Now Reading
Taman Negara Pahang, Apa Agaknya Aktiviti Yang Menanti?

Taman Negara Pahang, Apa Agaknya Aktiviti Yang Menanti?

Taman Negara Pahang

Taman Negara Pahang adalah taman negara di Semenanjung Malaysia. Ia didirikan pada tahun 1938/1939 sebagai Taman Nasional King George V setelah Theodore Hubback bekerjasama dengan Sultan Pahang, Sultan Terengganu dan Sultan Kelantan untuk menyimpan sebidang tanah yang merangkumi ketiga-tiga negeri tersebut untuk mewujudkan kawasan perlindungan.

Ia dinamakan semula sebagai Taman Negara setelah merdeka dan ia merupakan salah satu hutan hujan tertua di dunia yang dikatakan sudah berusia lebih dari 130 juta tahun.

Tarikan yang dijumpai berhampiran Kuala Tahan termasuk jalan kanopi, Gua Telinga, dan jeram Lata Berkoh. Pengunjung boleh menikmati hutan hujan tropika, memerhati burung atau jungle trekking di hutan.

Bagaimana untuk sampai ke sana?

Bandar terdekat adalah Jerantut, Pahang. Perjalanan dari Kuantan dengan kereta atau pengangkutan awam mengambil masa lebih kurang 3 hingga 4 jam. Dari Jerantut, pengunjung boleh menaiki bas atau teksi ke Jeti Kuala Tembeling, yang berjarak sekitar 16 km dari Jerantut.

Dari Jeti Kuala Tembeling, pengunjung perlu menaiki bot ke Kuala Tahan. Perjalanan menaiki bot memakan masa sekitar 2 setengah jam hingga 3 jam untuk sampai ke Kuala Tahan. Tambang adalah RM55.00 seorang sehala. Bot berlepas pada jam 1.00 tengah hari setiap hari.

Pengunjung juga boleh sampai ke Taman Negara dengan berjalan sejauh 68 km dengan hanya mengambil masa sekitar 1 jam 15 minit dari bandar Jerantut. Bagi mereka yang menaiki kereta api, mereka boleh berhenti di Stesen Keretapi Jerantut.

Adakah saya perlu dapatkan lesen dan permit untuk melakukan aktiviti di sana?

Ya. Pengunjung diwajibkan mendapatkan permit masuk dengan harga RM1.00/seorang. Lesen memancing berharga RM10.00/setiap pancing manakala lesen kamera adalah RM5.00/seunit.

Apakah kemudahan yang disediakan di Taman Negara?

Taman ini dikendalikan oleh Jabatan Hidupan Liar dan Taman Negara (DWNP), sedangkan kemudahan dan perkhidmatan dikendalikan oleh komuniti setempat dan sektor swasta.

Mutiara Taman Negara Resort menyediakan tempat penginapan di dalam Taman Negara. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai penginapan dan aktiviti, sila hubungi Mutiara Taman Negara di talian 09-2662200 / 09-2663500 atau melalui e-mel di [www.mutiarahotels.com].

Terdapat penginapan lain di sekitar Kuala Tahan yang merangkumi banglo, suite, chalet, asrama dan tempat perkhemahan di luar Taman Negara yang diuruskan oleh orang tempatan.

Apakah jenis aktiviti yang terdapat di sana?

1. Pemerhatian Hidupan Liar

Menginap semalaman di tempat persembunyian dan memerhatikan hidupan liar yang berdekatan. Dikenakan RM5.00 seorang setiap malam. Tempahan hendaklah dibuat di kaunter pendaftaran. Taman Negara mempunyai banyak haiwan mamalia yang jarang ditemui dan semakin pupus seperti harimau, tapir, gajah, rusa, babi hutan, pelanduk, dan seladang. Sungai Tahan pula menjadi kawasan habitat kepada Ikan Kelah, sejenis ikan pertandingan.

2. Canopy Walkway

Nikmati Taman Negara dari jalan kanopi terpanjang di dunia (550m), digantung 45 meter di atas permukaan tanah. Bayarannya adalah RM 5.00 untuk dewasa dan RM3.00 untuk kanak-kanak.

Jambatan gantung ini dibina sepanjang 530 meter dan 40 meter di atas permukaan tanah dan ia merupakan salah satu tarikan utama bagi pelancong tempatan dan antarabangsa ke Taman Negara.

Terletak kira-kira 1.7 km dari Wildlife HQ, anda boleh sampai ke lokasi dengan 20 – 45 min trekking atau 5 – 10 minit dengan bot. Struktur canopy walkway ini merangkumi gabungan pepohon dan batang dari awal hingga akhir. Dari puncak platform, anda akan menikmati pemandangan Taman Negara, flora dan fauna yang indah.

3. Eksplorasi Gua

Terokai hutan batu kapur yang terdiri daripada beberapa gua yang indah seperti Gua Daun Menari, Gua Kepayang Besar dan Gua Kepayang Kecil.

4. Penjelajahan Sungai

Perjalanan dengan perahu rafting di sepanjang Sungai Tembeling dan Sungai Tahan adalah salah satu aktiviti yang paling menarik dan mencabar kerana mempunyai banyak jeram.

5. Memancing

Aktiviti memancing dilakukan di Sungai Keniam dan anda boleh berkhemah di Kuala Perkai.

6. Memerhati Burung

Terdapat 380 spesies burung Malaysia yang terdapat di Taman Negara. Spesies biasa ialah burung enggang, burung barbet, trogon dan flycatcher.

7. Mendaki Gunung Tahan

Puncak tertinggi di Semenanjung Malaysia memerlukan sekurang-kurangnya 7 hari untuk mendaki, menakluki laluan yang mencabar. Pengembara adalah wajib di bawah bimbingan dan melihat panduan gunung. RM1,200 untuk kenaikan 7 hari untuk satu pemandu gunung. Tempoh kenaikan yang disyorkan adalah dari bulan Mac hingga Ogos.

8. Lawati Petempatan Orang Asli dan Rapids Shooting

Lawati Petempatan Orang Asli di Jeram Dedari dan anda berpeluang mengenali budaya dan gaya hidup mereka dengan bayaran hanya RM5.00 / orang. Bayaran pengangkutan adalah maksimum RM180.00 / bot / 12 orang. Untuk aktiviti rapids shooting, pengunjung akan menaiki bot dan berlumba antara satu sama lain dalam menyusuri sungai melawan arus deras dengan menaiki bot kayu panjang dan saling ‘mencucuk’ antara satu sama lain sehingga basah semua orang dalam bot kayu itu.

See Also
Ayer Keroh Melaka

9. Jungle Trekking

Nikmati keindahan semula jadi hutan asli di sepanjang jalan di Taman Negara dan perhatikan hidupan liar di persekitaran semula jadi ini. Taman Negara Kuala Tahan adalah salah satu tempat terbaik untuk melakukan jungle trekking di Malaysia. Terdapat beberapa denai lantai di Kuala Tahan, dan salah satu laluan paling popular adalah ke Bukit Teresek.

10. Lawatan ke Lata Berkoh

Nikmati pengalaman berkelah, berenang dan pemandangan panorama di Lata Berkoh

Bayaran pengangkutan adalah RM160.00 / bot / 4 orang (maksimum)

11. Lawatan ke Lubuk Tenor Kelah Sanctuary

Lubuk Tenor Kelah Sanctuary adalah tempat yang dilindungi di sepanjang Sungai Tahan yang menjadi tuan rumah spesies ikan sungai yang luar biasa – Golden Mahseer yang dikenali secara tempatan sebagai ‘Kelah’ (Semenanjung Malaysia) atau ‘Empurau’ (Borneo). Bayaran pengangkutan adalah RM160.00 / bot / 4 orang (maksimum)

12. Berkhemah

Bayaran perkhemahan adalah RM1.00 / orang / malam di Taman Negara kecuali perkhemahan yang diuruskan oleh Mutiara Resort dikenakan bayaran sebanyak RM5.00 / orang / malam

Taman Negara Pahang ini akan menjadi tempat rekreasi yang sesuai untuk pencinta alam sekitar. Anda boleh membuat pelbagai aktiviti di sana dengan bayaran yang berpatutan.

Selamat mengembara ke alam semula jadi yang asli di Taman Negara Pahang!

SUMBER

www.wildlife.gov.my/index.php/en/public/2016-05-10-02-34-43/taman-negara-pahang-kuala-tahan

www.en.wikipedia.org/wiki/Taman_Negara

www.mstar.com.my/lokal/semasa/2014/03/17/taman-negara-kuala-tahan-pusat-pemerhatian-burung

error: Content is protected !!