telinga
Telinga adalah organ tubuh manusia yang maju dan sangat sensitif. Fungsi telinga adalah untuk menghantar dan memindahkan suara ke otak melalui bahagian telinga iaitu telinga luar, telinga tengah dan telinga dalam.

Apakah itu telinga

Telinga adalah organ tubuh manusia yang maju dan sangat sensitif. Fungsi telinga adalah untuk menghantar dan memindahkan suara ke otak melalui bahagian telinga iaitu telinga luar, telinga tengah dan telinga dalam.

Tugas utama telinga adalah untuk mengesan, menghantar dan mengubah suara. Fungsi telinga yang sangat penting juga adalah untuk menjaga keseimbangan manusia.

Anatomi telinga

Telinga adalah organ pendengaran dan keseimbangan. Bahagian telinga merangkumi:

a) Telinga Luar

Bahagian telinga luar merangkumi:

 • ‘Auricle’ (tulang rawan dilindungi oleh kulit di sisi yang berlawanan dari kepala),
 • Saluran pendengaran (juga disebut saluran telinga),
 • Lapisan luar gendang telinga (juga disebut membran ‘tympanic’),
 • Bahagian luar telinga yang mengumpulkan suara. Suara bergerak melalui ‘auricle’ dan saluran pendengaran, tiub pendek yang berakhir di gendang telinga.

b) Telinga Tengah

Bahagian telinga tengah merangkumi:

 • Gegendang telinga,
 • Rongga (juga disebut rongga ‘tympanic’),
 • ‘Ossicles’ (3 tulang kecil yang melekat),
 • ‘malleus’ (atau tukul) – pemegang panjang yang melekat pada gendang telinga,
 • ‘incus’ (atau landasan) – tulang batang telinga antara ‘malleus’ dan ‘stapes’,
 • ‘stapes’ (atau ‘stirrup’) – bahagian tapak iaitu tulang terkecil di dalam badan,

c) Telinga Dalam

Bahagian telinga dalaman merangkumi:

 • Tingkap bujur – menghubungkan bahagian telinga tengah dengan telinga dalam.
 • Saluran separuh bulatan – dipenuhi dengan cecair, melekat pada ‘cochlea’ dan saraf bagi menghantar maklumat mengenai keseimbangan dan kedudukan kepala ke otak.
 • ‘Cochlea’ – organ pendengaran berbentuk lingkaran yang mengubah suara menjadi isyarat yang dihantar ke otak.
 • Saluran pendengaran – mengalirkan cecair dari bahagian telinga tengah ke kerongkong di belakang hidung.

Bagaimana telinga berfungsi

Gelombang suara, atau getaran di udara di sekitar kita, dikumpulkan oleh ‘pinna’ di setiap sisi kepala dan disalurkan ke saluran telinga. Gelombang suara ini menjadikan gegendang telinga bergetar. Gegendang telinga juga adalah sangat sensitif terhadap getaran suara di saluran telinga sehingga dapat mengesan bunyi yang samar-samar serta meniru corak getaran suara yang paling kompleks.

Getaran gendang telinga disebabkan gelombang bunyi menggerakkan rantai tulang kecil (‘osscles’ – ‘malleus’, ‘incus’ dan ‘stapes’) di telinga tengah bagi memindahkan getaran suara ke dalam ‘cochlea’ telinga dalam.

Ini berlaku kerana tiga tulang terakhir dalam rantai ini iaitu ‘stapes’ terletak di tingkap ditutupi membran di dinding tulang yang memisahkan telinga tengah dari ‘cochlea’ telinga dalam. Ketika ‘stape’ bergetar, cecair membuatkan ‘cochlea’ bergerak seperti gelombang, merangsang ‘sel rambut’ mikroskopik kecil.

‘Sel rambut’ di ‘cochlea’ bertindak balas terhadap bunyi yang berbeza berdasarkan nada atau frekuensi suaranya. Suara bernada tinggi akan merangsang ‘sel rambut’ di bahagian bawah ‘cochlea’ dan suara bernada rendah pula di bahagian atas koklea.

Seterusnya, setiap ‘sel rambut’ mengesan nada atau frekuensi suara yang sesuai untuk bertindak balas, bagi menghasilkan impuls saraf yang bergerak seketika di sepanjang saraf pendengaran.

Impuls saraf ini mengikuti jalan yang rumit di batang otak sebelum tiba di pusat pendengaran otak, iaitu korteks pendengaran. Di sinilah aliran impuls saraf ditukar menjadi bunyi yang bermakna.

Masalah kesihatan biasa berkaitan telinga

Masalah telinga boleh menjadi sangat tidak selesa dan tidak menyenangkan terutama pada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, ia biasanya tidak menimbulkan masalah untuk jangka masa panjang.

– Jangkitan telinga

Ini adalah bentuk sakit telinga yang paling biasa, terutamanya pada kanak-kanak. Jangkitan boleh menyebabkan kebanyakan sakit telinga pada kanak-kanak yang sembuh selepas beberapa hari. Terdapat jangkitan telinga belah dalam dan luar.

Otitis media dengan letusan (effusion)

Ini adalah keadaan biasa pada kanak-kanak kecil dan penyebab terbesar bagi masalah pendengaran pada zaman kanak-kanak. Ia paling banyak menjejaskan mereka yang berumur satu hingga enam tahun dan boleh mempengaruhi satu atau kedua-dua belah telinga.

Kesesakan telinga

Ia berlaku apabila tiub Eustachian menjadi tersumbat dan menyebabkan tekanan pada telinga anda. Ia juga boleh menyebabkan kesakitan dan pendengaran yang lemas. Kesesakan telinga boleh berlaku disebabkan selesema biasa dan selesema, sinusitis, alergi atau perengsa luaran seperti asap tembakau.

Kesesakan telinga ketika dalam menaiki pesawat

Perjalanan udara melibatkan tekanan yang cepat dalam tekanan udara, terutama semasa selepas terbang dan mendarat. Ini memberi tekanan pada telinga tengah dan gendang telinga anda. Teknik untuk menghilangkan tekanan ini termasuk menguap, mengunyah gula-gula atau menelannya bagi menyesuaikan tekanan di sekitar anda.

Objek asing di telinga

Biasanya anda tahu jika objek tersekat di telinga anda, namun kanak-kanak kecil mungkin tidak menyedarinya. Objek biasa yang dimasukkan ke dalam telinga kanak-kanak meliputi potongan makanan, seperti kacang polong, kacang, biji dan gula-gula, manik dan butang baju, krayon, mainan kecil dan batu.

Lilin telinga (Earwax)

‘Earwax’ biasanya hanya berfungsi dengan sendiri. Walau bagaimanapun, kadangkala ia juga boleh menyekat telinga anda. Jangan sekali-kali menggunakan jari atau penutup kapas untuk menghilangkan lilin telinga kerana ini akan mendorongnya masuk lebih jauh ke telinga dan menjadikannya lebih teruk.

Tinnitus

Tinnitus adalah keadaan mendengar suara di satu atau kedua telinga yang tidak berasal dari sumber luaran. Ia sering dikaitkan dengan kehilangan pendengaran disebabkan oleh penuaan atau kerana terdedah kepada bunyi bising.

Mastoiditis

Ini adalah jangkitan akut pada tulang mastoid yang mengelilingi telinga. Walaupun ia adalah keadaan yang kurang biasa berlaku, ia tetap boleh berlaku, terutama pada kanak-kanak. Keadaan ini memerlukan rawatan segera dengan penggunaan antibiotik.

Gendang telinga berlubang

Gegendang telinga berlubang menggambarkan lubang di gendang telinga, disebabkan oleh jangkitan, suara keras atau kecederaan. Dalam kes yang melampau, ia boleh berlaku semasa kapal terbang berlepas dan mendarat.

Labyrinthitis

Labyrinthitis adalah jangkitan telinga dalam yang menyebabkan keradangan dan berlaku ketika selesema, atau jangkitan telinga tengah yang menyebar ke telinga dalam. Ia boleh mempengaruhi pendengaran dan keseimbangan orang, menyebabkan pening, mual, vertigo dan kadangkala kehilangan pendengaran atau masalah penglihatan.

Penyakit Ménière

Penyakit Ménière adalah keadaan progresif jangka panjang yang mempengaruhi bahagian keseimbangan dan pendengaran telinga dalam. Ia selalunya memberi kesan kepada orang berusia 20 hingga 60 tahun.

Cara menjaga telinga anda

Setelah pendengaran anda rosak, ia akan menjadi buruk dan kekal. Oleh itu, berikut adalah beberapa cara mudah untuk melindungi telinga dan kesihatan pendengaran anda.

Jangan masukkan apa-apa ke dalam telinga anda

Jangan sekali-kali masukkan benda asing yang lebih kecil daripada siku ke telinga anda, terutama kapas untuk pembersihan. Objek kecil seperti ini boleh mencederakan saluran telinga, menyebabkan jangkitan, atau bahkan menusuk gendang telinga anda.  Penyapu kapas juga dapat mendorong lilin masuk lebih dalam ke saluran telinga anda.

Bersihkan telinga dengan selamat

Bagi membersihkan telinga dengan selamat, mulailah dengan mencuci bahagian telinga luar anda dengan teliti dengan kain lap yang suam. Telinga anda biasanya tidak perlu dibersihkan secara dalaman kerana mempunyai mekanisme pembersihan diri sendiri. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami penumpukan telinga atau telinga anda terasa tersumbat atau menyakitkan, lebih baik anda berjumpa doktor atau ‘audiologist’ anda.

Berjumpa dengan pakar ‘audiologist’ anda dengan kerap

Berjumpa dengan pakar penjagaan telinga secara berkala adalah kaedah terbaik untuk memastikan semuanya berada dalam keadaan terbaik. Mereka dapat membantu menguji kehilangan pendengaran dan memberikan cadangan yang diperibadikan untuk menjaga kesihatan telinga anda. Dalam beberapa kes, anda tidak selalu perlu berjumpa dengan pakar kerana beberapa doktor boleh melakukan ujian pendengaran semasa pemeriksaan fizikal tahunan anda.

Sapukan pelindung matahari ke telinga ketika berada di luar rumah

Merawat telinga juga termasuk melindungi kulit di sekitarnya. Telinga sering dilupakan ketika menggunakan pelindung matahari, tetapi seperti bahagian badan yang lain, mereka juga boleh mengalami kesan bakar. Malah, sebenarnya, telinga adalah lokasi biasa untuk tempat kanser kulit.

Pakai pelindung pendengaran di persekitaran yang bising

Kehilangan pendengaran disebabkan kebisingan boleh berlaku kerana terdedah kepada bunyi yang sangat kuat. Mulakan dengan menggunakan panduan ‘decibel’ berguna untuk mengetahui tahap kelantangan suara biasa. Sekiranya anda berada dalam keadaan yang berada di zon bahaya, bawalah pelindung telinga seperti penyumbat telinga, fon kepala yang menghilangkan kebisingan, atau penutup telinga.

Berhati-hati semasa melakukan perjalanan udara

Ada beberapa perkara yang dapat anda lakukan untuk mencegah “masalah telinga di atas pesawat”, sensasi kepenuhan, kekenyangan, rasa lemas atau tidak selesa di telinga ketika membuat perubahan ketinggian yang cepat. Jaga telinga anda di kapal terbang dengan menguap, menelan, dan/ atau mengunyah gula-gula semasa terbang dan mendarat untuk membantu mengurangkan sebarang gejala. Anda juga boleh membeli penutup telinga yang ditapis khas, bagi membantu menyamakan tekanan telinga. Akhir sekali, pertimbangkan untuk menggunakan dekongestan jika anda mengalami selesema atau berasa sesak.

Pastikan alat pendengaran anda kering dan bersih

Sekiranya anda memakai alat bantuan pendengaran, ianya adalah penting untuk menjaganya dengan baik. Simpan di dalam bekas tertutup apabila tidak digunakan, serta jauhkannya dari kelembapan.

SUMBER

https://www.hear-it.org/The-ear—a-magnificent-organ

https://www.earq.com/hearing-health/anatomy-of-the-ear

https://www.hearinglink.org/your-hearing/about-hearing/how-the-ear-works/

https://www.captel.com/2019/04/how-to-take-care-of-your-ears/

https://firstaidforlife.org.uk/ear-problems/

Summary
Telinga : Ketahui lebih lanjut mengenai organ dalam sistem pendengaran ini
Article Name
Telinga : Ketahui lebih lanjut mengenai organ dalam sistem pendengaran ini
Description
Telinga adalah organ tubuh manusia yang maju dan sangat sensitif. Fungsi telinga adalah untuk menghantar dan memindahkan suara ke otak melalui bahagian telinga iaitu telinga luar, telinga tengah dan telinga dalam.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: