Now Reading
Tempat Makan Menarik Di Melaka yang Harus Anda Lawati

Tempat Makan Menarik Di Melaka yang Harus Anda Lawati

Tempat Makan Menarik Di Melaka yang Harus anda Lawati

Melaka disenaraikan sebagai bandar Warisan Dunia UNESCO kerana memiliki pelbagai bangunan warisan budaya, mercu tanda kuno dan struktur kolonial. Namun terdapat juga pelbagai tempat makan menarik di Melaka.

Tempat-tempat tarikan di Melaka boleh diakses dengan mudah dan senang dengan berjalan kaki, menggunakan beca, bas atau teksi. Selain sebagai bandar bersejarah, Melaka juga terkenal dengan pelbagai jenis makanan yang banyak dipengaruhi oleh orang Peranakan.

Bikini Toppings

Sekiranya anda memerlukan kesegaran yang menyegarkan setelah berjalan-jalan di Melaka, Bikini Toppings akan memberikan anda kerehatan dan kesegaran tekak yang memuaskan. Kedai ini menghidangkan pelbagai jenis ais krim yang disajikan dalam kelapa yang menyegarkan.

Minuman ais krim kelapa inilah yang betul-betul sesuai pada hari yang panas. Kedai ini memberikan pelbagai jenis toping ais krim yang sedap, namun pilihan toping yang terbaik di sini adalah satu sudu ubi, satu sendok teh cendol dan hiasan lychee segar. Oleh itu, sekiranya anda berada di Melaka, jangan lepaskan peluang anda merasakan ais krim kelapa di sini.

Mee Goreng Hassan (Mee Bodo)

Hidangan popular mee bodo dari perniagaan Mee Goreng Hassan telah wujud lebih dari 5 dekad lalu. Perniagaan ini telah dikendalikan oleh Pak Cik Hassan kerana beliau mewarisi perniagaan ini dari ibunya sejak tahun 1968. Mie bodo oleh Pak Cik Hassan ini dimasak dengan sangat ringkas kerana bahan masakan yang mereka gunakan hanyalah mi kuning, tauge dan sambal khas buatan mereka.

Walaupun begitu, hidangan mee bodo ini sangat popular di Melaka kerana rasanya yang sangat lazat dan tidak boleh didapati di tempat lain. Oleh itu, jika anda berada di Melaka, pastikan anda singgah di kedai makan ini!

Aunty Koh’s Cendol

Warung cendol oleh Anti Koh ini adalah salah satu warung cendol yang lagenda di Melaka. Segala-galanya adalah layan diri di sini termasuk mengambil mangkuk cendol sendiri, membayar bil dan juga mencuci mangkuk. Ais batu yang dikisar mempunyai tekstur yang halus dan lembut untuk dimakan.

Rasa cendol yang disediakan sangat menyegarkan dengan rasa keseimbangan antara gula Melaka dan santan. Walaupun tanpa tambahan kacang merah seperti cendol lainnya, namun rasa cendol ini tetap lebih sedap berbanding cendol lain yang penah anda rasa. Oleh itu, jika anda ingin merasakan kelazatan cendol ini, pastikan anda datang ke warung cendol ini.

Pasar Malam Jalan Jonker

Jika anda menetap di Melaka, nama Pasar Malam Jalan Jonker pasti tidak asing bagi anda bukan? Di sinilah jalan yang dipenuhi dengan tempat-tempat makanan jalanan yang jarang ditemui di negeri lain di Malaysia seperti Gula Melaka Cendol, Ayam Nasi Ayam, dan Nyonya Chang.

Pasar ini memang sesuai untuk anda bersama keluarga atau kawan-kawan membeli pelbagai jenis makanan di gerai-gerai yang dibuka di sini pada waktu malam. Memang tidak rugi untuk membeli makanan kesukaan anda di pasar malam ini lebih-lebih lagi jika ia jenis makanan yang jarang ditemui di mana-mana. Oleh itu, jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai tempat ini, pastikan anda datang sendiri ke tempat ini.

Asam Pedas Pak Man

Hidangan asam pedas pasti tidak asing lagi di Malaysia ini, tapi adakah anda tahu hidangan asam pedas yang popular di Melaka? Jika anda hendak tahu, di Asam Pedas Pak Man inilah terdapat hidangan asam pedas yang terkenal di kalangan penduduk di Melaka.

Kuahnya mempunyai rasa antara manis dan pedas yang seimbang bersama ikan pari dan ikan bilis. Setiap pinggan nasi yang dihidangkan pasti akan lengkap bersama telur masin dan timun. Dengar saja sudah menyelerakan bukan? Pastikan anda datang ke tempat makan ini apabila anda berada di Melaka.

Tengkera Putu Piring

Putu piring adalah salah satu pencuci mulut kegemaran penduduk tempatan di Melaka. Di sini, setiap putu piring yang dijual adalah putu piring yang baru dibuat dan baru masak. Oleh itu, teksturnya masih panas dan lembut ketika dimakan.

Gabungan gula Melaka dan kelapa parut menjadikan rasa putu piring yang dibuat manis dan masin. Pasangan yang menguruskan gerai ini bekerja dengan pantas dan cekap dalam membuat putu piring untuk semua pelanggan yang datang membeli. Oleh itu, jangan lepaskan peluang anda datang ke gerai ini ketika berada di Melaka.

Demikianlah beberapa tempat-tempat makan di Melaka yang menarik dan boleh anda kunjungi. Anda pasti tidak akan menyesal jika berkunjung ke salah satu tempat makan yang disenaraikan. Malah anda pasti akan merindui tempat makan tersebut pada bila-bila masa. Oleh itu, jangan lepaskan peluang anda merasakan makanan di tempat-tempat makan yang terkenal di Melaka ini!

Sumber:

https://funntaste.com/14-food-melaka-food-for-2d1n/

https://sethlui.com/malacca-best-food-guide

error: Content is protected !!