Now Reading
Tempat Menarik di Putrajaya: Jom Baca dan Kenal

Tempat Menarik di Putrajaya: Jom Baca dan Kenal

tempat menarik di putrajaya

Tempat menarik di Putrajaya merupakan antara carian popular di laman sesawang akhir-akhir ini. Jadi kali ini kami bawakan artikel mengenai tempat menarik di Putrajaya bagi santapan pembaca sekalian.

Putrajaya atau secara rasminya Wilayah Persekutuan Putrajaya  adalah bandar terancang dan pusat pentadbiran persekutuan ibu negara Malaysia. Kerusi kerajaan persekutuan diganti pada tahun 1999 dari Kuala Lumpur ke Putrajaya kerana kesesakan.

Kuala Lumpur kekal sebagai ibu negara Malaysia mengikut perlembagaan dan masih menjadi kerusi Raja Malaysia dan Parlimen, serta menjadi pusat komersial dan kewangan negara. Penubuhan Putrajaya adalah idea Perdana Menteri ketika itu, Mahathir Mohamad. Ia menjadi wilayah persekutuan ketiga di Malaysia, setelah Kuala Lumpur pada tahun 1974 dan Labuan pada tahun 1984.

1) Pejabat Perdana Menteri di Perdana Putra

Kemakmuran Bersama – Pejabat Perdana Menteri Malaysia

Bangunan yang mengagumkan ini berdiri di atas bukit utama di Putrajaya, menarik perhatian dengan bentuk kubah hijau bergaya istana dan dinding batu. Dengan gabungan seni bina Islam moden, kompleks pejabat adalah tempat para menteri dan pegawai tinggi bekerja. Ia tidak terbuka untuk pengunjung, tetapi anda masih dapat mengagumi kehebatannya dari luar.

2) Masjid Putra

Rindu Masjid: Masjid Putra, Putrajaya, Malaysia

Granit berwarna mawar memberikan Masjid Putra warna merah jambu ikoniknya, keanggunan yang mencerminkan luar biasa di bahagian dalam seperti di luar. Dibina di tepi tasik pada tahun 1997, masjid ini dapat menampung sehingga 15,000 jemaah. Pengunjung akan berhenti untuk bergambar dengan mercu tanda gah ini, yang mendapat inspirasi dari pengaruh Melayu dan Timur Tengah.

Anda juga boleh pergi ke Masjid Putra untuk melihat hiasan dalaman berwarna merah jambu yang indah. Sudah tentu, ingatlah bahawa anda harus berpakaian sopan dan menurut aurat atau memakai jubah yang disediakan di pintu masuk.

3) Belon Udara Panas

Jom Naik Belon Udara Panas Di Putrajaya, Mac Ini | Rileklah.com

Sekiranya anda berpendapat bahawa urbanscape Putrajaya nampak mengagumkan dari tanah, tunggu sehingga anda berada di atas, dengan menaiki belon udara panas. Semasa belon dinaikkan, anda dapat merasakan keajaiban panorama Putrajaya yang terbentang sejauh mata anda dapat melihat.

Ramai orang pasti pernah mendengar mengenai Pesta Belon Udara Panas Antarabangsa Putrajaya, yang menarik peminat belon udara panas dan pengunjung yang ingin tahu dari jauh. Tetapi anda tidak perlu menunggu masa dalam setahun untuk menaikinya. LokaLocal mempunyai pengalaman belon udara panas yang memberi anda kira-kira 45 minit hingga 1 jam waktu penerbangan. Akan ada juruterbang bersama anda, jadi anda tidak perlu risau.

Selepas pengembaraan setinggi langit, anda dapat menikmati sarapan bufet dan mendapatkan sijil sebagai tanda penghargaan. Tiketnya berharga RM1160 untu tempoh masa 3 jam.

4) Putrajaya Eco Ride – Segway Tour

Guided Eco Ride Segway Tour at Putrajaya, City in the Garden provided by  Guided Eco Ride Malaysia | Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan - Tripadvisor

Tempat-tempat menarik di Putrajaya agak jauh antara satu sama lain, jadi anda boleh memandu atau berjalan kaki sedikit. Untuk menikmati perjalanan bersiar-siar dengan lebih selesa, di Segway terdapat perkhidmatan menyewa pengangkut InMotion elektrik supaya anda dapat bersiar-siar sekitar Wilayah Persekutuan tanpa rasa penat.

Mudah dikendalikan dan menarik, anda boleh menerokai tarikan utama di Putrajaya dengan angin sepoi-sepoi bahasa dan kurang berjalan kaki daripada biasa. Anda boleh membaca pengalaman kami dalam lawatan Segway di Putrajaya. Ia berharga RM227 untuk 2 jam.

5) Monumen Millenium

Millennium Monument (Malaysia) - Wikipedia

Direka pada tahun 2005, ini adalah monumen pertama yang dibina di Putrajaya. Laluan yang berputar di sekitar tugu menggambarkan sejarah Malaysia, panel yang menggambarkan peristiwa penting di negara ini. Terdapat kapsul waktu di dasar monumen yang akan dibuka pada tahun 2020. Semasa anda bergerak di sepanjang tanjaran Monumen Millenium, anda dapat melihat pemandangan tepi laut yang luas.

6) Marina Putrajaya

Marina Putrajaya — About Marina Putrajaya

Untuk perjalanan yang lebih menyegarkan di Putrajaya, anda boleh menuju ke Marina Putrajaya dan melayang di perairan menggunakan papan terbang. Sukan air baru ini mendorong anda ke tasik dengan jet air, dan anda boleh berpusing, berpusing, atau bahkan menyelam seperti lumba-lumba jika anda merasa cukup yakin.

Sekiranya anda tertanya-tanya, anda tidak perlu pandai berenang, selagi anda boleh merasa selesa di air. Anda juga mendapat jaket keselamatan, topi keledar, dan tenaga pengajar terlatih untuk memberi penerangan sebelum anda berlepas. Anda boleh mendapatkan pengalaman bermain papan terbang untuk orang dewasa dan kanak-kanak di LokaLocal.

Alamat: Marina Putrajaya, No.1, Jalan P5 / 5, Presint 5, 62200 Putrajaya

Waktu Buka: 9 pagi hingga 7 malam

Harga: RM370 setiap orang dewasa

Masa Penerbangan: 30 minit untuk orang dewasa, 20 minit untuk kanak-kanak

Sekarang anda sudah mengetahui tempat-tempat menarik di Putrajaya yang boleh dilawati. Jadi tunggu apa lagi? Jom melawat Putrajaya bersama-sama keluarga anda dan nikmati aktiviti-aktiviti yang menarik di sana! Pasti keluarga dan anak-anak anda gembira kerana dapat melawat tempat-tempat yang menarik di kawasan pusat pentadbiran negara kita.

Sumber:

1) https://www.lokalocal.com/blog/outdoors/18-attractions-and-activities-putrajaya/

2) https://en.wikipedia.org/wiki/Putrajaya

3) https://www.pmo.gov.my/ms/tag/kemakmuran-bersama/

4) https://bujangmasjid.blogspot.com/2011/05/masjid-putra-putrajaya-malaysia.html

5) https://rileklah.com/jalan-jalan/jom-naik-belon-udara-panas-di-putrajaya-mac-ini

6) https://www.tripadvisor.ie/AttractionProductReview-g298570-d12880465-Guided_Eco_Ride_Segway_Tour_at_Putrajaya_City_in_the_Garden-Kuala_Lumpur_Wilayah_P.html

7) https://www.marinaputrajaya.com/about-marina-putrajaya.html

error: Content is protected !!