fraser hill

Fraser Hill mempunyai landskap terpelihara yang dipenuhi dengan kehijauan yang subur – dengan sedikit pembangunan komersial.

Ia terdapat sedikit tarikan pelancongan berbanding dengan destinasi peranginan dataran tinggi yang lebih besar seperti Cameron Highlands.

Untuk aktiviti rekreasi, Allan’s Water menyediakan dayung berperahu di seberang tasik yang keruh, sementara Paddock menawarkan aktiviti menunggang kuda dan memanah.

Kompleks Sukan mempunyai pelbagai jenis permainan dalaman, pusat penafsiran untuk burung, dan kaunter untuk menempah sesi bermain golf di lapangan pusat bandar yang mempunyai 9 lubang.

Melangkah lebih dalam ke hutan, Air Terjun Jeriau ialah tarikan alam yang sering dikunjungi di kaki bukit dan mempunyai lata sungai yang masuk ke dalam kolam besar.

Mari lihat tempat-tempat menarik di Fraser Hill seperti kami senaraikan di bawah.

1. Air Terjun Jeriau

Wikiloc | Air Terjun Jeriau Trail

Air terjun Jeriau ialah tarikan semula jadi yang popular dan berjarak kira-kira 4km dari pusat bandar Fraser Hill.

Air Terjun Jeriau boleh diakses melalui Jalan Semantan dengan jalan yang curam dan sempit serta menuruni tajam setelah Smokehouse Hotel.

Disebabkan sebahagian besar jalan rayanya sangat sesuai untuk  satu lorong tetapi trafiknya mempunyai dua arah, pengunjung mesti berhati-hati ketika mereka melintasi lereng bukit.

2. Taman Strawberi

Puncak Inn Networks Official Website - Strawberry Farm

Taman Strawberi di Fraser Hill diuruskan dan dimiliki oleh Restoran Aida Daniya dan Rumah Teh Inggeris.

Ia merupakan ladang strawberi yang terletak di jalan utama menuju Air Terjun Jeriau, selepas melalui Hotel Smokehouse di lereng bukit.

Tempat tarikan pelancongan ini mempunyai ladang strawberi hidroponik di mana pengunjung boleh memilih dan mengumpulkan strawberi yang ditimbang dan dibeli untuk makan sendiri.

3. Taman Orkid Sanyi

Fraser's Hill escape | POKOK KELAPA

Taman Orkid Sanyi ialah taman semaian bunga yang khusus dalam menanam orkid di Fraser Hill, ia terletak di sebelah jalan utama di seberang Banglo Abu Suradi (Tioman)  selepas melalui jalan bulatan bandar.

Ia dimiliki oleh ladang orkid yang sudah lama ditubuhkan dan berpusat di Kuala Lumpur dengan nama yang sama, taman semaian ini menyediakan pelbagai jenis bunga orkid untuk perniagaan runcit.

Ia dibuka setiap hari dari pagi hingga petang, kemasukan bagi pengunjung pula adalah percuma.

4. Laman Gasing

Popularkan permainan gasing - Suara Sarawak

Gasing ialah permainan tradisional berputar, biasanya dimain oleh kanak-kanak di kampung-kampung tempatan pada waktu lapang.

Di Fraser Hill, pengunjung boleh mencuba permainan mudah ini di sebuah kompleks kecil di sepanjang Jalan High Pines dengan harga yang murah.

Di sini, permainan dimainkan di gelanggang yang rata tetapi sedikit berpasir dan terletak di bawah gazebo besar.

5. Menara Jam Fraser

Pin on malaysia truly asia

Dengan sebilangan besar bangunannya yang menampilkan seni bina gaya Tudor, Fraser Hill tidak banyak berubah dari zamannya sebagai pusat peranginan bukit kolonial Inggeris.

Selain peluang mengambil foto di Menara Jam Fraser, sebuah menara jam yang sukar terlepas berdiri di alun-alun desa Inggeris lama, anda boleh menuju ke Allen’s Water, bekas takungan yang kini erubah menjadi pusat berperahu dan memancing.

6. Tempat Makan Fraser Hill

THE 10 BEST Restaurants in Bukit Fraser - Updated June 2021 - Tripadvisor

Fraser Hill ialah tempat pelancongan sehari yang bagus jika anda menghabiskan masa lebih daripada beberapa hari di Malaysia.

Pendakian ke bukit ini menarik dan menghiburkan tetapi tarikannya yang dapat dinikmati terhad dalam satu hari.

Ia setanding dengan alpine lain seperti Genting Highlands, Cameron Highlands dan Berjaya Hills (dahulunya dikenali sebagai Bukit Tinggi), tetapi pilihan tempat makannya agak kurang.

7. Jungle Trekking di Fraser Hill

A close-up of Fraser's Hill's nature - Review of Hemmant Trail, Bukit Fraser,  Malaysia - Tripadvisor

Tidak banyak aktiviti yang dapat dilakukan di Bukit Fraser selain menikmati udara pegunungan yang sejuk, berjalan-jalan pendek melalui hutan yang subur dan menonton burung.

Lereng gunung ini tidak terkenal dengan aktiviti dalamannya – ia lebih popular kerana landskapnya yang belum berkembang dan menghasilkan trek hutan yang menakjubkan serta flora dan fauna yang eksotik.

Lokasi ‘alpine’ di Bukit Fraser mempunyai suhu yang lebih sejuk daripada seluruh negara dan sebagai akibatnya ia merupakan tempat percutian yang popular dalam kalangan naturalis dan pemerhati burung.

Menampilkan trek hutan yang mesra keluarga dengan pemandangan yang indah, lereng bukit ini juga merupakan tempat yang popular dalam kalangan pendaki; terdapat lapan laluan berjalan kaki semula jadi yang tersedia dan ia mempunyai tahap mudah hingga tahap susah.  

Oleh itu, jangan lupa kunjungi Fraser Hill dan jangan lupa kunjungi tempat menarik seperti kami sarankan di atas. Semoga perkongsian ini bermanfaat buat anda semua. Selamat bercuti!

Sumber:

https://www.fraserhill.info/attractions.htm

http://www.kuala-lumpur.ws/fraser.htm

Tagged: