Now Reading
Tanda-Tanda Hamil Selepas Haid

Tanda-Tanda Hamil Selepas Haid

tandahamilselepashaid

Masa dalam hidup adalah hampir segalanya dalam semua perkara, terutamanya ketika dalam perancangan untuk hamil mahupun untuk tidak hamil. Anda mempunyai masa subur sekitar enam hari setiap bulan ketika kemungkinan besar anda akan hamil. Tahukah anda tentang tanda hamil selepas haid?

Setelah dibebaskan, telur dapat disenyawakan hingga 24 jam.

Semasa anda sedang haid, badan anda mengeluarkan lapisan rahim anda, kerana kehamilan tidak berlaku pada kitaran terakhir. Hormon yang diperlukan untuk mengekalkan kehamilan, seperti progesteron, sangat rendah pada masa ini. Meskipun begitu, badan anda sudah bersiap untuk waktu subur anda yang seterusnya.

Sebilangan besar wanita biasanya ovulasi sekitar 12 hingga 14 hari selepas hari pertama dalam haid terakhir mereka, tetapi ada yang mengalami kitaran pendek secara semula jadi. Mereka mungkin ovulasi secepat 6 hari setelah hari pertama dalam haid terakhir mereka.

Selepas ejakulasi, sperma dapat bertahan di dalam badan anda hingga lima hari penuh, dan boleh mensenyawakan telur pada bila-bila masa di waktu subur. Oleh itu, walaupun anda tidak mengalami ovulasi ketika anda bersama pasangan, kehamilan masih boleh berlaku.

Sejurus selepas haid anda berakhir

Ramai wanita berharap dapat melakukan hubungan seks tanpa kontraseptif setelah haid mereka berakhir. Memang benar bahawa mungkin anda tidak hamil pada satu atau dua hari setelah haid berhenti, tetapi memandangkan jangka hayat sperma dan cabaran untuk memprediksi ovulasi dengan tepat, adalah tidak mustahil sama sekali untuk hamil setelah haid.

 • Sekiranya seorang wanita melakukan hubungan seks tanpa menggunakan alat kontrasepsi, dia mungkin hamil pada bila-bila masa semasa kitaran haid, bahkan semasa atau hanya selepas haid.
 • Tidak ada masa yang benar-benar “selamat” dalam sebulan ketika seorang wanita melakukan hubungan seks tanpa kontrasepsi dan tidak berisiko hamil. Walau bagaimanapun, ada kalanya kitaran haid ketika wanita mungkin paling subur dan kemungkinan besar mengandung.
 • Hari subur boleh berlangsung hingga 3-5 hari selepas akhir haid anda. Peluang untuk hamil sejurus selepas tempoh bergantung pada seberapa pendek kitaran haid dan berapa lama haid. Sekiranya tempoh haidnya panjang, wanita mungkin hanya tinggal beberapa hari setelah haid berakhir sebelum hari subur bermula.
 • Sekiranya kitaran haid pendek, misalnya, 22 hari, maka wanita dapat ovulasi hanya beberapa hari setelah haid. Paling lama sperma dapat bertahan dalam lendir serviks yang subur adalah 5-7 hari. Oleh itu, mungkin bagi wanita untuk hamil jika mereka ovulasi sedikit lebih awal dari biasa.
 • Seorang wanita juga boleh hamil hanya selepas tempoh jika dia mengalami kitaran yang tidak teratur.

Apakah tanda dan gejala awal kehamilan yang paling biasa?

Berikut adalah beberapa tanda dan gejala biasa yang mungkin menunjukkan kehamilan awal:

 • Darah atau pendarahan ringan pada seluar dalam adalah salah satu gejala awal kehamilan. Embrio mendorong dirinya ke dinding rahim. Ini menyebabkan sedikit pendarahan muncul di seluar dalam.
 • Keletihan atau lemah adalah gejala peringkat tinggi di antara gejala awal kehamilan. Semasa awal kehamilan, tahap hormon progesteron meningkat tinggi yang membuatkan pesakit merasa mengantuk atau letih.
 • Pesakit mungkin kerap membuang air kecil daripada biasa. Jumlah darah di dalam badan meningkat semasa kehamilan, menyebabkan buah pinggang memproses cecair tambahan yang berakhir di pundi kencing.
 • Perubahan vulva. Perubahan warna vulva dan vagina berlaku kerana lebih banyak darah diperlukan di kawasan itu untuk membina tisu untuk kehamilan.
 • Perubahan payudara dan puting. Perubahan hormon mungkin menjadikan payudara sensitif dan sakit. Puting boleh menjadi lebih besar dan lebih gelap ketika kehamilan. Wanita juga mungkin melihat kawasan putih kecil, merinding atau jerawat di bahagian areola payudara mereka.
 • Mengidam makanan secara rawak. Ia disebabkan oleh tubuh yang sangat memerlukan apa yang diperlukannya. Contohnya, sebilangan wanita mahukan kombinasi seperti ikan dan ais krim, ini mungkin kerana badan kekurangan protein dan gula.
 • Lewat kitaran haid atau sakit haid. Sekiranya seorang wanita telah terlewat haidnya selama seminggu atau lebih, ada kemungkinan dia hamil.

Apapun, ia adalah amat penting untuk anda mendapatkan kepastian dengan berjumpa doktor dan melakukan pemeriksaan lanjut untuk memastikan anda benar-benar hamil. Lawati klinik-klinik kesihatan berhampiran anda untuk melakukan pemeriksaan. Semoga perkongsian kami ini memberi manfaat dan ilmu buat anda.

Sumber:
https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnant-after-period

https://www.medicinenet.com/can_i_get_pregnant_shortly_after_my_period/article.htm

error: Content is protected !!