Now Reading
Tempat Bersejarah di Malaysia: Mari Bongkarkan Tempat-Tempat Ini

Tempat Bersejarah di Malaysia: Mari Bongkarkan Tempat-Tempat Ini

tempat bersejarah di Malaysia

Tempat-tempat bersejarah ini merupakan bangunan dan monumen bersejarah dapat memberi contoh dan pengajaran kepada masyarakat. Dari sudut pelancongan, bangunan dan monumen bersejarah mampu menarik minat pelancong sama ada pelancong tempatan mahupun pelancong dari luar negara untuk datang ke Malaysia. Mari kita sebagai rakyat Malaysia mengetahui tempat bersejarah di Malaysia.

1. Gereja St. Paul, Melaka

Ia adalah gereja tertua dan paling terkenal di Malaysia yang dibina pada tahun 1521. Gereja St Paul terletak di puncak Bukit St.Paul. Pada masa ini gereja mungkin merupakan sebahagian dari Kompleks Muzium Melaka. Lebih awal lagi, tempat pemujaan yang didedikasikan untuk Mary Mary telah dibina oleh seorang bangsawan Portugis bernama Duarte Coelho, kemudian diperluas pada tahun 1556 dengan lantai lain dan menara lonceng. Walaupun gereja ini telah terbengkalai sejak 150 tahun yang lalu, Gereja St. Paul tetap merupakan tempat perlindungan yang dijaga oleh kerajaan negeri kerana merupakan khazanah warisan.

2. Perigi Hang Tuah, Melaka

Sumur sedalam 6 meter yang digali oleh Hang Tuah untuk kegunaannya sendiri disebut sebagai Telaga Hang Tuah. Ia terletak di Kampung Duyong, Melaka, Malaysia. Selaras dengan Akta Antikuiti pada 29 September 1977, Perigi Hang Tuah diumumkan sebagai tempat bersejarah. Pada masa ini, ia adalah muzium dan pusat pelancongan yang menakjubkan yang didedikasikan untuk Hang Tuah. Hang Tuah merupakan seorang pahlawan Melayu yang dikagumi. Bangunan di sini paling banyak berkongsi mengenai legenda, mitos dan sejarah Hang Tuah. Sini juga mempunyai model, video, paparan menarik dan teknik terkini untuk menghiburkan dan memberi pemahaman kepada pengunjung. Sebaik sahaja anda sampai di sini, anda tidak akan merasa bosan. Perigi Hang Tuah diisytiharkan sebagai tempat bersejarah terkenal di Malaysia.

3. Kubu A Famosa, Melaka

A Famosa adalah salah satu bangunan seni bina tertua Eropah di Asia Tenggara yang terletak di Melaka, Malaysia. Porta de Santiago yang merupakan gerbang kecil adalah satu-satunya bahagian kubu yang masih ada dan bertahan sehingga kini. Dalam tahun-tahun awal, kubu A Famosa  terdiri dari 4 menara dan penghadang panjang, yang kemudiannya bertambah panjang kerana pertambahan penduduk setelah tahun 1586. Belanda berkuasa pada tahun 1641 dan memperbaharui pintu gerbang sekitar tahun 1670.

4. Benteng Cornwallis, Pulau Pinang

Benteng ini dibina oleh Syarikat Kepulauan Melayu Britain pada akhir abad ke-18. Dinamakan sempena Gabenor Jeneral Bengal Cornwallis, ia adalah kubu terpenting. Benteng Cornwallis umumnya digunakan untuk tujuan pentadbiran daripada pertahanan. Pada tahun 1920-an polis Sikh dari Negeri-Negeri Selat menawan kubu tersebut. Kini ia menjadi salah satu tarikan pelancongan yang terkenal di Malaysia.

5. Kuil Cheng Hoon Teng, Melaka

Kuil Cheng Hoon Teng mungkin merupakan tempat pelancongan yang penting kerana ia juga termasuk pakej pelancongan Malaysia. Cheng Hoon Teng mungkin merupakan Kuil Cina yang terkenal. Ini adalah salah satu kuil tertua di Malaysia. Kuil ini mempraktikkan Buddhisme, Konfusianisme, dan Tiga Sistem Taoisme Doktrin. Kuil ini terletak di Jalan Harmoni. Kuil ini meliputi kawasan seluas kira-kira 4600 m persegi. Kaya dengan ruang dalaman, ia juga mempunyai pintu utama yang indah dan pelbagai dewan untuk beribadah. Dewan paling banyak dikhaskan untuk Dewi Penyayang, Kuan Yin.

6. Gereja Christ, Melaka

Dibina pada abad ke-18, Gereja Protestan tertua. Gereja Christ berwarna putih pada tahun-tahun pertama. Ia kemudian dicat dengan warna merah yang menggambarkan zaman Belanda pada tahun 1911. Ia terdiri dari bangunan berbatu yang bervariasi, loceng, perkapalan altar perak dan banyak perkara lain yang pasti dikagumi. Sekiranya anda menginginkan kedamaian, anda pasti berfikir untuk menghadiri majlis sembahyang Ahad yang sering diadakan di gereja. Hampir tiga kali sebulan majlis ini diadakan.

7. Bangunan Sultan Ibrahim, Johor Bahru

Bangunan Sultan Ibrahim adalah bekas bangunan sekretariat negara. Ini adalah salah satu tempat bersejarah atau mercu tanda terkenal di Malaysia (Johor Bahru). Terletak di Bukit Timbalan, Bangunan Sultan Ibrahim dianggap sebagai bangunan tertinggi dalam tempoh 1970-an. Ia adalah masa di mana bangunan tinggi tidak lagi dibina. Pada masa ini, bangunan ini merupakan salah satu tarikan pelancongan terkenal yang sering dikunjungi kerana seni bina dan gaya yang unik. Ia adalah campuran seni bina Melayu dan kolonial yang menjadikannya monumen yang terkenal. Untuk memasuki bangunan, anda mesti meminta kebenaran pengawal keselamatan.

8. Menara Peringatan Birch, Ipoh, Perak

Menara Peringatan Birch adalah menara yang terletak di Ipoh, Malaysia. Ia dibina untuk memperingati James W.W. Birch. Ia mempunyai loceng yang sangat besar dan memerlukan 4 loceng  kecil untuk membunyikan lonceng. Menara Peringatan Birch merupakan struktur hitam dan putih yang indah yang dibina pada tahun 1909. Bahagian atas menara ini mempunyai empat angka putih. Ia menyerupai empat kualiti pemerintahan Inggeris. Di bawah angka-angka itu, anda akan melihat mural besar yang menggambarkan empat puluh empat tokoh penting dalam sejarah dunia termasuk Darwin, Shakespeare, dan Buddha antara lain.

Tempat-tempat bersejarah ini secara tidak langsung menjadi sumber pendapatan kepada negara kita. Lawati tempat-tempat bersejarah ini mampu memupuk semangat patriotisme. Hanya dengan sifat cinta akan negara akan memastikan negara tidak jatuh ke tangan pihak musuh. Marilah kita menyemai sifat cinta akan negara dengan mengajak anak-anak melawati tempat-tempat bersejarah dalam negara pada cuti sekolah.

SUMBER:

1) https://suburbantravels.wordpress.com/2020/03/23/15-historical-places-in-malaysia/

2) https://www.holidify.com/collections/historical-places-in-malaysia

3) https://www.oyorooms.com/blog/most-famous-historical-places-in-malaysia/

error: Content is protected !!