Now Reading
Tempat Menarik di Negeri Sembilan- Jom Baca dan Kenal!

Tempat Menarik di Negeri Sembilan- Jom Baca dan Kenal!

tempat menarik di negeri sembilan

Kami telah menyenaraikan tempat menarik di Negeri Sembilan supaya dapat dijadikan panduan melancong untuk anda semua. Tempat menarik di Negeri Sembilan bukan sahaja melibatkan kehijauan alam semula jadi malah juga sejarah-sejarah silam Negeri Sembilan.

Negeri Sembilan adalah salah satu negeri terkecil di Malaysia dan tidak begitu terkenal sebagai kawasan pelancongan. Walau bagaimanapun, terdapat banyak perkara yang dapat dilihat oleh pengunjung dan ada baiknya meluangkan masa untuk melihat dan melawat. Adakah anda berada di sekitar Lembah Klang? ini bermakna banyak tempat menarik di Negeri Sembilan dapat dikunjungi dengan mudah dalam perjalanan sehari dari Kuala Lumpur.

Nama Negeri Sembilan bermaksud ‘Negeri Sembilan Negeri’ dimana, sembilan daerah masing-masing dengan ketua mereka sendiri, yang dahulunya membentuk negeri. Sempadan telah berubah selama berabad-abad dan daerah disusun semula sehingga hari ini terdapat tujuh daerah di Negeri Sembilan, iaitu Seremban (dahulunya Sungai Ujong), Port Dickson, Rembau, Jelebu, Kuala Pilah, Jempol dan Tampin.

Negeri ini adalah rumah bagi budaya Minangkabau Malaysia, sebuah komuniti yang berasal dari Sumatera Barat yang menetap di sini pada abad ke-15. Minangkabau terkenal dengan seni bina yang unik dan elegan dengan garis atap yang melengkung dan hiasan yang titik-titiknya dikatakan menyerupai tanduk kerbau. Raja Negeri Sembilan dikenali sebagai Yang di Pertuan Besar (Dia Yang Terhebat) dan bukannya Sultan seperti di negeri-negeri lain di Malaysia.

Tempat Menarik di Negeri Sembilan:-

1. Gunung Angsi

Gunung Angsi adalah puncak gunung tertinggi di seluruh Negeri Sembilan. Terletak di Hutan Bulu Hulu Bendol dan tingginya lebih dari 800 meter, Gunung Angsi adalah tempat mendaki paling mudah dalam kalangan penduduk tempatan di Negeri Sembilan dan juga negeri-negeri jiran, Selangor dan Melaka. Berjarak hanya 20 minit perjalanan dari pusat bandar Seremban, hotel di sini juga mudah diakses dan merupakan cara sempurna untuk memulakan pengembaraan Seremban anda!

2. Palm Mall

Walaupun Seremban tidak sebesar kota seperti Kuala Lumpur, namun ia mempunyai bahagian pusat membeli-belah yang mewah. Palm Mall adalah pusat membeli-belah keperluan dan kehendak diri serta pusat membeli-belah terbesar di bandar dan merupakan tempat untuk terapi diri. Dengan lebih daripada 180 kedai runcit dan restoran, ini adalah tempat yang tepat untuk shopaholics dan foodies. Lebih-lebih lagi, boulevard pejalan kaki artistik di luar pusat membeli-belah juga berfungsi sebagai tempat foto sekitar.

3. The Sandalwood

Berpegang pada topik membeli-belah, satu kedai unik yang sangat kami sarankan ialah The Sandalwood. Seperti namanya, kedai kraf tempatan yang unik ini, yang ditubuhkan pada tahun 1950-an,  menawarkan produk dan cenderamata cendana baru, termasuk manik-manik hiasan, patung, kepingan kayu, dan juga minyak pati wangi. Ia semestinya dikunjungi bagi semua orang yang gemar mengumpulkan kraf seni yang indah dan pasti sesuatu yang sukar anda temui di tempat lain di Malaysia.

4. Kompleks Budaya Seremban

Sekiranya anda ingin menikmati budaya Negeri Sembilan, tidak ada tempat menarik yang lebih baik daripada Kompleks Budaya Seremban. Kompleks ini terdiri dari tiga bangunan terpisah: Rumah Negeri Sembilan, Muzium Negeri, dan Istana Ampang Tinggi. Anda bukan sahaja dapat menyelami warisan dan budaya negeri sembilan, tetapi anda juga dapat mengagumi reka bentuk unik seni bina Minangkabau.

Perhatikan bentuk bumbung yang unik. Cerita di sebalik reka bentuknya adalah menarik, yang pasti anda mesti temui semasa perjalanan ke sana. Ini adalah tempat menarik yang perlu dikunjungi oleh setiap pelancong. Di dalamnya, anda akan dapat menjumpai gambar vintaj, barang kemas perak, pakaian tradisional dan juga artifek yang wujud sejak berabad-abad lamanya!

5. Kuil Lipan

Sekiranya anda telah mendaki Gunung Angsi, maka tidak lengkaplah jika tidak berkunjung Kuil Lipan yang terkenal ini? Secara rasmi dikenal sebagai Kuil Sze Koon, kompleks Buddha ini terletak jauh di atas bukit dan untuk sampai di sana memerlukan anda untuk berjalan kaki sebanyak 260 anak tangga. Tetapi jangan bimbang, ini bukan pendakian yang membosankan. Semasa berjalan, anda akan menemui banyak patung di sepanjang jalan. Penduduk tempatan memberikan kuil itu nama panggilan Candi Lipan kerana pelbagai jenis lipan yang terdapat di luar kuil. Sebenarnya, pintu masuk kompleks itu ditandai dengan patung lipan gergasi. Tetapi jangan risau, lipan ini tidak menggigit!

Dari puncak bukit, anda dapat menikmati pemandangan Seremban yang indah. Sekiranya anda meminati fotografi, ini akan menjadi tempat yang baik untuk merakam beberapa foto dan video pada hari itu.

6. Jelita Ostrich Farm

Untuk pengalaman unik di Seremban yang menyeronokkan untuk orang tua dan muda kunjungi adalah Jelita Ostrich Farm yang terkenal! Di sini, anda boleh melihat secara dekat burung-burung besar ini dan melihat sekilas telurnya yang besar. Namun, berhati-hatilah kerana perkara yang anda tidak mahukan adalah diserang oleh burung yang setinggi hampir sama dengan orang biasa! Selain burung unta, anda juga boleh berinteraksi dengan haiwan ternakan lain seperti kambing, kuda, dan angsa.

7. Galeri Diraja Tuanku Ja’afar

Klang bukan satu-satunya bandar yang mempunyai galeri kerajaan. Ada juga di Seremban! Galeri Diraja Tuanku Ja’afar adalah tempat yang patut anda kunjungi untuk mengetahui lebih lanjut mengenai sejarah kerajaan negeri. Anda boleh memilih untuk pergi lawatan berpandu atau melawat muzium sendiri. Untuk nilai terbaik bagi lawatan anda, kami mengesyorkan anda mengikuti lawatan berpandu, jadi pastikan anda menempah lebih awal! Di dalam galeri, anda dapat melihat lebih dekat pelbagai artifak kerajaan yang dipamerkan. Tengoklah sejarah Negeri Sembilan dan Tuanku Ja’afar, bekas Yang di-Pertuan Besar negeri ini.

Jadi anda telah mengetahui 7 tempat menarik di Negeri Sembilan. Tunggu apa lagi? Marilah melawat Negeri Sembilan pada hujung minggu atau hari cuti untuk meluangkan masa bersama keluarga tersayang. Selamat melawat!

SUMBER:

1) https://www.tripzilla.com/malaysia-seremban-negeri-sembilan-attractions/73145

2) https://www.malaysia-traveller.com/negeri-sembilan-attractions.html

error: Content is protected !!