Now Reading
Tempat Menarik Di Kedah, Pergi Jangan Tak Pergi!

Tempat Menarik Di Kedah, Pergi Jangan Tak Pergi!

Tempat Menarik Di Kedah

Tempat menarik di Kedah? Mestilah ada, banyak okay! Kedah adalah negeri yang terkenal dengan aktiviti pertaniannya di mana anda dapat melihat sawah hijau berhampiran lebuh raya. Pemandangan indah sesuai untuk mereka yang ingin melarikan diri dari kesibukan kota. Kami akan mengesyorkan anda untuk pergi ke Kedah untuk menghilangkan sakit kepala!

Kedah terletak di utara Malaysia yang hampir dengan sempadan Thailand. Ia dianggap sebagai “mangkuk padi” Malaysia kerana separuh daripada hasil pengeluaran beras negara ini adalah berasal dari sini.

Selain kepentingan sektor pertaniannya untuk negara kita, Kedah juga merupakan rumah bagi salah satu pulau paling popular di Malaysia iaitu Pulau Langkawi.

Sekiranya anda merancang perjalanan ke negeri ini, berikut adalah 5 tempat menarik di Kedah yang mesti anda lawati.

1. Air Terjun Sereri Perigi

Air terjun ini terkenal dengan aktiviti perkhemahan orang awam, ia menawarkan air terjun yang indah dan bersih dengan pemandangan sawah hijau. Air terjun setinggi 100 meter ini dapat dilihat dengan jelas dari bandar Yan menjadikannya destinasi popular dalam kalangan penduduk tempatan dan pelancong. Tempat yang sesuai untuk aktiviti fotografi kerana pemandangan di sini indah.

Kawasan tembok batu bertingkat sangat sesuai untuk aktiviti yang lasak dan mencabar bagi mereka yang gemarkan sukan lasak.

Lokasi: Kampung Perigi, 06900 Yan, Kedah

Waktu operasi: 24 jam

2. Pantai Merdeka

Pantai Merdeka adalah pantai yang popular di Kedah yang terletak di seberang Gunung Jerai dan Tanjung Dawai. Sambil menikmati makanan yang dijual di kedai-kedai di tepi pantai, pengunjung dapat menikmati angin laut yang segar. Anda tidak perlu risau tentang tempat penginapan jika anda ingin menghabiskan percutian anda di sini bersama keluarga kerana terdapat pelbagai kemudahan awam seperti bilik solat, tandas, taman permainan dan banyak lagi.

Dapatkan percutian anda yang sempurna di sini untuk memutuskan hubungan dengan lampu-lampu terang di bandar yang penuh kegilaan!

Lokasi: 08500 Kota Kuala Muda, Kedah

Waktu operasi: 24 jam (tempat letak kenderaan percuma)

 3. Masjid Zahir

Masjid Zahir dibina pada tahun 1912, menjadikannya masjid tertua dan terhebat di Malaysia. Masjid yang sama ini juga terpilih sebagai 10 masjid terindah di dunia. Reka bentuk bangunan terdiri daripada lima bahagian utama yang mewakili Lima Rukun Islam. Dari jauh, anda mungkin merasakan bahawa kubah itu berwarna hitam, tetapi jika anda melihatnya dari dekat, anda akan melihat bahawa ia sebenarnya berwarna ruby merah.

Waktu Operasi: Setiap hari, 7:00 pagi – 7:00 malam

Harga Tiket: Percuma

4. Jalan Puncak Sungai Sedim

Taman Rekreasi Sungai Sedim adalah laluan mendaki terpanjang di dunia untuk jarak 1.5km. Bagi anda yang takut ketinggian, disarankan untuk tidak mencuba kerana laluannya yang panjang. Sukar untuk anda mengatasinya! Namun, ia tidak akan menjadi sia-sia kerana di sini anda dapat melihat flora dan fauna dan burung terbang. Sangat damai di sini untuk kita menikmati pokok dan alam semula jadi.

Lokasi: Kampung Sedim, 09700 Karangan, Kedah

Waktu Operasi: Ahad – Khamis (9.00 pagi – 5.30 petang) | Jumaat & Sabtu (Tutup)

See Also

Bayaran Tiket: Dewasa RM10 | Kanak-kanak (7 -17 Tahun) RM6

5. Menara Alor Setar

Menara Alor Setar setinggi 165 meter ini menempatkan Seri Angkasa Revolving Restaurant pada ketinggian 94 meter, dengan dek pemerhatian 88 meter atau 289 kaki. Menara Alor Setar ini adalah menara telekomunikasi tertinggi ke-2 di Malaysia. Penduduk tempatan juga menggunakan menara ini sebagai lokasi penampakan bulan dalam kalendar Islam. Tarikan lain di menara yang anda dapati adalah amfiteater di mana pelbagai pertunjukan seni, forum dan banyak lagi diadakan. Dapatkan keseronokan anda dan nikmati keindahan malam dan pemandangan indah di Menara Alor Setar ini!

Lokasi: Lot 99, Lebuhraya Darul Aman, 05100 Alor Setar, Kedah

Waktu Operasi: Setiap hari (8.30 pagi – 10.30 malam)

Bayaran Tiket: MyKad Dewasa: RM9, Biasa: RM16 | MyKad Kanak-kanak: RM5, Biasa: RM9 | MyKad dewasa & kurang upaya: RM5, Biasa: RM16

Berikut adalah tempat menarik di Kedah yang harus dilawati.

Selamat bercuti!

SUMBER

visitmsia.com/attractions-in-kedah/

www.trixoli.com/my/destinations/malaysia/kedah/

error: Content is protected !!