Now Reading
Tempat Menarik Di Pahang, Jom Jalan-Jalan!

Tempat Menarik Di Pahang, Jom Jalan-Jalan!

Tempat Menarik Di Pahang

Terdapat 6 tempat menarik di Pahang untuk anda lawati! Pahang merupakan negeri ketiga terbesar di Malaysia yang mengambil kira keluasan kawasan meter per segi dan kelapan terbesar pendudukan di Malaysia.

Negeri ini berhampiran dengan lembah Sungai Pahang, dan hamparan pantai timur sejauh selatan hingga ke Endau. Menurut peta geografi, ia terletak di wilayah Pantai Timur Semenanjung Malaysia, negeri ini bersempadan dengan negeri-negeri Malaysia di Kelantan dan Terengganu di utara, Perak, Selangor dan Negeri Sembilan di sebelah barat, Johor di sebelah selatan, sementara Laut China Selatan berada di sebelah timur.

Pembahagi semulajadi antara pantai timur dan barat Semenanjung adalah pegunungan Titiwangsa. Pegunungan ini terletak di sepanjang utara dan selatan negeri, puncaknya dikenali sebagai Gunung Tahan, tingginya 2,187m serta terletak di Taman Negara. Walaupun dua pertiga negeri ini diliputi oleh hutan hujan tebal, dataran tengahnya berpotongan dengan banyak sungai, dan di sepanjang pesisirnya terdapat luas tanah aluvial sepanjang 32 kilometer.

Jerantut, Maran, Pekan, Lipis, Rompin, Bentong, Raub, Tanah Tinggi Cameron, Temerloh dan Bera merupakan 11 daerah pentadbiran bagi negeri Pahang. Jerantut merupakan daerah terbesar dan merupakan jalan utama ke Taman Negara yang terletak di Kuala Tahan. Kuantan merupakan bandar terbesar dan kawasan ibu kota yang kelapan terbesar pendudukan di Malaysia. Pekan merupakan ibu kota kerajaan dan lokasi tempat tinggal rasmi Sultan Pahang.

Pekan juga merupakan ibukota negara lama yang namanya diterjemahkan secara harfiah menjadi ‘kota’, ia dikenali  sebagai ‘Inderapura’.  Bandar besar lain termasuk Temerloh, Bentong dan pusat peranginan bukit di Genting Highlands dan Bukit Tinggi. Ketua negara bagi negeri Pahang adalah Sultan Pahang sendiri manakala ketua kerajaan negeri ini adalah Menteri Besar.

Mari kita ketahui tempat menarik di Pahang:-

#1 Taman Tema Air Gambang

Dikenal sebagai salah satu taman air yang paling banyak dikunjungi di Malaysia, Taman Air Gambang menawarkan taman tema air dan pertunjukan haiwan yang paling seronok di mana para pelancong pasti menikmati masa bercuti mereka bersama keluarga serta rakan-rakan.

Alamat: Utama, Bukit Resort City, Jln Bukit Gambang Resort, 26300 Gambang, Pahang, Malaysia

Waktu Operasi: 10 pagi – 6 petang

#2 Taman Negara

Salah satu tempat menarik di Pahang, Taman Negara adalah taman nasional yang pelbagai kehidupan dan tumbuhan yang terletak di semenanjung Tanah Melayu atau Malaysia timur, ia mempunyai flora dan fauna yang jarang dijumpai seperti kulat lidah katak. Ia juga merupakan rumah bagi pelbagai harimau, kera dan burung. Ia dianggap sebagai salah satu hutan hujan tertua di dunia dengan anggaran usia 130 juta tahun. Ini memberi anda gambaran tentang kehidupan tropika dan dikunjungi oleh ribuan pelancong setiap tahun.

Alamat: Kuala Tahan, Pahang, Malaysia

Waktu Operasi: 9 pagi – 5:30 petang

#3 Tanah Tinggi Cameron

Tanah Tinggi Cameron adalah tempat peranginan bukit kegemaran saya di Malaysia.

Ia terletak 150 km ke utara Kuala Lumpur (sekitar 4 jam perjalanan). Biasanya dikatakan sekitar 1850m di atas permukaan laut, ketinggiannya sebenarnya berkisar antara 1500m hingga ke titik tertinggi, Gunung Irau iaitu
pada 2110m.

Terdapat begitu banyak tarikan di Cameron Highlands sehingga sukar untuk mengetahui dari mana hendak bermula tetapi saya akan memberikan beberapa tempat kegemaran saya.

  • Butterfly Park
  • Safari Kenderaan Seluruh Medan (ATV)
  • Ladang Teh BOH
  • Highlands Apiary Farm
  • Gunung-Ganang Yang Terbentang Luas

#4 Bukit Fraser

Bukit Fraser, terletak di tujuh bukit yang melintasi sempadan Pahang/Selangor yang terletak lebih dari 100km ke utara Kuala Lumpur. Ia adalah kawasan hutan hujan yang belum terjamah dan kaya dengan anekaragaman semula jadi serta ketinggiannya sekitar 1500m, suhu siang harinya yang agak rendah antara 18 hingga 25 darjah Celsius. Di bawah adalah antara aktiviti popular untuk dilakukan di Bukit Fraser.

  • Memanah
  • Menunggang Kuda
  • Golf
  • Mendaki Gunung
  • Memerhati Burung

#5 Lawatan Berjalan Ke Kuala Lipis

Sungai-sungai di sini telah memainkan peranan penting dalam perairan Kuala Lipis sebagai alat komunikasi. Ketika Kuala Lipis pertama kali dipilih oleh Inggeris untuk menjadi ibu kota pentadbiran Pahang, komunikasi hanya dapat dicapai setelah dua atau lebih hari yang sukar dikayuh di tepi sungai.

Sungai Jelai bergabung dengan Sungai Pahang di Kuala Tembeling yang kemudian mengalir deras ke Laut China Selatan di Pekan, ibu kota kerajaan Pahang.

See Also
homestay batu pahat

Kami akan memulakan Jelajah Berjalan Kuala Lipis di Stesen Keretapi Kuala Lipis. Sekiranya anda tiba dengan kereta api perlahan dari Gemas, anda akan duduk di kereta api selama enam jam jadi anda mungkin perlu meregangkan kaki.

Stesen keretapi dibina pada tahun 1926 dan kelihatannya tidak diperbaharui sejak itu. Pencinta memorabilia kereta api nostalgia akan menyukai tempat ini.

#6 Air Terjun Chamang

Air Terjun Chamang adalah air terjun yang indah yang hanya 10km di luar bandar Pahang Bentong.

Sangat mudah untuk sampai. Hanya menuju ke utara dari Bentong ke arah Raub. Tidak lama lagi anda akan melihat papan tanda untuk Air Terjun Chamang. Belok kiri di papan tanda dan ikuti jalan sahaja. Apabila anda sampai di papan tanda bermungkinan anda sudah hampir sampai di sana.

Terdapat tempat letak kenderaan yang luas di sebelah air terjun sehingga anda tidak perlu melakukan aktiviti mendaki. Terdapat juga ruang ganti pakaian dan tandas di sini. Saya pergi pada hari kerja pada bulan Februari 2012.

Tidak ada bayaran masuk dan hampir tidak ada orang di sana. Mungkin pada hujung minggu dan semasa cuti umum mesti sesak.

Air keluar dari sisi gunung dan menuruni bukit dengan aliran yang deras. Dilihat dari hamparan batu yang terhakis, aliran air mesti meliputi kawasan yang jauh lebih luas semasa atau setelah hujan lebat.

Gabungan batu licin serta air yang bergerak pantas dan pusaran air tersembunyi menjadikan ini air terjun yang berbahaya dan pengawasan kanak-kanak sangat penting. Kemalangan serius dan maut di sini adalah perkara biasa.

Jom lawat tempat menarik di Pahang bersama keluarga bila ada peluang nanti! Jangan lupa untuk jejakkan kaki ke enam tempat di atas bagi menikmati pengalaman bercuti yang menyeronokkan.

SUMBER

www.malaysia-traveller.com/top-pahang-attractions.html

www.traveltriangle.com/blog/places-to-visit-in-pahang-malaysia-bdp

error: Content is protected !!