak, Ipoh, terkenal dengan aktiviti penambangan bijih timah sehingga harga logam jatuh, menjejaskan ekonomi negeri.

Ibu kota kerajaan kekal Kuala Kangsar, di mana terletaknya istana Sultan Perak. Sehingga 2018, penduduk negeri ini adalah 2,500,000. Perak mempunyai hutan hujan tropika yang pelbagai dan iklim khatulistiwa. Pergunungan negara ini tergolong dalam Banjaran Titiwangsa, yang merupakan sebahagian dari Jajaran Tenasserim yang lebih besar yang menghubungkan Thailand, Myanmar dan Malaysia. Gunung Korbu Perak adalah titik tertinggi dari julat gunung di Perak.

1) Taman Tasik Taiping

Taman Tasik Taiping 09 | Taiping Lake Garden, Taiping, Perak… | Flickr

Tempat ikonik yang disokong dengan sejarah 100 tahun, Lake Garden adalah tempat yang menakjubkan yang menampilkan salah satu tasik terindah di Taiping. Susun atur taman yang sempurna kerana mempunyai tempat parking kereta yang luas, serta telah menjadi tempat untuk menikmati pemandangan yang menakjubkan ketika matahari terbenam di tasik. Namun, jika anda adalah seseorang yang mencari sesuatu pemandang yang lebih menarik dan melakukan sesuatu yang sedikit mencabar, sangat disyorkan untuk anda mengelilingi tasik dengan perahu dayung yang comel yang disediakan.

Waktu Operasi: 24 jam

Alamat: Jalan Pekeliling, Taman Tasik Taiping, 34000 Taiping, Negeri Perak.

2) Menara Jam

Perak,Taiping-Clock Tower | Mapio.net

Tiada lawatan ke Taiping yang lengkap sehingga anda pernah ke Menara Jam. Bangunan putih yang diilhamkan oleh reka bentuk Eropah klasik, ini adalah menara yang mengambil kira seni bina vintaj. Berkhidmat sebagai balai polis dan bomba hingga tahun 1950, Menara Jam kini menjadi tarikan popular kerana telah menjadi antara tempat Instagrammable. Dari beca tradisional ke gerai telefon lama, bersiaplah untuk mengambil lebih dari 10 keping gambar di sini.

Alamat: Jalan Kota, Taiping, Perak 34000.

3) Kilang Arang

Kilang Arang, Industri Paling Tua Di Kuala Sepetang

Tempat bernostalgia yang membawa anda kembali ke masa lalu, Charcoal Factory adalah kilang arang kuno yang mengubah kayu bakau menjadi arang hitam. Terletak di Kuala Sepetang, tempat ini bahkan mempunyai lawatan sendiri yang menghadirkan kisah-kisah di sebalik pengeluaran arang.

Waktu Operasi: 09:00 – 17:00 (Setiap Hari)

Alamat: Jalan Taiping – Kuala Sepetang, Kuala Sepetang, 34650 Kuala Sepetang, Negeri Perak.

4. Kilang Kopi Antong

Kopi Halal "Antong" Sudah Wujud Sejak 1933 di Taiping Tetapi Masih Ramai  Yang Tidak Tahu - Verst Backpackerz

Sebagai tempat pedesaan yang menggegarkan suasana industri yang kuat, Antong sebenarnya adalah kilang kopi tertua di Malaysia. Pertama kali bermula pada tahun 1933 dan masih dalam operasi lagi, ini adalah tempat untuk menambahkan sentuhan vintaj ke dalam Instagram anda. Setelah melangkah ke kilang kopi, anda akan terpegun dengan aroma kopi di sini. Dengan menggunakan kaedah tradisional memanggang kopi menggunakan kayu bakar, anda pasti tidak mahu melepaskan peluang untuk mencuba dan membeli produk mereka!

Waktu Operasi: 8:30 AM – 5:30 PM (Setiap Hari)

Alamat: Kampung Asam Kumbang, 34000 Taiping, Perak.

5. Bukit Larut

Bukit Larut (Maxwell Hill) Taiping - Jeep Schedule, Tickets, Hiking &  Resorts 2020

Dahulu dikenali sebagai Bukit Maxwell, Bakit Larut adalah resort bukit tertua di Malaysia. Dihidupkan dengan bunga liar yang kehijauan yang subur, setiap sudut di sini adalah latar belakang yang sempurna untuk gambar OOTD anda. Tidak ketinggalan, terdapat banyak aktiviti menarik di sini juga. Dari jungle trekking hingga memerhatikan burung, anda juga jangan lepaskan peluang untuk menjelajahi kolam Burma berhampiran kaki bukit atau melawat kebun teh di puncak.

6. Zoo Taiping

Malaysiakini - Zoo Taiping & Night Safari dijangka rugi lebih RM500,000

Berdekatan dengan Bukit Larut, Kebun Binatang Taiping menawarkan lokasi yang patut dicemburui serta menampilkan koleksi haiwan yang luas dari Harimau Malaysia hingga Heron Malam. Pertama kali ditubuhkan pada tahun 1961, anda tidak akan percaya bahawa ini sebenarnya adalah kebun binatang tertua di Malaysia! Selain itu, mereka juga mempunyai aktiviti safari malam! Oleh itu, jika anda tidak dapat melawatnya pada waktu siang, inilah tempat yang bagus untuk berkembara pada waktu malam.

Waktu Operasi: 08:00 – 23:00 (Setiap Hari)

Alamat: Jalan Taman Tasik Taiping, Taman Tasik Taiping, 34000 Taiping, Negeri Perak

7. Taman Eco Spritzer

Top Places To Visit In Taiping - Spritzer Eco Park - YouTube

Seterusnya dalam senarai kami adalah Spritzer Eco Park. Menawarkan kemudahan rekreasi yang menyeronokkan bersama dengan tarikan bersejarah dan lawatan, ini adalah kaedah terbaik untuk menghabiskan masa yang berkualiti dengan keluarga dan rakan anda. Selain itu, jangan terlepas aktiviti menarik seperti bermain golf mini sambil menikmati kehijauan dan udara segar yang subur!

Waktu Operasi: 09:00 – 21:00 (Setiap Hari)

Alamat: Lot 898, Reservoir, Off, Jalan Air Kuning, 34000 Taiping.

Haa sudah tahu tempat menarik di Taiping? Tunggu apa lagi jom ke Taiping pada cuti sekolah nanti dan jadikan artikel ini sebagai panduan anda. Selamat bercuti dan melawat tempat-tempat yang best di Taiping!

Sumber:

https://penangfoodie.com/8-attraction-spots-to-visit-in-taiping/

https://www.traveloka.com/en-sg/explore/tips/things-to-do-in-taiping/48526

https://www.flickr.com/photos/jasnimuda/4169170876

https://mapio.net/pic/p-45731530/

https://www.orangperak.com/kilang-arang-industri-paling-tua-di-kuala-sepetang.html

https://verst.com.my/backpackerz/kopi-halal-antong-sudah-wujud-sejak-1936-di-taiping-tetapi-masih-ramai-yang-tidak-tahu/

https://www.travelswithsun.com/bukit-larut-taiping/

https://www.malaysiakini.com/news/553166

https://www.youtube.com/watch?v=-0T_9zQpyhg

error: Content is protected !!