Now Reading
Tangan Berpeluh (Hiperhidrosis): Simptom, Komplikasi dan Rawatan

Tangan Berpeluh (Hiperhidrosis): Simptom, Komplikasi dan Rawatan

tangan berpeluh

Sebilangan besar orang yang mengalami tangan berpeluh tidak mempunyai masalah kesihatan. Tetapi ada keadaan perubatan yang disebut sebagai hiperhidrosis (disebut: hye-pur-hye-DROE-sis) yang boleh menyebabkan tapak tangan, kaki, ketiak, dan bahagian tubuh seseorang berpeluh dengan banyak.

Hyperhidrosis biasanya bermula setelah baligh. Sekiranya seseorang menghidap hiperhidrosis, beberapa perkara boleh menyebabkan berpeluh, termasuk alkohol, ubat-ubatan tertentu, hormon, makanan pedas, tekanan, dan penyakit seperti diabetes.

Berita baik mengenai hiperhidrosis adalah bahawa doktor mempunyai beberapa pilihan untuk merawatnya. Ini termasuk memberikan preskripsi yang digunaka nuntuk kulit. Buat janji temu dengan doktor anda dan bercerita tentang apa yang berlaku. Atau beritahu doktor anda apa yang akan berlaku apabila anda melakukan pemeriksaan berkala.

Simptom Tangan Berpeluh

Sekiranya hiperhidrosis, kelenjar peluh yang terlalu aktif mencetuskan peluh berlebihan. Tanggapan ini tidak ada kaitan dengan suhu dalaman, luaran atau tahap aktiviti fizikal anda. Tidak kira sama ada suhu yang selesa atau anda tidak bergerak, tangan anda tetap berpeluh dengan banyak. Sebilangan orang yang mengalami tangan berpeluh dianggap sebagai perkara biasa.

Berjumpa doktor sekiranya berpeluh disertai dengan menggigil, sakit dada, loya, sakit kepala, atau demam. Juga buat temu janji dengan doktor jika berpeluh bertambah buruk atau mula mengganggu rutin anda.

Bila perlu berjumpa dengan doktor?

Penyebab hyperhidrosis terbahagi kepada dua jenis iaitu :

 • Hiperhidrosis primer : Dengan jenis ini, saraf yang berperanan untuk menghasilkan kelenjar peluh anda menjadi terlalu aktif, walaupun belum dipicu oleh aktiviti fizikal atau kenaikan suhu. Dengan tekanan atau kegelisahan, masalah menjadi
 • Hiperhidrosis sekunder : berlaku apabila berpeluh berlebihan disebabkan oleh keadaan perubatan. Ini jenis yang kurang biasa. Ia lebih cenderung menyebabkan peluh di seluruh badan anda.

Keadaan yang boleh menyebabkan berpeluh dengan banyak termasuklah:

 • Diabetes
 • Masalah tiroid
 • Hypogylecemia
 • Beberapa jenis barah
 • Serangan jantung
 • Gangguan sistem saraf
 • Jangkitan

Komplikasi hiperhidrosis

 • Jangkitan kuman. Orang yang banyak berpeluh lebih terdedah kepada jangkitan kulit.
 • Kesan sosial dan emosi. Memiliki tangan yang berkerut atau menetes dan pakaian yang dibasahi keringat boleh memalukan. Keadaan anda mungkin mempengaruhi usaha anda dan tujuan pendidikan.

Rawatan Tangan Berpeluh Dirumah

 • Antiperspirant

Antiperspirant biasanya dikaitkan dengan peluh ketiak, tetapi ini juga berkesan untuk menghentikan peluh di bahagian tubuh yang berbeza, termasuk tangan. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan berpeluh berlebihan, sapukan antiperspirant ke tangan anda untuk mengurangkan kelembapan .

Mulakan dengan antiperspirant kekuatan biasa, dan kemudian beralih ke antiperspirant kekuatan klinikal jika anda tidak mendapat hasil yang diinginkan. Antiperspirant berfungsi paling baik apabila anda menggunakannya pada waktu malam kerana ia memberi lebih banyak masa kepada tangan anda untuk menyerapnya. Produk ini berfungsi dengan memberi isyarat kepada badan anda untuk berhenti berpeluh.

 • Baking Soda

Baking soda adalah cara cepat dan murah untuk mengurangkan tangan yang berpeluh. Sebilangan besar orang mempunyai kotak baking soda di dapur atau bilik mandi mereka. Keberkesanan baking soda pada membersihkan dan memutihkan gigi sudah terkenal, tetapi anda mungkin tidak menyedari bagaimana baking soda berfungsi sebagai antiperspirant dan deodoran.

Kerana baking soda bersifat alkali, ia dapat mengurangkan peluh dan membuat peluh tersejat dengan cepat. Campurkan beberapa sudu teh baking soda dengan air untuk membuat pes. Gosokkan pes ke atas tangan anda selama kira-kira lima minit dan kemudian basuh tangan anda.

 • Cuka Epal

Sekiranya anda menghidap hiperhidrosis, cuka epal organik dapat menjaga tapak tangan yang berpeluh dengan menyeimbangkan tahap pH di dalam badan anda. Anda boleh mengelap telapak tangan anda dengan cuka epal Biarkan semalaman untuk kesan terbaik. Anda juga mungkin mahu memasukkan 2 sudu makan cuka epal dalam makanan harian anda. Rasanya lebih enak dengan madu dan air atau dengan jus buah.

 • Daun Sage

Menambah daun sage ke makanan anda atau menghirup teh sage boleh melegakan tangan berpeluh. Anda juga dapat membawa daun sage kering dalam bungkus kain (sachet) di saku anda, dan meletakkan tangan anda di sekitarnya untuk menyerap dan mencegah dari berpeluh. Khasiat daun sage menghilangkan minyak kulit berlebihan dan mencegah berpeluh.

Bahan ini juga dapat mengurangkan bau yang disebabkan oleh berpeluh. Untuk hasil terbaik, masukkan segenggam daun sage dalam air dan kemudian rendam tangan anda dalam campuran airselama kira-kira 20 minit. Pilihan lain ialah minum teh bijak. Oleh kerana daun sage adalah ramuan, berbincanglah dengan doktor anda sebelum minum teh ini untuk memastikan ia tidak berinteraksi dengan ubat-ubatan yang sedang anda minum.

Kesimpulannya, hiperhidrosis boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Sekiranya simptom anda teruk, jangan teragak-agak untuk mendapatkan rawatan daripada doktor pakar tentang masalah anda. Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda.

Sumber :

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperhidrosis/symptoms-causes/syc-20367152

https://kidshealth.org/en/teens/hyperhidrosis.html

https://www.healthline.com/health/hyperhidrosis-handle-sweaty-hands#Home-remedies-for-sweaty-hands

error: Content is protected !!