Now Reading
Telur Ayam: Ketahui 6 Fakta dan Khasiat

Telur Ayam: Ketahui 6 Fakta dan Khasiat

telur ayam

Telur ayam digunakan untuk menggoreng atau merebus dan dijadikan lauk dalam makanan harian kita. Namun adakah selama ini kita mengetahui fakta dan khasiat telur ayam ini? Jom selami artikel ini untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai fakta dan khasiat telur ayam.

1. Berkhasiat

Telur adalah antara makanan yang paling berkhasiat di planet ini. Sebiji telur mengandungi semua nutrien yang diperlukan untuk mengubah satu sel menjadi anak ayam.

Sebiji telur rebus besar mengandungi:

Vitamin A: 6% daripada RDA

Folat: 5% daripada RDA

Vitamin B5: 7% daripada RDA

Vitamin B12: 9% daripada RDA

Vitamin B2: 15% daripada RDA

Fosforus: 9% daripada RDA

Selenium: 22% daripada RDA

*RDA adalah Reference Daily Intake (Rujukan Pengambilan Harian)

Telur juga mengandung sejumlah besar vitamin D, vitamin E, vitamin K, vitamin B6, kalsium dan zink. Ini dilengkapi dengan 77 kalori, 6 gram protein dan 5 gram lemak sihat. Telur juga mengandungi pelbagai nutrien yang penting untuk kesihatan.

Sebenarnya, telur adalah makanan yang sempurna. Telur mengandungi setiap nutrien yang anda perlukan. Sekiranya anda dapat memperoleh telur yang diperkaya omega-3, telur ini lebih baik. Mereka mengandungi jumlah lemak omega-3 yang lebih tinggi dan lebih tinggi vitamin A dan E.

2) Tinggi kolesterol, tetapi tidak mempengaruhi kolesterol darah

Memang benar bahawa telur tinggi kolesterol.

Sebenarnya, sebiji telur mengandungi 212 mg, iaitu lebih daripada separuh pengambilan 300 mg harian yang disyorkan. Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa kolesterol dalam diet tidak semestinya meningkatkan kolesterol dalam darah.

Hati sebenarnya menghasilkan sejumlah besar kolesterol setiap hari. Apabila anda meningkatkan pengambilan kolesterol makanan, hati anda hanya menghasilkan sedikit kolesterol untuk mengimbanginya. Walaupun begitu, tindak balas makan telur berbeza antara individu.

Pada 70% orang, telur sama sekali tidak menaikkan kolesterol. Pada 30% yang lain (disebut “hiper responden”), telur sedikit dapat meningkatkan kolesterol total dan LDL. Namun, orang dengan gangguan genetik seperti hiperkolesterolemia keluarga atau varian gen yang disebut ApoE4 mungkin perlu menghadkan atau mengelakkan telur.

3) Telur Membekalkan Sumber Vitamin D Yang Hebat

Kuning telur adalah salah satu dari segelintir makanan yang secara semula jadi mengandungi vitamin D. Dan statistik menunjukkan hampir seperempat dari semua orang dewasa menderita kekurangan vitamin D ringan atau sederhana, kes telur lebih kuat. Sebiji dua telur menyediakan 82% pengambilan vitamin D harian yang disyorkan. Ini menjadikannya antara sumber vitamin yang penting.

Kadang-kadang vitamin D disebut sebagai ‘vitamin sinar matahari’, yang berperanan penting dalam penyerapan kalsium dan fosforus. Ini menjadikannya penting untuk pemeliharaan tulang dan gigi yang sihat. Vitamin D juga membantu dalam menguatkan fungsi otot agar sihat dan peningkatan sistem imun.

4) Telur Mengandungi Antioksidan Yang Bermanfaat untuk Mata

Telur mengandungi pelbagai vitamin dan mineral termasuk vitamin A, vitamin E dan selenium yang semuanya bertindak sebagai antioksidan penting dalam menyokong kesihatan mata, fungsi retina dan membantu melawan penglihatan degeneratif seiring pertambahan usia.

Telur kaya dengan antioksidan lutein dan zeaxanthin, keduanya berperanan melindungi dalam mengurangkan risiko penyakit mata tertentu, termasuk katarak dan degenerasi makula yang berkaitan dengan usia. Kajian menunjukkan bahawa antioksidan ini juga lebih baik diserap oleh tubuh daripada sumber telur berbanding sumber tanaman alternatif.

5) Warna kulit telur tidak menunjukkan kelebihan pemakanan

Telur biru, hijau, dan coklat semuanya kelihatan lebih unik dan menarik daripada telur putih, tetapi hanya kerana telur putih kurang warnanya tidak berarti mereka kekurangan nutrisi. Perbezaan warna kulit telur hanya disebabkan oleh genetik. Oleh itu, jika ayam bertelur biru dibesarkan dalam keadaan yang sama dengan ayam bertelur putih, tidak akan ada perbezaan dalam pemakanan atau rasa antara telur yang berlainan warna.

6) Gumpalan telinga ayam dapat meramalkan telur warna apa yang akan mereka letakkan

Aneh, tetapi benar: warna cuping telinga ayam – ya, ayam mempunyai cuping telinga – adalah petunjuk yang baik untuk warna kulit telur yang akan dikeluarkannya. Secara umum, ayam dengan cuping telinga putih biasanya bertelur putih, sementara ayam dengan cuping telinga merah atau coklat bertelur coklat.

Anda sudah mengetahui 6 fakta dan khasiat telur ayam pada akhir pembacaan artikel ini. Jadi pastikan pengambilan telur ayam ada dalam pemakanan harian atau mingguan. Tapi jangan berlebihan ya kerana risau akan memudaratkan kesihatan.

SUMBER:

1) https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-health-benefits-of-eggs#TOC_TITLE_HDR_4

2) https://www.australianeggs.org.au/nutrition/health-benefits

3) https://www.eatthis.com/egg-facts/

error: Content is protected !!