Now Reading
Talasemia (Thalassemia) – Jenis, Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

Talasemia (Thalassemia) – Jenis, Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

talasemia

Talasemia adalah sejenis penyakit yang berkaitan dengan keadaan darah. Sekiranya anda memilikinya, badan anda mempunyai sel darah merah yang lebih sedikit dan hemoglobin kurang daripada normal. Hemoglobin adalah penting kerana ia membolehkan sel darah merah anda membawa oksigen ke semua bahagian badan anda.

Rawatan merupakan kunci bagi penghidap penyakit ini untuk hidup lebih lama dan lebih baik. Selain itu, terdapat juga langkah-langkah lain yang boleh dilakukan untuk kekal sihat.

Jenis Talasemia

Terdapat tiga jenis utama penyakit ini (dan empat sub jenis):

• Talasemia beta termasuklah sub jenis utama dan pertengahan

• Talasemia alfa termasuklah sub jenis hemoglobin H dan hydrops fetalis

• Talasemia kecil

Semua jenis dan sub jenis ini berbeza-beza simptom dan keparahannya. Simptom awalnya juga mungkin berbeza-beza.

Simptom Talasemia

Terdapat beberapa jenis penyakit ini. Tanda-tanda dan simptomnya bergantung kepada jenis dan keparahan keadaan anda.

Tanda-tanda dan simptom Talasemia termasuklah:

• Keletihan

• Kelemahan

• Kulit pucat atau kekuningan

• Kecacatan pada tulang muka

• Pertumbuhan yang perlahan

• Perut bengkak

Air kencing berwarna gelap

Sesetengah bayi menunjukkan tanda-tanda dan simptom penyakit tersebut semasa dilahirkan; manakala bayi lain mengembangkannya semasa dua tahun pertama selepas dilahirkan. Sesetengah individu yang hanya memiliki satu hemoglobin yang dijangkiti tidak mengalami simptom Talasemia.

Punca Talasemia

Penyakit ini bersifat genetik. Anda boleh mewarisinya daripada ibu bapa anda. Anda tidak boleh mendapat penyakit tersebut melalui jangkitan, seperti Demam dan Selesema.

Diagnosis Talasemia

Sekiranya doktor anda mendiagnosis penyakit berkenaan, beliau akan mengambil sampel darah anda. Kemudia, sampel darah anda akan dihantar ke makmal untuk diuji untuk mengesan anemia dan hemoglobin yang tidak normal. Juruteknik makmal juga akan melihat sampel darah anda di bawah mikroskop untuk mengesan sama ada sel darah merah anda berbentuk aneh.

Sel darah merah yang berbentuk abnormal adalah tanda anda menghidap penyakit berkenaan. Juruteknik makmal juga akan melakukan ujian yang dikenali sebagai elektroforesis hemoglobin. Ujian ini memisahkan molekul yang berbeza dalam sel darah merah, membolehkan sel darah tidak normal lebih mudah untuk dikenal pasti.

Bergantung kepada jenis dan keparahan jenis penyakit dialami, pemeriksaan fizikal juga boleh membantu doktor mengesahkan diagnosis. Sebagai contoh, limpa membesar mungkin dapat memberitahu doktor bahawa anda mempunyai penyakit hemoglobin H.

Faktor Risiko Talasemia

Faktor-faktor yang meningkatkan risiko penyakit ini termasuklah:

• Sejarah keluarga Talasemia. Penyakit ini diwarisi daripada ibu bapa kepada anak-anak mereka melalui gen hemoglobin bermutasi.

• Keturunan tertentu. Talasemia berlaku paling kerap pada individu berketurunan Afrika-Amerika dan di kalangan individu berketurunan Mediterranean dan Asia Tenggara.

Rawatan Talasemia

Jenis Talasemia yang ringan tidak memerlukan rawatan.

Bagi Talasemia yang sederhana dan teruk, rawatan dilakukan mungkin termasuklah:

• Transfusi darah yang kerap. Bentuk Talasemia yang lebih teruk sering memerlukan pemindahan darah yang kerap, mungkin dalam setiap beberapa minggu. Lama kelamaan, pemindahan darah bolrh menyebabkan pengumpulan zat besi dalam darah anda, yang boleh merosakkan jantung, hati dan organ-organ lain.

• Terapi Chelation. Rawatan ini bertujuan untuk mengeluarkan besi yang berlebihan daripada darah anda. Besi boleh terkumpul daripada proses transfusi darah yang dijalankan dengan kerap. Bukan itu sahaja sesetengah pesakit dengan Talasemia yang tidak menjalani transfusi darah, juga boleh mempunyai zat besi yang berlebihan. Mengeluarkan zat besi berlebihan adalah penting untuk kesihatan anda.

Untuk membantu membersihkan badan anda daripada zat besi tambahan, anda mungkin perlu mengambil ubat oral, seperti deferasirox (Exjade, Jadenu) atau deferiprone (Ferriprox). Ubat lain, deferoxamine (Desferal) juga boleh diberikan melalui suntikan.

• Pemindahan sel stem. Juga dikenali sebagai pemindahan tulang sumsum, pemindahan sel stem mungkin menjadi pilihan dalam beberapa kes Talasemia. Bagi kanak-kanak yang mengalami Talasemia yang teruk, prosedur ini boleh menghapuskan keperluan pemindahan darah dan pengambilan ubat sepanjang hayat untuk mengawal kelebihan zat besi.

Prosedur ini melibatkan transfusi sel stem daripada penderma yang serasi, biasanya adik-beradik.

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thalassemia/symptoms-causes/syc-20354995

https://www.healthline.com/health/thalassemia

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-thalassemia#1

error: Content is protected !!