Now Reading
Tempat Menarik di Sarawak: Jom Lawati 7 Tempat Famous

Tempat Menarik di Sarawak: Jom Lawati 7 Tempat Famous

tempat menarik di sarawak

Tempat menarik di Sarawak sudah semestinya banyak. Sarawak, negeri terbesar di Malaysia, mempunyai 27 etnik dengan 45 dialek yang berbeza, setiap kumpulan mempunyai kisah, kepercayaan, tradisi dan budaya mereka yang tersendiri.

Tambahan pula tempat menarik di Sarawak juga dibangunkan oleh masyarakat setempat. Ia terletak di Malaysia Timur dan berkongsi pulau Borneo dengan negeri timur Sabah, negara Brunei yang terpisah dan wilayah Kalimantan Indonesia. Mari kita ketahui 7 tempat menarik di Sarawak!

1. Taman Negara Bako

Tempat ini adalah pengenalan hutan-hujan di Borneo dan seperti kepompong alam di sekitar kita. Tempat ini ditutup dengan tumbuh-tumbuhan semula jadi yang memiliki hutan lebat, binatang dan burung yang tidak terhitung jumlahnya, jungle trekking , pantai yang menakjubkan dan hidupan liar yang hebat. Monyet jenis proboscis yang panjang hidungnya adalah salah satu spesies unik yang dimiliki dan dihargai oleh Borneo. Salah satu taman yang paling terkenal di Borneo dan hanya 37 km dari Kuching. Terletak di hujung semenanjung Muara Tebas, taman ini adalah taman tertua dan terkecil di Sarawak. Walaupun tempat ini hanya memperoleh 2,742 hektar, ia mempunyai tumbuh-tumbuhan yang paling unik dari semua tempat di Sarawak. Ia ditubuhkan pada tahun 1957 dan merupakan taman nasional tertua di Sarawak.

2. Galeri Brooke

Bagi menggambarkan sejarah pulau, galeri mempunyai kepentingan yang sangat besar sepanjang keberadaannya. Di galeri ini mereka memaparkan kisah kerajaan besar iaitu Sarawak dan rajah putih. Mereka menceritakan bagaimana seorang penulis Inggeris yang berani membantu mereka membina Sarawak pada tahun 1830-an. Amanah bekerjasama rapat dengan galeri untuk menambahkan lebih banyak monumen dan seni bina ke tempat ini. Tempat ini mempunyai nilai warisan yang besar dan merupakan monumen penting bagi kampung budaya Sarawak.

3. Muzium Kucing

Meow! Kota Kucing ini sesuai dengan namanya. Ia memiliki muzium kucing yang terletak di Bukit Siol di Petra Jaya di seberang sungai. Bagi pencinta kucing, ini adalah koleksi memorabilia kucing, dari Hello Kitty dan Garfield hingga kucing Matthew Flinder dan kucing terkenal lainnya. Pengunjung akan senang melihat pameran dan gambar semua kucing, dan kedai hadiah dilengkapi dengan cenderahati kucing.

4. Rumah terbalik

Terdapat sebilangan galeri terbalik di Malaysia, dan Kuching adalah bandar terbaru yang mempunyai tarikan terbalik. Terletak di tengah-tengah bandar, galeri terbalik ini adalah tempat anda dapat bersantai dengan rakan anda pada waktu petang. Semua alat peraga dalam rumah ini dipasang di siling dan dinding secara terbalik. Yang perlu anda lakukan ialah mengambil banyak gambar diri anda memanjat, melompat atau merangkak dinding seperti Spiderman!

5. Gunung Santubong

Santubong adalah jalan keluar yang hebat dari hiruk pikuk kota dengan selesa dan megah. Tarikan utama gunung santubong adalah kampung budaya Sarawak. Terdapat banyak aktiviti di gunung ini seperti jungle trekking dan pelayaran sungai. River cruise memang popular dan cukup menyeronokkan apabila anda melihat pemandangan hutan bakau dan hidupan liar. Semasa anda menjelajah Sungai Salak, anda juga dapat melihat kelip-kelip dan monyet spesis Proboscis di sepanjang jalan.

6. Kuching Esplanade

Tempat ini terletak di tebing selatan Sungai Sarawak. Ia seluas 900 meter panjang bermula dari suite Riverbank dan terus menuju Pasar Gambier. Esplanade sangat mempersonakan dan orang suka berjalan-jalan di tempat ini hanya untuk melihat keindahannya. Landskap ini telah menjadi tempat yang popular untuk orang sejak tahun 1993. Banyak pasar diadakan di sini pada hujung minggu kerana banyak keluarga datang ke sini untuk berkelah kecil atau hanya mengambil angin di tempat yang indah ini.

7. Kampung Budaya Sarawak

Ini adalah salah satu tarikan ikonik untuk dikunjungi di Malaysia yang sebenarnya merupakan muzium hidup yang mencerminkan budaya dan warisan tempatan negara ini. Tempat ini dihiasi oleh sembilan bangunan replika asli yang sebenarnya melambangkan kumpulan etnik utama di Sarawak. Selain berkeliling desa kebudayaan ini, terdapat tarikan lain seperti menikmati persembahan tarian pelbagai budaya di teater kampung. Perkampungan budaya Sarawak sangat sesuai untuk masyarakat yang ingin menerokai budaya Malaysia.

Wah, apa tunggu lagi? Jom la melawat negeri Sarawak. Keindahan semula jadi flora dan fauna menjadikan Sarawak sebagai destinasi sempurna bagi percutian bersama keluarga mahupun rakan-rakan.

SUMBER:

1) https://traveltriangle.com/blog/places-to-visit-in-sarawak-malaysia-bdp/

2) https://wanderwisdom.com/travel-destinations/Sarawak

3) https://www.holidify.com/state/sarawak/top-destinations-places-to-visit.html

error: Content is protected !!