Now Reading
Telinga Berair- Punca, Simptom, Kesan dan Rawatannya

Telinga Berair- Punca, Simptom, Kesan dan Rawatannya

Telinga berair juga dikenal sebagai otorrhea adalah cairan yang keluar dari telinga. Selalunya, telinga anda mengeluarkan lilin telinga. Ini adalah minyak yang dihasilkan oleh badan secara semula jadi untuk memastikan habuk, bakteria, dan benda asing yang lain tidak masuk ke dalam telinga.

Namun dalam tertentu seperti gendang telinga pecah boleh menyebabkan darah atau cecair lain mengalir keluar dari telinga anda. Ini adalah petanda bahawa telinga anda cedera atau dijangkiti dan memerlukan rawatan perubatan.

Punca Telinga Berair

Dalam kebanyakan kes, hanya lilin telinga yang keluar dari telinga dan ianya semula jadi. Keadaan lain yang boleh menyebabkan cairan keluar dari telinga termasuklah jangkitan atau kecederaan.

1. Jangkitan telinga tengah

Jangkitan telinga tengah (otitis media) adalah penyebab biasa keluarnya cecair dari telinga. Otitis media berlaku apabila bakteria atau virus masuk ke bahagian telinga tengah. Telinga tengah berada di belakang gegendang telinga dan terdiri daripada tiga tulang yang disebut sebagai ossikel dan penting untuk pendengaran.

Jangkitan di telinga tengah boleh menyebabkan cecair terbentuk di belakang gegendang telinga. Sekiranya terdapat terlalu banyak cairan, ada risiko gegendang telinga berlubang yang dapat menyebabkan telinga berair.

2. Trauma

Trauma ke saluran telinga boleh menyebabkan telinga berair. Trauma boleh berlaku semasa membersihkan telinga dengan kain kapas jika anda menekannya terlalu dalam.

Peningkatan tekanan seperti ketika berada dalam kapal terbang atau selam skuba juga dapat mengakibatkan trauma di telinga. Keadaan ini boleh menyebabkan gegendang telinga pecah atau terkoyak.

Trauma akustik adalah kerosakan pada telinga kerana bunyi yang sangat kuat dan menyebabkan gegendang telinga pecah. Namun kes ini jarang berlaku.

3. Telinga perenang

Otitis externa yang biasanya dikenal sebagai telinga perenang berlaku apabila bakteria atau fungi menjangkiti saluran telinga. Selalunya terjadi ketika anda menghabiskan masa yang lama di dalam air.

Kelembapan yang terlalu tinggi di dalam telinga boleh merosakkan kulit di dinding saluran telinga anda. Ini membolehkan bakteria atau fungi masuk dan menyebabkan jangkitan.

Namun, telinga perenang bukan untuk perenang sahaja. Ia boleh berlaku setiap kali terdapat kerosakan pada kulit saluran telinga. Ini mungkin berlaku jika anda mengalami kulit yang teriritasi akibat ekzema.

Ia juga boleh berlaku jika anda memasukkan objek asing ke dalam telinga. Sebarang kerosakan pada saluran telinga menjadikannya lebih mudah terkena jangkitan.

4. Sebab lain yang jarang berlaku

Penyebab lain adalah otitis externa yang gatal, iaitu komplikasi telinga perenang yang menyebabkan kerosakan pada tulang rawan dan tulang di dasar tengkorak.

Selain itu, patah tulang tengkorak, iaitu patah tulang di bahagian tengkorak, atau mastoiditis, iaitu jangkitan pada tulang mastoid di belakang telinga.

Simptom Telinga Berair

Jenis cecair yang keluar mungkin menandakan penyebabnya.

1. Cecair Jernih

Cecair jernih atau sedikit berlumuran darah disebabkan oleh masalah kulit di telinga seperti ekzema atau telinga perenang. Dalam kes ini, telinga berair adalah akibat luka yang mengeluarkan cecair dan akan sembuh dalam beberapa hari.

Jarang berlaku, cecair jernih keluar akibat kebocoran cecair serebrum spinal (CSF). Kebocoran paling kerap berlaku disebabkan kecederaan trauma atau pembedahan atau akibat penyakit telinga kronik seperti jangkitan telinga tengah atau barah kronik.

Sebilangan besar cecair jernih sebenarnya adalah cairan tulang belakang serebrum dan ia menunjukkan kerosakan pada bahagian tengkorak, otak atau tulang belakang. Jangan menggerakkan seseorang yang berada di atas tanah setelah mengalami kecederaan kepala atau leher, sebaliknya hubungi perkhidmatan perubatan kecemasan. Sebarang kecederaan trauma harus diberi perhatian perubatan kecemasan.

2. Berdarah

Cecair darah berwarna merah terang biasanya disebabkan oleh keadaan yang serius dan harus dinilai oleh doktor. Cecair darah boleh keluar dari telinga akibat objek asing di telinga yang biasanya terjadi pada kanak-kanak atau akibat kecederaan kepala.

Terdapat juga keadaan kesihatan tertentu seperti barah yang boleh menyebabkan saluran telinga berdarah. Orang yang menggunakan ubat penipisan darah seperti aspirin atau Coumadin (warfarin) mungkin lebih cenderung mengalami saliran telinga berdarah.

Kesan Telinga Berair

  • Telinga Berair boleh menjadi tanda beberapa keadaan bergantung pada jenis cecair yang keluar dari telinga.
  • Lilin telinga berwarna kuning hingga coklat-oren dan secara amnya bukan masalah perubatan. Namun, jenis cecair lain yang menyebabkan telinga berair menunjukkan keadaan yang mungkin memerlukan rawatan perubatan.

Rawatan Telinga Berair

Rawatan telinga berair bergantung kepada penyebabnya. Dalam beberapa kes, ia tidak memerlukan rawatan perubatan.

Sebagai contoh, American Academy of Pediatrics menggambarkan pendekatan “tunggu dan lihat” selama 48 jam, disertai dengan tindakan susulan yang cepat sebagai satu pilihan untuk merawat sakit telinga ringan pada kanak-kanak.

Tanda-tanda jangkitan telinga biasanya mulai hilang dalam satu atau dua minggu pertama tanpa rawatan. Ubat-ubatan kesakitan mungkin diperlukan untuk mengatasi kesakitan atau ketidakselesaan.

Sekiranya anak anda berumur di bawah enam bulan atau demam melebihi 102.2 ° F, doktor anda mungkin memberikan ubat tetes telinga antibiotik.

Sebilangan besar kes trauma telinga juga sembuh tanpa rawatan. Sekiranya anda mempunyai koyakan di gegendang telinga yang tidak sembuh secara semula jadi, doktor anda mungkin menggunakan tampalan kertas khas pada koyakan tersebut. Tampalan ini menutup lubang telinga semasa gegendang telinga dalam proses penyembuhan.

Sekiranya tampalan tidak berfungsi, doktor anda mungkin membaiki telinga anda secara pembedahan menggunakan tampalan dari kulit anda sendiri.

Doktor harus merawat telinga perenang untuk mencegah jangkitan daripada merebak. Biasanya, doktor akan memberi anda titisan telinga antibiotik untuk digunakan selama lebih kurang seminggu. Dalam kes yang teruk, antibiotik oral juga diperlukan.

SUMBER:

https://www.healthline.com/symptom/discharge-from-ear

https://www.verywellhealth.com/ear-drainage-causes-and-treatment-1191911

error: Content is protected !!