Now Reading
7 Kebaikan Teh Hijau Untuk Kesihatan Diri

7 Kebaikan Teh Hijau Untuk Kesihatan Diri

teh hijau

Teh berasal dari daun yang dipanggil Camellia Sinensis. Tumbuhan ini terdapat dalam dua jenis. Satu tumbuh di China dan dipanggil teh hijau dan putih. Jenis dedaun kedua terdapat di India dan dikenali teh oolong dan teh hitam.

Jika anda perlukan minuman yang kaya dengan antioksidan dan turut mempunyai zat yang bermanfaat untuk tubuh anda, sudah pastilah teh hijau jawapannya. Teh hijau adalah salah satu minuman yang paling berkhasiat di muka bumi ini.

Teh hijau bukan sahaja dapat membantu meningkatkan fungsi otak anda, malah ia juga dapat bantu bakar lemak anda, menurunkan risiko anda untuk mendapat kanser, dan juga banyak lagi kebaikannya untuk kesihatan tubuh badan.

Ingin tahu 7 kebaikan teh hijau untuk kesihatan diri anda? Jom baca artikel ini.

1. Membantu mencegah barah

Di negara-negara di mana penggunaan teh hijau tinggi, beberapa kadar barah cenderung lebih rendah. Walau bagaimanapun, kajian ke atas manusia tidak menunjukkan bukti yang konsisten untuk membuktikan bahawa minum teh mengurangkan risiko keseluruhan kanser.

Kajian pangkalan data 2020 melalui kajian epidemiologi dan eksperimen pada manusia menghasilkan hasil yang tidak konsisten serta bukti terhad mengenai manfaat pengambilan teh hijau untuk menurunkan risiko barah. Para penyelidik menilai 142 kajian yang diselesaikan, termasuk 1.1 juta peserta.

Walau bagaimanapun, penggunaan topikal ekstrak polifenol teh mungkin berperanan melindungi kulit dari sinaran UVB. Kajian 2018 yang dilakukan secara in vitro, in vivo, dan kajian manusia menunjukkan potensi faedah polifenol teh dalam kemoprevensi kanser kulit yang disebabkan oleh UVB.

Kajian sel haiwan dan tabung uji dipercayai telah memberi kesan positif kepada jenis kanser berikut:

 • payudara
 • pundi kencing
 • ovari
 • kolorektal (usus)
 • esofagus (tekak)
 • paru-paru
 • prostat
 • kulit
 • perut

Keseluruhan penemuan dari banyak kajian manusia telah menghasilkan hasil yang tidak konsisten dan bukti terhad mengenai manfaat minum teh hijau terhadap risiko keseluruhan kanser.

2. Membantu dalam pengurangan berat badan

Tinjauan terhadap beberapa kajian mendapati bahawa katekin dalam teh dan kafein mungkin berperanan dalam meningkatkan metabolisme tenaga, yang dapat menyebabkan penurunan berat badan.

Satu lagi meta-analisis dari beberapa mekanisme penurunan berat badan yang disebabkan oleh polifenol teh yang berbeza menunjukkan bahawa katekin dan kafein secara sinergis menghasilkan kesan penurunan berat badan, berbanding dengan itu hasil kafein sahaja.

Walau bagaimanapun, kesan minum teh hijau terhadap penurunan berat badan mungkin tidak penting secara klinikal. Sebilangan besar kajian yang menunjukkan perubahan kecil dalam metabolisme menggunakan ekstrak teh hijau dengan kepekatan katekin yang sangat tinggi.

3. Membantu untuk melindungi otak

Katekin dalam teh hijau benar-benar menjadi perhatian dalam kajian. Mereka memberikan banyak faedah dan juga terbukti dapat melindungi neuron otak. Kerosakan kognitif dikurangkan dan risiko penyakit neurodegeneratif diturunkan.

Kafein dalam teh hijau bertindak sebagai perangsang. Kami tidak hanya merasa lebih bertenaga setelah minum kopi atau teh, tetapi teh diketahui dapat meningkatkan fungsi otak, termasuk waktu reaksi, mood, dan produktiviti.

4. Membantu melawan keradangan

Flavonoid dalam teh hijau telah terbukti dapat melawan keradangan di dalam badan. Komponen epigallocatechin gallate dalam teh hijau mempunyai kesan anti-radang dan melindungi DNA sel. Terdapat juga sifat antivirus, antibakteria, dan antijamur dalam teh yang juga berfungsi melawan keradangan.

5. Merangsang pembentukan tulang

Kajian menunjukkan bahawa minum teh hijau dapat merangsang mineralisasi yang menghasilkan pembentukan tulang. Kehilangan tulang dapat diperbaiki dan dikurangkan, dan mungkin ada perlindungan tambahan terhadap osteoporosis kerana penguatan tulang.

6. Membantu mencegah penyakit kardiovaskular

Penyakit kardiovaskular, termasuk penyakit jantung dan strok, adalah penyebab utama kematian di seluruh dunia.

Kajian menunjukkan bahawa teh hijau dapat meningkatkan beberapa faktor risiko utama penyakit ini, termasuk meningkatkan kadar kolesterol total dan kadar kolesterol LDL (buruk).

Teh hijau juga meningkatkan keupayaan antioksidan darah, yang melindungi zarah LDL dari pengoksidaan, yang merupakan salah satu bahagian jalan menuju penyakit jantung.

Memandangkan kesan yang baik terhadap faktor risiko, mungkin tidak menghairankan bahawa orang yang minum teh mempunyai risiko kematian hingga 31% lebih rendah akibat penyakit kardiovaskular .

7. Membantu anda hidup dengan lebih lama

Memandangkan sebilangan sebatian teh dapat membantu melindungi daripada barah dan penyakit jantung, masuk akal bahawa ia dapat membantu anda hidup lebih lama.

Dalam satu kajian, para penyelidik mengkaji 40,530 orang dewasa Jepun lebih dari 11 tahun. Mereka yang minum teh hijau paling banyak โ€“ 5 atau lebih cawan setiap hari โ€“ kemungkinan besar akan mati dalam tempoh kajian .

 • Kematian dari semua sebab: 23% lebih rendah pada wanita, 12% lebih rendah pada lelaki
 • Kematian akibat penyakit jantung: 31% lebih rendah pada wanita, 22% lebih rendah pada lelaki
 • Kematian akibat strok: 42% lebih rendah pada wanita, 35% lebih rendah pada lelaki

Kajian lain yang melibatkan 14,001 individu Jepun yang lebih tua mendapati bahawa mereka yang meminum teh hijau paling banyak 76% cenderung mati dalam tempoh 6 tahun kajian.

Jadi anda sudah mengetahui 7 kebaikan teh hijau untuk kesihatan diri jadi marilah mengamalkan pengambilan teh hijau dalam pemakanan seharian. Kesimpulannya, khasiat tumbuhan ini mampu mengelakkan diri daripada mengalami komplikasi penyakit yang lebih berbahaya. Marilah kita hidup dengan lebih sihat dan mengambil inisiatif untuk mengelakkan penyakit berbahaya.

Sumber:

1) https://www.medicalnewstoday.com/articles/269538#weight-loss

2) https://www.asweetpeachef.com/benefits-of-green-tea/

3) https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-green-tea

4) https://www.sinarharian.com.my/article/23893/LIFESTYLE/Sinar-Aktif/manfaat-teh-hijau

error: Content is protected !!