Now Reading
Tempat Menarik di Muar: Jom Lawat 8 Tempat Ini

Tempat Menarik di Muar: Jom Lawat 8 Tempat Ini

tempat menarik di muar

Tempat menarik di Muar pastinya dicari-cari sekiranya anda menuju ke Johor Bahru. Muar diletak di Negeri Johor serta merupakan salah satu daerah di negeri berkenaan.

Bandar Muar yang ada sekarang diasaskan oleh Sultan Abu Bakar dan dinamakan sebagai Bandar Maharani pada tahun 1887. Muar juga dikenali sebagai bandar dan pelabuhan di pantai barat daya Semenanjung Malaysia. Ia terletak di sepanjang selat Melaka, di muara Sungai Muar. Mari ketahui 8 tempat menarik di Muar

1) Taman Tanjung Emas

Menghadap ke Sungai Muar, Taman Tanjung Emas adalah salah satu tarikan utama di Muar. Taman ini menawarkan banyak nostalgia bagi mereka yang ingin berada dekat dengan alam semula jadi dan menikmati keseronokan bersama keluarga pada masa yang sama. Terdapat banyak aktiviti yang boleh dilakukan di sini seperti memancing, berjalan-jalan di taman, atau berkelah di bawah pokok. Sekiranya anda ingin melakukan pengembaraan sungai, lakukan pelayaran kapal berbayar selama 1 jam di sepanjang sungai bermula dari Taman Tanjung Emas.

2) Jambatan Sultan Ismail

Sungai Muar adalah antara mercu tanda terkenal di Muar. Untuk menikmati pemandangan sungai yang menakjubkan, singgah sebentar di Jambatan Sultan Ismail dan kagumi seni bina unik jambatan tersebut. Siap pada tahun 1967, ia dibina untuk menghubungkan Bandar Maharani Muar dan Tanjung Agas. Sekiranya anda mempunyai masa terluang, lewat jambatan ini pada waktu malam untuk menikmati pemandangan matahari terbenam yang menakjubkan.

3) Air Panas Gersik

Rasai percutian ke Muar yang menenangkan dengan berehat di Air Panas Gersik. Sumber air panas sulfur semula jadi ini terletak di antara Parit Jawa dan Batu Pahat. Ia mempunyai kolam tiga gelang, dengan suhu air di antara 50 ° C hingga 70 ° C, bergantung pada kolam mana yang anda sukai. Terdapat kolam renang bagi kanak-kanak juga!

4) Taman Negara Gunung Ledang

Bagi pencinta alam, jangan lepaskan peluang untuk meneroka Taman Negara Gunung Ledang. Ia terletak di sempadan antara Johor dan Melaka. Dengan ketinggian 1.276-meter dari permukaan laut, ia merupakan gunung tertinggi di selatan Semenanjung Malaysia. Mungkin memerlukan 7 hingga 8 jam pendakian untuk sampai ke puncak. Sebaik sahaja anda sampai ke puncak, semua rasa letih akan hilang kerana terpesona oleh pemandangan yang menakjubkan.

5) Masjid Sultan Ibrahim Jamek

Dibina antara tahun 1925 dan 1930, Masjid Sultan Ibrahim Jamek adalah masjid tertua di Muar. Masjid kerajaan ini kelihatan seperti sebuah istana kecil dengan fasad biru-putih dan bukannya tempat keagamaan. Seni bina yang rumit adalah gabungan pengaruh Timur dan Barat yang hebat, yang dapat dilihat di menara dan kubahnya.

6) Kuil Nan Hai Fei Lai

Kuil tertua di Muar iaitu Kuil Nan Hai Fei Lai adalah kuil Cina kuno sejak tahun 1913. Kuil ini didedikasikan untuk Dewi Budha Kuan Yin. Terletak di antara dua rumah kedai, pintu masuk ke kuil  ini adalah melalui lengkungan kecil dengan atap hiasan. Laluan ini menuju ke halaman terbuka kuil.

7) Taman Jurassic Don Hu

Untuk sesuatu yang agak luar biasa, anda boleh menjelajah ke tempat yang menakjubkan ini di Muar. Taman Jurassic Don Hu menampilkan lebih daripada 30 patung dinosaur yang kelihatan realistik, termasuk spesies T-Rex. Sebaik sahaja anda memasuki taman, anda benar-benar merasa seperti berada dalam filem Jurassic Park. Sekiranya anda datang ke Muar dengan anak-anak, ini pasti menjadi tarikan yang mesti dikunjungi!

8) Muar Mural

Jangan lupa meluangkan masa untuk mengagumi mural gergasi di Muar! Sebilangan besar seni jalanan menempati dinding bangunan bertingkat, jadi anda tidak akan bosan melihat seni yang sama. Terdapat beberapa lukisan mural yang signifikan yang menggambarkan kisah di sebalik bandar ini, yang sangat bermakna dan unik.

Akhir pembacaan ini, anda sudah mengetahui 8 tempat menarik di Muar. Jadi sesiapa yang belum sampai Johor mahupun rakyat negeri Johor yang belum pernah menjejakkan kaki ke tempat-tempat menarik ini, mari lah cuci mata pada cuti sekolah hujung tahun ini.

SUMBER:

1) https://www.sgmytaxi.com/muar-attraction/

2) https://en.blog.kkday.com/32295/asia-malaysia-9-must-visit-attractions-in-muar-johor

3) https://www.tripzilla.com/things-to-do-muar-johor/69130

error: Content is protected !!